Colimator

În țara fără soldați este plin de doctori în științe militare

      Construirea „situatiilor personale” in umbra functiilor atribuite nemeritat unor  cvasi-intelectuali, in desconsiderarea flagranta a sarcinilor presupuse de […]

 

 

 

Construirea „situatiilor personale” in umbra functiilor atribuite nemeritat unor  cvasi-intelectuali, in desconsiderarea flagranta a sarcinilor presupuse de posturile ocupate in organigrama guvernului sau institutiilor politice. Șușaniști de profesie, politicieni care-si „profesionalizeaza” amantele, rudele si, nu in ultimul rand, sponsorii, pe seama rezonantelor institutiilor  militare sau de securitate nationala. Tabloul in cauza, adaugat la alte „n” exemple similare, dau imaginea clara a haosului institutional in care ne aflam. Dovada clara ca, pentru majoritatea celor care ne conduc, orizontul se prabuseste fix in spatele interesului personal! Interesanta optica in conditiile care armata a fost desfiintata peste 75%  si invatamintul militar superior scoate doctori militari pe banda fara nici o justificare, fara sa tina cont ca persoanele  respective nu au avut si nu au nici un fel de pregatire  militara, ca  primarul ONTANU avansat DE LA FRUNTAS direct GENERAL…

 Se pune firesc intrebarea: acesti indivizi (si individe) sunt de  fapt DOCTORI in CE?  LA CE SUNT DE FOLOS daca tara ar  avea nevoie de EI?  Ce stiu sa faca? PE CINE VOR COMANDA cind EI nu au nici cele mai elementare cunostiinte MILITARE, NU CUNOSC DELOC CE ESTE SI CUM SE EFECTUEAZA  instructia militara, organizarea luptei, ducerea actiunilor de lupta, folosirea diferitelor tipuri de arme si aramente in lupta etc, etc, etc, etc… Este pacat ca armata si destinele ei au ajuns pe mina unor indivizi straini de aceasta institutie, care au ca scop distrugerea, dezmembrarea, compromiterea si discreditarea ei, ceea ce constituie un grav atentat la siguranta nationala si la apararea tarii.

iohannis armata

Motiv pentru care Cdt. Suprem ar trebui sa convoace CSAT-ul si sa traga la raspundere pe toti care dea-lungul anilor au savirsit asemenea fapte deosebit de grave contrare constitutiei si legilor tarii….. Ca sa nu zica lumea ca discut pe la colturi, precizez sursa articolului: http://www.cotidianul.ro/elena-udrea-a-fost-exmatriculata-de-la-doctoratul-militar-219578/. In opinia mea, greseala nu apartine doar politicienilor civili care au devenit doctori. Fireste, d.p.d.v. moral si ei sunt vinovati, DAR parerea mea e ca LA ARMATA ESTE MAREA VINA !!!  De ce autorul articolului nu ne spune: Cine din Armata si de la ce esaloane le-a aprobat acestor CIVILI sa sustina astfel de doctorate? Cine le-au fost indrumatorii/coordonatorii la doctorat? Din cine au fost compuse comisiile de sustinere a tezelor? Cum se face ca UNAp scoate mai multi doctori decit toate facultatile civile? De ce sunt mai multi doctori in stiinte militare, ori generali decit comandanti de plutoane?

Mai mult ca sigur ca „reprezentantii militari” s-au bulucit sa-i ajute pe CIVILI: poate iese un ban in plus, poate iese o avansare/promovare, poate imi fac niste relatii sus-puse etc.Si apoi sa ne mai miram ca acesti politicieni civili cu doctorat militar ne-au faultat si si-au batut joc de noi in privinta pensiilor  militare?!

ontanu

 

Zeci de politicieni sau înalţi funcţionari publici, bărbaţi, dar şi  foarte multe femei, se înghesuie să obţină titlul de doctor în ştiinţe  militare, la Şcoala Doctorală din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare (UNAp) „Carol I”. De cele mai multe ori,profesia sau activitatea de bază a celor care aspiră la bastonul de mareşal nu are nici o legătură cu ştiinţa militară, cum este cazul  Elenei Udrea.

 

                                                          Doctoranda „repetentă”…

 

Favorita preşedintelui a terminat dreptul la o universitate particulară, a fost susţinută de Băsescu să ajungă pe scena mare a politicii şi, probabil dintr-un impuls freudian mai greu explicabil, a vrut, din 2008, să obţină şi titlul de doctor în ştiinţe militare, „să se facă geostrategă”. Numai că la UNAp lucrurile nu merg ca la o universitate particulară sau ca în cabinetul de la Cotroceni! Adică trebuie să fii serios şi să studiezi sârguincios. Fiind însă ocupată cu susţinerea totală a lui Băsescu, Elena Udrea nu s-a ţinut de treabă, nu şi-a întocmit referatele de an la timp, astfel că, în final, după aproape patru ani de doctorandură, a fost dată afară de la studiile de doctorat de la UNAp. Dar se poate consola, vorba cântecului studenţesc de odinioară, „… e studentă repetentă, în dragoste eminentă”!

                         

                                                      Hăineală se lasă pe tânjală

 

O altă feroce susţinătoare a lui Băsescu, procuroarea Oana Andrea Schmidt-Hăineală, controversata şefă a Consiliului Superior al Magistraturii, din septembrie 2011 studentă-doctorandă în domeniul  „informaţii şi securitate naţională, asimilată la centrul de cercetare ştiinţifică în domeniul euroatlantic”, nu stă deloc bine cu lucrările planificate să le susţină în cadrul studiilor doctorale. „Din câte am auzit, doamna Hăineală a fost atenţionată şi i s-a recomandat să-şi facă referatele şi lucrările la timp şi în bune condiţiuni, să nu mai întârzie cu prezentarea acestora, să se prezinte la examene, pentru că dacă nu respectă condiţiile Universităţii noastre, nu poate ajunge la rezultatul dorit!”, ne-a spus unul dintre ofiţerii de  la UNAp. În  acest moment, preocupată din cale afară şi în afara principalelor sale atribuţii de serviciu, cu o plăcere cvasiorgasmatică, să pună botniţă  presei antibăsiste şi, de ce nu?!, chiar s-o aresteze, procuroarea Hăineală riscă să piardă mult râvnita diplomă.

Rămâne însă întrebarea de ce un procuror, fost şef de Parchet şi actualmente în fruntea CSM, nu vrea să-şi dea doctoratul în ştiinţa Dreptului?!

 

                                            Aliodor, doctorand în flăcări violete

 

Din 2011, coleg de doctorandură cu Oana Schmidt-Hăineală este şi Aliodor Manolea, vrăjitorul lui Băsescu, cel care l-a pocnit în cap pe  Mircea Geoană cu pase energetice, l-a pârlit cu flăcări violete şi i-a transmis multă blegeală, la marea confruntare cu Băsescu din 2009. Dacă Hăineală este doctorandă la „informaţii şi securitate naţională”,  Manolea este doctorand în domeniul „ştiinţe militare, asimilat la centrul de cercetare stiinţifică în domeniul euroatlantic”.

Colegă de an în doctoreală militară cu Hăineală este şi Livia Adriana Sauliuc, consiliera lui Iulian Chifu, consilierul prezidenţial al lui Băsescu.

Deputatul UNPR de Tecuci Laurenţiu Chirvăsuţă s-a vrut a fi şi el „euroatlant”, fiind admis odată cu Aliodor, Hăineală şi Sauliuc, dar a renunţat după câteva luni pentru că i s-a părut prea greu.

 

                              Barangă ai lu’ Oprea, familie de doctori în ştiinţa milităriei

 

În 2007 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare şi Dan Cornel Barangă, unul dintre prietenii şi executanţii lui Gabriel Oprea, preşedintele UNPR şi naş şi actual locţiitor al premierului Ponta.  Barangă este specialist în cazarmament şi marmite ca şi şeful său de partid, fiind, între 1985 şi 1998, „ofiţer pe probleme administrativ-economice în diverse unităţi militare dincadrul MApN”, iar din 2000 s-a cerut în rezervă. Barangă a urmat aproximativ acelaşi traseu al funcţiilor administrative ca şi Oprea, fiind plantat de acesta subprefect al Capitalei, prefect al judeţului Ilfov, vicepreşedinte la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor iar acum şeful Administraţiei Naţionale a Rezervelor de  Stat. Şi dacă Barangă şi-a luat doctoratul, de ce să nu fie doctor în ale războiului şi nevasta lui, Carmen Barangă, şi ea maior în rezervă  şi actualmente funcţionar la o bancă cu capital  austriac?! Şi uite aşa a mai crescut prestigiul  Apărării, cu Carmen  Barangă doctor în ştiinţe militare, cu  ziariştii-colonei avansaţi de Oprea – “patru stele pe izmene”.

 

                                         Doctoru’ Pandele, mareşal de Voluntari

 

În 2008 îşi ia doctoratul în militărie şi Pandele V. Florentin Costel, primarul oraşului Voluntari. Marinar comercial ca şi  Băsescu, Pandele, între două afaceri dubioase cu terenuri în  Voluntari-Pipera, a ţinut să devină doctoraş în arta războiului. Şi Costel Pandele este unul dintre locotenenţii fideli ai lui Gabriel Oprea.

 

                                  De la ministrul liberal Atanasiu la Udrea şi Băsescu

 

O altă fată pasionată de uniforma militară este şi  Kohalmi-Szabo V. Luminiţa Doina, consilieră a fostului ministru liberal al Apărării Teodor Atanasiu. De baştină din Alba Iulia, ca şi binefăcătorul său Teodor Atanasiu, Kohalmi şi-a luat doctoratul în ştiinţe  militare în 2008. Chiar dacă Atanasiu a făcut-o om, numind-o, cam ilegal sau cel puţin nepotrivit, în funcţia de director al Direcţiei  Relaţii Publice şi Comunicare din cadrul MApN, după ce Atanasiu a rămas fără portofoliul Apărării, drept recunoştinţă şi cu multă verticalitate, moaţa Doina Kohalmi a trecut cu arme şi salariu mare la cabinetul Elenei Udrea, consilieră de taină a acesteia. Iar când a picat şi guvernul Boc, Kohalmi-Szabo a fost luată consilier de însuşi marele Băsescu la Administraţia Prezidenţială.

 

                     Ivăşchescu, discretul şi superbogatul doctor în militărie de la Muncă

 

Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat şi ministru interimar în Ministerul Muncii din guvernarea Boc, şi-a luat doctoratul în ştiinţe  militare în 2008. Muncitor la fosta întreprindere Semănătoarea între 1986 şi 1992, Ivăşchescu are specializare în inginerie şi management agroturistic luată la „Universitatea Bioterra” în 2001, la vârsta de 34 de ani. Dacă la capitolul studii universitare  Ivăşchescu nu stă prea bine, în schimb diplomele postuniversitare luate de la serviciile speciale îi strălucesc precum nişte stele ascunse pe umeri: în 2004 „specializare conducere strategică în domeniul securităţii naţionale”;  la UNAp, în 2005 „specializare siguranţă  naţională” la Colegiul Superior de Siguranţă Naţională din cadrul Academiei  Naţionale de  Informaţii a SRI, în 2008 o diplomă de master în securitate şi apărare  naţională la UNAp. Şi, ca o vipuşcă imaginară la haine civile vine, tot în 2008, titlul de doctor în ştiinţe militare! De  remarcat mai este şi faptul că Ivăşchescu a fost unul dintre extrem de bogaţii demnitari ai cabinetului Boc, conform declaraţiei de avere din 2010: el deţinea trei terenuri în Ilfov (unul de 782,9 mp în Voluntari, două în  Corbeanca, de 5.566 mp, respectiv 3.875 mp), trei terenuri în Predeal, de 558,77 mp, 947,3 mp, 1.705 mp şi două terenuri în Prahova, ambele la Cornu, de 806 mp şi 849 mp. Mai avea un apartament de 146,3 mp plus o grădină de 113,79 mp, apartamentul aflându-se la parter, o casă de  locuit de 346,2 mp în Voluntari, precum şi bijuterii şi  metalepreţioase în valoare de 20.000 de euro şi ceasuri tot de 20.000 de euro.În declaraţia de avere a mai scris că a împrumutat mai multe persoane fizice, despre care precizează că “nu sunt personae  publice, în sensul prezentei legi”, cu 380.000 de euro, precum şi o persoană juridică cu 414.752 euro. De asemenea, Ivăşchescu avea şase credite la patru  bănci, în valoare totală de 575.230 de euro, un împrumut de 150.000 de  euro de la o persoană fizică despre care spune că „nu sunt persoane publice, în sensul prezentei legi”, precum şi o datorie către o persoană juridică, în valoare de 122.297 euro.

 

                           Nicolicea, frate de deputat PSD/UNPR şi doctor de Turnu-Severin

 

Leat de „doctoreală militară” cu alde Pandele, Ivăşchescu şi Kohalmi-Szabo este şi Nicolicea V. Liviu Gabriel, fratele deputatului PSD-UNPR Eugen Nicolicea şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi. Prin 2010, Gabriel Nicolicea a fost băgat de influentul său frate şi în funcţia de expert în cadrul Corpului de Control al MAI.

La grămadă, îi mai amintim ca doctori în militărie din 2008 pe Dumitraş H. Dorel – fost locţiitor şef secţie la SPP şi ex-director la RA-APPS – Sucursala “Triumf”, implicat în afaceri ilegale cu prestări de servicii medicale în Mehedinţi, şi pe un anume Gîscă P. Cristian, şef la poliţia comunitară Galaţi şi fost consilier judeţean, un personaj pitoresc al Galaţiului.

 

                                          Lili de la Loterie şi Jugănaru de la Mediu

 

În 2009, Liliana Ghervasuc (Mincă) şi Anne Rose Marie Jugănaru şi-au luat doctoratul în ştiinţe militare. Nici una nu are legătură cu ştiinţa militară. Lili Mincă, fostă şefă a Loteriei Române, ar putea replica prin faptul că a fost asistenta generalului Victor Athanasie Stănculescu la grupul Balli, demult, pe vremea când generalul era verde şi-şi purta cu semeţie bastonul de mareşal fără grad sau, poate, că a fost şefa Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor.

„Doctoriţa” pesedistă Anne Marie Jugănaru este  adjuncta Rovanei Plumb, fiind numită de premierul Ponta secretar de stat la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Jugănaru este un personaj influent în PSD, numărându-se printre pupilele lui Ion Iliescu.Este membră a Consiliului Naţional al PSD, director executiv al  Institutului Social Democrat „Ovidiu Şincai” şi a fost asistenta eurparlamentarului Adrian Severin. De asemenea, este urmărită penal în dosarul privind presupusa fraudare a bugetului Uniunii Europene, în care este implicat Severin. Anne Marie Jugănaru a mai fost şi membru al CA al TVR mai mulţi ani.

 

                                       Adrian Semcu, specialist militar de Urlaţi

 

În 2010, îşi ia doctoratul în ştiinţe militare Adrian Semcu, fost parlamentar liberal de Prahova. Specialist în îmbunătăţiri funciare şi fost director la „Dealu Mare” din Urlaţi, Semcu asimţit nevoia să se pregătească pentru apărarea de după dealuri a plantaţiilor de vie! Semcu a părăsit PNL şi a trecut la fantomatica Forţă  Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Tot în 2010 îşi ia doctoratul şi Marinică Cazacu, lider PDL şi fost prefect de Ialomiţa, un afacerist implicat în scandaluri locale cu oferirea unor posturi în administraţia locală contra bani pentru partid. În afară de postul de prefect, PDL central l-a mai răsplătit cu funcţia de director al transporturilor în Compania Poşta Română.

 

                                          „Rambo 5″, doctorul în ciomăgeală al lui Băsescu

 

În 2011, unul dintre şefii gărzii pretoriene a lui Băsescu, generalul SPP Gabriel Creţu, prim adjunct al Serviciului, supranumit „Rambo 5″, a primit şi el diploma de doctor în ştiinţe militare, chiar dacă, spun unii dintre foştii camarazi, Creţu nu prea ştie decât să rupă oase!

Tot din 2011 este doctoriţă în ştiinţe militare şi procuroarea Simona Frolu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi istoricul Stejărel Olaru posedă un doctorat în ştiinţe militare obţinut tot în 2011.

Pedelistul Narcis Teodor Godeanu, şeful organizaţiei portocalii din Topoloveni, Argeş, şi-a luat doctoratul militar în 2011. Numai bine, pentru că Godeanu a fost răsplătit, în ianuarie 2012, de premierul Boc cu postul de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, la câteva luni după scandalul de corupţie din septembrie 2011 în care a fost implicată conducerea instituţiei. Nici portocaliul Godeanu nu are vreo legătură cu ştiinţa militară: absolvent de drept la particulara Spiru Haret, în 2000, Godeanu ajunge printre cadrele didactice de aici, în paralel colaborând şi la Agenţia Naţională pentru Romi (ANR). În schimb, se pare că şi el aspiră să fie luat în seamă de servicii: face un master la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, cursuri de securitate la Colegiul Naţional de Apărare şi ulterior, cum spuneam, doctor în informaţii  la UNAp.

Tot în 2011 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe  militare şi Ilie Schipor, ministru consilier la Ambasada României de la Moscova.In anul 2012 şi-a luat doctoratul în ştiinţe militare şi un udemerist, Dezsi Attila, fost prefect de Hunedoara şi apoi Secretar general al Guvernului, după concedierea Danielei Andreescu de la şefia SGG.

                                                                                                                             Marian GHIȚEANU

14 Comments

 1. mihai

  Cumva , aceasta UNAp este fosta Academie de Stiinte Politice a armatei,acolo unde se pregateau viitorii secretari de partid?

 2. ET

  foarte interesant. mai exista o madam care isi prezinta pe 6TV elucubratiile pseudostiintifice sub titlul de doctored in st militare. Ma ingrozesc ce aud

 3. horea

  Toate bune și f.frumoase dar ce o să facă acești oameni ? Sunt ca să fie?,arată bine nimic de zis dar la o adică ???

  • YATOU

   DA, DAR CATI BANI AM PLATIT NOI, PT SALARIILE LOR „de glorie”?
   sa plateasca acum inapoi ,ce s-a dat… acestor MARI, facuti peste noapte…fara nici un avantaj pt tara, de catre cei care le-a dat titluri pe nemeritate!

  • danny

   Va spuneu ce o sa facă: In caz de doamne fereste un rezbel, astia o sa ne conduca. La noi la români istoria se repeta mereu si mereu…asa a fost la fiecare război pe care l am avut începând cu 1877 .

 4. breaz aurel

  Dupa 40 ani de Armata [cu mandrie ARMATA ROMANIEI] cand citesc aceste lucruri ma ingrozesc,umilesc si revlt ; am trait si muncit degeaba

 5. MosNae

  Mare rusine! Sunt marinar, am navigat pe toate oceanele si marile lumii . Ma rusineaza faptul ca acum avem mai multi amirali de cate nave are flota militara, iar la marina comerciala nu mai avem nimic, nicio nava maritima romaneasca nu mai naviga sub pavilionul Romaniei. Au ajuns in derizoriu gradele militare superioare. Ploua cu generali si amirali. Rusine mare pe capul tarii noastre, condusa de niste….. Nu este normal si in limitele regulamentelor aceste titluri de doctori in stiinte militare. Nu a avut asa titlu niciun maresal al Armatei Romane! Pe plan international nu au fost doctori in stiinte militare nici generalul Eisenhower, nici maresalul Gh.Jukov, nici maresalul Montgomery. Asta este o boala psihica, un fel de handicap pe aici pe la noi, cu damblaua asta de doctor in stiinte militare. Militarii au grade, care ii onoreaza si care se obtin pe baza legilor. A inceput Iliescu cu porcaria asta a avansarilor „la apelul de seara” si se continua, sub Basescu a ajuns la paroxism. Am fost ofiter si stiu ca general doctor era un medic militar cu gradul de general si erau medici de mare valoare. Acum unde te intorci, peste tot intalnesti generali doctori si amirali doctori, insi care nu sunt in stare sa elaboreze o schema tactica, multi nu au comandat in viata lor nimic, amirali care nu au fost pe mare niciodata, nici macar la pescuit cu undita.

 6. Virgil

  Este șmecherie să fii doctor în orice și asigură un plus în C.V. când vrei o funcție. Mă întreb când morții lor au mai muncit ăștia când ei au făcut 4 ani doctorate? S-au folosit de funcții ca să se înscrie și de doctorate ca să obțină funcții! Asta e mizeria specifică Ro, iar domeniul militar nu e singurul.
  Doctoratele nu sunt pentru toată pleava, ci pentru ultracompetenți și superpregătiți, adevărații profesioniști, nu pentru muistele și peștii aciuați politic pe lângă putere.
  Stimă celor care îi iubesc în cutia limbii!

 7. Radu Cioboata

  Este o foarte mare rusine pentru Romania.
  Cum se pot fabrica astfel de ofiteri superiori?
  Oare va veni ziua in care dreptatea va fi aplicata si in Romania?
  Cred cu adevarat ca mult mai buna ar fi o armata REGALA!

 8. Radu Cioboata

  Trebuie sa ne gandim totusi ca acesti – ofiteri superiori – vor avea si ceva pensii pe masura pregatirii militare pe care o au, numai in scripte.

 9. nij

  este socant si rusinos ce au facut aceste bestii ce au daramat tara ….pe banii poporului.
  La toti acesti indivizi, in plus si celor ce i-au sustinut trebuie sa le ia averile si saplateasca penal.

 10. gl.bg.dr.ing. cuti

  În primul rând, acesti „ofițeri superiori” nu pot beneficia de o pensie militara daca nu au si o cariera militara în spate. Prin urmare, fala i mare! Atât ei, cât si cei care i au avansat, au ceva la cap si nu in cap.
  În al doilea rând, în condițiile actuale, doctoratul nu poate aduce beneficii decât celor care lucreaza în cercetare sau învațamânt. Mai mult decât atât titlul de doctor trebuie obținut în domeniu postului pe care îl ocupi, altfel fala i mare!
  În al treilea rând, cele de mai sus sunt valabile într un stat de drept.
  Concluzia: hai sa ne facem toți doctori în stiințe militare, singurul domeniu de doctorat unde nu trebuie sa ai publicații în reviste cotate în bazele de date internaționale! (de fapt singurul secret pentru care toți sunt doctori în stiințe militare.)

 11. Paul

  Sunt o multime de ofiteri care au iesit la pensie, cu pensii de 7-8000 ron si au revenit pe functii de profesori in institutele de invatamant militar superior, duc banii acasa cu sacosa-((!

 12. viorel

  Ar trebui verificate si tezele de doctorat ale angajatilor M Ap N. Va fi o mare surpriza descoperind ca multe sunt plagiate. Pana in 2009 se lua 15 % spor pentru titlul de doctor, spor cu care au ramas si azi cai care au luat doctoratul inainte de 2009. Deci era un interes fianciar. Stiu pe multi care su au fost in stare sa obtina un astfel de titlu, dovada ca dupa obtinerea titlului nu au scris macar un articol in domeniu .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *