Cadran international

În închisoare și slăbit, Julian Assange pregătește procesul său de extrădare

  Statele Unite au depus 18 acuzații împotriva fondatorului site-ului WikiLeaks. Slăbit, având doar un timp scurt împreună cu avocații săi, […]

 

Statele Unite au depus 18 acuzații împotriva fondatorului site-ului WikiLeaks. Slăbit, având doar un timp scurt împreună cu avocații săi, Assange s-a pregătit să lupte, la sfârșitul lunii februarie a.c., împotriva încercării de extrădare către SUA.

Foto: Julian Assange părăsind Curtea Magistraților din Westminster, Londra, 13 ianuarie 2020. Dominic Lipinski / AP

În aprilie 2019, știrea a făcut înconjurul lumii: Julian Assange, șeful gânditor al site-ului WikiLeaks, este extras de poliție de la ambasada Ecuadorului la Londra , unde era refugiat de mai bine de șase ani. Dus forțat într-un vehicul de poliție, el ia calea închisorii din Belmarsh, un complex penitenciar, nu departe de Tamisa, la est de capitala britanică.

Nouă luni mai târziu, el este încă închis acolo, în așteptarea procesului său de extrădare, care va începe pe 24 februarie 2020. Statele Unite au formulat împotriva lui Julian Assange 18 acuzații. Acuzat în special de spionaj pentru că a publicat pe parcursul anului 2010, în mai multe ziare, inclusiv Le Monde , documente americane secrete. Julian Assange se confruntă cu o pedeapsă de 175 de ani de închisoare .

Citește și Statele Unite decid să-l acuze pe Julian Assange pentru spionaj

                              Preocupări de sănătate

Echipa sa de avocați tocmai a obținut o primă victorie minusculă: australianul în vârstă de 48 de ani nu mai este izolat. Un purtător de cuvânt al organizației sale a declarat vineri (24 ianuarie) că a fost mutat într-o „aripa medicală” din închisoarea din Belmarsh, a spus purtătorul său de cuvânt.

Bucurie pentru avocații și susținătorii lui Julian Assange, care au înmulțit alertele cu privire la starea sa de sănătate. Jurnalistul care a făcut guvernele să tremure și-a ridicat fața de stres și a pierdut 15 kg de la începutul șederii sale în închisoare, potrivit tatălui său , citat de Paris Match , care l-a vizitat recent.

În noiembrie, bazat în special pe concluziile raportorului ONU cu privire la tortură, șaizeci de medici au publicat o scrisoare deschisă unde spuneau despre „preocuparea lor serioasă pentru starea de sănătate fizică și psihică” a persoanei în cauză. Adresată lui Priti Patel, ministrul britanic de Interne, și Dianei Abbott, omologul ei în cabinetul din umbră, misiunea și-a propus „să atragă atenția opiniei publice și a lumii asupra acestei situații grave” . În absența tratamentului, au scris semnatarii la scrisoare, „ne ​​temem cu adevărat, pe baza informațiilor disponibile în prezent, că domnul Assange poate muri în închisoare” .

Citiți și „Ne temem că Julian Assange ar putea muri în închisoare”, alertați peste 60 de medici

În octombrie, în timpul unei audieri procedurale la Londra – prima sa apariție publică de la arestarea sa, australianul fusese într-adevăr dezorientat și slăbit. Cu un discurs dificil, potrivit jurnaliștilor prezenți la fața locului , Julian Assange a protestat împotriva tratamentului la care a fost supus.

„Nu pot gândi cum trebuie. Nu înțeleg cum poate fi corect. Această superputere [Statele Unite] a avut zece ani pentru a mă pregăti pentru acest caz și nici nu pot accesa documentele mele ”, a spus el, potrivit rapoartelor de presă și WikiLeaks .

Apoi, Julian Assange a reapărut în Curtea Magistraților din Westminster pe 13 ianuarie 2020 pentru o nouă audiere tehnică. Acolo, el și-a confirmat pur și simplu identitatea și și-a exprimat neînțelegerea cu privire la detaliile procedurii care îl vizează, potrivit agențiilor de presă prezente la fața locului. Activistul a putut conta, ca la fiecare ședință, pe o mână de manifestanți care au venit să își arate sprijinul. Cântăreața populară MIA a făcut chiar călătoria în acea zi .

                           Dificultăți ale avocaților săi

În decembrie, Julian Assange a vorbit la videoconferință, de data aceasta ca martor, în fața unui alt judecător, un spaniol. Această ultimă investigație asupra unei companii spaniole, mandatată de autoritățile ecuadoriene, pentru a asigura securitatea ambasadei lor la Londra, între 2015 și 2018. WikiLeaks a depus o plângere împotriva acestei companii , UC Global, pentru că a instalat, din anul 2017, camere de luat vederi și microfoane în toalete și pe un stingător de foc a unei săli de ședințe a clădirii. Potrivit WikiLeaks, această supraveghere a lui Julian Assange a servit în secret serviciile americane de informații.

Avocații australieni nu vor folosi acest caz, care ar fi putut compromite confidențialitatea relațiilor lor cu Julian Assange, pentru a combate extrădarea clientului lor. Echipa de apărare a domnului Assange a încercat să amâne la maximum audierea programată în 24 februarie la Londra și a denunțat în mod repetat dificultățile întâmpinate în intervievarea clientului lor. „Pur și simplu nu ne putem întoarce atunci când trebuie să-l vedem pe domnul Assange și să îi primim instrucțiunile”, a declarat Edward Fitzgerald, unul dintre avocații săi, joi 23 ianuarie.

În acea zi, un judecător britanic a acordat Australiei și avocaților săi o mică victorie, hotărând să împartă viitoarea audiere de extrădare în două. Pe lângă săptămâna de audiere, programată la Londra la sfârșitul lunii februarie, instanțele britanice planifică acum alte trei, care vor avea loc în luna mai. Prin urmare, sistemul de justiție consideră că are nevoie de o lună întreagă de dezbatere: dovada sensibilității și complexității audierii și a deciziei.

„Descurajați investigațiile”

Între timp, Julian Assange și WikiLeaks continuă să primească multe dovezi de sprijin. De când Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat că îl va judeca pe Julian Assange pentru spionaj , imediat după arestarea sa la Londra în mai 2019, mai multe organizații de presă au denunțat aceste acuzații, care sunt considerate contrare libertății presei.

Într-o coloană de la Washington Post, luni 27 ianuarie, denunțătorul Edward Snowden a comparat acuzațiile împotriva jurnalistului Glenn Greenwald formulate de sistemul de justiție din Brazilia și acuzațiile aflate în prezent împotriva lui Julian Assange. Acestea sunt, scrie el, „încercări de a descuraja investigațiile cele mai incisive ale celor mai curajoși jurnaliști și de a stabili un precedent care ar putea îngheța stilourile celor mai irascibili dintre ei” .

                                                                                                 Martin UNTERSINGER

Sursa: Le Monde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *