Atitudini

Ilie Șerbănescu: „Chemarea la o «țară normală» – primul manifest anticolonialist”

  Programul dlui Dragnea – pe baza căruia va funcționa guvernul PSD+ALDE, condus de premierul Grindeanu – reprezintă ceva cu […]

 

Programul dlui Dragnea – pe baza căruia va funcționa guvernul PSD+ALDE, condus de premierul Grindeanu – reprezintă ceva cu totul inedit în peisajul colonial al României zilelor noastre. Dl Dragnea nu pune în discuție rânduielile actuale – care au dus la pierderea controlului național asupra economiei și deciziei politice în favoarea unor țări occidentale și la transformarea României într-o colonie estică a sistemului centru-periferie pe care îl constituie UE –, dar, fără echivoc, cam toate stările de lucruri din țară sunt considerate complet anormale, de vreme ce cheia programului este trecerea României la un statut de țară normală. Toate anormalitățile care cer în program măsuri spre o „țară normală“ sunt fațete sau consecințe ale țesăturii economice și politice de tip colonial din România, de la salariile mici la abandonul școlar și de la absența infrastructurii la bejenia națională. Sumarizând, programul este în esență: nu punem în discuție rânduielile (se înțelege: și stăpânii), dar măcar să rămânem și noi cu ceva ca țară!

Părerea mea este că, neschimbând rânduielile, nu poți schimba nici efectele. Acestea derivă din rânduieli, nu pot fi altele. Pentru a fi altele – respectiv pentru a te alege și tu cu ceva – este nevoie de resurse și pârghii care să imprime sensul dorit, dar pe care nu le ai, căci rânduielile ți le răpesc! Așa că rămâne o întrebare: ce șanse poate avea programul Dragnea?

Faptul nu-i știrbește însă caracterul inedit. Este prima punere pe tapet, chiar dacă indirect și neexplicit, a stărilor de lucruri de tip colonial din România. Nu întâmplător, vătafii români de care se folosește stăpânul extern – politicieni, analiști, ziariști – s-au repezit pe dl Dragnea acuzându-l de câte-n lună și în stele. Cei mai mulți au luat-o pe după plop (bineînțeles, cu „penalul Dragnea“), dar cei mai înverșunați s-au dus direct acolo unde au simțit că fac plăcere stăpânului extern. Dna Turcan – care, dacă insistă, va coborî spre zero PNL adus de dna Gorghiu la 20% – l-a acuzat pe dl Dragnea de accente antioccidentale, deși acesta a fugit ca dracu’ de tămâie de vreo apreciere care să-l facă suspect de așa ceva. Dna Turcan a menționat că vremea unor asemenea accente a trecut în România, de parcă Scaraoțchi din Infern, și nu occidentalii au transformat România într-o colonie și jignindu-i într-atât pe români, încât să-i considere nu numai incapabili să discearnă acest lucru pe care-l înțelege și Grivei, dar și îndeajuns de idioți ca să continue a-i pupa asiduu în fund pe occidentali pentru că se îndură să le arunce ceva mărunțiș din salahoreala românilor, și nu a altcuiva. Intervențiile unor liberali ca și ale atâtor USR-iști, care sunt prea străvezii ca să nu transpară de unde sunt comandate, arată în întreaga lor amplitudine în ce punct a ajuns ignorarea intereselor de neam și țară în România, din neînțelegere, incompetență, prostie sau trădare în sine! De aceea, este greu de spus dacă programul Dragnea va putea cumva răzbi în luptă, nu cu propriile probleme, ci cu trădarea internă și puterea colonială externă, în frunte cu comisariatul de tip sovietic de la Bruxelles. Cel mai probabil se va recurge la strangularea sistematică a promotorilor (pe persoană fizică cum s-ar spune!) pentru a înmormânta programul. Estimarea deliberat exagerată a guvernului Cioloș asupra încasărilor bugetare pe 2016, care creează din start un handicap de 5% echivalent PIB pentru guvernul Grindeanu, este doar începutul!

Pentru stigmatizarea de către câinii tocmiți de dreapta, Dragnea măcar va ști de ce, căci programul său vine să balanseze într-un fel imaginea PSD care se tot dădea de stânga, dar care numai de stânga nu fusese! Acest partid, prezent ca nici un altul la guvernare încă din perioada de tranziție, a fost responsabil de trecerea României direct din zona comunismului ortodox în zona capitalismului sălbatic, cu caracteristica sa principală și de esență a împărțirii odioase a PIB-ului țării între muncă și capital. Degeaba se tot dădea PSD partid de stânga, în măsura în care împingea lucrurile mereu și mereu mai la dreapta, împotriva valorilor tradiționale ale stângii. Dl Dragnea face un pas real și concret spre stânga. Nu știm pe cine deranjează mai mult acest lucru: pe așa-zișii oameni de dreapta din România sau pe baronii ziși de stânga din PSD?!

                                                                                                                               Ilie ȘERBĂNESCU

Sursa: COTIDIANUL

2 Comments

  1. Dan Cristian Ionescu

    Il apreciez foarte mult pe dl. Ilie Serbanescu, de multi ani. Eu am fost toata viata un om de stinga si nationalist – dar nu am gasit asa ceva in partidul lui Iliescu & Co. M-as bucura daca Dragnea ar fi cu adevarat un om de stinga. Nu il critic pentru faptul ca la un moment dat a fost alaturi de Basescu – uitati-va la alternativele de atunci: erau ingrozitoare! Ma face insa sa ma intreb cum si-a construit cu leafa de bugetar imensiul domeniu imobiliar. Si ma mai intreb cum de a trimis-o in parlament, in mandatul trecut pe telermaneanca foarte draguta, de 24 de ani, Catalina Stefanescu, remarcata doar prin faptul ca sarea din patul unui parlamentar infractor PSD in patul altui parlamenrar infractor PSD. Iar acum, a trimis in Guvern o noua Elena Udrea – o tinara blonda din Teleorman. O fi Dragnea, mai ales dupa divort, vreun Carol al II-lea (macar sa se rezume la romance get-beget!)? Discutam azi cu cineva – daca Dragnea vrea sa se tina de promisiuni, atunci ori colegii de partid, ori aliatii euro-atlantici, ori serviciile noastre il strivesc fara probleme – pentru motive mult mai serioase decit votantii din cimitire ori salariile platite nejustificat de Bombonica. Nu imi fac insa nico grija pentru Dragnea. Nici el nu isi face.

  2. eci smarandescu

    stimateb dle I. SERBANESCU va spun ca in romania sau produs 2 mari jafuri 1 nationalizarea care a distrus romania 2 privatizarea in masa 1990–2000distrugind toata industria sub sloganul ca este megalo mana si astfel a ajuns la fier vechi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *