Fără categorie

Fraudarea fondurilor europene în județul Hunedoara

    În cursul anilor 2014-2015 am trimis mai multor instituții ale statului sesizări cu privire la posibile nereguli în […]

 

 

În cursul anilor 2014-2015 am trimis mai multor instituții ale statului sesizări cu privire la posibile nereguli în implementarea unor proiecte desfășurate de unele asociații, prin programul POSDRU, în parteneriat cu AJOFM Hunedoara.

În acest sens, am arătat cum familiile unor funcționari publici ai AJOFM Hunedoara au fost implicate în proiectele respective. Sesizările le-am trimis, la începutul anului 2014, Cancelariei Primului Ministru, în februarie 2015 sesizare către OLAF, la 25 11 2015, din nou, Cancelariei Primului Ministru, la 26 11 2015 Ministerului Fondurilor Europene, instituții de la care nu am primit vreun răspuns. Singura instituție de la care am primit răspunsuri este ANOFM, instituție unde sunt angajați cei despre care era vorba în sesizări și căreia nu m-am adresat.

ajofm

Fiind nemulțumit de felul în care mi-a răspus ANOFM, asta pentru că toate sesizările au fost direcționate spre aceasta agenție guvernamentală, la 11 ianuarie 2015 m-am adresat din nou Primului Ministru, revenind asupra aspectelor semnalate anterior.

Este evident faptul că ANOFM nu poate avea o poziție imparțială, în sensul în care există și reflexul de colegialitate față de cei vizați, angajații aceleiași instituții.

Așa cum am arătat, la începutul anului 2014 am trimis o sesizare Cancelariei Primului Ministru prin care am prezentat o chestiune de interes public și anume despre fapte ce ar putea friza ilegalitatea și imoralitatea unor funcționari publici din cadru AJOFM Hunedoara, despre încrengăturile de la această agenție sub conducerea pedelistului Iorgovan Velichi.

ajofm_1

După modelul timpurilor de dinaintea anului 1989, sesizarea, pentru a fi analizată, a fost direcționată la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, ulterior la ANOFM.

Răspunsul pe care l-am primit de la ANOFM (răspuns trimis spre știință Cancelariei Primului Ministru și Ministerului Muncii) se înscrie într-o modalitate de protejare a celor vizați în sesizare. Asta pentru că, în loc să se verifice dacă aspectele semnalate sunt sau nu reale, ANOFM se face că nu înțelege despre ce e vorba făcând trimitere la altceva și povestește, parcurge un istoric privind ocuparea funcției de director executiv al AJOFM Hunedoara de către Iorgovan Velichi,… cum că numirea în funcție s-a făcut în baza concursului pe care acesta l-a promovat în 2005, deși la aceea dată postul nu era vacant.

Tot în acel „răspuns”, ANOFM caută să mă convingă de legalitatea ocupării funcției prin a arăta că în 2011 s-a mai ținut un alt concurs pentru ocuparea aceleiași funcții ???!!! (deși la data respectivă funcția era ocupată tot de Iorgovan V.), concurs care s-a finalizat cu numirea aceluiași, singurul candidat, Iorgovan Velichi în funcția de director executiv, prin Ordinul președintelui ANOFM, Silviu Bian, la acea dată.

Câte lucruri puteam afla, noi neștiutori, despre numirea pedelistului Iorgovan Velichi la conducerea AJOFM Hunedoara și menținerea acestuia în funcție timp de nouă ani (din mai 2005 pâna în iunie 2014).

În sesizarea respectivă am arătat cum familiile unor funcționari publici ai AJOFM Hunedoara s-au implicat în diferite proiecte desfășurate de diferite asociații în parteneriat cu AJOFM Hunedoara, prin programul POSDRU. În acest sens am prezentat și legăturile dintre aceste asociații și funcționarul public Bercea Valentin, prin faptul că AFC Arad are ca președinte pe Bercea Mihaela Indricău (soția lui Bercea Valentin), iar ACSP Petroșani este condusă de Chimerel Mihaela, coproprietară cu Bercea Valentin a unor imobiliare din municipiul Vulcan.

De asemenea, am arătat cum acest funcționar public al AJOFM Hunedoara a creditat asociațiile mai sus amintite conduse de persoane apropiate lui (rude, afini), asociații la care, ulterior împrumuturilor, funcționarul public Bercea Valentin devenea angajat, obținând venituri de la acestea sub formă de salarii.

Nimeni nu l-a acuzat că desfășoară muncă în mediul privat, așa cum se apără dl. Bercea Valentin, numai că acesta, având calitatea de funcționar public, este angajat și la firma soției sale și nu numai. Aici se pare că ar fi probleme de legalitate pusă sub semnul întrebării, atât pentru funcționarul public cât și pentru angajatorii acestuia.

Tot în sesizarea respectivă, am arătat cum doamna Iorgovan Luiza, soția directorului Iorgovan, s-a implicat într-un proiect derulat de Asociația THUMENDE Valea Jiului în parteneriat cu AJOFM Hunedoara prin programul POSDRU, la care ANOFM îmi răspunde:

„În privința implicării doamnei Luiza Iorgovan în proiectul POSDRU derulat de Asociația THUMENDE Valea Jiului facem precizarea că Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de muncă prin reprezentanții săi, nu a fost implicată în selecția și evaluarea personalului angajat de Asociație. Mai mult, în perioada în care a desfășurat activitate în cadrul proiectului, doamna IORGOVAN a respectat întrutotul obligațiile legale ce îi revin unui beneficiar de pensie anticipată parțial”

Fără nicio îndoială, este evident, că un astfel de răspuns nu poate fi apreciat altfel decât a fi un răspuns favorabil familiei domului Iorgovan Velichi, avănd în vedere că implicarea doamnei Iorgovan, în proiect, a fost în perioada când aceasta era funcționar public la Mediu-Deva (pentru care ar trebui să răspundă și dumneaei), aspecte ce reies din declarațiile de avere a soțului Iorgovan Velichi, și nu cum interpretează ANOFM, spre a le lua apărarea. Mai mult, tot în respectivul proiect a fost implicată și una din fiicele familiei Iorgovan Velichi.

Cele semnalate de mine, privindu-l pe directorul AJOFM Hunedoara, s-au adeverit pentru că ulterior, în luna mai 2014, Iorgovan Velichi, a fost trimis în judecată de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, fiind acuzat de conflict de interese, iar în luna decembrie 2014 același Iorgovan Velichi este suspectat de ANI pentru săvârșirea mai multor infracțiuni-conflict de interese, abuz în serviciu, infracțiunii împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, infracțiuni despre care, încă, nu cunoaștem dacă s-au luat măsuri.

În cursul anului 2015 am trimis, instituțiilor amintite la începutul acestui mail, materialul „FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE DE CĂTRE FAMILIILE UNOR FUNCȚIONARI DE LA AJOFM HUNEDOARA”în care este vorba, nu numai despre familiile Iorgovan Velichi și Bercea Valentin, ci și despre familiile altor funcționari publici ai instituției care la fel s-au implicat în proiecte desfășurate de asociații prin programul POSDRU în parteneriat cu AJOFM Hunedoara.

Aceste aspecte, privind faptele de corupție de la AJOFM Hunedoara, pentru a fi cât mai bine înțelese, le-am prezentat în presă chiar și printr-o schemă sinteză (SCHEMA SCURGERII BANILOR PUBLICI) bazată pe declarațiile de avere a celor vizați, declarațiile fiind publice pe situl agenției.

În concluzie, putem observa că, în ciuda „diligențelor” depuse de către ANOFM (așa cum precizează în ultimul răspuns pe care mi l-a transmis), în vederea soluționării aspectelor sesizate, în realitate nu s-a întâmplat nimic. Virusul corupției supraviețuiește la AJOFM Hunedoara, nefiind stârpit, chiar dacă Iorgovan Velichi a plecat de la conducerea instituției fără a da socoteală, încă, pentru toate faptele infracționale pe care le-a comis.

                                                                                                   Petre LUNGOCI

7 Comments

 1. Petre LUNGOCI

  Interesant este cum funcționarul public Bercea Valentin reușește să sfideze chiar și regulile spațiului și timpului, întrucât locurile de muncă (cel de la AJOFM -Deva și celelalte) se află la distanțe de sute de km între ele respectiv Petroșani-Deva Arad (distanțele rămânând aceleași indiferent în ce ordine le-am lua) iar naveta nu poate fi posibil mai ușoară chiar dacă domiciliul navetistului este în Vulcan, decât prin teleportare.

  • Jenică

   bugetofagi pomanagi

 2. Dorel

  un sistem corupt unde corupţii ne sfidează drepturile, iar abuzurile par a nu mai fi excepţii.

 3. FOST ANGAJAT la AJOFM Hunedoara

  Țara e plină de lichele care își trag beneficii necinstite din banii publici. Instituțiile care ar trebui să facă ordine se fac că plouă. Cunosc foarte bine ce se întâmpla la AJOFM Hunedoara, că am fost angajat al agenției și dat afară pentru că nu am rezonat cu hoții de acolo. Trebuie să ai mare curaj să demaști acest sistem corupt care rezistă sub protecția instituțiilor de ordine. Nu vom scăpa curând de acești îmbuibați paraziți ai societății care te fură în față și spun că nu-i adevărat.

 4. GABI

  Eu am rămas fără loc de muncă în urma „restructurării” dictată de infractorul Iorgovan Velichi pentru că nu aveam carnet de membru PDL. Mafia este coordonată de la București de la ANOFM unde până în urmă cu câțiva ani dirijarea se făcea de către pușcăriașul Silviu Bian, închis pentru fraudarea banilor europeni. În teritoriu la nivelul fiecărei agenții s-a format „viespare” care nu pot fi sparte chiar dacă „gărgăunul ” se află acum la mititica. Totul se află sub protecția sistemului corupt.

 5. GEORGE

  Indivizi lipsiți de demnitate a căror scop este FURATUL

 6. ALO, DNA, AJUTĂ-NE

  Tot județul Hunedoara este sufocat de îmbrățișarea mortală a caracatiței corupției Dacă sesizezi încălcări ale legii ți se spune direct în față: ” Nu ai decât să mă reclami”. Cine are curaj sa reclame la DNA Alba Iulia dacă aceasta iși declina competența pentru parchetul din Petroșani, cunoscut ca foarte corupt? Cine vrea ca reclamația lui sa fie anchetata de Politia din Lupeni condusa de Mocanu autodeclarat ” câinele credincios al lui Resmeriță”. Care Resmeriță este șeful unui clan mafiot, un turnător la securitate, un borfaș pe mână cu Elena Udrea, un așa zis social democrat care era de fapt pedelist. Astfel de oameni au montat in funcții pe Velichi, pe Bercea si pe toți cei care alcatuiesc caracatita coruptiei din județul hundeoara și nu numai. DNA, ești un fel de Jack Norris, așa ca Jack Norris ajuta-ne!!!!!!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *