Observator

Fericit Iohannis, fericit!

  Ce fericit și luminos era Klaus Iohannis cînd ne-a anunțat că, de luni, facem ultimul salt în materie de […]

 

Ce fericit și luminos era Klaus Iohannis cînd ne-a anunțat că, de luni, facem ultimul salt în materie de relaxare. Să ne spălăm pe mîini, să păstrăm distanța, să purtăm mască la birou! Și, liber, popor român! Liber la muncă în străinătate, liber la mers la țară, liber la stat cu burta la soare, liber la fotbal și la cîrciumi. Perioada aceasta, care l-a antrenat la recitat sfaturile sale de primar cocoșat și rigid, l-a făcut să mai înflorească.

Ce fericire pe capul său că a avut prilejul să anunțe sfîrșitul interdicțiilor! A început să-i placă, să devină expert în păstratul distanței și în spălatul pe mîini. La două luni de repetat aceleași lucruri, le știa pe de rost și le recita teatral, cu gesturi făcute frumos și convingător. Altfel, despre ce ar fi vorbit? Formule din fizică și povești de la Angnita și de la Sibiu!

Klaus Iohannis n-are organ pentru problemele importante ale României. Și nici partid și nici consilieri. Spălatul pe mîini, distanța între mese, scaune, șezlonguri și cearșafuri le stăpînește. Pare doctor într-o poveste cu copii tîmpiți. Distanța între nivelul de dezvoltare al României și standardele din țările din vestul Europei îl încurcă. Îl enervează. Cum să organizeze așa ceva și cu cine?

S-au întors sute de mii, dacă nu un milion, de români acasă. Pînă mai anul trecut, repatrierea lor era un ideal politic al tuturor partidelor. Să ne concentrăm pe repatrierea diasporei! Cu bani, cu facilități, cu orice. Au venit! Ei și? Dacă pleacă, să fie bine plecați!

Ați reținut vreun discurs patriotic, mobilizator al președintelui? Da’ de unde! A urlat doar ca lupul rătăcit pe la Păltiniș. Ați auzit de o întîlnire a președintelui României cu reprezentanții diasporenilor? De o dezbatere, de un memorandum privitor la nevoile lor. Mă rog, măcar la așteptările lor? Aiurea-n tramvai!

În toată această vreme pandemică, președintele a ținut tira la exportul de forță de muncă. Vreți iobagi? Vă dăm! Vreți servitori la babe și la moșnegi? Vă trimitem cu trenul! Să nu-i oprească Poliția, să nu se întrerupă fluxul, să fie bine pentru germanici. L-ați auzit pe Bîrnă Strîmbă cerînd Guvernului să reglementeze exportul forței de muncă, modalitatea și condițiile de deplasare și de întoarcere, funcționarea mecanismelor implicate, situația asigurărilor sociale etc? Orice, privitor la navetiștii agricoli europeni, dar să fie un semn că este preocupat, că îi pasă, că își dă seama că în ipoteza în care fenomenul se întețește, țara rămîne goală și de izbeliște! Și să propună ceva, pentru stimularea interesului cetățenilor cu chef de muncă și de rămînere în România? Făcutul de brînză, prinsul de iepuri, săditul de brazi, de stejari și de fagi pe locurile unde au golit cei de la Schweighofer! Vă dați seama ce obositoare ar fi o asemenea preocupare?

-Să vă spălați pe mîini! Că și el se spală pe mîini, cu nemții și cu austriecii!

Stiți ce ne-a arătat pandemia? Că țara noastră tinde să devină doar o crescătorie de forță de muncă vaccinată, instruită, școlită, antrenată și trimisă la export. Iar președintele României să devină doar șeful crescătoriei! Voi duceți atîția, voi atîția, voi atîția și pe restul îi băgăm la SRI și la miliție!

Cam așa arată lucrurile, din moment ce președintele și prim-ministrul (cu miniștri cu tot!) sunt preocupați doar de plecarea în ordine și de păstrarea distanței sociale și a distanței reglementare între mese, bănci și prosoapele de pe plajă.

Halal prezident, halal Guvern și, vai de ea, Republică!

                                                                                     Cornel NISTORESCU, Cotidianul

1 Comment

  1. o parere

    eu cred domnule Nistorescu si il urasc pe Iohannis din tot bojocii ca statutul de lingai si lasitatea acestui popor a contribuit la fel de mult- Ionnnis fiind o manifestare a calitatilor indoielnice ale acestui popor. Nu e Iohannis singurul vinovat si in mod evident dvs introduceti o falsa idee care ne indeparteaza si mai mult de o eventuala auto evaluare care sa ne faca sa pricepem ca poate sparangelul creste si in Romania transformandu i pe nemti din afaceristi in clienti. La noi e o mentalitate paguboasa ca sa ne pice din cer, sa ni se dea si sa ni se zica. Eu personal n am nevoie de nici un discurs mobilizator de la presedinte, si chiar daca ar fi existat l as fi uitat in secunda 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.