Atitudini

Instigarea la revoltă populară, incompatibilă cu statul de drept și democrația

  Opoziția a cerut populației sa iasă în stradă. Pretextul, legile justiției. Obiectivul, menținerea aceluiași status quo inventat și cultivat […]

 

Opoziția a cerut populației sa iasă în stradă. Pretextul, legile justiției. Obiectivul, menținerea aceluiași status quo inventat și cultivat de regimul Băsescu. Cei din coaliția de guvernare îl numesc statul paralel. Eu îl numesc statul beligerant. Pentru că se luptă cu propriile instituții, propriile interese și proprii cetățeni.

Un stat de drept este guvernat de principiul separației puterilor. În sensul în care Parlamentul dă legi, Guvernul administrează țara și justiția aplică legea. Justiția nu poate să interfereze nici în actul de guvernare, nici în procesul legislativ. Așa stau lucrurile într-o democrație matură și funcțională.

Deși se vorbește despre egalitatea și controlul reciproc al puterilor, în țările civilizate Parlamentului i se recunoaște acel statut de primus inter pares. Adică, primul între egali. Și asta nu de ieri de azi, ci de vreo 3000 de ani. Pentru simplu motiv că Parlamentul este singura putere aleasă direct de către popor. Celelalte două puteri sunt numite. Și atunci Parlamentul are dreptul de a dezbate și a vota o lege. Nu strada. Strada nu reprezintă poporul. Poporul și nu justiția sau alte instituții poate să cenzureze activitatea Parlamentului. Prin vot, anticipat sau la termen. Așa funcționează o democrație. Cei care au pierdut anul trecut alegerile nu pot răsturna puterea politică, legitimată de un vot popular, prin forță. România are nevoie de stabilitate socială, responsabilitate politică, predictibilitate fiscală și creștere sustenabilă a economiei.

Și în fond pentru ce demonstrăm? Pentru un proiect de modificare și adaptare a legilor justiției promovat încă de acum 2 ani de CSM și renegat acum de aceeași instituție. Noroc că avizele CSM sunt facultative. Altminteri în 2009 doamna Codruța Kovesi nu mai lua cel de-al doilea mandat de procuror general al României. Sau demonstrăm cumva împotriva celor peste 1000 de decizii de condamnare a României de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului date doar în ultimii 10 ani. România este pe primul loc din UE la încălcarea drepturilor omului. Norvegia, de exemplu, are 28 de condamnări din 1952 pana în 2015.

Sau poate demonstrăm împotriva celor peste 100 de decizii ale Curții Constituționale care obligă Parlamentul la conformarea dispozițiilor penale și procesual penale cu textul legii fundamentale. Ori demonstrăm ca Inspecția Judiciară să rămână la CSM. Adică cel controlat să aprobe regulamentul controlorului și tot cel controlat să aprobe raportul de control întocmit de controlor. Curat constituțional. În multe țări europene I.J. funcționează în cadrul MJ. Cu toate astea, ministrul justiției, sensibil la solicitarea deontologilor și a societății civile, a înțeles să dea mai multă autonomie IJ care urmează să funcționeze ca autoritate de sine stătătoare.

M-am prins. Protestăm că Tudorel îl scoate din schemă pe președinte în procesul de numire a procurorilor șefi din Parchetul General. În America, tărâmul făgăduinței și al celei mai autentice democrații, procurorul general este numit de Senat și nu de președinte, care incomparabil are mai multe prerogative decât președintele tuturor românilor. Cu toate astea, Tudorel Toader nu l-a exclus pe președinte din procesul de numire a procurorilor șefi din structurile Parchetului General.

Sau poate protestatarii își doresc să plătim tot noi, boborul, zeci de milioane de euro daune și despăgubiri date de CEDO victimelor abuzurilor și erorilor judiciare. Răspunderea civilă delictuală nu este o invenție a actualului ministru al justiției, ci o prevedere a Codului Civil promulgat de Cuza în 1864 și regăsită în legislația tuturor țărilor europene.

Apelul la stradă arată slăbiciunea și vulnerabilitatea unor politicieni. România nu are nevoie de astfel de politicieni, dar în egală măsură nu are nevoie nici de anarhiști. De la anarhie la dictatură e doar un pas. E drept că România nu are nevoie nici de politicieni corupți. Dar nu va pierdeți speranța, DNA lucrează pentru neliniștea noastră.

                                                                                                                   Deputat independent

                                                                                                                            Remus Borza

2 Comments

 1. Valter Cojman

  Exact ce spuneam si eu:
  “Aia de aseara sunt niste idioti scosi in strada de PDL in piele de PNL, de USR, de tehnocacatii lui Iohannis, de, Macovei, Chirila, Iohannis, SRI, DNA si ong-urile sorosiste.
  In primul rand au incalcat legea 60/1991.
  In al doilea rand, cei care i-au incitat sa protesteze aiurea, au comis o fapta penala.
  Sa vedem ce spune Codul penal:
  Art. 368
  Instigarea publică
  (1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
  (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcţionar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
  (3) Dacă instigarea publică a avut ca urmare comiterea infracţiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infracţiune.”.

 2. Tocmai am vizionat un documentar despre ororile si atrocitatile comise de nazisti in timpul celui de al doilea razboi mondial, NIGHT WILL FALL- VA CADEA NOAPTEA(2014)…
  Tinand cont ca Iohannis si FDGR sunt urmasii Grupului Etnic German, grup nazist, nu ma mai mira ceea ce se intampla in Romania incepand cu Noiembrie 2014 si pana in prezent. Nu m-as mira daca as afla ca, pe langa SRI si DNA, in aceste proteste ale te(r)felistilor sunt implicate si serviciile secrete germane externe (BND = Bundesnachrichtendienst)…
  Asa ca e lesne de inteles de ce Iohannis, PDL in piele de PNL, USR, ong-urile nazisto-sorosiste si nazistii te(r)felisti nu vor modificarea legilor justitiei, modificare care ar aduce “justitia” = POLITIE POLITICA STALINISTO-NAZISTA DE TIP MAFIOT la stadiul de justitie si Romania de la stadiul de stat politienesc la stadiul de stat pro democratie…

  P.S. Chiar si sintagma “Ciuma rosie” este de sorginte fascisto-nazista. Mai precis a fost creata de liderul nazist Joseph Goebbels si folosita in propaganda fascisto-nazista impotriva comunistilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *