Observator

Fotograme cu maestrul Constantin Vaeni: „Madam Marin”

  Era una la mine în bloc, prin ’85 -‘ 86, pe „Miciurin”, azi „Averescu” ( ca și „Piața 1 […]

 

Era una la mine în bloc, prin ’85 -‘ 86, pe „Miciurin”, azi „Averescu” ( ca și „Piața 1 Mai”, care azi e „Piața Ion Mihalache” – așa mai „cool” adică ), care era „vecină de palier” cu noi, stătea într-unul din cele patru apartamente de pe palier.  „Madam Marin”-  așa îi ziceam toți ! – era prototipul de „urechistă”, care chiar tragea cu urechile pe la ușile vecinilor, mai ales noaptea, cînd vuia tot blocul de  bruiajul de la „Europa liberă”! Copii mei au și surprins-o odată, cînd au auzit-o moșmondind prin dreptul ușii noastre, au deschis ușa și „Madam Marin”, care stătea „capră”, s-a speriat și căzînd în cur, le-a zis copiilor: „Mă, da’ mari figuri geometrice mai sunteți!

Trecut-au anii, și la celebrul „miting al diasporei”, ăla de-acu’ vreo doi ani și ceva, din 10 august , trecînd și eu p-acolo ca s-ajung de la metrou  acasă, am reîntîlnit-o pe „Madam Marin” – cam „senioară rău” – în deja „istorica” Piața Victoriei, cu o pancartă peste țîțe, reprezentînd o palmă, pe care scria „Toți pentru Justiție”.

Ieri, m-a recunoscut ea, „Madam Marin”, la „Domenii” în piață, deși –  culmea ! – eram „mascați” amîndoi! Ne-am tras mai deoparte și am pălăvragit, ca doi foști „buni vecini” și despre Covid, și despre Trump, și despre „pib”, și despre unel- altele, și, normal, despre pensii, ea „mărturisindu-mi” că nici ea nu se descurcă „prea grozav” cu 3.887 de lei, cît are în prezent pensie, dar că ea „înțelege situația”, drept pentru care a ținut să mi-o și zică așa, „ca de la obraz”: „Dom’ Vaeni, zău dacă eu îi înțeleg pe toți hodorogii ăștia, care nu vor altceva decît să li se mărească pensia! Alții o tot țin cu alocațiile, alții cu salariile!  Da’ știe vreunul la cît am ajuns să fim datori?

– Păi bineințeles că vor  și chiar trebuie să li se mărească, fiindcă-i lege, doamnă Marin ! Și fiindcă foarte mulți, știi și matale, abia o duc de azi pe mîine ! ..

–  Hai, dom’ne .. fi serios! – și s-a tras mai aproape de mine, ca să „nu ne-audă careva”  – păi și înainte, pe „vremea noastră”, toți aveau frigiderele burdușite și tot așa ziceau! Da’ cînd a vrut TOVARĂȘU’, care a și zis, doar ții minte, că nu poate nimeni să zică azi că n-a zis, cînd a zis că urmează să le mai dea la toți cite 100 de lei l-au impușcat! Acuma ăștia ce vor ? Iar s-o luam de la capăt? Și mai e și pandemie

                                                                                                    Constantin VAENI

De același autor:

Fotograme cu maestrul Constantin Vaeni: „Niciodată Crăciunul n-a fost interzis de nimeni!”

Fotograme cu maestrul Constantin Vaeni: „Cosmopolitism la chiflă «cu de toate»”

Fotograme cu maestrul Constantin Vaeni: DNA, mai ceva ca „La Chilia-n port ”

Fotograme cu maestrul Constantin Vaeni: „Ce zici, Dorele, sunt comunist?!”

Fotograme cu maestrul Constantin Vaeni: Tot rușii?!

Fotograme cu maestrul Constantin Vaeni: Da, naționalism!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *