Puncte de vedere

Gafele lui Iohannis despre legile justiției

  Ultima declaraţie de presă a preşedintelui Klaus Iohannis n-a făcut altceva decît să confirme faptul că, împotriva echidistanţei impuse […]

 

Ultima declaraţie de presă a preşedintelui Klaus Iohannis n-a făcut altceva decît să confirme faptul că, împotriva echidistanţei impuse de fişa postului, preşedintele duce un război politic cu PSD, ca şi cum ar fi în continuare membrul unui partid din opoziţie. Foarte grav este însă faptul că, în acest război neconstituţional, Iohannis comite nu numai gafe impardonabile, ci dovedeşte, pe de o parte, că nu cunoaşte deciziile CCR şi, pe de altă parte, că nesocoteşte aceste decizii, deşi, după cum ştie toată lumea, acestea sînt general obligatorii, deci chiar şi pentru preşedintele ţării!

Nu cred ca, în aceste aproape trei decenii de la Revoluţie, un alt om politic să fi făcut în acelaşi discurs trei gafe de asemenea proporţii, aşa cum a făcut Klaus Iohannis. Să le luăm pe rînd.

1 Preşedintele României nesocoteşte deciziile Curţii Constituţionale. Zice Klaus Iohannis în declaraţia sa de presă: „Atunci, probabil vă amintiți, la începutul anului 2017, au venit cu acea infamă Ordonanță de Urgență a Guvernului 13. Acea Ordonanță am reușit să o oprim împreună. Sute de mii de români de bună-credință au protestat atunci în stradă pentru acest lucru“. Toată lumea ştie că în 2017 preşedinta CSM a sesizat CCR cu privire la Ordonanţa 13, iar CCR a decis că aceasta a fost constituţională. Iată textul Deciziei CCR nr. 63 din 8 februarie 2017, în care se menţionează că în sală era şi reprezentantul Preşedinţiei („În sala de dezbateri este prezent și reprezentantul Președintelui României, autor al sesizării în Dosarul nr. 359E/2017, invitat în temeiul art. 52, alin. (3), din Legea nr. 47/1992, consilierul prezidențial, doamna Simina Tănăsescu“):

foto 1

Deşi ştia foarte bine care a fost Decizia CCR, iată că preşedintele Iohannis a luat-o pe urma Codruţei Kovesi, nesocotind, prin declaraţia sa, o decizie care este general obligatorie, considerînd că mitingul din februarie 2017, la care a şi participat cu vestita sa geacă roşie, „a oprit“ Ordonanţa 13! Exact ceea ce făcuse şi Codruţa Kovesi în acea înregistrare cu procurorii, motiv pentru care această atitudine a devenit unul dintre motivele pentru care i s-a cerut revocarea din funcţia de şefă a DNA!

Avea dreptate Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cînd, imediat după declaraţia de presă a preşedintelui, ia replicat acestuia: „Indirect, [preşedintele, n.n.] critică decizia CCR, decizie care a consacrat constituționalitatea respectivei soluții legislative“. Pur şi simplu, aşa este!

2 Preşedintele României dă indicaţii Curţii Constituţionale. După ce a anunţat că va sesiza atît CCR, cît şi Comisia de la Veneţia, Klaus Iohannis şi-a permis un lucru incalificabil: să dea indicaţii judecătorilor CCR, deşi, în repetate rînduri, susţinuse independenţa judecătorilor, asupra cărora nimeni nu ar trebui să facă presiuni! Ei bine, exact acest lucru l-a făcut Klaus Iohannis: „De aceea, fac un apel către Curtea Constituțională de a nu se grăbi și a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele care doresc să pună structurile juridice și instituționale în acord cu standardele și bunele practici internaționale în materie de democrație, preeminență a dreptului și a protecției drepturilor omului, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituțional de urgență“.

Klaus Iohannis nu ştie că Ion Iliescu a fost pus la zid de toată lumea pentru că şi-a permis să critice judecătorii ÎCCR pentru sentinţele date în cazurile de retrocedare. Nu ştie pentru că în acea vreme era profesor de fizică şi era preocupat de meditaţiile ce aveau să-i aducă cele şase case, dar şi de intermedierea unor adopţii de copii în schimbul unor „mici atenţii“! Altfel, nu cred că l-ar fi imitat aşa de bine pe Ion Iliescu.

Cineva însă trebuia să-i spună că nimeni nu are dreptul să dea sugestii judecătorilor, cu atît mai puţin preşedintele României!

3 Preşedintele României nu ţine cont nici de deciziile CCR, nici de atribuţiile Comisiei de la Veneţia. La puţin timp după declaraţia de presă a preşedintelui României, jurnalista Sorina Matei a scris pe blogul său: „Cum s-a făcut de râs K. Iohannis pe legile justiţiei, arătând că nu le-a parcurs. CCR deja s-a pronunţat din ianuarie 2018 pe sesizarea Comisiei de la Veneţia“. Şi nu era vorba de o simplă acuzaţie, căci jurnalista a citat din Decizia nr. 33/23 ianuarie 2018, pe care Klaus Iohannis trebuia s-o cunoască atunci cînd a declarat: „Am decis, ca atare, să trimit întregul pachet legislativ înapoi la Curtea Constituțională și, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneția“! Iată ce spusese CCR în această decizie:

foto 2

Iată deci că doar acum trei luni CCR preciza că prerogativele Comisiei de la Veneţia nu cuprind şi opinii despre constituţionalitatea unei legi! Mai mult chiar, CCR spune în Decizia 33/2018: „Doar Curtea Constituțională poate aprecia oportunitatea formulării unei cereri adresate forului internațional, în funcție de obiectul controlului de constituționalitate“.

Avînd în vedere faptul că această decizie a CCR este de dată recentă, apare întrebarea firească: nu cunoaşte preşedintele ţării textul acestei decizii sau o ignoră şi pe aceasta cu bună ştiinţă?

Concluzie: preşedintele României anunţă că va ignora decizia CCR dacă nu va fi conformă cu opinia sa! Nu nouă ne aparţine această concluzie stupefiantă, ci chiar lui Klaus Iohannis, care, în finalul declaraţiei de presă, a spus: „După ce Curtea se va exprima asupra acestor chestiuni, voi face o nouă analiză a legilor și voi decide atunci dacă se impune o reexaminare“!

Cum adică? Dacă prin decizia CCR se va constata că Legea 304 este constituţională, este posibil ca preşedintele Iohannis s-o trimită la reexaminare? Nu înseamnă asta că nu o va recunoaşte, deşi toate deciziile CCR sînt general obligatorii?

Ce ciudat! Klaus Iohannis, care a ignorat toate dezvăluirile referitoare la abuzurile procurorilor DNA, respingînd propunerea de revocare a Codruţei Kovesi, pare extrem de activ în ceea ce priveşte dorinţa sa de a perpetua actuala legislaţie care a permis aceste abuzuri!

Nu ştiu de ce, dar am impresia că, din moment ce nu cunoaşte nici măcar deciziile CCR (pe care ar fi fost obligat să le ştie), Klaus Iohannis îl copiază pe Farfuridi fără să-l fi citit pe Caragiale! Farfuridi spunea de la tribună exact ce spune azi şi Klaus Iohannis: „Iată dar opinia mea. Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc!, dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc!, dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!“.

                                                                                                                                                  Ion SPÂNU

Preluare din COTIDIANUL

 

 

 

1 Comment

 1. Emma Schwartz

  Pertinente, foarte pertinente constatările dlui Ion Spânu.
  Românii sunt îngroziți de lipsa de receptivitate a dlui Klaus IOHANNIS față de concluziile CCR !
  Devine tot mai insuportabilă ignorarea de către dl Klaus IOHANNIS a deciziilor CCR , a prevederilor Constituției României !
  Oare ce împiedică Parlamentul României să declanșeze o acțiune în contencios administrativ pe tema ignorării de către dl Klaus IOHANNIS a prevederilor Constituției României ?!
  Adresez sincere felicitări dlui Ion Spânu pentru acest articol, precum și dlui Marinescu pentru publicarea acestui srticol !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *