Cadran international

În democrația modernă, liberală, e ca în aia populară – e interzis la dreapta

  Pe scenă politică din Marea Britanie se confruntă două mari forțe politice: stânga „conservatoare” și stânga laburista. Ce e […]

 

Pe scenă politică din Marea Britanie se confruntă două mari forțe politice: stânga „conservatoare” și stânga laburista. Ce e în afară lor e iliberalism, populism, adică extrema dreapta. Singura deosebire importantă între stânga „conservatoare” și stânga laburistă, este că prima vrea să construiască socialismul de sorginte neomarxistă singură, fără amestecul stângii continentale, în timp ce stânga laburistă vrea să o facă în colhozul bruxellez. Oricum ar fi, britanicii nu se plâng: au alternativa politică și există alternanță la putere. Așadar, în Marea Britanie e democrație. Deocamdată cu un singur deținut politic. Deocamdată. Sunt câțiva englezi care contestă asta, iar cel mai cunoscut dintre ei, bineînțeles un extremist de dreaptă, a cerut azil politic în Statele Unite. Este posibil să-l primească, dar numai după ce va fi eliberat din închisoare.

În Germania, de ani buni, conduc împreună două mari forțe politice: stânga creștin democrată și stânga socialistă. Sunt sprijinite în Bundestag de stânga ecologista și cea comunistă. Ce e în afară lor, a celor patru forțe de stânga, e considerat, taxat, etichetat ca iliberalism, populism, adică extrema dreapta. Iliberalismul, adică extrema dreapta,  se îngrijește în spital, după ce a mâncat bătaie, își cumpără mașină nouă, după ce aia veche i-a fost arsă, își repară casă, după ce i-a fost arsă sau tapetată cu zvastici, își caută o slujbă nouă, după ce a fost dat afară din cea veche, și tot așa.

Pentru că au alternativă, germanii au renunțat bucuroși la alternanța la putere. Nu contează,  sunt foarte mulțumiți cu unitatea politică. Asta le aduce aminte de vremurile bune – alea de la Bismarck și până la Hitler. Și în Germania e democrație. Iar democrație, cum e în Marea Britanie și Germania, e cam peste tot în Europa. Da, coincidență, dar cu mesaj de modernitate și progres.

Singurele locuri unde nu există democrație, și asta e foarte vizibil – atât de vizibil încât media europeană se vede obligată să vorbească despre asta zilnic –  sunt Polonia și Ungaria. Acolo, pe eșichierul politic sunt două forțe importante: dreapta și stânga. ( DREAPTA! Da, asta când ar fi trebuit să existe și acolo măcar două stângi, ca în Marea Britanie, cum are orice democrație modernă, socială, liberală, europeană.) Și, de ceva timp, cetățenii celor două țări votează, în marea lor majoritate, cu dreapta. Adică, după cum consideră Comisia Europeană, polonezii și ungurii acționează împotriva statului de drept.  Din cauza asta, în Polonia și Ungaria, nu există democrație. Acolo există, numai extrema dreapta, adică iliberalism și populism. Sau, cum a spus-o, cu curaj, președintele Franței, lepra naționalistă.

În România nu există dreapta, așa că democrația nu poate fi pusă în pericol de nimeni, și, deși mai există încă tot felul de boli, lepra asta descoperită de Macron a fost eradicată complet. Prin urmare, românii sunt, în marea lor majoritate, patrioți europeni.  S-a văzut asta la referendum – ăla cu familia tradițională, s-a văzut la alegerile europene și se va vedea și în noiembrie, când românii se vor îmbulzi la urne să-l aleagă guvernator al României ori pe Iohannis – candidatul Bruxelles nr. 1, ori pe Barna – candidatul Bruxelles nr. 2.

                                                                                                              Bogdan CALEHARI

 

Nota rdacției „Justițiarul”: În Marea Britanie, Facebook a interzis paginile partidelor de extremă dreapta pentru „răspândirea urii” și „mesajelor de ură”.

Iată ce scria BBC în 18 aprilie 2019:

       Facebook interzice grupurile și liderii de extremă dreapta din Marea Britanie

Facebook a impus interdicția asupra a zeci de persoane și organizații de extremă dreapta, care „răspândesc ura”. Interdicția include Partidul Național Britanic (British National Party – BNP), liderul Nick Griffin, Liga de Apărare Engleză (English Defence League – EDL) și Frontul Național. Lista include și Britain First, care a fost deja interzis.

Facebook susține că a luat aceste măsuri pentru că cei implicați practică un „discurs violent sau plin de ură”.

„Persoanele și organizațiile care răspândesc ura sau care atacă și solicită excluderea altora pentru diversitatea lor, nu au loc pe Facebook.”, a adăugat rețeaua de socializare într-un comunicat.

Interdicția include:

-Partidul Național Britanic și fostul său lider Nick Griffin

-Britain First, liderul său Paul Golding și fostul lider adjunct Jayda Fransen

– Liga de Apărare Engleză și membrul fondator Paul Ray

-„Knights Templar International” și promotorul lor Jim Dowson

-Frontul Național și liderul său Tony Martin

-Jack Renshaw, un neo-nazist care a complotat să ucidă un parlamentar laburist

Toți cei nominalizați au interzis accesul la orice serviciu Facebook. În plus, elogierea și susținerea celor nominalizați nu sunt permise pe Facebook.

Această acțiune recentă, conform celor de la Facebook, a depășit restricțiile impuse în Marea Britanie anul trecut, când au fost de asemenea eliminate pagini oficiale pentru încălcarea standardelor rețelei de socializare.

Aceast reacție recentă vine la scurt timp după ce reprezentanții Facebook declaraseră că vor bloca „elogierea, ​​susținerea și promovarea naționalismului alb și a separatismului”.

Unele figuri controversate, precum Tommy Robinson, sunt deja supuse interdicțiilor pe rețeaua de socializare.

                                                                                                      Sursa: BBC

 

1 Comment

  1. Marian

    Nick Griffin este într-adevăr un naționalist. Vă recomand să căutați pe youtube interviurile/clipurile cu el și să le ascultați. Viitorul României e foarte ușor de anticipat – trebuie doar să ne uităm ce se întâmplă în vest; noi doar suntem cu 20 de ani în urmă, dar recuperăm repede!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *