Colimator

Fotbal cosmopolit la Sibiu: Nu era suficient FC Hermannstadt, există și CS Sion!

  „Dileală totală la Sibiu, după FC Hermannstadt, acum avem și CS Sion la fotbal. De vis, mă simt ca […]

 

„Dileală totală la Sibiu, după FC Hermannstadt, acum avem și CS Sion la fotbal. De vis, mă simt ca un turist în Tel Aviv!” Am postat acest scurt text pe pagina mea de Facebook, după ce am citit într-o publicație locală că la Sibiu avem și un club de fotbal numit Sion, de parca nu era suficient Hermannstadt pentru bietul oraș, obligat să devină cosmopolit peste noapte prin demersurile câtorva lingăi, pupincuriști ai străinilor. (http://www.turnulsfatului.ro/2019/07/18/interviu-cu-andrei-bitu-scoala-de-fotbal-cs-sion-copiii-talentati-trebuie-promovati-si-sprijiniti/)

Curios din fire, ca orice ziarist de investigații,  am făcut niște cercetări superficiale, dar suficiente ca să descopăr că echipele sibine Hermannstadt și Sion au și jucat între ele într-o etapă din Cupa României – cică „a României”, cu combatante având nume germane și evreiești, mai mare râsul sau plânsul!? – desfășurată în data de 21.11.2015 pe stadionul „Voința” din Sibiu.

La scurt timp după postarea mea de pe Facebook, m-am trezit contrat de Andrei Bitu, președintele Clubului Sportiv Sion din Sibiu. Redau, mai jos, dialogul:

Andrei Bitu Domnule Marinescu înainte de a face afirmații aiurea va rog a va documenta,
Nu are nici o legătura cu evreii, nu avem nici un evreu in cadrul clubului suntem romani get pe get , unul din motivele pt care am ales acest nume este pentru ca primul antrenor a-l clubului și membru fondator îl chema Lucian Sion !
Nu înțeleg ce va deranjează aceasta denumire și instigați la ura fără a cunoaște detaliile acestui club !
Sion este un nume cunoscut și ușor de reținut !
Iar faptul ca promovam valorile creștine ca și principii in cadrul clubului ar trebui sa va bucure nu sa va întristeze !!!

Marius Albin Marinescu Ia vedeți ce înseamnă Sion și după aceea să vorbiți! Nu mă apuc să fac aici cursuri de istorie și geografie cu cineva lipsit de noțiuni elementare de cultură generală.Ce studii aveți? Nu instig la ură, dar e anormal să promovați sionismul, contestat chiar și de unii evrei. Cât de cunoscut este numele Sion de dvs., din moment ce-mi veniți cu scuza că-l chema pe cineva Sion. Dacă acel Sion ar fi avut notoritatea unui Gabel sau Răduță din fotbalul sibian, mai înțelegeam, dar așa este total deplasat! Foarte bine poate să fie preluat numele și după Bujor Sion, fiul adoptiv al lui Ion Iliescu. Numai creștinismul nu-l promovați cu denumirea aceasta! Dumneata chiar ai impresia că suntem tâmpiți sau cu creierii spălați chiar toți sibienii? Oricum, denumirea vine de la „muntele” Sion, în fond un deal din Ierusalim și de la cetatea Sion a lui David din Vechiul Testament. De acolo s-au inspirat și sioniștii când și-au denumit așa propria mișcarea! Și încă ceva, corect este get-beget, nu „get pe get”, că nu-i vorba de un act sexual între homosexuali! Plus „antrenor A-L clubului” și alte agramatisme. Vă întreb din nou: Câtă școală aveți?

Andrei Bitu Marius Albin Marinescu cu siguranța nu la fel de multă ca Dvs, sunt tehnician in viața de zi cu zi repar centrale!
Clubul acesta este un club fondat din pasiune pentru fotbal, suntem amatori, facem pe banii noștrii ceea ce facem in special pentru copii, când am făcut asociația nici nu ne-am gândit ca o sa ajungem pana aici , după cum am spus înainte de a acuza nu mai bine cereți un punct de vedere direct la sursa?
Nu doresc sa intru in alte discuții
Ca salut cu respect !

Ce naiba de „punct de vedere direct la sursă” să mai cer, când orice absolvent de liceu știe ce înseamnă termenul „SION”. Bine, mă refer la absolvenții liceului din promoțiile de până în anii ’90, deoarece în anii care au urmat au reușit „maimuțele” lăsate libere la butoane să distrugă învățământul românesc! Nici nu am mai auzit de echipe care să poarte numele unor persoane, fie ele și fotbaliști, doar stadioane.

Primul comentariu al domnului Andrei Bitu a fost șters de acesta, dar l-am salvat eu:

Click pe imagine pentru mărire!

Tot la Sibiu există și Biserica Baptistă Sion (https://www.bisericabaptistasion.ro/), „botezată” probabil după dealul din Ierusalim, unde a avut și regele David cetatea fortificată, cuvântul „Sion” fiind întâlnit în Biblie în repetate rânduri. Cu timpul, termenul Sion a devenit treptat un simbol al speranței mesianice a evreilor, dar și al naționalismului extrem, șovinist .

Iată și definiția sionismului, conform Wikipedia: „Sionismul – de la Muntele Sion (Țion), nucleul așezării davidice în Ierusalim – este mișcarea de emancipare națională a evreilor cu scopul readunării lor din împrăștiere (în ebraică galut) și revenirii în țara strămoșească, în Țara Israel (în ebraică Ereț Israel), pentru restabilirea unei vieți evreiești independente și, în continuare, re-crearea și consolidarea unui stat evreiesc. Folosit pentru prima oară de Nathan Birnbaum (1864–1937), în 1890 pentru mișcarea pre-sionistă Hovevei Țion, termenul sionism a fost adoptat de dr. Theodor Herzl la Primul Congres Sionist, ținut în 1897 la Basel, în Elveția.” (https://ro.wikipedia.org/wiki/Sionism)

Așteptăm, după o echipă germană și una sionistă, să apară și FC Sukar, că doar la Sibiu sunt doi regi ai țiganilor. De ce nu și una cu numele combinat germano-englezesc Hermannshit, ca să fim și pe placul partenerului strategic american?

Și, în final, să o spunem „verde-n față”: Prin aceste denumiri străine pentru echipe de fotbal care activează în România – atenție, numele acestea au apărut în Ardeal și Banat, mai dau în viteză câteva exemple: FK Csíkszereda Miercurea Ciuc, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Radnicki Soca (Timiș), Crvena Zvezda Stanciova (Timiș) sau A.S. Croaţia Clocotici (Caraș-Severin) – se urmărește impunerea teoriei că România este o țară multiculturală a nimănui, fără o identitate națională precisă, unde orice etnie venită aici de aiurea poate să revendice câte o regiune și să-i ceară separarea. În rest, orice alte comentarii sunt inutile…

                                                                                                       Marius Albin MARINESCU

Citiți și:

Sindromul slugoiului îndobitocit: Hermannstadt în loc de Sibiu

Globalizare și #rezist în fotbalul autohton, nume de echipe: „Daco-Getica” din București pute, doar „F.C. Hermannstadt” din Sibiu e parfum fin

Nostalgii habsburgice: Germanizarea forțată a Sibiului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *