Remember

Florin Pătrăchioiu, olteanul care mai spală din rușinea României, țară complice la bombardarea Serbiei de NATO în anul 1999

  Românul care a oprit trenul NATO la Pielești, acum 20 de ani, pentru că nu avea actele în regulă, […]

 

Românul care a oprit trenul NATO la Pielești, acum 20 de ani, pentru că nu avea actele în regulă, considerat „Erou al Serbiei” de presa de la Belgrad. B92 TV: Sunt oameni pentru care principiile sunt mai importante decât puterea militară

 

Comemorarea a 19 ani de la bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei au adus în prim plan un român: Florin Pătrăchioiu, omul care a oprit trenul militar NATO în halta Pielești la vremea respectivă din cauza faptului că nu avea actele în regulă, a fost eroul unui documentar realizat de televiziunea Prva TV.

Emisiunea „Exploziv” i-a dedicat olteanului un reportaj în care acesta a povestit peripețiile de-acum aproape 20 de ani.

„Legea se aplică pentru toți, inclusiv pentru soldații NATO. Un român a reușit să oprească trupele NATO din drumul spre Iugoslavia la vremea respectivă și apoi i-a ținut în loc. Unii ar spune că nu a făcut altceva decât să respecte regulile, dar e mai mult decât suficient ca el să fie considerat un erou, astăzi, în Serbia”, afirmă realizatorii în preambulul emisiunii publicat pe siteul oficial.

O altă televiziune, B92, prezintă cazul afirmând că „19 vagoane pline cu soldați NATO și tehnică militară de ultimă oră au traversat jumătate de Europă, ajungând la ultima stație – Pielești. Aici, au fost stopate de un om ale cărui principii au fost mai importante decât puterea NATO și legăturile diplomatice. Emisiunea „Exploziv” prezintă povestea unui om care a contribuit la întârzierea bombardamentelor asupra Iugoslaviei”.

Publicația Kurir este și mai generoasă cu Florin Pătrăchioiu. „Un român a devenit un erou al sârbilor! A oprit trenul NATO încărcat și îndreptat spre Iugoslavia: Ofițerii au devenit nervoși, dar nu am dat înapoi”, sună titlul din publicația menționată.

Un român a reușit să oprească trupe NATO să ajungă în Iugoslavia la vremea respectivă. Aceasta este povestea unui om pe care mulți în Serbia, dar și în orașul său natal din România, îl consideră erou”, scrie publicația.

Florin Pătrăchioiu a fost șeful de gară al haltei Pielești, județul Dolj. Atunci, un tren NATO a trecut prin gara olteanului, iar acesta a constatat că nu are documente de trecere prin vamă.

Era pe 2 iunie 1999, pe la ora prânzului. Afară era o căldură de te sufocai și la umbră. A venit trenul cu armament și am văzut că nu au documente de trecere prin vamă și le-am zis că nu mișcă de acilea până nu fac rost de ele. Au venit unii de la vama din Craiova, au spus că totul e în regulă și să le dau drumul, eu le-am zis celor de la vamă să ștampileze ei, ăia n-au ștampilat…

În patru ore, cât a stat trenul în Pielești, nu cinci zile, ca-n film, am primit nu știu câte ordine verbale de la toți șefii SNCFR-ului. Eu le-am zis că trebuie să văd ștampila pusă pe hârtie. Până la urmă, au pus-o și, din punctul meu de vedere, a fost în regulă, am făcut parcursul trenului, am schimbat macazele și le-am dat drumul”, spunea el la vremea respectivă. Și mai interesant, la întoarcere, trenul respectiv a trecut tot prin Pielești. Atunci i-a ținut două săptămâni pe americani.

Se întorceau mai mulți, și cei care veniseră cu avioanele. Le-am pus la dispoziție vagoane și le-am făcut taxarea: 20.000 de dolari și 371 de milioane. N-aveau bani, și așa au început presiuni asupra mea de la regională, de la București. Eu n-am luat în seamă nicio dispoziție verbală, am zis să-mi dea scris de la București. După ce a venit dispoziția semnată,  stabilisem plecarea americanilor pentru ora 18.00. Nu ajunseseră de la hotelul Jiul nici jumătate dintre soldați. Am zis apoi că pleacă la 19.00, apoi 19.20. La 19.20 am pus trenul să plece. Mulți mergeau spre tren ca la plimbare. L-am pus să meargă încet, să se poată sui toți din mers. Și soldații americani fugeau după tren, cu valizele în brațe, că și-așa ne consideră americanii țară din lumea a treia…”, povestea mai târziu Pătrăchioiu, mărturie care se găsește și-n documentarul sârbesc.

Gestul onorant al lui Pătrăchioiu a fost inspirație și pentru un film, California dreamin’în care, din păcate, eroul întâmplării a fost portretizat drept corupt, când de fapt el a fost singurul care a respectat legea.

                                                                                                                                      Andrei NICOLAE

Sursa: activenews.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.