Abuzuri

Guvernul Orban importă măşti din China dar refuză să repatrieze un român încarcerat de peste cinci ani la Shanghai! Marius Balo va intra în greva foamei!

  Cătălin Predoiu a făcut ieri declaraţii cinice referitoare la situația românului Marius Balo, încarcerat în China după condamnarea sa […]

 

Cătălin Predoiu a făcut ieri declaraţii cinice referitoare la situația românului Marius Balo, încarcerat în China după condamnarea sa în statul asiatic: „Suntem în permanent contact şi cu reprezentanţii familiei, cu ambasada noastră în China şi cu oficialităţile din China. Domnul Balo a avut un ghinion teribil. Toate procedurile erau efectuate pentru transferul lui în România, înainte de închiderea frontierelor ca urmare a pandemiei. Şi acolo suntem (…). Am avut comunicări cu ambasada Chinei de la Bucureşti, inclusiv o convorbire telefonică cu doamna ambasador. Există categorii limitate de persoane care sunt exceptate de la interdicţia de a se deplasa în China. Între aceste categorii nu se află şi categoria în care se află domnul Balo. Asta este problema, dar avem semnale ceva mai bune în ultima perioadă, în sensul că a fost mărit timpul alocat pentru comunicări telefonice cu familia. Domnul Balo a transmis în aceste comunicări că este foarte bine tratat de către administraţia penitenciarului şi nu are nici un fel de plângere legat de modul în care este tratat”, a spus ministrul Justiţiei. Declaraţiile sunt cel puţin halucinante în condişiile în care liberalul preia pe încredere comunicatele autorităţilor comuniste iar de la începutul pandemiei virusului chinezesc Europa a un trafic scandalos de mărfuri şi avioane cu călători dinspre China!

Clujeanul Marius Balo are 39 de ani și a fost arestat în China, la Shanghai, în urmă cu şase ani, sub acuzația de fraudă contractuală, pentru că – susţin autorităţile comuniste – ar fi primit 80 de dolari de la un chinez, pe care românul nici nu îl cunoştea, implicat într-o rețea de infractori. A fost condamnat doi ani mai târziu, timp în care a fost încarcerat în arest preventiv, la opt ani de închisoare. Cazul său a ajuns în public după ce a fost preluat de o firmă de PR și o respectabilă casă de avocatură din Cluj, “Iordăchescu şi Asociaţii”. Avocaţii acuză autorităţile române de indiferenţă criminală întrucât au abandonat un cetăţean fără să se preocupe sau să-i ofere asistenţă în decursul celor şase ani de suferinţă. În tot acest timp, Marius Balo a fost înfometat şi ţinut în condiţii inimaginabile într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai. Despre calvarul bietului român nu ne putem decât imagina întrucât România ştie bine din propria istorie cum se poate comunica dintr-o îmchisoare comunistă.

Se pare că Marius Balo picat din naivitate într-o încrengătură de afaceri dubioase: a fost implicat într-o rețea ce are toate aparențele unor firme-fantomă, în trei firme cu sediul la aceeași adresă din orășelul universitar Oxford, conform Companies House, registrul firmelor încorporate în Marea Britanie. Într-una din acestea, Li Ang Holdings Group Corp Limited, Marius Balo a fost numit director pe 20 martie 2014 iar la doar opt zile mai târziu a fost arestat la Shanghai. În celelalte două firme, New Del Pacific International Holdings Ltd și Baa International Group Holdings Limited, Balo figurează numit ca director în 2012 dar cert este că toate firmele au fost dizolvate în 2014, imediat după ce a fost arestat în China. Nu există deocamdată informații despre cum a ajuns Marius Balo să figureze în aceste firme și nici ce au reprezentat cei 80 de dolari primiți de la infractorii comunişti. În numeroasele articole apărute în presa din România, în rețeaua de firme menţionate mai apar alți doi cetățeni români, Alina Irimieș și Horia Covaci, ambii trăiesc la Beijing şi au fost numiți directori în firme din „rețeaua Oxford” în același timp cu Marius Balo dar, în mod suspect, nu au răspuns solicitărilor presei pentru un punct de vedere. Tot în grupul respectiv de firme mai apar și o rusoaică din Sankt Petersburg, Ekaterina Izmarli, dar și un britanic, Geoffrey Walker. Cu toții, inclusiv Marius Balo, figurează cu rezidență în Marea Britanie.

De la ortodoxie, în infernul comunismului asiatic

Povestea lui Marius Balo, atât cât poate fi reconstituită din mărturiile publice și din informațiile obținute de presă, pornește la Cluj şi este conturată de setea tânărului Balo de a studia ortodoxia atât în ţară cât şi peste ocean. Părinții săi nu mai trăiesc, singura rudă mai apropiată fiind un unchi.  Într-un articol-semnal dedicat suferinţei românului prizonier în infernul închisorii comuniste, intitulat “Povestea românului arestat de 5 ani în China: a studiat să fie preot, dar a ajuns într-o rețea de firme-fantomă”, jurnalistul Andrei Luca Popescu de la Europa Liberă menţionează:

Tânărul a studiat să devină preot ortodox, la Institutul Teologic Ortodox. A continuat pe această linie între 2001 și 2004, în SUA, unde a obținut un masterat în teologie la Seminarul Ortodox Sfântul Vladimir din New York, care îi dădea dreptul să profeseze ca preot. Seminarul este condus în prezent, din poziția de decan, de preotul român Ionuț Alexandru Tudorie.

După acest episod al vieții sale, Marius Balo se întoarce în Cluj, unde ajunge să lucreze la Institutul Român pentru Pace (Patrir), din partea căruia apare menționat în Strategia de Dezvoltare a orașului Cluj, anterioară anului 2007. Între 2007 și 2009, Balo ajunge să aibă o emisiune pe teme spirituale („De&Spre Viață”) la televiziunea clujeană NCN. În decembrie 2008, a înființat la Cluj firma Expata SRL, care se ocupa de vânzarea de produse și articole casnice, mobilă sau articole de luminat.

În 2010, Marius Balo spune că s-a stabilit în China, pentru a preda limba engleză la New Oriental, un sistem de școli private din China (Grupul de Tehnologie și de Educație Xin Dong Fang). Aici, el susține în memoriul său că a predat engleza, din poziția de „corporate trainer”, și unor manageri din companii chineze precum China Tobacco Corp sau ICBC, cea mai mare bancă din China. Din 2013, Balo susține că a fost angajat „ca profesor” la Universitatea Renmin din Beijing. Numele său nu figurează însă pe siteul universității sau în relație cu aceasta.

În 2014, Marius Balo a fost arestat și ținut doi ani în arest preventiv, la poliția din Shanghai. „Ani în șir, înghesuit într-o cușcă de 16 mp împreună cu alți 12 cetățeni chinezi, fără a putea comunica, niciunul dintre ei nevorbind limba engleză. (…) Se adaugă multe alte torturi psihice de nesuportat, de care nu pot pomeni aici: însingurarea, frigul, hrana sărăcăcioasă… toate menite să te distrugă psihic pentru a nu te putea apăra în timpul procesului. De două ori pe lună eram scos din cușcă și dus într-o alta, legat fedeleș de mâini și de picioare într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric, în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea șansă este ca, odată ajuns în fața judecătorului, să îi implor mila cu lacrimi în ochi”, scrie el în memoriul său, trimis autorităților din România în ianuarie 2017.

A fost condamnat la 8 ani de închisoare în 2016, iar de atunci stă închis într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai. Nu a atacat cu apel sentința judecătorilor chinezi, pentru că, spune el, nu mai suporta condițiile de detenție din arestul preventiv, în care ar mai fi stat încă unu-doi ani, până la o nouă sentință, care i-ar fi fost aproape 100% tot nefavorabilă.”

Pe facebook s-a înfiinţat şi un grup unde sunt postate informaţii şi mesaje din partea tuturor celor solidari cu suferinţa tânărului, intitulat Marius Balo – Te-așteptăm ACASĂ!

Disperat de condiţiile din închisoare şi indiferenţa criminală a autorităţilor române de a acţiona, Marius Balo a anunţat astăzi prin intermediul unui comunicat postat de firma de avocatură amintită că va intra în greva foamei în cursul acestei săptămâni:

Marius Balo va intra în greva foamei de la 15 noiembrie 2020

CLUJ-NAPOCA, 11 Noiembrie 2020: Marius Balo, profesorul clujeanul închis de aproximativ 7 ani în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari și tratat cu indiferență de autoritățile din România, a decis să intre în greva foamei începând cu data de 15 noiembrie 2020.

“În ultima conversație telefonică avută cu Marius, la începutul acestei luni, mi-a comunicat că recurge la această metodă extremă de protest, datorită nepăsării și ignoranței autorităților române față de cauza sa.” afirmă Ioan Felecan, singura rudă în viață a lui Marius Balo.

Curtea de Apel Cluj a dispus în luna octombrie 2019 transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România. Din luna octombrie autoritățile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia.

Din ianuarie 2020, de când Ministerul Justiției al Republicii Populare Chineze și-a dat acordul la transferarea lui Marius Balo, și până în prezent, autoritățile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetățeanului român Marius Balo. În aceste condiții, societatea de avocatură Iordăchescu și Asociații a revenit cu adrese atât la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională cât și la Ministerul Justiției în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetățeanului român Marius Balo din Republica Populară Chineză.

“În data de 17.09.2020 am revenit cu adresă la Centrul de Cooperare Polițienească Internațională prin care solicitam să ni se comunice dacă au fost reluate demersurile de preluare din China a lui Marius Balo și data estimativă la care apreciază că acesta va fi adus în România. La această solicitare am primit răspuns în data de 23 septembrie 2020 prin care ne informau că din cauza măsurilor impuse de autoritățile chineze pentru prevenirea răspândirii COVID, în prezent este imposibilă organizarea unei misiuni de preluare din China a cetățeanului român Marius Balo.” afirmă Ioana Bonda, avocat Iordăchescu & Asociații.

Tot la aceeași dată s-a revenit cu adresă și la Ministerul Justiției pentru comunicarea informațiilor legate de transferul cetățeanului român Marius Balo. Răspunsul autorităților a fost că pentru moment rămâne problematică aducerea în țară a lui Marius Balo în contextul general al pandemiei de SARS COV 2. Mai mult, au informat că, organizarea unei misiuni este imposibilă pentru moment având în vedere carantina obligatorie instituționalizată timp de 14 zile a oricărei persoane care intră pe teritoriul Republicii Populare Chineze și efectuare de teste COVID, toate pe cheltuiala proprie.

„Sunt dispus să merg eu după el, doar să mi se permită acest lucru!” afirmă Ioan Felecan, în vârsta de aproximativ 70 de ani.

Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare și până în luna martie 2020 de când s-a declanșat pandemia de CVID-19, autoritățile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetățeanului român Marius Balo. Soluții au fost și sunt cu siguranță, este nevoie doar de bună-voință. Statul român trebuie să-și facă datoria față de cetățeanul român Marius Balo și să-l aducă urgent în țară, indiferent de costurile pe care această procedură le-ar impune. Decizia lui Marius de a intra în greva foamei este extremă! În condițiile în care se află închis în China, greva foamei înseamnă condamnarea la moarte.“ afirmă Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

                                                                                              Codruţ BURDUJAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *