Puncte de vedere

„Găselnița” cu noua formulă de calcul a pensiilor este în dezavantajul unor pensionari

                INECHITĂȚILE MERG MAI DEPARTE Aloo, domnule ministru al muncii, cum rămâne cu invocarea […]

 

              INECHITĂȚILE MERG MAI DEPARTE

Aloo, domnule ministru al muncii, cum rămâne cu invocarea în permanență a expresiei „grija pentru părinții și bunicii noștri” ???

Exemplul simulat mai jos este edificator privind nedreptatea care se va face, prin aplicarea noii formule de calcul, asupra pensionarilor grupei I/condiții speciale de muncă

Pensie calculată prin actuala formulă de calcul:

– ianuarie 2021 – august 2021
-puncte realizate, să zicem 60
– punctaj: 60:20(stagiul complet de cotizare) = 3
– valoarea punctului de pensie : 1875
– pensia : 3 X 1875 = 5625 lei

Pensie calculată prin noua formulă de calcul:

– septembrie 2021 – decembrie 2021
– puncte realizate, aceleași, 60
– valoarea punctului de referință : 75
– pensia : 60 X 75 = 4500 lei

Se observă clar diferența destul de mare dintre cele două pensii, respectiv 1.125 lei. Exemplul relevă, fără echivoc, faptul că noua formulă de calcul este nedreapta, se poate spune discriminatorie, inventata, voalat, cu scopul de a elimina grupele de muncă, vizând în principal pensionarii din grupa I/condiții speciale de muncă.

În România, pensiile, nu mă refer la cele speciale, sunt foarte mici și nimeni nu este împotriva majorării lor, dar totul trebuie făcut în mod echilibrat pentru toate categoriile de pensionari și nu potrivit vorbei din popor: „pentru unii mumă, pentru alții ciumă”

Pentru orice guvern, este meritoriu ca majorările cele mai mari de pensii să fie făcute celor ce reprezintă cel mai mare procent din numărul pensionarilor, respectiv celor din categoria condiții normale de muncă. Pensiile acestora pot fi majorate și prin împărțirea numărului de puncte la 25 în loc de 30 sau 35 și se obține un punctaj mediu mai mare, punctaj care înmulțit cu valoarea punctului de pensie rezultă majorarea pensiei în aceeași mărime precum în situația aplicării noii formule de calcul.

Astfel, prin varianta (alternativa) expusă mai sus, se păstrează punctajul mediu anual (cel înscris în prezent pe cuponul de pensie) pentru a fi luat în calcul, menținând actuala formulă de calcul, fără a mai fi nevoie de noua formulă de calcul element determinant în generarea discriminării pensionarilor grupei I/ condiții speciale de munca, „formulă pe care noi am reușit să o găsim”, așa cum se exprima ministrul muncii, doamna Lia Olguța Vasilescu.

Cât de mizerabil este faptul să știi dinainte că zeci de mii de pensii nu se vor majora, după care să vii și să invoci prevederea referitoare la situația în care, în urma recalculării, rezultă o pensie mai mică decât cea în plată, se menține pensia în plată.

În concluzie, din septembrie 2021, pensiile celor din grupa I/condiții speciale de muncă NU se vor majora, fiind singura categorie care nu va beneficia de vreo majorare a pensiilor, în schimb va „beneficia” de majorarea stagiului de cotizare de la 20 ani (obținut prin lege) la 25 de ani, „majorare” ce va diminua pensiile prin împărțirea numărului total de puncte la 25 în loc de 20, situație când deciziile de pensii emise prin legea 155/2016 și cele emise prin amăgitoarea Lege 221/2018 vor deveni istorie, dar și cadouri „otrăvite” ca efect al aplicării noii formule de calcul, „găsită” de ministerul muncii și și culmea și al justiției sociale, minister cu care se vor lupta din nou în instanțele de judecată cei nedreptățiți, bineînțeles, cei care nu vor părăsi sistemul pe cale naturală.

Batjocura asupra acestor categorii de pensionari este evidentă, devenind un joc distractiv (gen „alba-neagra”) pentru cei de la putere care își închipuie că ne vor păcăli la infinit.

                                                                                                          Petre LUNGOCI

 

2 Comments

  1. Vlad Tepes

    Bai lungoci, apucane-ai de floci, care sint in creierii tai de ardelean ”pensiile speciale”, ca sa stiu ce scriu cind iti mai vad semnatura ?!

    • Petre Lungoci

      „Vlad Țepeș” e o vorbă „fiecare pasăre pe limba ei piere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *