Atitudini

 Generalul Dumitru Iliescu a trimis o sesizare către președinta CSM, Lia Savonea, privind imixtiunea lui Klaus Iohannis în actul de justiție

  PRESEDINTELUI CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, DOAMNA JUDECATOR LIA SAVONEA Subsemnatul, general Dumitru Iliescu….., vă adresez rugămintea să faceți demersurile […]

 

PRESEDINTELUI CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, DOAMNA JUDECATOR LIA SAVONEA

Subsemnatul, general Dumitru Iliescu….., vă adresez rugămintea să faceți demersurile legale necesare pentru apărarea independenței Justiției. Astăzi, Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, prin Comunicatul privitor la anchetarea doamnei Laura Codruța Kovesi, a încălcat grav independența magistraților, solicitând acestora să rezolve rapid situația fostului șef DNA, să manifeste corectitudine și să nu uite că domnia-să a fost împotrivă înființării Secției pentru investigarea infracțiunilor din justititie și că nu are încredere în procurorii acestei secții.

Prin intermediul acestui comunicat, profund ilegal, Președintele României pune o presiune de netolerat asupra magistraților secției, intervenind în favoarea unei persoane împotrivă căreia a început urmărirea penală. Constituția României prevede principiul separației și echilibrului puterilor în Stat, ca și cel al egalității tuturor cetățenilor în față legii, iar prin comunicatul dat,  domnul Iohannis încalcă grav aceste principii! Domnul Președinte, eludând prevederile constituționale, se adresează procurorilor Secției ca și cum aceștia ar fi sub autoritatea domniei-sale, și nu a ministrului justiției. De asemenea, domnul Iohannis solicita procurorilor să acorde doamnei Kovesi un tratament diferit de cel al celorlalți cetățeni supuși actelor de justiție.

Având în vedere cele menționate în această Sesizare, va rog să analizați acțiunea Președintelui României, reprezentant al puterii executive, acțiune prin care se amestecă în zonă unei puteri autonome, afectând grav independența Justiției, și să luați măsurile legale necesare pentru apărarea acesteia!

Cu aleasă considerație,General Dumitru Iliescu

P.S.: Aceasta este sesizarea pe care am trimis-o la CSM…Sper să fie la fel de operativi…așa cum au fost în situațiile precedente!

Comunicat de presă al Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, referitor la citarea doamnei Laura Codruța Kövesi de către Secția de investigare a infracțiunilor din justiție

14 Februarie 2019

Prioritatea zero a tuturor celor care au responsabilități în statul român, indiferent de funcțiile pe care le ocupă, trebuie să fie protejarea și consolidarea statului de drept.

Solicit Secției de investigare a infracțiunilor din justiție corectitudine maximă, respectarea cu strictețe a legii și clarificarea rapidă a situației în ceea ce privește dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruța Kövesi, conducerea acestei secții având o imensă răspundere în acest sens.

Secția specială pentru anchetarea magistraților nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă și intimidare a magistraților și procurorilor. Am contestat încă de la început înființarea unui astfel de organism, sever criticată și de către Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanții de independență în raport cu factorul politic și poate afecta încrederea cetățenilor în justiție.

Majoritatea PSD-ALDE a ignorat cu bună știință toate aceste avertismente, astfel că această secție specială, în acest moment, funcționează. Tot această majoritate, printr-o serie de modificări nocive ale legilor justiției, este direct responsabilă pentru generarea conflictului care există acum în rândul magistraților. PSD-ALDE a construit de la bun început un discurs anti-justiție și a făcut demersuri concrete pentru revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA și a procurorului general al României, mai nou, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție reclamând, de asemenea, presiuni și interferențe.

Atenționez majoritatea PSD-ALDE să înceteze să mai facă și alți pași înapoi care să îndepărteze România de parcursul său european, ca stat democratic consolidat. Este imperativ ca PSD-ALDE să pună în aplicare cu celeritate opiniile Raportului Comisiei de la Veneția și recomandările cuprinse în Raportul Comisiei Europene privind MCV, astfel încât independența justiției și lupta anticorupție să nu fie afectate, iar fundația democratică a statului român să nu fie periclitată.

Lupta anticorupție va continua în România, în ciuda oricăror eforturi agresive ale celor care își doresc să controleze justiția și să îngenuncheze statul de drept. Ca Președinte, voi acționa și mai departe pentru menținerea statutului pe care România și l-a câștigat cu mari sacrificii, de țară în care instituțiile sunt puternice, dar sunt puternice prin aplicarea corectă a legii, nu prin abuzuri.

Sursa: http://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/comunicat-de-presa-al-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-referitor-la-citarea-doamnei-laura-codruta-kovesi-de-catre-sectia-de-investigare-a-infractiunilor-din-justitie

1 Comment

  1. Traicu

    Klaus, bun pt spital de nebuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.