Remember

Guban, brand-ul care a încălţat America!

  Cine n-a avut norocul sa poarte măcar o dată în viaţa lui un pantof Guban, a pierdut şansa de […]

 

Cine n-a avut norocul sa poarte măcar o dată în viaţa lui un pantof Guban, a pierdut şansa de a simţi ce înseamnă să trăieşti pe picior mare. Cred ca este un motiv la fel de bun ca oricare altul de a va povesti istoria unul alt brand din Banat care, pur si simplu, a încălţat până şi America!

 

Cel care a fost iniţiatorul firmei Guban s-a numit Blaziu Guban şi este cel care a patentat brand-ul GUBAN ( crema de ghete şi producţia de încălţăminte) recunoscut atât în ţară, cât şi peste hotare. Acesta avea un fiu, Tiberiu Guban, care a continuat munca tatălui său şi a brevetat ulterior numeroase produse. Blaziu Guban a avut o copilărie umilă, fiind crescut de părinţi adoptivi, la Oradea. Prima dată, Blaziu Guban a lucrat la o crescătorie de porci ca îngrijitor. În timpul primului război mondial s-a angajat la fabrica de ghete Derby, unde a descoperit că are talent pentru combinarea substanţelor. Un simplu pantofar la origine, care nu avea mai mult de cinci clase primare, a creat o fabrica care i-a purtat numele într-o perioadă in care statul comunist confisca toate averile naţionale si a murit lăsând in urma sa unul dintre cele mai celebre brand-uri româneşti. „Tot timpul spun asta tuturor. Tata a avut cinci clase. Abia ştia să scrie şi să citească. A clădit totul prin munca şi inteligenta lui”, spune Tiberiu Guban. Inteligenţa sa nativă l-a propulsat pe Blaziu Guban în poziţia de chimist al fabricii orădene. “

 

 

 

„În 1932, directorul de la fabrica Filt din Timisoara a fost la Oradea. Era prieten cu directorul de la fabrica la care lucra tatăl meu. Cauta un chimist bun.A discutat cu tata, care i-a spus directorului ca daca ii da 4​.​500 de lei se muta la Timișoara”, isi amintește Tiberiu Guban. Pentru a se muta la Timisoara, Blaziu Guban a negociat un salariu enorm la vremea respectiva. Tiberiu Guban explica: “Ca sa va dati seama ce insemna suma de 4500 de lei va spun ca o gâscă atunci costa 60 de lei. Ulterior a mai negociat salariul cu directorul fabricii si a obtinut o marire la 6​.​000 de lei”. În perioada când era chimist la Filt, Guban a inventat crema de ghete care ii va purta numele pana la caderea comunismului.

 

​.

 

 

În 1935 a obţinut salariul care valora 100 de gâște lunar. In 1937, s-a înregistrat la Registrul Comerțului drept „Uzinele Chimice Guban Timisoara”, moment din care afacerea a început sa crească de la un an la altul. A incheiat contractul cu fabrica Mecher pentru cutiile de tabla inscriptionate cu marca ce ii purta numele. „A primit cutiile pe datorie şi apoi le-a achitat din vânzări”, spune Tiberiu Guban. De la crema de ghete s-a trecut si la diverse tipuri de ceara şi soluţii de lipit ghete.

 

 

„Tata s-a dus la o fabrica de cutii metalice, a fraţilor Mecher din Timișoara. Vroia 5.​000 de cutii. I-au spus ca nu se merită să creeze o matriţă pentru un număr atât de mic de ambalaje şi că ar trebui să comande 100 de mii de cutii. La început a luat cutii folosite pe care le-a frecat cu sodă caustică pentru a le curăţa de ce era scris pe ele. Când au fost curate a pus crema de ghete şi le-a dat gratuit la muncitorii din fabrica la care lucra pentru a o testa”.

 

 

„În 1953, tata a venit de la Bucureşti şi mi-a spus în maşină că a câștigat cea mai mare bătălie. Vom face o fabrica asa cum nu ai visat”, îşi amintește Tiberiu Guban. În perioada în care Guban tatăl a obţinut de la liderii comuniști permisiunea şi ajutorul pentru noua fabrica s-a produs si naţionalizarea Uzinelor Chimice Guban. In 1953 s-a început ridicarea fabricii care si azi are la intrare numele Guban, pe strada Eroilor din Timișoara.

 

 

Fiul a pășit si el pe urmele tatălui, fiind cel care a produs pentru prima oara în România pielea artificială, apoi masele plastice. Dezvoltarea uriaşă a firmei s-a datorat familiei Guban, care a fost cu multi paşi înaintea pieţei. Simţul comercial deosebit, dublat de stăpânirea perfecta si dragostea pentru aceasta meserie, a facut din cei doi Guban (tatal si fiul) o marca de renume mondial.
„Pantofii săi au fost încălţaţi de personaje celebre, de la președintele american Harry Truman,

 

 

până la Gheorghe Gheorghiu Dej şi nomenclatura comunistă

 

 

 sau Sofia Loren

 

 

şi Tudor Arghezi

 

 

i-au purtat pantofii”, spune Tiberiu Guban.

 

​ ​

 

„Tata a făcut cizme şi pentru Regele Mihai

 

 

şi Nicolae Ceauşescu.

 

 

Elenei Ceauşescu îi făceam pantofi de lux, mai deosebiţi ca formă faţă de ce se făcea în ţară. Ne inspiram cu idei din revistele «Quelle» şi «Neckermann», dar calapoadele erau făcute de tata. Pielea era autohtonă şi era colorată în nuanţa preparată de mine. Prefera nuanţele pastelate: ou de raţă, coniac, vernil sau roz”, povesteşte Tiberiu Guban.

 

 

Surprinzător este faptul ca firma nu a fost naţionalizată in 1948. Deşi s-a incercat acest lucru în repetate rânduri, prestigiul produselor şi numarul mic de 50 de muncitori a facut posibila o prelungire a vechiului statut până in 1952, când Blazius Guban a fost presat din punct de vedere politic si economic si „a donat” fabrica si brand-ul statului. Fabrica s-a numit „Victoria” în perioada comunista, dar produsele erau comercializate tot sub marca Guban. El a rămas director până când a decedat, după care i-a urmat in funcţie fiul său, inginerul Tiberiu Guban, care si-a început ucenicia aici şi a devenit autorul a zeci de patente de inventator.

 

 

După naţionalizarea socialista din 1948 Fabrica Guban şi-a schimbat numele în „Prima fabrica de încălţăminte din Banat”, iar din 1930 a fost numită „Fabrica Banatul”.

 

 

În 1978 Blaziu Guban a murit, la doi ani de zile după ce s-a pensionat. Fusese acceptat director pe viaţă. Fiul lui a prins căderea comunismului. În 1992 s-a pensionat şi apoi directorul de atunci i-a interzis accesul in fabrica.

 

 

Pantofii Guban se găseau greu pentru că mare parte din producţie se exporta. Pantofii erau scumpi, iar preţurile porneau de la 300 şi ajungeau până la 900 de lei.

 

 

Au urmat ani de procese intre Tiberiu Guban cei care deţin fabrica întemeiată de tatal sau. După ce Justiţia a interzis folosirea numelui fără acordul celui care îl poartă, fabrica şi-a schimbat denumirea în SC GP Company, dar foloseşte marca Guban pe unele produse.

 

 

Desi fabrica de pantofi şi marochinărie „Guban” nu mai exista, în anii premergători Revoluţiei din 1989 s-a înregistrat o premiera naţională, fiind prima companie din România care a înregistrat la Madrid o marca europeana. Marca Guban a fost astfel protejata pe întreg teritoriul UE.

 

 

„Tata a fost un pantofar. Făcea şi pantofi pentru diverse personalităţi”, spune Tiberiu Guban. Producţia de pantofi a demarat, dar nu in serie, în timpul războiului când Blaziu Guban a închiriat casa avocatului Baboş de pe strada Victor Babeş din Timişoara, unde s-a extins producţia de substanţe pentru „cosmetica” pantofilor.

 

 

 

In 1943 fabrica lui Guban avea atunci 10 angajați. Atunci Guban s-a asociat cu Andre Kaldori. „Avea nevoie de capital pentru a se dezvolta mai repede si Kaldori a oferit capital. Era in 1943 când americanii si englezii au bombardat Timișoara”, spune Tiberiu Guban.

 

 

Membru al Partidului Socialist in tinereţe, arestat apoi la Oradea si devenit astfel „ilegalist”, Blaziu Guban s-a transformat într-un veritabil capitalist în perioada în care comunismul a naţionalizat toată industria românească. Marca Guban s-a creat în bucătăria casei în care locuia familia Guban, la Timişoara. Aici s-a născut primul atelier chimic în care s-a produs totodată şi crema de pantofi. Crema inventată de Guban a avut un aşa mare succes încât, în acelaşi an, acesta a putut sa vândă dreptul de a fabrica noua cremă unei companii palestiniene. Tranzacţia a fost consemnată într-un ziar din 1935. În 26 mai 1935, Blaziu Guban era chimist la fabrica Filt. „Chimistul fabricii Filt, Guban Blaziu, a inventat o cremă de ghete şi a vândut apoi dreptul de a o fabrica unui grup de capital palestinian. Din banii obtinuţi din Palestina, Blaziu Guban înfiinţează în Timiţoara o fabrică de cremă de ghete”, se arăta în ziarul din 1935. Tot Tiberiu Guban povesteşte că atelierul din bucătărie a fost extins iî mai multe apartamente ale cladirii în care locuiau, aceasta fiind de fapt prima fabrică de crema de ghete Guban, iar primele ambalaje ale cremei Guban au fost cutii reciclate.

 

 

Astăzi nu se mai ştie foarte multe despre acest brand. Magazinele proprii s-au închis demult, dar femeile încă mai povestesc despre calitatea şi eleganţa de odinioară a pantofilor Guban. O femeie respectabilă işi afirma statutul social prin numărul perechilor de pantofi Guban pe care ii deţinea. Erau imposibil de copiat: calapodul unic, design-ul ca o promisiune să te simti sexi, unică şi cu personalitate, ştanţa în relief, aplicată delicat pe talpa pantofului, ca un veritabil certificat de garanţie al calităţii. Pingeleai pantoful până la saturaţie şi nu te îndurai să-i arunci, faţa se păstra ca nouă! Cine a avut ocazia să viziteze fabrica în perioada de glorie poate certifica faptul că majoritatea operaţiilor erau făcute manual. Pantofii de Guban erau renumiţi nu doar prin eleganţa lor, cât şi pentru faptul că erau cei mai comozi pantofi de pe piaţă. Să nu vă mire, prin urmare, faptul că femeile încă visează la pantoful elegant marca Guban.
                                                                                      Dr. ing. Neculai GRĂDINARU

 

 

 

 

6 Comments

 1. marius

  frumos articol si plin de informatii-Felicitarile mele

 2. Miroslav

  Se mai fabrica in ziua de astazi incaltaminte marca Guban? m-ar interesa pentru a comanda!

 3. Elena

  Eram studenta ,cu bani putini,,sfarsitul anilor 1960 si din toata saracia noastra,tot reusam,sa avem 2 perechi de pantofi “GUBAN”.Se cumparau mai usor din Grecia.ii purtam cu ciorap iarna si piciorul liber ,vara.Erau minunati,eleganti,confortabili si frumosi. Mai esxista,totusi,undeva “GUBAN”? Ce bine ar fi! Guban,nu era Albu!

 4. Elena

  M-ar interesa sa stiu daca exista undeva pantofi GUBAN.
  Daca stiti ceva,anuntati-ma la aceasta adresa .Multumesc!

  • Cu parere de rau, dar nu avem alte informatii suplimentare in afara de cele scrise in articol. Daca sunt cititori care va pot raspunde la intrebare, asteptam sa posteze informatii aici.

 5. Vlad V.

  Raspuns scurt pentru Elena si Miroslav: Da, mai exista, se fabrica in continuare, sub acceasi sigla. Magazine, din cate stiu, sunt cam prin toata tara, cel mai simplu este sa vedeti site-ul firmei.
  Nu stiu nimic despre calitatea produselor lor actuale, este posibil, ca in cazul multor branduri de succes, sa fi ramas doar numele, dar sper sa ma insel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *