Pamflet

Hronica mascaradei „Nu mă atinge-mă”, de hronicarii Grigore Ureche și Ion Neculce

    Cărturarii de-a drieapta o prăznuiesc pre Adina Pintilie, juna cari mare răsplată a căpătat den Țara Goților. Căci tâlcuind aceasta […]

 

 

Cărturarii de-a drieapta o prăznuiesc pre Adina Pintilie, juna cari mare răsplată a căpătat den Țara Goților. Căci tâlcuind aceasta o lucrare de umbre mișcătoare, juzii cei nemțești au preamărit pre aiastă muiere cu Ursul Daurit,  mișcați preste putirință de pilda depănată, pre numele său „Nu, cutează a mă atinge”.

Scornitura povestește vieața unei muieri cu floarea ofilită care nu izbutea a avia desfătarea cutremurării den împreunarea cu ibovnici. Aiastă muiere chibzui a da galbeni la un om carele să savârșească spurcatul păcat al malahiei, dezmierdându-și cu mâna scărbavnicul mădulariu cu fața la dânsa. Muierea curvăreață și uscată caută strâmba împreunare, vorovind cu un eunuc iubitoriu de cântări și mărturisind unui doftor de suflete carele se silește a o ajuta să-și sloboadă întristarea și udul, ori vorovind adesea cu muierea desfrânată Pintilie, cea făuritoare de umbre mișcătoare, ascunsă dincolo de o velniță de stambă.

Auzind despre atare cinste afară de hotare, domnul țerii, Iohanie Gotul dzis și vodă Mălai Mare, se iuți a ieși din fireasca muție și a grăit osanale prin hrisov adus grabnic de olăcari de la Stambul, unde era la rânduiala pentru pupatul papucului măritului padișah. Vorove de preamărire dzise de Iohanie la muierea cu coama scurtată de hangerul ăl tocit, crainicii cântând și dănțuind pre Ceaslovul Chipurilor: „Vrednică ești tu, Adino, de toată mărirea, iară în vremea care va veni să ai ajutor de la Mamon!”. Voroave cari au fostu întru tulburarea norodului cel prost și iubitoriu de purtarea bună a sfinților strămoși și de faptele moșilor curagioși la bătaie cu turcu și fără prihană, care nu erau iubitori de Onan și de Sodoma.

Zugrăveala ceea mișcătoare, despre domnița oleacă babă, dornică de a trei păcatul zămislirii de care nu avu a se bucuratu la vieața ei și pentru cari silitu-s-a a privi învârtoșarea mădulariului, spre a iei desfătare și udare, fu pe pohta domnului țerii, Iohanie slăvind lucrarea. Preaînălțimea Sa gimbea cu un ochi și jeluia cu altu: „A mea muiere papistașă geaba o căznesc cu învârtoșeala scârbavnicului mădulariu a unei cătane de caraulă, că o făcu mumă-sa stearpă!”.

Dară păcatul cel mare iește că muierea cea făcătoare de umbre mișcătoare chibzuia cu nătângeală creață și la ademenirile împreunării dindărpt, cum fac spurcații cari se sodomesc pre dânșii și cari plac lu Iohanie Gotul, degrabă vărsătoriu de mânie asupra norodului hulitoriu de iubire pidosnică, gloată dobitoacă și iubitorie de crezul în beserica den bătrâni care dzice că oablă este doar iubirea lăsată de la Dumnezeu între voinic și muiere.

Drăpt carele, noi, hronicarii bătrâni, prin caligraful Sofronie, îi dzicem la muierea cea iabrașă și nărăvită: Scoală, Adină, ia ursul tău, și plimbă-l!

                                                              Hronicarii den bătrâni Grigore ia-o de ureche și Ion s-o culce

Pentru conformitate, hronicarii învățăcei Nicolae Pârlog, Bogdan Stuparu și Albin Marinescu

 

12 Comments

 1. Felicitari

  Excelent ! BRAVOOOOOO! EXCELENT ! AM RAS CU ASHE POHTA DE MA TAVALII PE JOS!

 2. rabi

  FELICITARI !

 3. intrebare

  e jidanca ?

 4. Bravo, cred ca numai calea asta ne-a ramas!
  La jocul de “popa prostu'”, sau ce-o fi jucand marile puteri cand hotarasc sa-mparta lumea, Romaniei i-a revenit jokerul, asa ca, orice-am face, oricat de frumosi si destepti ne sunt copiii, oricat de talentati artistii, oricat de harnici, locul nostru e “femeia cu barba”. Daca ne incadram in acest culoar, stapanul ne premiaza, daca indraznim sa ne aratam lumii ca niste oameni, suntem repede taxati si pusi pe coji de nuca. Totusi, daca, la nivelul simplului cetatean, sunt de inteles oarece oportunisme, pentru un artist e umilitor si de mare rusine sa te cobori in hazna, numai spre amuzamentul seniorului pervers!

  • Irina

   O analiza foarte obiectivă pentru care și eu și mulți care citesc ,vor ști că nu alții trebuie să hotărască unde ne este locul și destinul ca țară.

 5. Gica contra

  Magistraaaaal !!!

 6. Dox

  Ex-ce-lent! O autentică limbă românescă veche.

 7. urzica

  Felicitari! N-am mai ras demult cu asa pofta!

 8. Caraula

  Iaște furăciune den hrisoavele censtitului Letopiseț de prin Ceaslovul cu Chipuri.
  Iaște rău!

  • justitiarul

   Mințiți! Dați link-ul articolului din Letopistul lui pește, de care nici nu am auzit până acum, ca să comparăm datele de apariție a materialelor!

   • Caraula
    • justitiarul

     Am văzut. Păi acolo este un flintic de text, din trei fraze. Textul care s-a publicat la noi este un colaj din texte luate de la trei autori. Probabil că unul dintre ei s-a inspirat de acolo, dar pentru asta nu-i putem culpabiliza și pe ceilalți doi. Culmea, e mult mai amplu și mai haios „plagiatul” decât „originalul”! Hai că sunteți jalnici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *