Cadran international

În timp ce nemernicii alogeni Alexandru Florian, Radu Ioanid și Klaus Iohannis acuză România de holocaust, nemții recunosc: „Doar Germania este responsabilă pentru cel de-al Doilea Război Mondial și pentru Holocaust”

  Heiko Maas și Andreas Wirsching: Nu există politică fără istorie O contribuție pentru spiegel.de, a invitaților Heiko Maas și Andreas Wirsching […]

 

Heiko Maas și Andreas Wirsching: Nu există politică fără istorie

O contribuție pentru spiegel.de, a invitaților Heiko Maas și Andreas Wirsching

Doar Germania este responsabilă pentru cel de-al Doilea Război Mondial și pentru Holocaust. Cei care semănă dubii cu privire la acest lucru și pun alte popoare pe post de făptuitor fac rău victimelor.

Nici o zi nu a modelat istoria noastră recentă mai profund decât 8 mai 1945. În acea zi, armele au tăcut peste mormintele a peste 40 de milioane de morți din Europa. Domnia terorismului național-socialiștilor și uciderea evreilor din Europa au luat sfârșit. A devenit ziua eliberării pentru milioane de persoane nedretățite și persecutate, ziua comemorării victimelor, victoria asupra nedreptății.

În această zi, germanii au plătit prețul pentru a face posibila ziua de 30 ianuarie 1933 și de a nu fi putut să se elibereze singuri de național- socialismul.  În ruinele orașelor germane, marea majoritate a oamenilor priveau spre viitor cu teamă și disperare. A durat 40 de ani ca Richard von Weizsäcker în numele germanilor să vorbească despre „eliberare” și atfel să afle cel puțin o majoritate a societății din Germania de Vest. Acest lucru a fost posibil de abia prin încercările, adesea dureroase, ale abordării crimelor național-socialismului după cel de-al doilea război mondial.

Această experiență arată că lecțiile pot fi învățate din istorie – mai ales din catastrofele lor. Faptul că războiul sau crimele împotriva umanității nu trebuie să apară niciodată din pământul german este nucleul inseparabil al politicii externe germane astăzi. Apelul nostru pentru o Europă puternică și unită, pentru drepturile omului ca formă universală a demnității umane, pentru cooperarea internațională legată de reguli, respingerea rutelor germane speciale – toate acestea sunt alimentate de cunoașterea crimelor fără precedent din Germania secolului XX, care în Holocaust și-a găsit cea mai monstruoasă expresie.

Cel ce dorește să tragă o linie finala peste această parte a istoriei germane de azi, acela nu batjocorește doar victimele. Acela fură politica germană de credibilitatea sa. Pentru că: autocritica și încrederea în sine se condiționează reciproc. Pentru nici o altă țară acest lucru nu este mai valabil decât pentru țara noastră.

Politica fără istorie este de neconceput pentru noi. Dar cum este invers? Câtă politică poate suporta istoria? Simțim cât de strânsă este interacțiunea dintre cele două, practice, la fiecare întâlnire internațională. Și opinia despre 8 mai diferă adesea radical.

În Rusia și în alte țări ale fostei Uniuni Sovietice, eroul este comemorat, iar sfârșitul războiului este sărbătorit cu parade ale victoriei. 8 mai este sărbătorit și de Aliații occidentali. Suntem recunoscători până în ziua de azi tuturor celor care au luptat împotriva dictaturii naziste.

Oamenii din Polonia, statele baltice și alte țări din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, pe de altă parte, au un sentiment amestecat față de data de 8 mai. Pentru ei, bucuria victoriei asupra național-socialismului este asociată cu începutul unei alte forme de lipsă de libertate și alienare – o experiență pe care o împărtășesc cu mulți oameni din estul Germaniei.

8 mai arată un lucru foarte clar: istoria ne modelează, ca oameni, dar și ca națiuni. Este cu atât mai important să fii sincer cu ea. Trecutul german arată pericolul revizionismului care înlocuiește gândirea rațională cu miturile naționale. Acesta este motivul – și nu din cauza unei presupuse superiorități morale – suntem chiar noi, germanii, chemați să luăm atitudine atunci când persoanele atacate sunt transformate în atacatori și victimele în făptuitori. Încercarea de a rescrie istoria într-un mod atât de infam în ultimele luni necesită clarificări din partea noastră, ceea ce nu ar trebui să fie necesar, având în vedere faptele istorice imobile: Germania singură a dezlănțuit cel de-Al Doilea Război Mondial prin atacul asupra Poloniei. Și Germania singură este responsabilă pentru crima umană a Holocaustului. Cei care semănă dubii cu privire la acest lucru și pun alte popoare pe post de agresor fac rău victimelor. Aceia exploatează istoria și împart Europa.

Dar cum poate fi ancorată memoria din 8 mai în memoria europeană, în așa fel încât să ne unească? Aceasta necesită două lucruri: disponibilitatea de a include perspectiva celorlalți în propriile noastre amintiri – durerea victimelor, precum și responsabilitatea făptuitorilor. Și curajul de a face o distincție clară între victimă și făptuitor, între mit și fapt istoric. Lucrând în acest sens – aceasta rămâne revendicarea și misiunea politicii germane în tratarea istoriei. Bine că 8 mai ne amintește de aceasta.

Despre invitații publicației „Der Spiegel”:

Heiko Maas, născut în 1966, este ministrul de externe al Germaniei din martie 2018. Politicianul SPD Saarland a fost anterior ministru federal al Justiției.

Andreas Wirsching, născut în 1959, este șeful Institutului de istorie contemporană din Munchen din 2011. Predă la Universitatea Ludwig Maximilian ca profesor de istorie modernă.

                                                                                                Traducere Ileana BOIERU

Sursa: https://www.spiegel.de/politik/deutschland/keine-politik-ohne-geschichte-a-d74deffe-c0f3-4ff7-a6af-dc713e74c6f3

Articole care devoalează intențiile alogenului Klaus Werner Iohannis de culpabilzare a neamului românesc pentru crimele făptuite de alții:

HoloKLAUSUL lui Iohannis!

 Domnule Iohannis, de ce vreți să băgați holocaustul pe gâtul românilor?

Domnule Iohannis, de ce vreți să băgați holocaustul pe gâtul românilor? (II)

Domnule Iohannis, ce faceți cu holocaustul pe care vreți să-l băgați pe gâtul românilor? Germania și-a asumat pogromul de la Iași!

Domnule Iohannis, ce faceți cu holocaustul pe care vreți să-l băgați pe gâtul românilor? Germania și-a asumat pogromul de la Iași! (II)

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/iohannis-mesaj-la-comemorarea-progromului-de-la-iasi-astazi-sa-nu-trecem-fara-sa-observam-actele-de-discriminare-si-rasism-1330348

Citiți și:

Ce holocaust au săvârșit românii împotriva evreilor?

Defăimarea poporului român prin acuzaţia iresponsabilă de holocaust!

Holocaustul  învrăjbirii noastre

Un altfel de holocaust, crimele evreilor împotriva românilor

Românii, victime ale terorismului iudeo-bolşevic

Anti-românism și anti-semitism

Bolșevicii evrei sau urmașii lor fac din nou legea în România!

În teritoriile controlate de guvernul român n-a fost holocaust!

Falsificarea istoriei, e musai ca românii să fie prezentați ca un popor de criminali!

 

6 Comments

 1. Stefan

  Din Romania nu au lipsit niciodata tradatorii si cozile de topor. Au fost hraniti de popor precum sarpele la san. Intotdeauna Romania a platit pentru credulitatea sa.

 2. gheorghe

  Periculoasa sustinere a unei monstruoase minciuni!
  Nu ajuta Romaniei si romanilor aceasta auto-demascare de tip “Pitesti”…
  Germania a fost ingenunchiata de Anglia, SUA si Franta sub bagheta evreimii internationale – de aceea a si pierdut Monarhia dupa distrugeri ale bandelor jidanesti comuniste, … alegandu-se cu o republica dominata, condusa de jidani – Republica de la Weimar.
  Homosexualitatea si inflatia galopanta cu somaj catastrofic reprezinta succesul jidanesc republican din Germania.
  Prin tratatul de la Versailles i-a fost confiscat tot aurul ca prada de razboi!
  Sigur ca nu aveau de unde sa plateasca si alte datorii de razboi stabilite de ceilalti…
  De aceea i s-a luat o halca de teritoriu german, in est si populata de germani si data Poloniei – deja manevrata de comunistii jidani. Alte parti, in vest au fost ocupate de Belgia si Franta.
  Tratatul de la Versaille prevedea returnarea teritoriului dupa 20 de ani, lucru refuzat de polonezi care – inainte de expirarea termenului – au trecut la masacrarea nemtilor – barbati, femei, copii, batrani… – vanatoare de oameni, peste 50.000 de morti… polonezi – da’ jidani, sustinuti si finantati de Anglia… ca sa impiedice returnarea DE DREPT.
  Anglia a initiat si a controlat blocada comerciala ca Germania sa fie izolata, dupa ce – inca din 1933 “Judea” a declarat razboi germanilor si a instigat la blocada economica totala.
  In august 1939, Hitler se intalneste cu elvetianul Burckhardt – trimis al Ligii Natiunilor si ii descrie toate abuzurile facute impotriva Germaniei si germanilor, rabdarea, durerea si absenta razbunarii fata de vrajmasiile suferite… ii aminteste ca pericolul este de raspandire a comunismului, nicidedecum nu ameninta cu razboiul si a cerut sprijin si respectarea cuvantului mdat de puterile invingatoare!
  Dar Liga Natiunilor – organizatie masonica era (si este) unealta globalista a jidanilor, nu interesa decat sa fie distrusa Germania crestina.
  Sa ne amintim ca Germania isi revenise – miracolul economic al secolului! – gratie masurilor economice si sociale propuse de Hitler si adoptate de Parlament, somajul practic disparuse, s-au construit milioane de locuinte, mii de km de autostrada, s-a introdus concediul de odihna si vacante pentru muncitori… s-a inventat betonul rutier caci nu puteau importa materie prima pentru asfalt, s-au inventat fibrele sintetice – inventii furate de SUA!, s-a inventat cauciucul artificial – se producea la Auschwitz…, de asemenea – inventie furata… s-a produs masina poporului, Volkswagen.
  Cu jidanii facuse intelegerea de schimb – tratatul Haavara si au curs unelte, materiale, echipamente germane in Palestina, cu care s-au pus bazele infrastructurii viitorului stat [artificial] al jidanilor.
  Jidanii comunisti ramasi pentru terorism domestic – la munca!
  In SUA si Canada asa s-a facut cu japonezii – n-a carait jidanu’ ca nu-l deranja si nici nu-i era de ajutor in complotul anti-crestin.
  Ce-i deranja pe jidani a fost interzicerea homosexualitatii si pornografiei, eliminarea dobanzii bancare – camatarie jidaneasca si preluarea proprietatilor germane de la jidanii care au bagat Germania in faliment si au luat pe nimica toata ferme, terenuri si magazine de la cei falimentati tot de ei – au dat 100 de marci, au primit inapoi 100 de marci si PA!, proprietatile au fost restituite celor care fusesera furati “cu acte”.

  La expirarea termenului dat la Versailles, Hitler a cerut Poloniei sa se retraga din teritoriul Germaniei. Polonia a refuzat.
  Germania “si-a luat tara inapoi”.
  Imediat, Franta si Anglia au declarat razboi Germaniei.
  Ca doar spusese perversul Churchill ca nu poate fi tolerat comertul german NE-FINANCIAR, de tip barter si ca-l va impinge pe Hitler la razboi…
  CINE E RESPONSABIL DE INCEPEREA RAZBOIULUI…. MONDIAL?
  Era o reglare de cont regionala, … locala si conforma cu intelegerea internationala – asta este ce a facut Germania.
  =====================
  Despre ce zic jidanii ca fost asasinarea in masa a lor pentru ca erau jidani… NU EXISTA PROBE FIZICE si nici nu era posibil, asa cum s-a demonstrat de oameni de stiinta dar nici nu erau atatia jidanii “la indemana”… dupa razboi, conform statisticilor lor din vreo 15 milioane, dupa cica – omorarea a 6 milioane, erau tot 15 milioane!
  Sa ne amintim ca statul german a dat pasapoarte de emigrare jidanilor… si nu-i primea nici o tara! Au plecat cu vapoarele, familii intregi… spre “Lumea noua!” – deja SUA era stapanita de ei – vezi “International Jew” de Henry Ford.
  Pentru Canada, “un jidan este deja prea mult” a zis prim-ministrul…, SUA – surpiza, NO WAY!, … Franta propusese in anii ’20 sa fie dusi jidanii in Madagascar, …
  =====
  Pentru creduli, sa se trezeasca:
  https://holocaustdeprogrammingcourse.com/
  ==================
  Cu privire la raspunderea Romaniei – nici vorba de vinovatie!
  Si nu pentru ca zice Germania marxista “de azi” ca e singura responsabila si pentru ca Romania NU ESTE VINOVATA! – i-a tolerat, i-a ajutat si jidanii au terfelit-o si batjocorit-o pe unde au apucat…
  Genocidul facut de jidani asupra romanilor nu este permis sa fie publicat de catre coruptii conducatori politici – cozi de topor jidaniti pana-n maduva oaselor!
  Dintre jidani – cati ati vazut somer?… cati au ramas pe drumuri ca nu au platit chiria sau … ratele la credit bancar pentru locuinta?
  In afara caldurii, ce-i mai face sa transpire – ca stau numai la cules banii goyimilor. Poate, frica sa nu se prinda prostimea…
  …pentru ca sintem tampiti sa le dam lunar 2000 de dolari americani pana la sfarsitul vietiilor, pretinzand ca sufera pentru ceva care nu li s-a intamplat!
  Vaditi vrajmasi ai lui Dumnezeu, acesti politicieni criminali nu mai au drept la libertate si ar trebui condamnati conform legii martiale pentru inalta tradare!

 3. alex

  Problema nu este chiar asa cum se descrie in articol! Cum de s-a ajuns la declansarea razboiului? Cine a stat in spatele lui Hitler? Cine a finantat inarmarea germanilor? Motivele declansarii celui de-al 2-lea razboi mondial au fost intemeiate? Oare nu s-a urmarit altceva in urma declansarii razboiului? Ca sa dai vina pe un popor( asa cum fac alogenii de mai sus mentionati) este simplu, dar marile evenimente mondiale intotdeauna au o latura ascunsa!

 4. gigimutu

  holoKLAUST IOHANESIAN ,

  bai leprelor, o sa maturam pe jos cu voi, cucuvelelor!!!!

 5. nicu suciu

  DOMNULE …APRECIERIELE VIN DIN PARTEA ÜNEI CATANE “Apreciez comentariile Dv foarte documentate La noi se vorbeste despre Progromul de la Iasi “si holocaustul äirea ‘impus Romaniei Cozile noastyre de topor si tradatorii au facut ‘pact cu Diavolul”impunand romanilor sa accepte ceva ce nu a fost In anul 1997 intr-o discutie “de noapte ‘cu un camarad german “cu sange albastru ‘in descendenta “, imi preciza clar si cu documente ale wermahtului , ca in Romnai nu s-a intamplat NIMIC DIN CAUZA SAU CU PARTICIPAREA ROMANILOR Toata mascarada Progromului de la Iasi a fost planificata si pusa in practica de catre ….ESALONUL 3 AL ARMATEI GERMANE , CEL CARE “FACEA ORDINE “IN SPATELE FRONTULUI EXISTA DOCUMENTE DAR …NICI ISTORICII NOSTRII SI NICI POLITICIENII NOSTRII NU AU AVUT CURIOZITATEA SA STUDIEZE DOCUMENTELE SI …..SA LE DEA PESTE DEGETE JIDANILOR PENTRU A TERMINA O DATA CU ACUZELE ….”DE INTERES TERITORIAL ASUPRA GRADINII MAICII DOMNULUI “NICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.