Atitudini

Gheorghe Piperea îi solicită lui Iohannis să „elimineze” forma militarizată a serviciilor secrete

  În urmă cu ceva vreme, politia română a fost demilitarizată. A fost o cerință pentru accederea în NATO. Cam […]

 

În urmă cu ceva vreme, politia română a fost demilitarizată. A fost o cerință pentru accederea în NATO. Cam tot pe atunci au fost pensionați cca 160 de mii de militari, ca să dea bine la „profesionalizarea” armatei. Petrov cel bețiv i-a păcălit pe militari cu pensionarea anticipată (povestea cu tinerii pensionari de acolo provine) și cu cumulul pensiei cu orice ale venituri, inclusiv din salarii de la stat. După care, în 2010, același bețiv le-a tăiat militarilor 90% din pensiile de serviciu. Iar armata a devenit cea mai „profesionistă” din Europa, a doua din lume dupa Coreea de Nord – are cei mai multi generali pe cap de vită furajată.

Altceva este cred, unic în rândul țărilor membre NATO – toate serviciile secrete românești (minus serviciul secret al politiei, condus de chestori) sunt militarizate. Spionii și contra-spionii români și luptătorii noștri anti-corupție sunt toți militari. Au grade militare, sunt organizați după principiul „ordinul se execută, nu se discută”, iar asta este regula care coagulează tot în politică și în societatea nostră în civil, cu trese și stele mai mult sau mai puțin la vedere. De aceea numărul celor care lucrează în sistem este cel mai mare din Europa, la numărul de lucrători pe cap de locuitor sistemul „nostru” fiind chiar mai sus decât SUA.

Bugetele anuale ale serviciilor secrete militarizate cresc ca Făt – Frumos, într-un an cât altii în șapte, maiorii devin generali cu 4 stele și doctorate în informații în doi ani, ca alții în 15 (oare cu ce dreacu’ or contribui la știință școlile doctorale securiste, create de marele intelectual Gabriel Oprea?) și toți lucrătorii sunt potențiali beneficiari de pensii de serviciu la 45 de ani, în cumul cu salarii sau alte venituri din activitati „independente”.

Dacă tot se amăgește, crezând ca Romania este o democrație funcțională, dl Iohannis nu ar trebui să mai lase acest virus anti-democratic să se „propagheze” și să „elimineze” caracteristica militarizată a serviciilor secrete. Este o chestie care a fost „sertarizată” de mult de Petrov cel bețiv, motiv pentru care America și ceilalți aliați importanți din NATO ne „microfonează” continuu, neavând deloc încredere în sistemul nostru.

Poate să facă acest lucru dl Iohannis? Păi nu l-ați auzit aseară vorbind, fără perdea, ca și când ar fi și guvernul, și parlamentul, în același timp? Și, dacă poliția a fost demilitarizată, la cererea americanilor, de ce nu ar putea fi demilitarizate serviciile secrete? Societățile de tip autocratic se caracterizează prin militarizarea unor funcționari publici, dar nu și societățile care își pun denumirea de „democrație” în Constituție.

Vrea să facă asta dl Iohannis? Ei, aici e aici. Dacă nu e „microfonat”, da, dacă e, nu. Sau se zice teleghidat, că nu mai sunt sigur cu noile cuvinte de dreapta băgate în argoul (slangul) politico-securist în ultima vreme…

                                                                                                           Gheorghe Piperea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.