Colimator

În timp ce SRI se ocupă cu poliția politică, la București moare suspect un șef al spionajului turcesc

O știre aproape trecută cu vederea, zilele trecute, sună cam așa: un fost şef al unei agenţii de spionaj din […]

O știre aproape trecută cu vederea, zilele trecute, sună cam așa: un fost şef al unei agenţii de spionaj din Turcia a fost găsit mort într-un parc din Bucureşti, anchetatorii suspectând că bărbatul, implicat cîndva într-o lovitură de stat la Ankara, s-ar fi sinucis.

În fapt, e vorba de un fost comandor turc, Eser Şahan, în vârstă de 66 de ani, găsit mort pe o bancă, zilele trecute, în parcul Moghioroș din București. Alături de cadavrul său s-a găsit o armă de foc.
Mediafax relatează că Eser Şahan locuia în România de zece ani și că în urmă cu trei ani, el solicitase azil politic în țara noastră.

E posibil, desigur, ca bărbatul să se fi sinucis, conform ipotezei oficiale, deși nimeni nu a auzit vreun foc de armă.

În afara acesteia, însă, nu rămîne decît crima, sau, și mai corect, varianta asasinatului.

Cine este, însă, Șahan?

Vom explica, pe scurt: în 1996, în Turcia a devenit premier un lider de calibru, Necmettin Erbakan, cu viziuni departe de ceea ce s-ar numi democrație și modernizare a țării. Antioccidental și antisemit, deopotrivă, Erbakan viza mai degrabă la propășirea islamului, la unitate între țările musulmane și la eliminarea caracterului laic al statului turc. Drumul Turciei devenise periculos, astfel că armata, garantul democrației în țara lui Baiazid, a făcut tot posibilul să-l înlăture pe Erbakan de la putere, în 1997, printr-o mișcare destul de asemănătoare cu o lovitură de stat militară.
Scopul a fost atins, dar aparențele democratice trebuiau salvate, astfel că aproape optzeci de militari au fost judecați pentru complot.
La acea vreme, comandorul Eser Şahan era şeful Serviciului de informaţii al Forţelor navale turce și a fost puternic implicat în evenimente, conform Daily Sabah.
El a trebuit să părăsească ulterior Turcia, nu doar din cauza procesului, dar și a faptului că, în anii care au urmat, pînă azi, de fapt, statul a fost condus de politicieni alăptați la sînul aceluiași extremist Erbakan, în frunte cu actualul președinte Recep Erdogan, fost premier timp de 11 ani. Între Erbakan și Erdogan există o relație, am putea spune, de tip Gheorghiu-Dej – Ceaușescu, actualul președinte călcînd apăsat pe urmele mentorului său.

Armata turcă, autoarea debarcării lui Erbakan, este a două, ca mărime, a NATO și se află, de multă vreme, sub influența americanilor; e de altfel, singura forță care a blocat, decenii de-a rîndul, alunecarea Turciei spre talibanizare, după modelul Iranului ori al altor state musulmane.
E de la sine înțeles că Eser Șahan nu se putea refugia și stabili într-o Românie partener strategic a Washingtonului fără acordul americanilor, sau chiar sub protecția lor. Aici, el și-a refăcut viața, și-a clădit o familie, căsătorindu-se cu o româncă, făcînd un copil și așteptînd, poate, vremuri mai bune în țara de baștină.
De ce s-ar fi sinucis el, după atîția ani de la evenimentele în care a fost implicat e greu de înțeles.
Spaima de condamnare s-a diluat considerabil odată ce judecarea celor 77 de înalți ofițeri sus pomeniți a fost, ea însăși, tărăgănată, nefiind nici azi finalizată; niciunul dintre acuzați nu se află, oricum, în prezent, după gratii, în Turcia.

Dacă, dimpotrivă, el a fost executat, înseamnă că cineva a vrut să dea un semnal extrem de puternic, prin uciderea unui aliat american, într-o țară extrem de apropiată de americani și sub nasul unor servicii secrete bine controlate de aceiași americani.
Cine și de ce?
Liniștea nefirească lăsat de autoritățile de la noi să se aștearnă peste un caz, totuși, extrem de spectaculos, e un indiciu că treaba e mai groasă decît pare.
Ce știu serviciile de la noi și nu spun, în legătură cu acest caz?

                                                                                                                      B.T.I.

 

2 Comments

  1. Sahan

    as dori sa vorbesc cu acest B.T.I.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *