Cap limpede

Ilie Șerbănescu: „România va fi împărțită de marile puteri”

  După ce, în urmă cu 26 de ani, în cadrul unui interviu, Ilie Șerbănescu îi spunea lui Mirel Curea […]

 

După ce, în urmă cu 26 de ani, în cadrul unui interviu, Ilie Șerbănescu îi spunea lui Mirel Curea tot ceea ce avea să se întâmple cu România în următorii 25 de ani, astăzi, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro, cunoscutul analist economic vorbește despre viziunea lui despre România. Care nu e deloc îmbucurătoare. Dimpotrivă.

Ilie Șerbănescu crede că, după pandemia de coronavirus, va veni o criză economică „care va tunde tot. Va fi uitat coronavirusul complet, dar ea va fi pornit de la coronavirus”.

Cunoscutul publicist a vorbit în emsiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, despre România. Ce va urma după mult trâmbițată criză economică?

„România nu va reuși să supraviețuiască impactului acestei crize. E greu să explic foarte simplist, dar e o imagine greșită, după părerea mea, nereală, că în România există o singură economie. Asta spun doar statisticile.

În România există două economii. Una este economia străină, care are toate pârghiile strategice și toate avantajele. Și, foarte important, n-are decât o singură treabă: SĂ FACĂ PROFIT. Toate angaralele, … ea nu plătește nicio angara. Pentru că ea nu suportă armată, servicii secrete, ordine publică, sector bugetar, pensii, sănătate, educație. Toate astea le suportă economia ailaltă. Toată povara e pe asta. Care sunt niște întreprinderi de trei parale, din care să dea Dumnezeu să nu, dar eu cred că cel puțin 100.000 vor dispărea”, a declarat Ilie Șerbănescu.

  „Trebuie să fim foarte clari că UE are în vedere să obțină bani de aici, nu să bage bani aici”

Previziunea cunoscutului analist economic despre România este una devastatoare. Ilie Șerbănescu crede că România va fi împărțită de marile puteri. Pentru că economia românească nu va putea face față crizei economice.

„E un impact pe care n-are cum să-l depășească. Asta e părerea mea. Și atunci, va deveni o problemă. Nu știu în ce măsură Uniunea Europeană va băga bani ca s-o salveze, că va trebui salvată. Trebuie să fim foarte clari că UE are în vedere să obțină bani de aici, nu să bage bani aici.

Eu cred că nu va reuși această chestiune și atunci există pericolul ca toți cei care au interese pe aici, dintre cei care sunt acuma, cel puțin ăia trei care au fost totdeauna în istoria României, să împartă România. Simplu. Simplu. Simplu. Simplu.

Sunt niște semne îngrozitoare din punctul ăsta de vedere. Vă spun lucruri…

1.România, eu o spun deschis așa, sub forma asta, n-are voie să-și lege provinciile între ele cu mijloace moderne.

2.Investițiile germane nu depășesc, în general, Arcul Carpatic.

3.Americanii implicați aici au un coridor, așa: Deveselu- Craiova- Mihail Kogălniceanu- și ieșitul la mare. Pentru americani nu prea există Ardeal. Pentru nemți și americani nu există Moldova. Iar Rusia este totdeauna aicea, gata să își ia partea. Rusia a ajuns într-o stare, în momentul de față, în care e un fel de mireasă. Ea e curtată de toți. Ea nu trebuie să facă nimic. Se va alege cu ceva, indiferent ce va face.

E complicată ecuația Germania-Rusia. A existat dintotdeauna. Ei 20 de ani au colaborat și s-au bătut între ei. Cam asta este ponderea. Și după aia au luat-o de la început, împărțind ce aveau în preajmă”, a spus Șerbănescu.

                                            Colonizează și divide!

Ilie Șerbănescu: „Nu știu dacă e un ton pesimist. Știți care a fost problema care, zic eu, că a fost problema României? Că au fost totdeauna vreo trei. Că, dacă ar fi fost unul singur, poate n-ar fi fost

Dacă, de pildă, acuma ar fi unul singur, să zicem America sau Germania. Te-ar stoarce, domnule, ca pe o lămâie, dar nu i-ar lăsa și pe ăilalți. Așa, sunt toți! E hărtăneală! Nu poți să reziști la așa ceva.”

Mirel Curea: „Nu vedeți ce fac austriecii cu pădurile? Am ajuns așa, suntem un fel de, să mă ierte oamenii care se uită la noi, un fel de WC-ul public al Europei. Aduc deșeuri și ne taie pădurile. Ne iau aerul cu deșeurile, ne iau aerul cu păduri.”

Ilie Șerbănescu: „Asta e colonie. Asta înseamnă colonie. Că nu o recunoaștem, asta e cu totul altceva.”

Mirel Curea: „Domnule profesor, vă mulțumesc din suflet. Este o onoare că ați acceptat să ne vedem. Și este o bucurie ieșită din comun. Adică mi se pare chestia asta cu un tâlc, cu o semnificație atât de zdravănă… Faptul că ne revedem după 25 de ani și că după 25 de ani vă pot spune, cu tristețe, „Domnule profesor Șerbănescu ați avut dreptate.”

Ilie Șerbănescu: „Domnule, ai un avantaj (Mirel Curea, n. e.). Peste 25 de ani nu mai e posibil. Cel puțin din punctul meu de vedere.”

                                                                                                Carmen ALECU, Evenimentul zilei

10 Comments

 1. IQ100

  4.suntem condusi de NE-ROMANi, PUSI de NE-romani.

 2. ManiMani

  Tara se va ridica impotriva paduchilor străini,la fel cu celelate tari esteuropene, cand rusii vor invada iar Europa,pana la Berlin.Rusii si nemtii in toata istoria cu o mana s-au imbratisat si cu cealalta si-au infipt pumnale in spinare.Asa va fi si de data asta:nici nu se vor dumiri bine prusacii ca muscalii vor defila masinile de lupta automate prin Berlin,dupa ce il vor fi facut pilaf pe turcalet. Atunci sa avem noi curaj si hotarare sa ne luam tara inapoi de adevaratelea

 3. ioanca

  …deşi s-ar dori o alegorie, este doar pură inducere în eroare a muritorilor de rând, nu mai există; „marile puteri” ci doar o mare putere care deţine toate pârghiile pentru instalarea noii ordini, adevăruri în presa miluită nu ai să aflii, (sursa articolului), ci doar informaţie distorsionată.

 4. Gica contra sistemului

  De fapt vor fi numai Rusia și Germania, americanii vor fi ocupați acasă la ei cu un mic război de secesiune sau rasial. Aici ne-au adus securiștii care au bătut palma cu occidentalii și au distrus tara. Dovada, spune ceva occidentul în legătură cu furtul alegerilor locale? Mucles, ca au hardit împreună! Situația le va conveni de minune pentru ca nu vor mai trebui sa dea socoteala pentru hoții și trădare. Sau sunteți naivi sa credeți ca Ro a fost apărată de serviciile ei secrete? Maestrul a avut dreptate!

 5. Baran Gheorghe

  Domnul Serbanescu , foarte realist si mai simplist de asa nu se poate , crud fara voia dumnealui. Perfect adevarat, am dus-o mai bine cand i-am avut pe cap pe rand, acum ii avem pe cap pe toti odata . Au fost gotii, dupa goti hunii, dupa huni gepizii, apoi avarii, slavii, longobarzii, persii , celtii, tatarii, apoi cu turci pe cap, nemti, rusi, independenti in sfarsit intre 1965 si 1989 , dar au fost pe rand, apoi acum ii avem pe toti pe cap ( arabi, chineji, francezi, nemti, americani , rusi, si alte nationalitati vorba raposatului) si adevarat va fi imposibil sa le facem fata . Singura solutie poate pamant parjolit iar urmasii nostrii se vor uita la cer.

  • Singura solutie este la DUMNEZEU!

   Halul in care am ajuns e rezultatul stravechii strategii prostesti de a face loc migratorilor prin fuga in munti, strategie pe care unii o aplica acum din nou. Cine isi imagineaza ca Dumnezeu va mai lasa acest pamant pe mana unui neam care vrea sa fuga din nou din fata dusmanului, se inseala. Dumnezeu va lua acest loc de la toti. Nu va mai ramane om pe fata acestui pamant daca locuitorii lui actuali nu apara CREATIA lui DUMNEZEU, cea care i-a hranit si adapostit atatea mii de ani!

 6. Viorel Protopopescu

  Si cat l-l-au înjurat unii după ce a afirmat că suntem colonie . Respect domnule Serbănescu .

 7. Ionela Ionescu

  Ba chiar de ANTI-români.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *