Remember

Implicarea Umbrelor în evenimentele din 13-15 iunie 1990

  A trecut, iată, și aniversarea a 30 de ani de la Evenimentele din 13-15 iunie 1990. Cum s-a întîmplat […]

 

A trecut, iată, și aniversarea a 30 de ani de la Evenimentele din 13-15 iunie 1990. Cum s-a întîmplat și cu alte asemenea aniversări impuse de împlinirea unor cifre rotunde (evenimentele din decembrie 1989, mineriada din septembrie 1991, ca să dăm doar două exemple dintr-o multitudine) cea privind 13-15 iunie 1990 a oferit politicienilor prilejul de a se produce electoral. Klaus Iohannis a depus o coroană de flori pe 11 iunie 2020, aniversînd în 11 iunie 2020 evenimentele din 13-15 iunie 2020, iar Ludovic Orban, venit și el la fața locului pe 13 iunie 2020, nu atît pentru a comemora, cît mai ales pentru a da presei posibilitatea să-i publiciteze temenelele trimise pe aripile gîndului lui Klaus Iohannis cu prilejul zilei de naștere a acestuia, a ținut chiar o cuvîntare. Și unul și celălalt au cerut Justiției să-i pedepsească pe cei responsabili de mineriada din 13-15 iunie 1990.

Klaus Iohannis a trecut de hotarul simplei constatări în cel al presiunii politice asupra Justiției:

Nu pot vorbi despre «Fenomenul Piața Universității» fără să amintesc o restanță majoră a societății românești. Constat iarăși, cu indignare, că «Dosarul Mineriadei» trenează de 30 de ani.

Vinovații pentru pierderile de vieți omenești și pentru cele peste o mie de victime sînt încă necunoscuți. Consider că este o rușine și o jignire profundă față de toți cei care au luptat, cu mîinile goale, pentru cîștigarea libertății, față de urmașii acestora și față de întreaga societate. Justiția are obligația de a face lumină, după atît de mulți ani.

Dreptatea nu este un moft, ci este, în acest caz, o urgență majoră! Fac, așadar, un apel la toți cei responsabili de soarta acestui dosar: faceți dreptate! Românii au nevoie de acest act de justiție pentru odihna veșnică a celor uciși, pentru urmași, precum și pentru reconcilierea cu trecutul și garantarea unei societăți sănătoase pentru generațiile viitoare.

Față de alte asemenea aniversări nu e o noutate. De fiecare dată cînd se împlineste o cifră rotundă de la Evenimentele din decembrie 1989, cei trecători pe la cîrma țării își exprimă revolta că Justiția n-a făcut dreptate. La fel s-a întîmplat pînă acum și cu evenimentele din 13-15 iunie 2020.

În România Justiția e slujnica politrucilor de la Putere. Așa se face că în loc să-și exprime uimirea că i se dă indicații cum și ce să ancheteze, Justiția se grăbește să transpună în practică înaltele indicații. Așa s-a întîmplat în 2017, cînd Procurorii militari au socotit că trebuie să răspundă prin fapte muncitorești cerințelor lansate de conducerea de partid și de stat găzduită la Cotroceni.

Pe 13 iunie 2017, într-un gest care n-are nici o legătură cu Justiția independentă, procurorii au trimis în instanță Dosarul Mineriadei. Pe 8 mai 2019, Dosarul a fost desființat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Neregulile identificate de judecătorul de Cameră preliminară ar fi trebuit să ducă la plecarea din magistratură a procurorilor care au făcut dosarul. Nu pentru prostie, ci pentru slugărnicie. Dosarul a fost întocmit în grabă și mai ales pentru a transpune în practică indicațiile de la Cotroceni și nu pentru a afla adevărul.

După indicațiile date în aceste zile de președinte și premier, sînt sigur că Parchetul General va contesta decizia. Și nu exclud ca un alt judecător, dat fiind că dosarul va ajunge pe culoarul ales de SRI, să-i dea drumul în instanță. Nu de alta, dar așa sună indiucația de la Cotroceni. Dar chiar și în aceste condiții pariez că dosarul nu va fi finalizat niciodată cu o sentință.

De ce?

Pentru că evenimentele din 13-15 iunie 1990 fac parte dintre acele evenimente din istoria României moderne în care și-au vîrît coada ceea ce eu aș numi Umbrele, care se mișcă nevăzute în astfel de împrejurări. Citind pentru cartea despre Evenimentele din decembrie 1989 amplul studiu publicat de Gheorghe Nițică sub titlul În căutarea adevărului Generalul Vasile Milea. Suicid sau Asasinat?!, mi-am dat seama din parcurgerea paginilor despre anchetele eșuate ale Procuraturii în chestiunea morții lui Vasile Milea că nu vom afla în veci adevărul nu numai juridic, dar nici istoric despre întîmplarea tragică din dimineața lui 22 decembrie 1989. În scurt timp de la întîmplare, documente cruciale au fost distruse, probe de fond, falsificate, martori, intimidați, astfel încît adevărul nu mai poate fi aflat vreodată.

De ce?

Pentru că în moartea lui Vasile Milea s-au amestecat Umbrele.

Și unde sînt amestecate Umbrele, orice investigație juridică, ba chiar și orice investigație de istoric, eșuează lamentabil. Cum să afli adevărul despre un eveniment în care au fost prezente umbrele. Care umbre, după ce și-au făcut treaba, au dispărut, avînd grijă în prealabil să șteargă orice urmă.

                                                                                            Ion CRISTOIU,  cristoiublog.ro

3 Comments

 1. Gheorghe

  Nea maestre Cristoiu, cine-s Umbrele, cu U mare de la securitate? Hai, nu ne lasa inca 30 de ani in umbra! Si cum adica, pe 13 iunie 2017, dupa 27 de ani de la evenimente „dosarul a fost întocmit în grabă și mai ales pentru a transpune în practică indicațiile de la Cotroceni”? S-au grabit dupa 27 de ani? Hai, nea maestre, grabeste-te sa iesi la pensie, ca fuge mai ceva ca melcul.

  • Adoka

   @ Badea Gheorghe, să scrii, e greu, să citești e şi mai greu, să înțelegi ce a scris un om inteligent e cel mai greu …

 2. alex

  Daca vreti sa aflati cum a murit generalul Vasile Milea cititi cartea scriitorului EUGEN DELCEA – SALVATORII ROMANIEI, vol. IV, pag. 179-182. Cartea se obtine prin c-da la Editura Obiectiv, Craiova(site http://www.edituraobiectiv.ro). A fost omorat miseleste de tradatori cu concursul agentilor GRU. Lectura placuta!

  P.S Ca sa va faceti o idee asupra lumii in care traim si a evenimentelor din ultimii 30 de ani din istoria Romaniei, cititi cartile editurii! Credeti-ma, stiu ce spun!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *