Observator

Fiecare pasăre pe limba ei piere, citiți destinația a 84% din bugetul enorm al SRI-ului de peste 2,4 miliarde lei! Ce pensii și ce salarii au bugetivorii de la serviciile secrete?!

  Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a răspuns unor afirmații ale jurnalistului Ion Cristoiu privind bugetul enorm acordat […]

 

Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a răspuns unor afirmații ale jurnalistului Ion Cristoiu privind bugetul enorm acordat supradimensionatului serviciu secret SRI. Cu ocazia aceasta au fost relevate și adevărurile că sunt câteva mii de angajaţi în plus și „SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare judeţ”. Publicăm și noi textul lui Marincea mai jos, iar la final publicăm un grafic privind numărul angajaților SRI, comparativ cu alte țări.

                                                        „Maestre,

Am citit editorialul dumneavoastră despre buget şi pentru că aţi scris acolo că nu am explicat creşterile de buget, o să încerc să vă explic aici.

O să vă dau doar câteva cifre: 84% din buget este destinat pensiilor şi salariilor. Cu alte cuvinte, noi funcţionăm cu doar 16% din total buget. Restul sunt lefuri si pensii. Avem mulţi angajaţi? Pentru că funcţionăm după o lege de pe vremea cînd telefonul mobil şi internetul nu existau… Avem mulţi angajaţi, pentru că SRI se ocupă, prin lege, de ceea ce nu ar trebui să se ocupe. Poşta secretă, care transportă peste 80% documente neclasificate, nu ar trebui să fie în subordinea SRI. Control bagaje la aeroport şi brigada antiteroristă sînt divizii pe care alte servicii nu le au în curte, sînt la guvernul lor. Sînt cîteva mii de angajaţi în plus, deci. SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare judeţ. Nu noi am cerut un astfel de SRI. Iar el poate deveni mai suplu şi mai eficient PRIN LEGE. Cine blochează pachetul de legi ale securităţii naţionale? Nu noi.

Avem şi mult mai mulţi pensionari decît angajaţi. Noi plătim pensiile şi pentru SIE, din bugetul SRI. Şi nu SRI a dat Legea 232/2016 în urma căreia au plecat în pensie de la SRI într-un singur an tot atîţia ofiţeri cît în zece. Nu SRI a cerut salarii şi pensii mai mari, nu-i aşa? Nu poţi să dai o lege prin care măreşti bugetul de pensii şi salarii, ca apoi să ne pui să tăiem bani de la funcţionarea Serviciului pentru a le putea acoperi.

Din 2015 şi pînă în prezent, din cauza acestor legi, bugetul de funcţionare al SRI, de la plata facturilor de energie şi pînă la activitatea efectivă de informaţii, a scăzut ca pondere de la 32% din buget pînă la 16%.. O să ziceţi «sînteţi prea mulţi, daţi afară». Păi, cine pleacă intră în bugetul de pensii şi presiunea pe buget creşte. O să ziceţi «daţi afară tineri, nu ofiţeri cu drept de pensie». Păi nu avem pîrghii legale să facem asta. Oricum, nu se angajează un om în SRI decît după ce pleacă doi. Numărul angajaţilor a scăzut. Oricum, suplinim cu resursă umană carenţele de tehnologie evidente. Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele, cu atacurile cibernetice si revoluţia tehnologică a puterilor ostile ţării, cu sapa în mînă, nu? Şi atunci vă las pe dumneavoastră să trageţi singur concluziile. De ce ne este tăiat bugetul?”

Nota rdacției „Justițiarul”: Sublinierile ne aparțin.

              Grafic cu numărul angajaților SRI, comparativ cu alte țări

Click pe imagine pentru mărire!

2 Comments

 1. SRI e condus de Kabala Sionista

  Da… sigur…

  Dar cu securistii acoperiti din fiecare companie de stat si nou si in privat, ce e?
  Voi platiti oameni care lucreaza la stat si in privat, doar ca sa toarne ce aud/inregistreaza in birourile unde lucreaza.
  Sunteti mari nemernici SecuRIstilor.
  Nu ati pazit acest stat de marile jafuri. V-ati facut partasi la marile jafuri.
  Dar pe oamenii care tin cu tara ii inchideti imreuna cu DNA-ul lui Kovesi!
  Vati aliat cu strainii ca sa distrugeti tara din interior.
  Vai de voi cand va veni pedeapsa Celui de Sus, peste voi si peste tot neamul vostru.

 2. hussar

  deci avem mai multi agenti secreti decat franta ,uk, canada si Italia liste impreuna..daca punem si “acoperitii” din media mainstream , justitie, política , depasim si sua..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *