Observator

Exerciții de memorie… fotbalistică – anul 1963

  Azi noapte ascultam la radio meciul de fotbal CFR Cluj-Slavia Praga. Comentatorul, prezentînd formațiile, a ținut să precizeze că […]

 

Azi noapte ascultam la radio meciul de fotbal CFR Cluj-Slavia Praga. Comentatorul, prezentînd formațiile, a ținut să precizeze că van Buren nu trebuie confundat cu DJ-ul cu același nume (cred că era vorba despre un DJ, cultura mea modernă este la pămînt).

Eu găsesc normal ca un comentator de fotbal să se priceapă întîi de toatela fotbal, inclusiv la istoria fotbalului, nu doar la muzică. Acel comentator ar fi trebuit să ne atentioneze să nu îl confundăm pe Masopust, cel de azi, autorul golului marcat de cehi, cu Masopust cel de acum peste 55 de ani.

Iosef Masopust a fost probabil cel mai mare fotbalist ceh.

Și din străfundurile memoriei mele a ieșit la suprafață un meci de fotbal, ascultat la radio în primăvara anului 1963, cînd pentru cîteva luni am trăit la Rm. Vîlcea. Un meci între Cehoslovacia și Bulgaria.

Se pare că am o memorie încă bună din moment de ce după 56 de ani îmi aduc aminte de primii 9 jucători: Kouba – Lala, Tichy, Novak – Bucernik,  Masopust – Vojta, Scherer, Stibrany. Nu îmi amintesc de ultimii doi, dar probabil că au fost Pluskal și Popluhar.

Cu bulgarii, stau mult mai prost. Îmi aduc aminte doar de Asparuhov (mort la 28 de ani într-un accident de circulație, probabil cel mai mare fotbalist bulgar înaintea lui Hristu Stoicikov), Dermendjiev, Bonev și Kolev

În ziua de 14 iulie 1963 am ascultat tot la radio transmiterea meciului de fotbal Petrolul Ploiești – Steagul Roșu Brașov. Prima tragedie din fotbalul amator românesc. Sărind la cap, ploieșteanul Constantin Tabarcea s-a prăbușit la pămînt și  a murit.

În ziua de 23 octombrie 1963, revenit în București, am prins la TV meciul istoric  Anglia – Restul lumii (federația engleză sărbătorea centenarul).

Echipa restului lumii, era fenomenală: trei din cei cinci atacanți extraordinari,  demențiali, de import  ai lui Real Madrid (ungurul  Ferenc Puskas, argentinianul Alfredo di Stefano și francezul Raymond Kopa),  portughezul Eusebio, germanul Uwe Seeler, portarul rus Lev Iașin, același ceh Masopust, scoțianul Denis Law. Pe ceilalți, nu mi-i amintesc.

Englezii au cîștigat cu 2-1. Au marcat prin Payne și Greaves, iar restul lumii a marcat prin… scoțianul Dannis Law (poate, o revanșă istorică)! Dacă meciul a fost „trîntit” ca să nu le strice sărbătoarea englezilor, nu pot să știu. Pele nu a venit, nu a fost lăsat de club.

                                                                                                  Dan Cristian IONESCU

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *