Cap limpede

Fotograme cu maestrul Constantin Vaeni: Tot rușii?!

  Tot rusii?! Tot Stalin, tot Hrusciov, Brejnev sau Putin ?! Numai despre astia tot auzim la televizor, de peste […]

 

Tot rusii?! Tot Stalin, tot Hrusciov, Brejnev sau Putin ?! Numai despre astia tot auzim la televizor, de peste 25 de ani!

Am trait si am vazut multe, inainte de ‘89, la fel ca multi dintre domniile voastre, mai ales in anii ’80! Ce sa zic, va aduceti aminte: cozi la „ratie” si la alimentele de baza, chiar si la „celebrele” tacamuri de pui, la „adidasii” de porc, la iaurt si la cafea, cozi la benzina, pasapoarte „ciuciu”, frig in case, apa calda cu portia, doua ore de TVR, dirijism si cenzura in cultura si arta si atatea altele!

Bun, desi n-a prea fost „bun”! Da’ a fost, a trecut! Cum-necum, a trecut!

Bai frate, da’ nu tin minte ca vreunii din „odioasa securitate” ori din „partidul unic”, de prin „sindicate”, de prin „FDUS”, de la vreo organizatie de tineret ori de femei, de pe la vreo „judeteana” sau dracu’ mai stie de prin ce „structura”, cum zic azi unii, sa incendieze „discoteci”, „saloane de dans”, „cluburi” – cum le zice azi, „case de cultura” si nici sa faca din cinematografe, de exemplu, carciumi, din camine culturale sali de nunti si botezuri sau magazii si depozite  ori sa falsifice si sa „dilueze” solutiile dezinfectante destinate spitalelor si policlinicilor!

Si nici n-am pomenit vreodata ca Nadia Comaneci sa faca reclama la nu stiu ce margarina si la nu stiu care saltele, Ducadam la o vaselina de dureri de oase, Rebengiuc la vaccinuri si Oana Pellea la  spalat pe maini! Pe altii ma abtin sa-i mai enumar! Si se facea si atunci „reclama” la peste oceanic, la „Supco” si la alte produse de supravietuire.

Si oricata puscarie politica grea s-a facut, in perioada ‘45 – ‘65,  toata lumea ii astepta, frematand de speranta, pe americani, fiindca la UE nu putea nimeni sa viseze! Ca doar, slava Domnului!, a existat si in vremurile alea multa imbecilitate pe cap de „om nou”!

Acu’ uite ca americanii au venit! UE exista si inca e vie, fiecare poate sa zica azi, cu mandrie: „Je suis UE”, „Je suis NATO – OTAN”!

Atunci, ce se intampla, fratilor, azi, in si cu tara asta?!

Cine ne vrea „binele” cu tot dinadinsul?! Cu toata dragostea, tot rusii?!

                                                                                                                                Constantin VAENI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *