Abuzuri

Gustul dulce al totalitarismului: Tandemul dictatorial Iohannis-Orban dorește permanentizarea crizei coronavirus

  În toată Lumea se discută despre relansarea Economiei. În România se discută despre relansarea Pandemiei! Pe 25 mai 2020, […]

 

În toată Lumea se discută despre relansarea Economiei. În România se discută despre relansarea Pandemiei!

Pe 25 mai 2020, scriam pe cristoiublog.ro: „Lumea își revine treptat-treptat la normal. În Europa și pe tot globul agenda publică are în prim plan măsurile de reluare a vieții normale și îndeosebi de relansare a economiei. Dacă pînă nu demult era în Europa o întrecere între state în privința măsurilor de restricție, acum putem vorbi de o întrecere între state în privința măsurilor de revenire la normal. Numai la noi, agenda publică, impusă de regimul Iohannis și prin intermediul Presei Miluite, e dominată de starea de alertă, de tentativele evidente de a păstra panica, isteria și prin asta de a justifica întîrzierea incredibilă în revenirea la normal. România fost totdeauna în urmă față de Europa luminată. Am fost țara rămasă în împietrirea conservatorismului ceaușist pe cînd în Europa de Est și Centrală, ba chiar și în Rusia, bătea vîntul schimbării. Și acum, cînd vine vorba de revenirea la normal, România, aflată sub autoritatea lui Klaus Iohannis, a rămas mult în urma tuturor țărilor europene.

Sîntem în 16 iunie 2020. De la constatarea mea în legătură cu agenda publică din România a trecut aproape o lună de zile. Între timp, în toate țările lumii, semnalele de alarmă privind pericolul Coronavirus au dispărut. Chiar dacă în unele state apar unele creșteri ale numărului de infectați sau focare de Coronavirus ici-colo, agenda publică nu e modificată. Ea rămîne în continuare stăpînită de temele relansării economice. Pînă și tema revenirii la normal a intrat în plan secund. Măsurile de ridicare a restricțiilor se decid aproape mecanic. Oricum ele nu fac Breaking News-uri. Breaking News-uri fac deciziile privind relansarea economiei. Afirmarea acestor noi teme pe agenda publică are loc mai întîi prin intervențiile publice ale liderilor politici.

Priviți cum sună știrile venite pe agențiile de presă din alte state:

Pe 14 iunie 2020, Emmanuel Macron s-a adresat Națiunii printr-un Mesaj Solemn. Despre ce? Despre creșterea numărului de infectări? Despre pericolul Coronavirus? Despre comandamentul național al spălatului pe mîini? Nu. A zis: „Prioritatea principală este să reconstruim o economie puternică, ecologică, suverană și solidară.”

Pe întreaga planetă se desfășoară o bătălie între state pentru atragerea turiștilor străini. Printre alte lucruri, strategia atragerii conține și o răsturnare de situație în știrile care pornesc în lume din statele respective.

Priviți cum sună știrile despre alte țări!

„În ultimele trei zile, numărul de infectați în Bulgaria a început să scadă, în pofida numărului mare de teste făcute.”

„Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat aseară de pe Insula Santorini, deschiderea oficială a sezonului turistic.”

„Germania și-a redeschis granițele cu țările vecine, reanimând dorința de vacanța a cetățenilor săi. ”

În România, în ultimele zile agenda publică e dominată doar de tema Pandemiei. Ba mai mult, în loc să se micșoreze, pentru a lăsa loc discuțiilor despre relansarea economiei, tema pericolului întruchipat de Coronavirus a căpătat amploare. Premierul, președintele, miniștrii, discută doar despre starea de alertă. Despre creșterea numărului de infectări, despre al doilea val, despre posibilitatea unei reveniri la starea de urgență. În spațiul public, activitatea cioclilor apocaliptici în genul lui Raed Arafat s-a intensificat în chip spectaculos. Din motive care-mi scapă, Raed Arafat e pe cale să atingă isteria cu spume în războiul cu cei care încearcă să vorbească și despre altceva decît despre Coronavirus. Zilnic aproape Raed Arafat, Comandantul Acțiunii, cum își semnează ordinele ce par a fi nu ale unui medic, ci ale unui sergent major promovat la rangul de Mareșal, face naveta între Antena 3 și Digi Tv. O navetă simbolică pentru naveta lui între PSD și PNL.

Cu aproape o lună în urmă, semnalam incredibila rămînere în urmă a României în privința revenirii la normal. Azi pot semnala că nu mai e vorba de o simplă rămînere în urmă. E vorba de un mers înapoi al României către starea de urgență. În timp ce toate statele lumii au trecut de vreo lună și ceva de atmosfera de panică isterică, România revine în chip spectaculos la atmosfera de panică din martie 2020.

Iată cum sună știrile venite din România!

„Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că infectările au intrat pe un trend crescător în ultimele zile.”

„Necesitatea prelungirii starii de alerta.”

„El Pais constată că există şi o serie de ţări «care se tem» de libera circulaţie în vremea coronavirusului. Astfel, România nu își va deschide luni granițele pentru călătorii străini și nici nu a oferit o dată cu privire la momentul în care intenționează să ia această măsură.”

Se discută mai mult chiar decît acum două luni despre pericolul Coronavirus, despre creșterea numărului de infectări, despre morți de Coronavirus, dar mai ales despre starea de alertă.

Consecințele acestei situații unice în lume – o țară care merge înapoi și nu înainte?

Adîncirea pe zi ce trece a Crizei economice.

Guvernul se preocupă doar de starea de alertă sanitară. Nu mai are timp și energie pentru a se ocupa și de starea de alertă economică. Nu s-a decis pînă acum nici un plan de relansare economică. Agenda publică e dominată de Cioclii apocaliptici. Mai au loc oamenii de afaceri pentru a lansa strigăte de alarmă.

Cea mai gravă consecință stă în paralizarea consumului. Economia României se bazează mult pe consum. Pentru ca oamenii să consume, altfel spus să contribuie la relansarea economiei, ei trebuie să fie relaxați. Cum să fie ei relaxați, dispuși să consume cîtă vreme agenda publică e dominată de spaimele întreținute chiar de autorități?

                                                                                              Ion CRISTOIU, cristoiublog.ro

4 Comments

 1. gigimutu

  pai domnu Cristoiu,

  cacatii astia se simt bine in pandemie, pe ei ii doare in p….a, au bani cacalau, ies afara cind vor muschii lor, ciordesc tot ce apuca, ce mai conteaza 18 milioane de romani, sau citi or mai fi in tara asta amarita, ei sa o duca bine, minca-i-ar viermii de grasani ce sunt!!!!!

 2. IQ100

  nu stiu daca nu se urmareste, de catre forte ostile , falimentarea Romaniei, iar politicienii “neavizati” contribuie la aceasta

 3. Dima

  Nu e parfum in nicio tara … peste tot sunt inca multe restrictii in vigoare, dar si multa politie care vegheaza la respectarea regulilor. Insa la altii spre deosebire de noi, nu este atata isterie in mass-media, la ei discursul mediatic a trecut deja in sfera masurilor de regenerare economica (si e explicabil sa fie asa, daca se uitam la prognoza de scadere economica in Franta care merge spre 11% din PIB).

 4. Florin

  Genocid împotriva poporului Român !.
  Crime împotriva umanității !
  Mai adaug doar atât ;
  În România nu a fost și nu este acest virus decât inventat din pix.
  Alogenii Johanis, Arahat, Orban și Cercel trebuie arestați și condamnați la închisoare pe viață pentru ÎNALTĂ TRĂDARE NAȚIONALĂ, pentru GENOCID ÎMPOTRIVA POPORULUI ROMÂN !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.