Atitudini

Fotograme cu maestrul Constantin Vaeni: „Ce zici, Dorele, sunt comunist?!”

               Ce zici, „Dorele”?  Sunt „comunist”?! Auzi „Dorele”, tată, tu ca „anti-comunist”  – cu […]

 

 

           Ce zici, „Dorele”?  Sunt „comunist”?!

Auzi „Dorele”, tată, tu ca „anti-comunist”  – cu state vechi de dat din gura ! –  travestit când în „monarhist de piață”,  când în „băsist de bodega” și, mai nou, cu vocație de „iohannist de maidan”, adică tot de „piață”, fii atent!  Poți, te mai tine târtița?

Da, Dorele, începând cu 1948 în România au fost naționalizate fabrici și uzine,  societăți de căi ferate și de tramvaie,  telefonia, electrica, apa si canalizarea, podurile, fostele moșii, livezi, stâne, fostele bănci, fostele proprietăți  –  de tot felul  – , porturile cu toate instalațiile portuare, aeroporturile (atâtea câte erau la vremea aceea), pădurile, joagărele,  viile,  livezile,  iazurile, minele de tot felul, salinele,  imobilele de cea mai diversa utilitate – locuinte, spitale, scoli si universități,  edituri, teatre și cinematografe,  săli de sport și stadioane,  a urmat marele și durerosul proces al colectivizării!

Da, măi Dorele, așa a fost!

Dar nu despre chestia asta, dacă toate astea au fost, după aia, mai bine sau mai puțin bine „administrate”,  „gospodărite”  ori „dezvoltate”  de-a lungul vremii,  vreau eu sa te întreb  –  lumea știe cum și ce-a fost,  lumea care a chiar trăit în vremurile alea ! –  și chiar nu mă interesează  „răspunsul” tău de politruc răspopit al „vremurilor noi”! Dar, chiar și în această  „calitate” a ta, de mâncător de shaorme contemporane, ce zici ?

A  vândut, a înstrăinat, a prăduit cineva  ceva din România?! A deschis cineva porțile României, dând frâu liber tuturor borfașilor Europei și nu numai,  pe care să-i mai și blagoslovească cu titluri pompoase de „parteneri” și de „aliați”?! Poate la furat și la prăduit! Totul a fost naționalizat, mai dureros pentru unii, mai putin dureros pentru altii.  Timpul și istoria au cernut  fenomenul, dar nicio palmă de pământ n-a plecat spre alte buzunare!

Și te-aș mai întreba, „hombre”:  Când oare, fiindcă nu-mi aduc aminte, când – cu toate vicistitudinile acelei perioade istorice, de tristă amintire, nu?  –  când și-a bătut joc vreun „intelectual”, oricât de mediocru, oricât de „membru de partid”, cu cotizația la zi și oportunist până la silă, ori vreun „tefelist” (tânăr frumos și liber) al acelor vremuri  – fiindcă și pe-atunci gemea țara de„tefeliști” ai acelor timpuri  –  când oare și-a bătut vreunul joc de părinți ori de semenii lui, în mijlocul cărora trăia și își câștiga existența lui sordidă și „tihna” lui de „mic burghez -comunist”, ori de odraslă de „mic burghez-comunist” și de fan nocturn al „Europei libere”, din apartamentul de la bloc, din „centru”, în care locuia, primit de la „partid” sau „proprietate personală”  –  cumpărat în rate fixe, cu credit „de la stat” și cu dobândă lunară descrescătoare  pe măsura achitării eșalonate a creditului?!

Ori te pomenești că-l „împiedica” cineva sau ceva s-o facă?! Adică să-și înjure și să-și disprețuiască părinții și semenii? Cine îl „împiedica”, Securitatea ?!

Nu, dragă Dorele! Una a fost „chestia” căreia tu și alti impostori ca tine –  bătând câmpii –  îi ziceți „comunism”,  alta e  caricatura asta căreia îi ziceți voi că e, azi, „capitalism”, „democratie” și „stat de drept” și cu totul altceva e adevărul vieții,  al vieții reale, cea care nu ne este dată spre a o trăi decât o singură data”!

Așa că, hai sictir, băiete! Cu balivernele, cu propaganda ta „progresistă” și „globalistă” și cu provocările tale de doi bani!  Degeaba tot dai cu „târnăcopul”!

Ce zici „Dorele” ? Sunt „comunist”, nu?! Vai de capul tău, Dorele!

                                                                                                                            Constantin VAENI

 

1 Comment

  1. cornelius

    Va multumesc, Dle Vaeni!
    Nu mai este nimic de cadaugat la tot ce ati scris.
    Nenorocirea este ca Dorel este beat-mort sub masa …….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *