![Iohannis nu se va opune distrugerii pădurilor, el va susține interesele austriecilor! Petrecerea de sfârşit de an la care a participat preşedinte al României face parte dintr- o tradiţie pe care au păstrat-o […]](https://www.justitiarul.ro/wp-content/uploads/2015/03/defrisari-forestiere-cluj.jpg)
Petrecerea de sfârşit de an la care a participat preşedinte al României face parte dintr- o tradiţie pe care au păstrat-o în ultimii ani cinci familii apropiate, între care şi Klaus Iohannis şi soţia sa Carmen, dar şi gazda, Andreas Huber, finul soților Iohannis și consul onorific al Austriei la Sibiu.

Klaus Iohannis a fost decorat de austrieci. https://cms.bmeia.at/en/foreign-ministry/news/press-releases/2009/mayor-of-sibiu-klaus-johannis-is-awarded-the-great-silver-decoration-of-honour.html
Acesta din urmă, deţinătorul reprezentanţei Opel din municipiul păstorit până nu de mult de actualul preşedinte, are la câțiva kilometri de Sibiu, în localitatea Cisnădioara, o casă de vacanţă situată în imediata apropiere a bisericii fortificate săseşti din satul locuit pe vremuri de sași.
Huber și-a aşteaptat amicii de suflet, ca în fiecare an, să petreacă alături de ei în stil săsesc (PAS CU PAS) și feriţi de ochii lumii. Nașul Klaus Iohannis și finul Andreas Huber au legături foarte strânse cu masoneria austriacă.
Printre prietenii apropiaţi ai consului austriac, Andreas Huber, se află şi Gerald Schweighofer, patronul firmei Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer.
Grupul de firme, controlat de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, estimează pentru acest an o creştere cu 10% a afacerilor faţă de anul trecut, susţinută atât de piaţa de profil, cât şi de demararea operaţiunilor în noua fabrică din localitatea Reci, judeţul Covasna. Austriecii estimau pentru 2014 afaceri totale de 512 mil. euro (2,275 mld. lei).
Deşi au circulat multe zvonuri despre el, omul de afaceri nu este implicat în nici o cercetare penală, nefiind suspectat de vreo încălcare a legii. Lucrează “nemţeşte”, cu documente, fără să taie vreun copac fără acte şi fără să cumpere vreun buştean “la negru”.
Este drept că a beneficiat încă de la început de oarecare ajutor din partea oamenilor politici de pe la noi, dar asta este altă poveste.
O lege l-a scos din Austria
Probabil că prin 2001, când era încă asociat cu marea companie italiană de exploatare a lemnului, Stora Enso Timber, Gerald Schweighofer nici nu auzise de Rădăuţi, Siret sau Sebeş. Însă o schimbare legislativă din Austria, care viza conservarea pădurilor şi exploatarea sustenabilă a pădurilor, era deja pregătită şi urma să intre în vigoare din 2002.
A fost promovată o ordonanţă de urgenţă pentru încheierea de către Regia Naţională a Pădurilor a contractelor de vânzare- cumpărare pe termen lung a masei lemnoase, aprobată în acelaşi an prin lege. În 2003, când au început licitaţiile, doar firma lui Schweighofer avea capacitatea de a prelua aceste contracte – ceea ce s-a şi întâmplat.
Au urmat zece ani de prosperitate pentru investitorul austriac. Acum are patru fabrici în România, iar la anul o deschide pe a cincea. Asta, deşi cu numai un an în urmă spunea că nu va mai deschide încă o fabrică.
Nici nu e de mirare dacă e să observăm ce bani a făcut doar în ultimii cinci ani: profit net de 330 milioane de euro în perioada 2008 -2013 şi o cifră de afaceri cumulată de1,9 miliarde de euro. Echivalentul în lemn este uriaş.
Grupul austriac Schweighofer a investit 14 milioane de euro într-o hală de producţie a grinzilor lamelare la fabrica din Rădăuţi, cu o capacitate anuală de 100.000 metri cubi.
Noua unitate Schweighofer pentru producerea grinzilor lamelare a fost pusă în funcţiune în această lună, se arată într-un comunicat al grupului austriac. Întreaga producţie de grinzi va fi exportată în Japonia, potrivit companiei, care a semnat un contract exclusiv cu firma Lamsell Corporation pentru vânzările de pe piaţa japoneză. Holzindustrie Schweighofer are peste 2.500 de angajaţi în România şi operează patru fabrici de prelucrare a lemnului, la Rădăuţi, Sebeş, Siret şi Comăneşti, o a cincea unitate urmând să fie inaugurată în prima parte a acestui an la Reci, judeţul Covasna.
Grupul de firme, controlat de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer , estimează pentru acest an o creştere cu 10% a afacerilor faţă de anul trecut, susţinută atât de piaţa de profil, cât şi de demararea operaţiunilor în noua fabrică din localitatea Reci, judeţul Covasna.
Termitele Schweighofer distrug pădurile românești
„România lucrului bine facut”
Companiile austriece „măcelăresc” pădurile româneşti, poliţia arestează doar ţărani cu o căruţă de lemne
În problema tăierilor ilegale şi a jafului organizat din pădurile României organele statului nu fac nimic. DNA şi Poliţia Română se bat în comunicate când arestează un ţăran cu o căruţă de lemn furat sau un Aro vechi cu o remorcă de buşteni de pe marginea drumurilor forestiere, dar bravii noştri anchetatori nu mişcă un deget când e vorba de companiile austriece care rad pădurile Ţării Româneşti în valoare de un miliard de euro pe an. Lăcomia patronilor austrieci nu mai are limite. Schweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece de prelucrare a lemnului, au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 1 mld. euro, dublă comparativ cu 2009. Schweighofer, Kronospan şi Egger, companii austriece care controlează prelucrarea lemnului din România, au ajuns în 2014 la afaceri cumulate de 1 mld. euro din vânzarea de cherestea şi alte produse din lemn, din care mai bine de jumătate merge la export. Producţia de cherestea în 2014 a fost de circa 5 milioane de metri cubi, faţă de 1,4 mil. metri cubi în 2000. Schweighofer a avut o cifră de afaceri de 470 mil. euro şi un profit de aproape 100 mil. euro anul trecut, rulajul Kronospan Sebeş este de aproximativ un sfert de miliard de euro cu pierderi de 0,3 mil. euro (în 2012), iar Egger a făcut anul trecut afaceri de 209 mil. euro cu un profit de 14 mil. euro (în 2013).
Companiile austriece au început asaltul asupra Parcului Naţional Retezat, singura zonă cu pădure virgină din Europa. Publicaţia „Jurnalul Românesc” de la Viena a demascat afacerile companiei Schweighofer în legătură cu lemnul prelucrat şi vândut ca material bio în Obi Baumarkt. Nu înţeleg de ce autorităţile statului român nu intervin pentru stoparea „măcelăririi” fondului forestier românesc de către companiile austrice. Din informaţiile noastre vă dezvăluim că lunar lideri politici din preajma UDMR vin la Viena şi ridică valize cu banii cash pentru favorizarea exploatării lemnului din Harghita şi Covasna. De astfel de acte de corupţie ce se ridică la miliarde de euro DNA şi Parchetul, care se comportă slugarnic intereselor SUA şi Bruxellului în România, nu mişcă un deget să aplice legea. Pentru ofiţerii DNA e importantă numai arestarea plevuştii sau a oamenilor de afaceri români, Doamne Fereşte să supere „Marele Licurici” şi să aresteze un mahăr al unei mari companii străine care ne fură din 1990 încoace.
Sper că ultima petiţie către premierul Victor Ponta va sensibiliza autorităţile române, care închid opchii la defrişarea pădurilor din Parcul Naţional Retezat. “Am aflat că lemul din Retezat a ajuns la fabrica Schweighofer unde a devenit un banal material pentru șeminee; brichete și peleți care se vând prin supermarketuri, benzinarii și magazine de bricolaj din Europa de Vest. Vă rog să vă amintiți că în anul 2011 s-a tăiat illegal în acea parte din Retzat și la intervenția ministrului mediului cu susținerea Academiei Române și a Consiliului Ștințific al Parcului s-a decis stoparea tăierilor și ridicarea zonei la rang de protecție integrală. Inainte de a-și termina mandatul, în februarie 2014, dooamna ministru Lucia Varga a semnat o derogare care a permis reînceperea tăierilor în Retezat. Trebuie decis o dată și pentru totdeauna ca Retezatul, simbolul naturii sălbatice din Europa, să fie protejat integral și strict, iar zona tampon să fie instaurată în jurul acestuia în afara limitelor parcului”.
E vremea ca românii să nu se mai lase păcăliţi de propaganda „justiţiei independente”, care se aplică doar „hoţilor” români, ci să se organizeze şi să facă presiune asupra DNA şi Parchetul General pentru a se ocupa de marea corupţie internaţională, adică ilegalităţile şi tunurile date de şefii marilor companii străine care au pus la propriu pădurile din România pe… butuci.
Apocalipsa pădurilor româneşti
MUNŢII APUSENI – BLESTEMUL AURULUI VERDE
Bun venit în infern!- Pădurile româneşti sunt ucise cu sânge rece. Dauna statului de pe urma tăierilor ilegale de păduri este de 5 miliarde de euro. Echivalentul câtorva tranşe de împrumut cerute Fondului Monetar Internaţional. „Formula AS” a făcut o incursiune incognito în epicentrul dezastrului şi vă prezintă realitatea cutremurătoare a defrişărilor din Apuseni –Un dezastru cu zerouri multe în coadă
– Afaceri de peste 1 miliard de euro pe an, din tăierile de pădure din România. * Profituri de zeci şi sute de milioane, din exporturi masive ale unor produse prelucrate sumar. * 41 de hectare de pădure rase, zilnic, din care mare parte o reprezintă tăierile ilegale. * După 1990, în România s-au tăiat ilegal peste 80 de milioane de metri cubi de lemn, echivalentul a 366.000 de hectare de pădure! –
Ce citiţi sunt date şi informaţii pe cât de grave, pe atât de serioase. Ele apar în analize de presă semnate în publicaţii prestigioase, precum „Ziarul Financiar”, sau în rapoarte ale Curţii de Conturi. Dar realitatea din spatele acestor informaţii e încă mai terifiantă. Departe de şosea, departe de ochii turistului naiv, departe de traseele obişnuite de plimbare, pădurile României sunt rase, sistematic, cu largul concurs al legii şi al celor puşi să o aplice. În spatele datelor şi informaţiilor se întinde o incredibilă caracatiţă a corupţiei şi multă, multă inconştienţă, la toate nivelurile… Atât de multă inconştienţă încât, în doar câţiva ani, mai multe comune din România îşi vor fi exploatat toată masa lemnoasă de care dispuneau! Pare de necrezut, dar chiar aşa e.
Mergând pe firul numeroaselor capete de informaţii ce vorbeau despre prăpădul din pădurile României, am ajuns în chiar inima Ardealului, la doi paşi de Roşia Montană, într-o zonă în care lemnul a fost exploatat cu sălbăticie în ultimii 10 ani, într-atât încât primăriile au ajuns să nu mai poată face obişnuitele alocări de masă lemnoasă din pădurile comunale către propriii locuitori! În vreme ce o ţară întreagă ieşea în stradă pentru salvarea Apusenilor, de jur-împrejurul Roşiei Montane drujbele puneau la cale una dintre cele mai mari crime ecologice din istoria României…
Realitatea din spatele fotografiilor de vacanţă

Terasa înaltă a barului aflat taman peste drum de piaţa din centrul Albacului, la o aruncătură de băţ de primăria binecunoscutei staţiuni turistice din judeţul Alba, e unul dintre cele mai frumoase locuri de „belvedere” din zonă. Turişti de la noi şi de aiurea trag acolo de cum se dau jos din maşini şi, cât beau o bere rece, se întrec în a face fotografii cu Pădurea Cerbului, ce reazemă norii înfumuraţi ai începutului de vară. „Ce aer curat! Şi cât verde!!!”, se entuziasmează o turistă din Bucureşti, în engleză, în dialog cu o prietenă din Olanda, venită în vacanţă prin Ardeal. Cristian Vârciu, ghidul meu în zona Apusenilor, mă trage de mânecă şi îmi zâmbeşte amar. „Dacă nu ştii bine muntele, habar nu ai ce pozezi. Habar nu ai de dimensiunea dezastrului!” şi îmi arată, chiar în direcţia muntelui care-i impresionase pe turişti: „Vezi coama aia de la mijloc? Şi vezi, sub ea, că e un verde mai pal? Ei bine, acolo toată zona a fost rasă şi ce creşte e un stufăriş de arbuşti răsărit la întâmplare peste groapa comună a fostei păduri de brad”.Cristian Vârciu este ghid montan şi consilier local la Scărişoara, următoarea comună după Albac. Îmi povesteşte că în satul lui, consiliul local nu va mai fi capabil în foarte scurt timp să facă alocări de masă lemnoasă din pădurea comunală către locuitorii săi. În ultimii ani, prin hotărâri de consiliu, fiecare persoană cu domiciliul în Scărişoara primea câte 5 metri cubi de brad, la un preţ preferenţial, cam jumătate din preţul pieţei. Moţii prelucrau acest lemn, îi creşteau valoarea, îl vindeau prin târguri şi scoteau un bănuţ. „În 3 ani de zile, nu vom mai putea da lemn oamenilor, pentru că nu vom mai avea de unde! S-a tăiat tot!”, spune Cristian. În situaţii similare se află toate comunele din jur: şi Gârda de Sus, şi Arieşeniul, şi Horea… Cel mai grav este însă la Albac. În cea mai vizitată staţiune montană din Munţii Apuseni, din pădurea exploatabilă, retrocedată de stat acum circa 10 ani, nu a mai rămas nimic! Nimic! Mi-o confirmă Petrişor Petrea, consilier local la Albac. „De unde să mai dăm lemn dacă nu mai este?”, ridică omul din umeri…

Povestea dispariţiei lemnului din pădurile româneşti e una extrem de complicată. O poveste cu primari corupţi, cu pădurari puşi pe căpătuială, cu ingineri silvici dispuşi să jongleze cu legi făcute în dispreţul contribuabilului, cu poliţişti pe-un interes cu cei ce fură, cu inspectori conduşi, de sus, tocmai de unii care se fac vinovaţi de cele mai mari ilegalităţi imaginabile şi, peste toate, cu politicieni influenţi, direct interesaţi să dijmuiască banul, făcut uşor în interes propriu, sau în interes de partid, după caz. Şi nu sunt doar poveşti spuse îmbufnat, pe la colţ de gard, de oameni care s-au săturat să mai suporte aroganţa primarilor sau a pădurarilor îmbogăţiţi peste noapte din salarii ce nu trec oficial de 900 de lei pe lună. Sunt cazuri dovedite în instanţă, sunt pădurari daţi afară după ce li s-au imputat sume colosale (pe care, desigur, nu le vor plăti niciodată, căci şi-au ascuns averile pe numele unor rude sau apropiaţi), sunt rapoartele Curţii de Conturi care arată, negru pe alb, dauna de 5 miliarde de euro suferită de statul român de pe urma tăierilor ilegale de pădure. Dar, ca şi cum tăierile ilegale nu ar fi fost îndeajuns de criminale, statul român a dat el însuşi o mână de ajutor celor interesaţi să profite de pe urma lemnului din munţii României. Cazul celor de la Holzindustrie Schweighofer este de notorietate. În 2002, Guvernul Nastase a adoptat o ordonanţă de urgenţă „cu dedicaţie”, prin care încuraja Regia Naţională a Pădurilor Romsilva să încheie contracte de vânzare de masă lemnoasă, pe termen lung, de până la 10 ani, cu agenţi economici mari, a căror capacitate de producţie depăşeşte 20.000 de metri cubi pe an. Firma Holzindustrie venea cu promisiunea a mii de locuri de muncă şi cu bani la buget, iar Guvernul Năstase s-a făcut preş în faţa investitorilor austrieci, fără să ţină cont că aceştia curtau România pentru că fuseseră forţaţi să plece din propria ţară, apoi din Cehia şi Polonia, din pricina stilului extrem de agresiv de exploatare a pădurilor. Astfel, cu concursul statului român, marile firme exploatatoare (Schweighofer, Kronospan şi Egger) au pus mâna pe cel mai bun lemn de la Romsilva, fără a mai participa la licitaţiile organizate de regie, la fel ca firmele mici. Conform contractelor semnate cu Romsilva în 2002 şi 2003, Holzindustrie Schweighofer a dobândit dreptul de a exploata în jur de 1 milion de metri cubi anual! Unele contracte au expirat la finele lui 2013, dar altele mai sunt valabile şi astăzi, în Alba şi Sibiu. Şi, oricum, Schweighofer se descurcă foarte bine şi fără ele, căci austriecii şi-au creat între timp un sofisticat sistem de achiziţii în întreaga ţară, astfel încât mare parte din lemnul de brad tăiat la noi ajunge la ei prin intermediari…
Managerul Dorel Morar, de la Transilvania Production
„Credeţi-mă, pentru România, firmele care exploatează masiv lemnul sunt mai periculoase şi decât Roşia Montană Gold Corporation. Cianura Goldului afectează o regiune, dar Holzindustrie afectează toată ţara, din Apuseni până în Rădăuţi şi Covasna”, avertiza, în urmă cu puţin timp, Dorel Morar, directorul executiv al fabricii de mobilă „Transilvania Production”, în cadrul unui interviu pe care i l-am luat în sediul său de lucru din Câmpeni. „Noi am simţit pericolul încă de la începutul anilor 2000, când Holzindustrie a început să construiască fabrica de la Sebeş. Au semnat un contract preferenţial de achiziţie de lemn brut de la Romsilva şi au obţinut o cotă foarte importantă, având în vedere că achiziţionau cantităţi uriaşe.Pe lângă cota respectivă, se puteau băga şi la alte licitaţii, alături de firmele din zonă. Furnizorii noştri de mobilă, care sunt firme mai mici, au fost direct afectaţi, iar preţul lemnului a crescut vertiginos”, îmi explica Dorel Morar.
„Orice om înţelege că lemnul e bunul întregului popor. Toţi au dreptul să trăiască un pic mai bine de pe urma acestei bogăţii naturale lăsate de Dumnezeu. Nu zicea nimeni dacă Holzindustrie venea aici să facă produse finite, cu valoare adăugată, cum facem noi. Era extraordinar dacă făceau asta! Nu să vină să ia lemnul din pădure, să-l debiteze primar şi să-l vândă mai departe, în străinătate. Bogăţia ţării e vândută pe bani de nimic! Încontinuu pleacă maşini care duc lemnul la Holtz, în Sebeş şi în Rădăuţi, la fabricile lor. Colac peste pupăză, mai fac o fabrică în Covasna, la Reci. În ritmul ăsta, în 5 ani de zile, nu mai avem lemn! Preţul materiei prime va creşte exorbitant, iar noi, cei care facem
Dorel Morar scoate o foaie şi un creion şi îmi face o demonstraţie uimitoare, în numai două minute. La fabrica din Sebeş, Holzindustrie debitează 5.000 de metri cubi de buştean în 24 de ore. Deci, în 48 de ore, fac 10.000 de metri cubi. Transformat în cherestea, la un randament normal, rezultă 7.500 de metri cubi de cherestea în 48 de ore. Ei bine, asta e exact cantitatea de materie primă pe care fabrica Transilvania Production din Câmpeni, firmă care exportă mobilier de lux în Alpii francezi şi în alte regiuni cu pretenţii ale lumii, o consumă într-un an de zile!!! Imaginaţi-vă cât lemn s-ar putea salva dacă s-ar descuraja tăierile masive şi ar fi încurajate firmele care fac produse cu un grad înalt de finisare… Ca să nu mai vorbim despre faptul că valoarea exporturilor de mobilă din România, care consumă, conform demonstraţiei, foarte puţin lemn, a fost dublă, anul trecut, decât cea a exporturilor de cherestea, pentru care sunt defrişate, zilnic, zeci de hectare de pădure.

Afirmaţiile lui Dorel Morar sunt susţinute şi de Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). „Din cauza firmelor mari, care iau masă lemnoasă ca să o exporte, preţul lemnului creşte foarte mult, iar fabricile de mobilă devin necompetitive”. Într-o declaraţie acordată „Ziarului Financiar”, ea arăta că de la începutul anului, preţul lemnului a crescut cu 30-40%, iar cel al mobilei cu maximum 2-3%.
Cu sânge rece

centrul Albacului sau din vreun alt loc de belvedere, turiştii vor fi zâmbind fotografiind zona din depărtare, fără să ştie că zâmbesc unui loc mort.
Pe drumul de întoarcere, o ploaie deasă, mocănească, bate încăpăţânat în tăblia jeep-urilor. Cuvintele nu-şi prea mai au locul. Ca-n exemplul de pe foaia lui Dorel Morar, demonstraţia e totală. Mai coborâm puţin şi, pe dreapta drumului, ne întâmpină o imagine care vorbeşte singură despre drama Apusenilor. Un mare semn de atenţionare auto cocoţat peste un maldăr de buşteni, ca un mare semnal de alarmă. SOS, Munţii Apuseni!
Sursa: http://www.stiri-extreme.ro/?p=2247
ACTUALIZARE: Recentul refuz al președintelui Klaus Werner Iohannis de a promulga Modificările la Codul Silvic, care ar fi limitat jaful forestier, confirmă realitățile dezvăluite în selecția de mai sus! http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19722133-klaus-iohannis-refuzat-promulge-modificarile-codul-silvic.htm
ACTUALIZARE 2: Apar, în continuare, noi dovezi privind susținerea intereselor austriece de către președintele Iohannis.
toata sleatca aflata la butoane au sifonat bani din exploatarea padurilor.am avut ocazia sa particip la mai multe licitatii.atunci era publica si se comunicau toate datele acum au devenit secrete.inaintea licitatiei cu doua trei seri eram convocati la diferite pensiuni pentru a cadea la pace si sa nu mai dam ca prostii bani aiura.exact ca in intalnirile mafiote.nasii si protejatii spuneau ;trebuie sa iau la un pas urmatoarele parcele;de fapt ce era mai bun.la loc de cinste si in varful mafiei erau reprezentantii societatilor din austria apoi mafia locala.pentru maruntisuri ne bateam noi maruntei.daca se iesea din front din motive numai de nasu de la directia silvica erai respins si nu mai puteai participa la licitatie.porcaria continua si acum dar nu se mai poate urmari pe calculator au pus multe conditii sa poti accesa.NIMENI NU DORESTE SA STOPEZE JAFUL DI PADURI CI MIMEAZA.
Trebuie trasi la raspundere,dar atata timp cat tot ei sunt la conducere, nici DNA si nici un guvern sau instanta nu-i va trage la raspundere.Daca acest guvern ramane pe pozitie ar trebui sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa fie interzisa exploatarea lemnului asa cum s-a facut pana acum…dar sincer ma andoiesc ca o va face cineva vreodata…DUMNEZEUL lor este BANUL…