Atitudini

Fotograme cu maestrul Constantin Vaeni: „Cosmopolitism la chiflă «cu de toate»”

    COSMOPOLITÍSM s. n. 1. Doctrină frecventă în sec. XVIII, care promova ideea cetățeniei universale. (Peior.) Concepție potrivit căreia […]

 

 

COSMOPOLITÍSM s. n. 1. Doctrină frecventă în sec. XVIII, care promova ideea cetățeniei universale. (Peior.) Concepție potrivit căreia patria e lumea întreagă, iar omul, cetățean al ei. 2. Manieră cosmopolită (2) de a trăi. 3. Admirație manifestată față de tot ce este străin. – Din fr. cosmopolitisme.

                  Ce-aveti mă, ați băut apa de la câine?!

Cum vă explicați, dragi prieteni, această  bășcălie de doi lei, această „miștocăreală” ineptă, stupidă și snoabă, pe care o mestecă unii și unele, mai ales cu ocazia unor sărbători sau a unor evenimente mai deosebite  la adresa unor feluri de mâncare și de băuturi românești tradiționale, cum ar fi: sarmalele, fasolea cu cârnați, cu costiță ori cu ciolan, pomana porcului, țuica fiartă sau grătarul cu mititei, cu halba de bere ori cu paharul de vin alături?!

Toți imbecilii ăștia și toate panaramele astea sclifosite care mișună prin toată mahalaua mass-media, mai ales pe la televizor și care nu scapă nici o ocazie să-și manifeste „ironiile” ori chiar „disprețul suveran” până și față de niște mâncăruri, tradiționale la urma urmei, precum și față de oamenii cărora le plac tradițiile și mâncărurile autohtone. Ăștia, de le pute tot ce este românesc, în ce fel de „scăldătoare” s-or fi născut? Ce fel de lapte or fi supt ei după ce s-au născut, de la ce fel de „biberon” și ce fel de „menu” s-o fi servit la Sfânta Sărbătoare a Botezului lor?

Da’, oare, toți îmbășinații ăștia și toate tutele neamului, ajunse „jurnalizde” cu microfonul în gură pe „sticla” televizorului, oare cu ce aia a distinselor mame proprii au crescut ei/ele, cu ce-or fi fost ei furajați în viața de până mai ieri – la „micul dejun”, la „prânz” și „cină”?! – cu stridii și caviar „Beluga”, cu sushi „Araneta” în foiță de aur, cu pâté de foie gras, cu văcuță Kobe și trufe, cu bouchée à la reine  umplute cu somon fumée în sos de homar și cu șampanie „Perrier Jouet Belle Epoque Blanc de Blanc” în sticle pictate manual?!

Dacă le iei, azi, urma la marțafoii din presă și matracucele televizioniste, toți înfulecă zilnic ori își îndoapă progeniturile obeze cu toate prostiile nocive posibile: cu chiftele d’alea sintetice zise „hamburgeri”, cu „pizze” dubioase mânjite cu „ketchup” plin de „E”-uri, cu „chips”-uri saturate prin arome chimice la greu,  cu „shaorme” –  „cu de toate” –  și cu „cola” aferentă  la cutie de aluminiu sau la pet de plastic! Probabil, de acolo se trage și mintea „cu de toate” din capul lor… tot de plastic!

                                                                                                                                          Constantin VAENI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *