Suntem cu ochii pe voi!

Fostul ministru al Culturii Adrian Iorgulescu il reclama la Parchet pe cant-autorul Florin Chilian

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Fostul ministru al Culturii, liberalul Adrian Iorgulescu, a făcut plângere împotriva cântăreţului Florin Chilian, pentru calomnie, şi îi cere acestuia daune în valoare de 100.000 de lei, ca urmare a afirmaţiilor “defăimătoare” privind modul în care politicianul a promovat imaginea României în UE.
Plângerea penală a lui Adrian Iorgulescu împotriva lui Florin Chilian a fost înregistrată luni la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 4 din Bucureşti. ">
<div style="text-align: justify;">BUCUREŞTI (MEDIAFAX) - Fostul ministru al Culturii, liberalul Adrian Iorgulescu, a făcut plângere împotriva cântăreţului Florin Chilian, pentru calomnie, şi îi cere acestuia daune în valoare de 100.000 de lei, ca urmare a afirmaţiilor “defăimătoare” privind modul în care politicianul a promovat imaginea României în UE.<br />Plângerea penală a lui Adrian Iorgulescu împotriva lui Florin Chilian a fost înregistrată luni la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 4 din Bucureşti.

“Am depus plângere penală împotriva lui Florin Chilian pentru calomnie, la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 4. Cât am fost ministru al Culturii am considerat că nu este firesc să demarez un asemenea proces împotriva unei persoane care aparţine domeniului. Nu am vrut să o fac în calitate de ministru, dar este necesar să-mi apăr reputaţia, pentru că, în mod sistematic şi intenţionat, am fost defăimat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Iorgulescu, membru al PNL şi fost ministru al Culturii.
Iorgulescu a mai spus că, în ultima vreme, Florin Chilian a făcut mai multe afirmaţii «defăimătoare» şi «mincinoase» despre activitatea sa ca ministru al Culturii.
Acţiunea în instanţă a lui Adrian Iorgulescu vine la o lună după ce Parchetul instanţei supreme – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a decis neînceperea urmăririi penale faţă de fostul ministru liberal al Culturii, Adrian Iorgulescu, în cazul privind promovarea imaginii României în statele UE.
Iniţial, Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut verificări cu privire la o acţiune de promovare a imaginii României în străinătate. Ulterior, dosarul a fost trimis la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei (ICCJ), întrucât nu s-au conturat fapte care să intre în competenţa procurorilor anticorupţie.
Astfel, după ce procurorii Parchetului ICCJ au făcut verificări, au decis, în 8 decembrie 2008, neînceperea urmăririi penale a fostului ministru Adrian Iorgulescu, fiind închisă astfel o acţiune în instanţă deschisă de Florin Chilian, Marius Marian Şolea şi George Mihalcea, care ceruseră iniţial procurorului şef al DNA, Daniel Morar, să verifice dacă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis, în anul 2005, 10.000 de pachete culturale de promovare a imaginii României în statele Uniunii Europene. Pachetele au fost realizate de Ministerul Culturii.
În 2007, interpretul Florin Chilian şi Marius Marian Şolea, consilier în Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), au sesizat DNA cu privire la un program de achiziţie publică, derulat de Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe, pentru acţiuni de promovare a imaginii României în statele Uniunii Europene. Programul prevedea ca MCC să alcătuiască 10.000 de pachete culturale, în timp ce MAE avea obligaţia să le expedieze unor personalităţi importante din statele UE.
Cei doi, alături de scriitorul George Mihalcea, au cerut declanşarea unei anchete la MCC, în legătură cu «ilegalitatea în care se desfăşoară în fiecare an un aşa-zis Program de achiziţie publică, în vederea unor acţiuni de diplomaţie culturală pentru promovarea imaginii României în ţările membre UE». Valoarea acestui Program, gestionat de Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe, a fost în 2005 de peste 2,2 milioane de lei, iar în 2006, de 3 milioane de lei. Potrivit sesizării, procese de achiziţie din 2005 s-au făcut din «surse unice», respectiv editura Noi Media Print, SC Star Media Music SRL, prin Centrul Naţional al Cinematografiei şi Compania Naţională a Imprimeriilor «Coresi» SA.
Chilian şi Şolea au solicitat şi Comisiei pentru Cultură a Senatului să ia măsuri în privinţa ilegalităţilor derulate de MCC. «Nu s-au făcut achiziţiile respectând procedurile. Avem dovezi, vi le pot prezenta oricând», i-a spus Marius Marian Şolea lui Adrian Păunescu. El a făcut referire la mai multe comenzi făcute de MCC în 2 noiembrie, către mai multe firme, fără a se respecta Legea achiziţiilor publice.
Şolea a subliniat că MCC a făcut o comandă către Star Media Music, o firmă înfiinţată de Adrian Iorgulescu, dar la care ministrul nu mai este acţionar din 2003. “Şi-a dat o jumătate de milion de euro către această firmă, în noiembrie 2005”, a spus el.
Alte comenzi la care s-a referit consilierul MCC sunt cele către Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi către editura Noi Media Print, făcute tot în 2 noiembrie. Şolea atrăgea atenţia că, după ce s-au făcut comenzile, în 4 noiembrie s-a făcut un proces verbal al unei „comisii de negociere” pentru achiziţii. “Comenzile au fost făcute cu două zile înainte de negociere. Cum se poate face o comandă pe 2 noiembrie şi se poate vorbi despre licitaţie pe 4 noiembrie (…) Curtea de Conturi în 2006 a trecut peste acest caz, deşi îl avea ca tematică de control. A fost necesar să-l reia în 2007 în urma sesizării pe care am făcut-o», a mai spus Şolea.
Prezent la dezbaterile Comisiei, secretarul de stat în MCC, Demeter Andras, a spus că achiziţiile s-au făcut cu respectarea prevederilor legale, invocând o excepţie de la Legea achiziţiilor publice, în cazul în care produsele achiziţionate intră sub incidenţa Legii drepturilor de autor.
«Sunt excepţii privind Ordonanţa 34 din 2006, în 2005 era Ordonanţa 60. Se vorbeşte despre incidenţa dreptului de autor. Toate aceste comenzi care asigurau baza pachetelor promoţionale pentru achiziţii sunt sub incidenţa drepturilor de autor», a spus Demeter Andras. “Anul 2005 fiind an aniversar George Enescu, există o Hotărâre de Guvern prin care s-a stabilit conţinutul acestor pachete. Conţinutul era stabilit sub ministeriatul Monei Muscă. A revenit domnului Adrian Iorgulescu aplicarea actului normativ respectiv. Având în vedere faptul că acest conţinut era clar, nu există în ţara românească două firme care editează aceleaşi opere în aceleaşi condiţii. Aici intervine excepţia în Legea achiziţiilor publice”, a explicat secretarul de stat. El a mai spus că toate cele 10.000 de pachete de diplomaţie culturală au ajuns la destinaţie, dovada putând să o facă Ministerul Afacerilor Externe.
Demeter Andras a mai spus că Adrian Iorgulescu nu mai este acţionar la firma Star Media Music din 2003.
În decembrie 2007, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, susţinea că acuzaţiile care i se aduc prin plângerea de la DNA sunt „tendenţioase” şi „de rea-credinţă”, iar DNA nu l-a convocat la DNA.
„A existat o comisie interministerială, formată din reprezentanţi ai MCC, MAE şi ai Institutului Cultural Român, care au hotărât componenţa pachetelor. S-a hotărât să fie şi un CD şi o carte dedicate lui George Enescu, deloc întâmplător la momentul respectiv, pentru că era Anul George Enescu. Cele zece mii de pachete au mai cuprins un album şi nişte filme româneşti”, spunea atunci Iorgulescu. El preciza că, în urma hotărârii comisiei interministeriale, s-a promovat o Hotărâre de Guvern, în care era precizat conţinutul pachetelor.

Madalina CERBAN,
[email protected]

Galerie foto:

{gallery}2009/nr2/chilian1{/gallery}