Cadran international

Întâlnirea Trump–Putin, evreii și presa americană

                                        […]

 

                                         MĂ DAU BĂTUT!

Recunosc, mă dau bătut. Încerc să înțeleg logica și planurile lui Donald Trump, dar nu reușesc.

Este evident că Trump este un om extrem de inteligent (spre deosebire de predecesorii săi: saxofonistul Monicăi”, idiotul mileniului” și clovnul de culoare neagră”). Este un om de afaceri remarcabil, deci pregătit să calce pe cadavre. Și-a amînat candidatura timp de 28 de ani, timp în care a avut suficientă vreme să se pună la curent și cu politica. Este un adevărat patriot american. Și este și un foarte bun actor.

Cînd s-a anunțat agenda întînirii de la Helsinki, m-a bufnit rîsul – un punct îl reprezenta posibila intervenție a serviciilor rusești în alegerea lui Trump. Parcă vedeam cu ochii (sau urechile) minții discuțiile pe această temă:

Trump – Măi Vladimir Vladimirovici, hai, dă-o pe bune că așteaptă presa internațională răspunsul tău, ți-ai băgat spionii să mă scoată președinte?

Putin – Măi nea Donalde, uite, mă jur pe ce vrei tu, nu am nici un amestec!”.

Cele mai importante aspecte s-au discutat timp de două ore doar între 8 ochi și 8 urechi, adică ei doi și cei doi translatori. Puțin probabil să aflăm vreodata ce s-a discutat. În alte timpuri, pentru păstrarea confidențialității, translatorii ar fi fost omorîți. Timpurile s-au schimbat, translatorii nu mai sînt omorîți, dar trăiesc cu sabia lui Damocles deasupra capului. Așa că dacă vom afla ceva în plus, asta va fi cu voie de la stăpînire.

Nu știu rezultatele discuțiilor secrete, dar dacă Trump a plecat mulțumit, sînt convins că asta nu s-a datorat unei șpăgi cu o sticlă de vodcă rusească, ci fiindcă a cîștigat ceva în interesul SUA.

Clasa politică americană (inclusiv unii republicani) l-a criticat masiv pe Trump – dar fără să știe ce s-a discutat. Îmi este teamă că politicienii americani, în mare măsură, sînt cam tîmpiți (mă abțin de la a face comparații cu politicienii noștri).

Presa americană este in corpore împotriva lui Trump, dar și împotriva lui Putin. Dar patronii mediei, spre deosebire de politicieni, nu sînt de loc idioți. Așa ca avem un subiect vast de discuții.

Presa americană (se știe bine în mîna cui se află) a susținut-o necondiționat la trecutele alegeri pe Hillary Clinton (ca și George Soros, care însă, cum mi-am exprimat părerea, în prezent este ieșit din scenă). Am scris într-un articol mai vechi faptul că după cum se pare, alegerile trecute din America.din SUA au condus la o fractură între interesele Israelului și interesele comunității evreiești americane.

Este cert faptul că Donald Trump este un bun prieten al Israelului. Și de asemenea, se știe că Bibi Netaniahu face naveta la Moscova poate mai des decît o făceau la Ierusalim românii Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea…

Și totuși, presa americană îi demonizează și pe Trump, și pe Putin.

Că îl demonizează pe Trump, nu este de mirare. Dar de ce și pe Putin, de al cărui sprijin are nevoie Israelul?

Mă gîndesc la cîteva idei, posibile răspunsuri.

Putin a stricat multe planuri făcute de serviciile secrete americane pentru a cotropi unele țări în scopul de a le subordona și a le jefui. S-au pierdut cîștiguri enorme!

Putin, a mai făcut însă ceva. Cînd a ajuns la cîrma Rusiei, evreii ruși corupți care sub Boris Elțin deveniseră multimiliardari, au început să fie vînați de anchetatori. Unii au fost arestați, dar cei mai mulți, profitînd de faptul că își luaseră între timp și alte cetățenii, au fugit în Israel, în Marea Britanie, în Franța, în SUA.

Deci:

– Vladimir Putin este în foarte bune relații cu Bibi Netaniahu (dar și cu Viaceslav Moshe Kantor, președintele Congresului Evreiesc European);

– Vladimir Putin nu este antisemit, ci dușman al marilor mafioți evrei ruși; unul dintre cei mai buni prieteni ai săi (și partener de judo) este evreul Arkadi Rotenberg, care împreună cu fratele său Boris, sînt unii dintre miliardarii de azi ai Rusiei, evreul Alexei Miller este șeful Gazprom, o companie mai bogată decît foarte multe țări, iar evreul Piotr Aven este patronul cunoscutei bănci Alfa.

Una peste alta:

– îi înțeleg pe politicienii americani, prea mulți sînt tîmpiți;

– înțeleg presa americană, este vîrîtă în prea multe jocuri murdare;

– nu îl înțeleg pe Donald Trump, dar sigur are planurile lui.

                                                                                       Dan Cristian IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *