Atitudini

EXCLUSIV: INTERVIU cu IULIAN URBAN, iniţiatorul Legii Falimentului

„Orice familie care își pierde casa și ajunge în stradă devine o povară pentru ceilalți, întrucât noi va trebui să […]

„Orice familie care își pierde casa și ajunge în stradă devine o povară pentru ceilalți, întrucât noi va trebui să acoperim costurile făcute de stat cu asistența lor socială. Sunt țări africane care au această Lege.”

Întrucât Legea Falimentului Personal vine în sprijinul a peste 4,4 milioane de români, îndatorați la bănci, adoptarea sa rapidă este cu atât mai necesară. Astfel, am discutat cu cel mai tânăr senator din istoria României, avocatul Iulian Urban. Inițiativa sa stagnează în sertarele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților încă din 2010, motiv care determină o grupare serioasă și o inițiativă cetățenească, menită să spargă bariera ignoranței impusă de clasa noastră politică. În acest sens, Urban a fost amabil să ne ofere mai multe detalii:

 

1. De ce considerați că este necesară o Lege a Falimentului Personal?

   Pentru că,în situația actuală din România,în care bancherii au acordat în mod ilegal credite unei populații care nu avea nici o șansă să le și poată restitui, profitând de vidul de informare și informație și datorită și vidului uriaș generat de faptul că, zilnic,zece familii de români își pierd locuințele, este necesară adoptarea acestei legi, care apără atât creditatul cât și bancherul.

2. Mai exact, insolvența persoanelor fizice, prevăzută de un asemenea demers legislativ, ce aduce benefic cetățenilor îndatorați?

  Lucrurile sunt simple. Legea nu este o soluție pentru cei care, cu rea-credință, nu vor să plătească ratele; ei nu au șanse să scape; Legea spune că un debitor împrumutat de bancă și care, din cauze independente de el nu mai poate plăti ratele, nu vafi aruncat în stradă, ci în baza unui plan financiar făcut sub supravegherea unui JUDECĂTOR, va avea șansa să își păstreze casa dar să-și plătească restanțele către bancă și ceilalți creditori pe care-i are.

3. Avem exemplul polonez, cât și cel austric și ungar și nu numai. De ce acolo s-a putut, iar în România nu se poate? Discutăm de un lobby agresiv bancar? Sunt implicați și alți factori?

   România este România. Parlamentarii nu fac politică pentru cetățeni, ci pentru buzunarele lor, ca atare băncilor le este ușor să-i cumpere; în plus Guvernul unei țări care nu produce nimic și doar consumă, nu are altă șansă decât să trăiască împrumutând bani de la bănci, ca să acopere costurile bugetare. Deci, acest Guvern nu va susține niciodată adoptarea unei asemenea legi.

4. Adoptarea unei asemenea legi, va prejudicia în vreun fel sau altul una din taberele implicate (cetățeni, bănci, politicieni)?

  Dimpotrivă! TOȚI ar avea de câștigat!

5. Legea a trecut de Senat în 2010. Erați atunci parlamentar. Între timp ați ieșit din politica la vârf. De ce continuați să susțineți implementarea acestei legi?

– Pentru că este o lege necesară, pentru că orice familie care își pierde casa și ajunge în stradă devine o povară pentru ceilalți,întrucât noi va trebui să acoperim costurile făcute de stat cu asistența lor socială. În plus, trăim într-o țarăși nu într-o junglă, astfel încât şi România ar trebui să aibă această lege, chiar dacă va fi una din ultimile ţări din lume care o adoptă. Sunt ţări africane care au această lege !

6. Prin ce măsură concretă considerați că politicienii ar putea fi convinși să voteze favorabil Legea Falimentului Personal?

  Numai printr-o presiune pusă de minim 1-200.000 de cetăţeni care, la nivelul întregii ţări, s-ar mobiliza pentru a-i obliga să voteze măcar acum, o lege pentru ei, alegătorii!

7. Fără Legea Falimentului Personal, cum vedeți situația economică a românilor în viitorul apropiat?”

   Vor continua să îşi piardă locuinţele, vor continuă să ajungă pe străzi şi vor continua dramele, chiar sinuciderile, dezmembrarea familiilor ş.a.m.d.

                                                            Interviu realizat de Marius FLORIAN

Trackbacks / Pings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.