Cap limpede

Începe totuşi marea criză

  Începe marea criză sanitară, financiară, economică, politică, morală şi poate chiar, în final, religioasă ! Deocamdată, România eternă şi […]

 

Începe marea criză sanitară, financiară, economică, politică, morală şi poate chiar, în final, religioasă !

Deocamdată, România eternă şi deloc fascinantă în ultimii zeci de ani nu se dezminte. Cu năravurile binecunoscute, care i-au adus în palatele ţării, politicienii băştinaşi apucă tot ce mişcă numai pentru ei, pentru familiile şi găştile lor. Şi-au însuşit urgent şi coronavirusul ! Un senator liberal, candidat la primăria Constanţa, a fost nefericitul „toboşar al timpurilor noi”, de criză. Presupuşii aleşi ai neamului s-au pus în carantină (prim-bufonul Ludovic Orban, zis de glumeţi şi „LuCovid”, la Vila Lac 2, după merit !) şi se testează, mai întâi ei, într-o mare veselie. S-ar fi testat în mare viteză şi providenţialul (lor) preşedinte Iohannis. Se putea altfel ? Siguranţa naţională (a persoanelor lor, desigur) o cerea.

Cine urmează să se testeze ? SPP, SRI, SIE, STS ? Ministerul de Interne ? Procuratura ? Ministerul Justiţiei ? Ministerul Apărării ? Primarii şi aleşii locali ? Puţinele testere de care dispune Ministerul Sănătăţii sunt în primul rând pentru ei, numai pentru ei. Pensionarii speciali sunt cumva cei mai panicaţi dintre seniorii despre care se ştie că sunt cei mai expuşi ? Dacă ei, privilegiaţii, dominanţii, miliardarii sunt salvaţi, toată România e salvată ? Până azi, nici o altă ţară nu a oferit spectacolul jalnic al grijii de sine cum a făcut-o clica aflată la putere la noi.

În săptămâna care s-a scurs (7-14 martie), criza generală şi globală a luat o amploare care o face aproape imposibil de cuprins şi redat în formulări rezonabile. A început în weekendul trecut cu punerea Libanului în încetare de plăţi, în faliment, cu criza migraţiei declanşată de preşedintele turc Erdogan la graniţele Greciei şi ale Europei, a continuat cu închiderea frontierelor Italiei, cu războiul petrolului dintre Arabia Saudită şi Rusia, război care a dus preţul petrolului la aproape jumătate şi a aruncat toate Bursele în aer („Coronacrahul” !), şi se sfârşeşte cu stări de urgenţă (în SUA, printre altele), cu închiderea frontierelor aproape pretutindeni şi sistarea celor mai multe zboruri internaţionale.

Marile bănci centrale (FED, BCE) s-au dovedit total neputincioase, incapabile să aducă o lumină de speranţă operatorilor de pe Burse şi cu atât mai puţin economiei reale, prima care ar trebui să fie avută în vedere. Iar în afară de corporaţiile majore de petrol şi subdiviziunile lor, cele mai afectate pe Burse au fost băncile. După ce în săptămâna anterioară fuseseră puşi la pământ transportatorii aerieni, producătorii şi comercianţii de automobile, împreună cu turismul, industria hotelieră şi restaurantele.

Nimeni nu mai e în stare să prevadă nimic. Vom trăi în următoarele luni (două ? trei ? mai multe ?) doar de pe o zi pe alta, aşteptând salvarea. Care ar trebui să vină de unde ? Toată planeta e lovită, cu Europa şi Italia acum în centrul crizei, ca să nu mai vorbim de China, aflată (surprinzător de repede) în stabilizare şi repornirea activităţii. Panica, în bună măsură provocată şi întreţinută de politicieni şi de media, a cuprins întreaga societate. La Bucureşti, vineri 13 martie se circula ca într-o duminică, iar supermarketurile au fost golite până şi de toate fructele şi legumele, altfel perisabile.

Se vede cu ochiul liber : coronavirusul a aruncat în haos lumea occidentală, Europa şi America de Nord, dar şi Japonia şi Coreea de Sud. Deşi mult mai greu lovită de epidemie, China, cu sistemul ei politic diferit – „dictatura proletariatului”, în fapt, dictatura partidului comunist unic împletită cu capitalismul de piaţă –, nu pare să fi cedat panicii, deciziilor aberante, haosului care au lovit mai ales Europa, cu Italia în prima linie, deja subminate de ultraliberalism, cu sisteme de sănătate fragilizate.

Democraţia controlată de miliardari, de ideologii şi propagandiştii lor se dovedeşte incapabilă să facă faţă unei încercări atât de grele, adică întâlnirii cu realitatea întregii populaţii. De fapt, ies la suprafaţă ipocrizia, minciuna, falsul, impostura, falimentul economic machiat cu cifre şi ascuns în bănci. Cele 20-30 % pierdute în ultima lună pe Burse nu sunt, probabil, decât o primă eliminare a bulei speculative, a cifrelor artificiale, a banilor virtuali de care au dispus discreţionar dominanţii, cei 1 % din populaţie, miliardarii, corporaţiile.

Urmează o săptămână care pentru români va fi foarte grea, cu o probabilă stare de urgenţă, cu o eventuală izolare a Capitalei şi poate chiar cu închiderea frontierelor. Oare, aşa cum s-a întâmplat la cutremurul din 4 martie 1977, va reapărea miracolul solidarităţii, care doar el ne poate ajuta să trecem peste încercările, multiple, care ne aşteaptă ? E de crezut şi e de sperat. Programul de guvernare al noului guvern Orban deja depus la Parlament este însă cu totul paralel. Priorităţile lui sunt Justiţia (tot DNA ?) şi Ordinea publică (tot Miliţia ?). Sănătatea s-a rătăcit undeva pe la coada listei. Vor începe jaful final ?

                                                                                                                  Petru ROMOŞAN  

4 Comments

 1. Militaru Vasilică

  Scapă cine poate! Aceasta este deviza tuturor super și supra statelor lumii globalizate. Acum se vede adevărata față a “globalizării”. Previziuni nu se pot face. Cred că nici declanșatorii acestei mascarade nu cunosc finalul. Ei știu că vor interveni la un anumit moment al “crizei”.
  România va cunoaște ce înseamnă satanizarea unei societăți debile. Acum vreau să-i văd pe vitejii din BOR, cum ies luminățiile lor să se jertfească pentru salvarea românilor!!!
  Bun venit vremurilor pe care unii, catalogați proștii României, le-au prezis cândva. După …nimic nu va mai fi ca înainte. Absolut nimic. Brrrrrrrr!!!!!!
  Acesta este un mesaj mobilizator.

 2. Militaru Vasilică

  Nu coronavirusul este pericolul cel mai mare. După ce se va termina mascarada cu virusul “ucigaș” vor începe adevăratele probleme. Se va declanșa criza financiară anunțată de “profeții” iluminați. Deci, adevărata criză va fi cea economico – financiară. Vor da vina pe criza Covid ca să justifice apariția adevăratei crize. În acest sens vorbeam despre faptul că nimic nu va mai fi ca înainte. Răbdare. Lumea va participa la propriul spectacol tragic. Domnul Petru Romoșan a pus corect problema.

 3. Malus Dacus

  Lucrurile au luat-o deja razna. IMM romanesti (cele care mai functionau) sunt praf, mai putin cele care produc si distribuie mancare si produse sanitare. NU SE MAI DAU SALARII, NU SE MAI PLATESC CONTRACTE!!! In schimb securistii, politistii si magistratii isi primesc salariile cu toate ca stau degeaba, la gratare si bere!
  Daca nu produce nimic tara, nu-i nimic, se imprumuta Citu pana in panzele albe, ca platesc sclavii de pe plantatie si copiii copiilor lor! Da, alti castigatori din aceasta criza vor fi bancile! Lumea se va imprumuta la banci ca sa-si cumpere mancare, sa-si plateasca utilitatile, chiria in ideea ca vor plati dupa trecerea crizei si bineinteles bancile vor castiga spectaculos. Daca vor putea sa achite oamenii imprumutul + dobanda astronomica (de criza) foarte bine, daca nu se va trece la executarea silita a garantiilor!
  Vin romanii din diaspora acasa! Ce vor lucra oamenii astia? Cine-i va angaja?
  RACEALA CHINEZEASCA ESTE DOAR UN PRETEXT! Pericolul este planul DIABOLIC al globalistilor, care in Romania este respectat punct cu punct

 4. Matei

  Acești sataniști masoni care conduc lumea efectuează planul bine pus la punct ce se face pe etape se vede limpede manipularea populației panica indusă în această criza falsă de pandemie globală adevăratul scop este subjugarea oamenilor prin declararea stărilor de urgență în orice țară având dreptul să facă cu oamenii ori ce vor dori vaccinare obligatorie arestări fara motiv izolare forțată la domiciliu etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.