Observator

În loc să pregătească țara pentru Criză Klaus Iohannis s-a jucat de-a anticipatele

  Adresîndu-se națiunii prin intermediul unei video conferințe cu prefecții Klaus Iohannis a declarat joi, 19 martie 2020 despre Criza […]

 

Adresîndu-se națiunii prin intermediul unei video conferințe cu prefecții Klaus Iohannis a declarat joi, 19 martie 2020 despre Criza Coronavirus din România: „Să înțelegeți că situația este nu doar complicată; situația este gravă. Depinde de noi toți cum trecem prin această perioadă. Dacă ne facem toți treaba foarte bine, avem șansa să trecem relativ bine prin această perioadă foarte complicată.

De la instalarea Guvernului fantomă Ludovic Orban, votat de un Parlament fantomă, mai precis de sîmbătă, 14 martie 2020, Klaus Iohannis nu mai contenește a suna clopotul de alarmă:
Patria e în primejdie!
Patria trebuie să facă și să dreagă!
Se iau măsuri în cascadă, se țin zilnic conferințe de presă (între noi fie vorba mai degrabă expresii ale întrecerii sălbatice dintre membrii Guvernului Orban pentru a ieși în față, pentru a se da în spectacol mediatic), se fac apeluri dramatice la românii din țară să stea în case și la românii din afară, să stea în țările unde i-a prins Noua Ciumă.

Joi dimineața, premierul Ludovic Orban a ținut o cuvîntare din vila în care a decis să-și petreacă zilele de Coronavirus ca zilele unui Revelion de lux, despre deciziile luate de Guvern în ședința care s-a încheiat la trei noaptea.
Printre altele, Ludovic Orban s-a referit la două mari probleme cu care se confruntă România la vreme de Coronavirus, date pe față în ciuda ceaușismului definitoriu pentru regimul Iohannis din aceste zile (ascunderea realității și pedepsirea celor care dezvăluie adevărul, înfrumusețarea realității astfel încît ca și în ultimii ani de domnie ai lui Nicolae Ceaușescu între realitate și prezentarea ei de către Putere e o prăpastie: prăpastie între numărul real de infestări și numărul dat publicității zilnic; prăpastie între dotarea materială a spitalelor și prezentarea ei în cuvîntările ștabilor):

Repet din nou afirmaţia: stocurile existente prin lege, care ar fi trebuit asigurate prin prevederile legale pentru a fi pregătiți pentru combaterea unei epidemii, erau zero. Practic, a trebuit să ne descurcăm, să facem față unei situații în care a trebuit să facem niște achiziții pentru a compensa absența stocurilor care ar fi trebuit constituite pentru a preveni și pentru a putea interveni eficient în cazul apariției unei epidemii. (…)

În perioada următoare am solicitat ministrului Sănătății, ministrului Afacerilor Interne și celorlalți miniștri implicați o mobilizare și mai bună, întărirea capacității direcțiilor de sănătate publică. Trebuie să vă spun că am găsit direcțiile de sănătate publică aproape în moarte clinică – un număr foarte mic de angajați, neglijate de guvernanții care au fost pînă la noi şi am dispus măsuri pentru întărirea capacității direcțiilor de sănătate publică.

Las la o parte iresponsabila campanie electorală dusă de premier prin atacarea guvernării anterioare, PSD, lecție dată lui Marcel Ciolacu, aflat în acest zile prăbușit într-o bunătate dostoievskiană față de putere, campanie iresponsabilă, pentru că nu e vremea acum de răfuieli politice, de exploatarea Crizei pentru a mai obține o ciozvîrtă electorală.

Ludovic Orban s-a dovedit și se dovedește incapabil de a înțelege România altfel decît un salon cu cuconițe cărora el le cîntă din gură și din mandolină.
Să admitem că așa e.
Că „stocurile existente prin lege care ar fi trebuit asigurate prin prevederile legale pentru a fi pregătiți pentru combaterea unei epidemii erau zero”.
Că Direcțiile de Sănătate Publică sînt în moarte clinică.
Guvernul Ludovic Orban de acum, votat de PSD, e Guvernul Ludovic Orban din 4 noiembrie 2020, cînd a fost instalat în urma Moțiunii de cenzură. Și premierul și ministrul Sănătății sînt la guvernare de patru luni. De ce n-au verificat pînă acum stocurile prevăzute prin lege? De ce n-au luat la bani mărunți Direcțiile de Sănătate Publică? Ne vor răspunde că nu le-a trecut prin cap că se va ivi Criza Coronavirus? Păi dacă lor nu le-a trecut prin cap, de ce să se fi întîmplat asta cu guvernările anterioare? Și apoi un guvern bun, un guvern serios, n-așteaptă Criza pentru a vedea dacă stocurile există și dacă la DSP sînt cei mai buni oameni.

Să zicem însă că Guvernul Orban și-a zis și el, ca și guvernele anterioare, că nu va fi nevoie de stocurile prevăzute prin Lege.
Criza Coronavirus a izbucnit în China în ianuarie 2020. La finele lui februarie 2020, lovise deja Italia, Coreea de Sud. Lovise așadar Italia, unde se află o comunitate însemnată de români.
Nimeni nu spune că Guvernul, Președinția să ia încă din februarie măsurile de izolare luate deja în Italia. Dar măsuri precum verificarea stocurilor, verificarea profesionalismului celor de la DSP puteau fi luate. Ca să nu mai spun că puteau pregăti populația pentru ivirea Crizei măcar la nivelul spălatului pe mîini.
N-au făcut-o.
De ce?
Pentru că pînă sîmbătă, 14 martie 2020, cînd a fost investit Guvernul Ludovic Orban, și premierul, și PNL, și Klaus Iohannnis s-au jucat de a anticipatele.

Pe 28 februarie 2020 sub titlul Are cumva Klaus Iohannis Coronavirus?! începeam campania de semnalare a criminalei Operațiuni numite minimalizarea pericolului întruchipat de Coronavirus. Punctul de plecare al Operațiunii a fost semnalul dat de Klaus Iohannis pe facebook în 27 februarie 2020: „Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gît, tuse și febră, ca în orice răceală.

Scriam, comentînd aceste rînduri completamente iresponsabile: „Postarea lui Klaus Iohannis se înscrie în ampla campanie a Puterii de a demitiza virusul.
Această campanie cuprinde, din cîte-mi dau seama:
Convocarea unor medici de serviciu pentru a susține că virusul e o nimica toată, că e un fel de gripă și că nu trebuie să intrăm în panică. Dacă ne îmbolnăvim, cu atît mai bine, vom suferi mai puțin decît dacă am avea o gripă, dar vom deveni vedete mediatice.
Acuzarea continuă a televiziunilor de știri că întrețin o isterie mediatică.
Ordin dat tuturor liberalilor care apar la televizor s-o facă pe medicii, vorbind despre cît de ușor e virusul.
Ascunderea de către cei responsabili a cazurilor reale de îmbolnăvire.

Pe cristoiublog.ro, în emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, în emisiunile de la TVRRealitatea PlusAntena 3, profitînd de statutul de invitat, am continuat să semnalez neliniștit iresponsabilitatea minimalizării pericolului.
Chiar în primul comentariu găseam și explicația minimalizării pericolului: „Ce l-a apucat pe Klaus Iohannis?
La o primă vedere, proaspăt Sanitarul nației are insomnii de grija efectelor negative ale Psihozei create de virus.
În realitate, campania ordonată de președinte are motive politicianiste indiscutabile:
După un moment de șovăială dictat de posibilele proporții ale crizei, Klaus Iohannis a decis să meargă înainte cu anticipatele. Șovăiala și-a avut temeiul în perspectiva deosebit de periculoasă ca la un moment dat românii să-l facă să plece cu elicopterul, scoși din minți că președintele se joacă de a anticipatele în timp ce țara trece prin Criza coronavirus.

Pentru a nu se întîmpla asta pericolul trebuie minimalizat prin reducerea coronavirus la o simplă gripă și prin ținerea sub control a numărului de îmbolnăviri.

Pe 23 februarie 2020 izbucnește în presă Scandalul femeii din Buzău care venise dintr-o zonă roșie din Italia și nu intrase în carantină. Opoziția trage semnalul de alarmă asupra pericolului întruchipat de absența măsurilor severe de intrare în carantină.

A doua zi politicienii care au semnalat Cazul de la Buzău primesc un bocanc în gură de la Klaus Iohannis: „Am observat deja mai multe luări de poziție prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declarații alarmiste de natură să sperie cetățenii.”

Sub semnul acestei minimalizări, Guvernul Orban nu numai că n-a pregătit populația pentru pandemie, dar mai mult n-a făcut gestul absolut necesar de a verifica stocurile, de a pregăti mașinăria pentru lupta cu Criza. Dacă ar fi făcut-o, așa cum îi cerea minima responsabilitate, ar fi semnalat că vine Criza. Și dacă vine Criza cum să se mai joace Klaus Iohannis de a anticipatele?

Joi, 12 martie 2020, după fuga de șobolan a lui Florin Cîțu de la Parlament, Klaus Iohannis a renunțat public la anticipate. De teama Coronavirus?
Nu.
CCR dăduse pe la prînz decizia care făcea imposibilă ținerea anticipatelor o dată cu localele. Slavă Domnului că a fost această decizie. Dacă se întîmpla ca CCR să dea o decizie în favoarea anticipatelor, Klaus Iohannis ar fi continuat să se joace de a anticipatele.

                                                                                          Ion CRISTOIU, cristoiublog.ro

 

3 Comments

 1. un mizantrop

  El acum a aflat…Nu stiu de ce ma incearca teama ca Romania e calcaiul lui Ahile in toata mascarada asta mondiala…La cata lacomie si lipsa de empatie dovedesc astia pe zi ce trece, tare mi-e ca vor devoala scenariul pus la cale cu atata truda si atatea sacrificii umane…Cum, naiba sa-i crezi, cand, in vreme ce romanul se roaga-n curte, ca n-are voie la biserica, el se intrec in scutiri de obligatii si atribuiri de indulgente catre firmele partenere, ori catre sponsorii consacrati…Pare ca epidemia de ceofi nu-i poate atinge decat umplandu-le buzunarele fara fund…mai nou, in vreme ce in orasele cu zero infectati, in realitate sunt zero teste (mai ales ca sunt exact judete cu “repatriati” masiv, SANADOR, angajatorul secretarului de stat Horatiu Moldovan, face teste, la cerere, pe 350 lei cu posibilitatea decontarii de la stat…Tot urmaresc masurile alea asteptate si promise cand au dat starea de urgenta si nu vad decat restrictii, amenintari, mariri de pedepse….procurorii aia fugiti de la munca, si-au gasit timp sa modifice Codul Penal prin OUG, impotriva tuturor promisiunilor…Tot mai clar e ca au dat starea de urgenta in scopul lor si nu urmaresc decat sa-si asigure linistea publica pentru praduirea totala a statului

 2. gigimutu

  pai nu vedeti ce handi sunt kl(anus) si sica mandolina

  impreuna cu toata sleahta de penelei, si cu gasca lor de securei? le e frica ca vine ghilotina!!!!
  da-r-ar coronavirusu in voi, pul…alailor!!!

 3. Ionela Ionescu

  “În perioada următoare am solicitat (Ministrului)…” :))))))
  Merg pe drum de gard mă țin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.