Observator

Fiecare, cu grijile lui! (III)

  Avem în guvern trei grații: Vasilica, Olguța și Carmen (nu le mai iau în calcul pe cele două vice-prim-ministrese […]

 

Avem în guvern trei grații: Vasilica, Olguța și Carmen (nu le mai iau în calcul pe cele două vice-prim-ministrese și pe celelalte ministrese).

Cînd ascultam la radio că la guvern este convocat comandamentul prin care Vasilica și Carmen stabilesc măsurile prin care ele limitează și apoi elimină pesta porcină africană, trec peste tragedie (adică, iată cine conduce România!) și îmi imaginez o comedie cu Stana și Brana.

Acum vreo două-trei zile, Vasilica și Olguța au anunțat că în anul 2022 pensiile românilor vor fi dublate. În acest fel, vor fi eliminate inechitățile.

Măi Vasilica, măi Olguța, măi căprițele taichii (le spun asa fiindca tare sînt ele vesele, jucăușe și zglobii!), de unde aveți voi informația că eu prind anul 2022? Eu, și mulți alții. Dar oare vă pasă vouă de asta?

                                                        *

Olguța susține că în acest fel se elimină inegalitățile din sistemul de pensii.

Ca să elimini inegalitățile, trebuie făcut un pas, și anume reducerea pensiilor numite pe bună dreptate „nesimțite”. În drept, există teoria drepturilor cîștigate, dar aceasta nu este înscrisă în nici o legislație. În România de după 1990, au existat multe situații în care drepturi cîștigate prin lege de persoane fizice sau de persoane juridice au fost pierdute prin alte legi. Dar iată că de pensiile de zeci de mii de lei ale trădătorilor sau ale corupților, nu se poate atinge nimeni.

                                                          *

Dar de unde bani pentru dublarea pensiilor? Vasilica ne-a explicat că noi sîntem „tigrul Europei” și că avem cea mai mare creștere economică din UE.

Tare prost trebuie să fiu dacă nu înțeleg de ce o țară care nu mai are economie (România) are totuși cea mai mare dezvoltare economică din UE.

Și alte lucruri nu înțeleg. De ce, cînd în SUA niște evrei provoacă o criză economică, dolarul nu pățește nimic, dar euro se prăbușește? Iar în România, care nu era în zona euro, leul se prăbușește mai rău decît euro? Și nu înțeleg de ce cînd Trump a majorat taxele pentru importurile din Turcia, lira turcească s-a prăbușit?

Dacă ar fi să găsesc o explicație, aceasta ar fi aceea că sînt manevrele unor păpușari care controlează bursele și alte institutii prin care pot distruge orice monedă, orice economie națională, orice țară.

Dacă avem așa creștere economică puternică, de ce românul nu o simte într-o creștere pe măsură a nivelului său de trai? Fiindcă nu este reală. Și nefiind reală, pentru creșterea pensiilor va trebui să recurgem la noi împrumuturi externe pe care apoi, fără economie fiind, pentru a le rambursa, vom apela la Fondul Suveran de Investiții, adică la ultimele pietricele de pe Coroana atît de bogată a României din 1989. Din acel moment, inconștienta Vasilica va aneantiza Romania – poate că asta este sarcina ei.

Dar stați liniștiți, împrumutul nu va fi făcut pentru creșterea pensiilor sărăntocilor.

Împrumutul va fi folosit pentru a se asigura în continuare pensiile nesimțite.

Împrumutul va fi folosit pentru înarmare. După ce Adrian Năstase a cumpărat două fregate ruginite dar revopsite de la englezi (s-a pus batista pe țambal după ce presa britanică a declarat că o înaltă personalitate din România a primit pentru această afacere o mită de 10 mil. lire sterline), acum între Iohannis și Fifor a început o adevărată concurență întru aruncarea banilor – pentru a cumpăra baterii de rachete depășite, pentru a cumpăra avioane la mîna a doua, iar acum Fifor vrea o flotă de submarine (este adevărat, pentru submarine nu este nevoie de autostrăzi). Specialistul în literatură Fifor, își dă oare seama de performanțele la care a ajuns Rusia, pe care o vede ca principalul nostru dușman? Nu, nu știe, cred că nu știe nimic. România, poate cea mai săracă țară din UE, în care sînt muritori de foame, se pregătește de al treilea război mondial, pe care orice minte lucidă îl respinge întrucît probabil, pentru lumea așa-zis civilizată, ar fi ultimul.

Împrumutul va fi folosit pentru pomenile electorale (unele acordate prin lege ca premii pentru nemuncă, altele acordate de primării) cu care în anii electorali primăvara se cîștigă alegerile locale, iar la sfîrșitul anului cele generale (prin rotație, că așa este democratic).

Împrumutul va fi folosit pentru pensii speciale acordate aleșilor locali pensionați.

„Gurul” Eugen Nicolicea, inginer, parlamentar de 26 de ani necontenit, absolvent de drept la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învățământ la Distanță”, președinte al comisiei juridice din camera deputaților, ne-a dat o explicație halucinantă – întrucît primarilor li s-a interzis să facă pe timpul mandatului lor afaceri, prin aceasta au fost privați de obținerea unor venituri suplimentare, fiind astfel recompensați pentru pierderile suferite.

Evident, Nicolicea nu este idiot – dacă ar fi fost idiot nu era trimis șapte mandate la rînd în parlament, nu ar fi fost un timp chiar ministru, nu ar fi fost șef de grup parlamentar, nu ar fi ajuns președinte al comisiei juridice.

Măi Genică, hai să-ți explic eu cum vine treaba. Nimeni nu este obligat să fie primar. Dacă cineva acceptă să renunțe la afaceri și scoate din buzunar mii sau zeci de mii de euro pentru a mitui electoratul, asta înseamnă că prin corupție își va scoate pierderile înzecit. Dacă nu mă crezi, întreabă-i pe foștii tăi primari cu ce avere au intrat în mandat și cu ce avere au ieșit. De bună voie și nesiliți de nimeni au renunțat la afaceri. Înțelegi, Genică? 

Credeți-mă un lucru – noi nu vom avea, cît voi trăi eu, autostrăzi sau investiții. Banii de la buget sînt folosiți pentru altceva.

Unii mă vor critica pentru faptul că aș fi fost ireverențios la adresa unor înalți demnitari. Le răspund acestora că în primul rînd sînt mai bătrîn decît cei la care mă refer, iar în al doilea rînd că aceștia nu au făcut nimic să merite respect, ci dimpotrivă. Din același motiv, instituții sau funcții care în alte părți sînt respectate, eu le scriu fără majusculă.

Pe trădătorii de țară, eu i-aș spînzura. Dacă îl critic pe Mareșalul Ion Antonescu pentru ceva, îl critic pentru faptul că, fidel promisiunii făcute, l-a scăpat pe trădătorul și ucigașul nemernic Carol al II-lea de dreapta pedeapsă a legionarilor. Nu trebuia să facă această promisiune.

Spuneam în titlu că fiecare cu grijile lui. Dar despre grijile mele, mîine.

                                                                                            Dan Cristan IONESCU

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. SOIMUL

    MARESALUL ION ANTONESCU TREBUIA SA-I LASE PE LEGIONARI SA-SI FACA ” DATORIA ” NU SA-I PRIGONEASCA.
    REGELE MIHAI DE ACEEA LA ”IMPUSCAT” PE MARESAL ,PT. CA LA SCAPAT PE CAROL AL II -LEA ,DE LEGIONARI. [ ce bine am ris ]
    ARTICOLUL ESTE F. BINE SCRIS.
    FELICITARI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *