Atitudini

Intangibilii

  Nu am făcut Dreptul, dar bănuiesc că cei care l-au făcut au învățat pe băncile facultăților de Drept cum […]

 

Nu am făcut Dreptul, dar bănuiesc că cei care l-au făcut au învățat pe băncile facultăților de Drept cum să întocmească rechizitorii, cum să pledeze, cum să adune probe împotriva și în favoarea acuzaților, cum să le așeze în balanță pentru înfăptuirea nepărtinitoare a actului de justiție și cum să pună în practică legile elaborate și aprobate de către forurile legiuitoare.

Pentru ca oamenii aceștia să învețe lucrurile de mai sus, Statul Român alocă în fiecare an resurse umane și bănești considerabile.

Pentru ca oamenii aceștia să poată aplica în activitatea lor profesională toate lucrurile de mai sus, Statul Român le acordă an de an înlesniri importante.

Le stabilește salarii de excepție, mult, mult peste media națională, le stabilește pensii speciale, cu mult peste media națională, scutindu-i de orice fel de contribuții bănești la bugetul național de pensii pe parcursul anilor de muncă.

Le pune la dispoziție casă, masă și mijloace de trai superioare oricăror altor categorii profesionale, în apartamentele cu confort sporit ale Ministerului Justiției, le asigură vacanțe de vis și prime de vacanțe de vis, concedii și indemnizații menite a-i întrema fizic și psihic, deconturi de cheltuieli peste deconturi (chirii, transport, medicamente, tratamente în țară și în străinătate), iar urmașilor lor le dă dreptul să moștenească aceste beneficii.

Totul, în numele bunului mers al activității lor profesionale, limitând la minimum îndatoririle din propriile fișe ale postului față de societatea care le pune pe tavă atâtea și atâtea favoruri.

Cu alte cuvinte, oamenii aceștia sunt plătiți gras, lipsiți de responsabilități și privilegiați intangibili cu un singur scop: ca să nu fie părtinitori sau corupți.

Or, mie, tocmai acest ultim aspect mi se pare înfiorător.

                                                                                                       Florin MATEI

3 Comments

 1. Adrian Grigoriu

  Exact aceste privilegii imense sunt procedeul de corupție cel mai puternic. Pentru a nu pierde privileigiile mentionate in articol procurorii si judecatorii vor comite fapte de orice gravitate si isi acorda unii altora imunitate juridica.

  Imaginea cruntei coruptii institutionale / structurale in justiție trebuie completata cu aspectul că de 30 de ani nici un procuror sau judecator nu a fost cercetat, nicidecum condamnat, pentru comiterea faptelor de abuz in serviciu prin pronuntaera de hotarari judecatoresti in recurs cu incalcarea legilor si probelor deci se bucura si de imunitate juridica completa, pot face orice ilegalitate si astfel permit comiterea oricarei ilegalități de catre marii infractori fara nici o consecinta. In ultimii 30 de ani s-a putu fura, distruge, insuși ilegal orice este stabilit de cei care controleaza sistemul juridic iar orice fapta ilegala a fost protejata fie prin neinstrumentare de catre procurori fie clasare fie validare de catre judecatori in recurs toate inactiunile sau actiunile procurorilor si judecatorilor efectuate prin incalcaera legii.

  Se știe dintotdeuna ca loialitatea, corectitudinea/cinstea, dragostea, empatia nu se pot cumpăra. Un ticalos nu devine brusc cinstit daca i se da o recompensa financiara sau privilegii sporite. Este o fantasama uriașă și sinucigașa sa se astepte un comportament cinstit doar ca efect al platilor sau privilegiilor acordate.

  Iar loialitatea, corectitudinea/cinstea, dragostea, empatia nu sunt criterii de selectie a procurorilor si judecatorilor, dimpotriva, a se vedea criteriile de selecție pentru inrolarea in masonerie in care se recruteaza cei mai mari ticalosi membrii ai societatii, grupn din care se propulseaza in functiile de mare importanta in stat respectiv porcurori, judecatori, ofiteri de informatii, conducatori au structurilor militare, politicieni de varf, conducatori ai organizatiilor de stat si private de mass media.

  Astfel, prin masonerie ca instrument local, Mafia Internațională a inscenata diversiunea revolutiei ca in spatele ei sa isi instaleze grupurile de mafioti locali prin care ne-a jefuit de averea strămoșească si ne sileste asfel sa avem numia o singura optiune, aceea de asupraviețui doar daca ne înrolam in activtitatile decise de ei dpa planul lor de dirijare a societatii care nu este in folosul românilor.

  • gheorghe

   “… nici un procuror sau judecator nu a fost cercetat, nicidecum condamnat,…”
   De unde ati luat acesta informatie?
   Este falsa. Absolut falsa.
   Stim si de moarte de Judecator in inchisoare – distrus de cei care erau colegi si care, contrar afirmatiilor Dumneavoastra NU “isi acorda unii altora imunitate juridica.” (procurorii si judecatorii spuneti Dumneavoastra fiind de acord ca procurorul ar fi magistrat!?!).
   Ca sint ticalosi si neoameni printre ei nu e o noutate – la ce va asteptati de la o societate care are ocazie o data in existenta sa sa marturiseasca Adevarul si nu vine la referendum?
   Societatea asta bolnava in stadiu critic nu da nici oameni si nici metode de selectie, dupa cum stiu ca e nevoie… oameni care nu au pierdut discernamantul dar mai important – nu au pierdut credinta drapt-maritoare, crestina – doar Ortodoxia.
   —–
   Ma scuzati dar a considera ca fantasma uriasa nu este confortul ci ceea ce spuneti:
   ” pot face orice ilegalitate si astfel permit comiterea oricarei ilegalități de catre marii infractori.
   Tot cu astfel de logica s-a ajuns la aberatia: “barbatul este violator a priori”…
   Simplist, validitatea unei astfel de logica este redata prin exemplul acesta; cine are un cutit in mana este considerat asasin, chiar daca toti folosim cutitul si poate, doar unul din un milion il foloseste ca arma si loveste alt om.
   —–
   Pana la urma, stiti ca legile – atat de descriere si aplicare a principiilor de Drept dar si de functionare a “Justitiei” sint facute de altii, nu-i asa?

 2. gheorghe

  Cum vrei sa cantareasca, sa gandeasca, sa discearna un Magistrat – doar Judecatorul fiind DE DREPT Magistrat! – daca-l lasi supus constrangerilor si presiunii economice – sa-i zic – obismuita?
  Va vedea in fiecare “parte” procesuala un salvator financiar, nu crezi?
  A-i da mult inseamna a-i cere mult; cand nu face fata exista doua cai de incetare a stabilitatii socio-economice: excluderea din tagma ori retragerea voluntara.
  Nu e vorba de avantaje (fata de altul) si nici privilegii (fata de altul) – nu traiesti prin comparatie! ci de recunoasterea importanmtei deosebite pe care o au in societate.

  Cand mergi la Judecator cerand “dreptate”. sa stii ca renunti la la capacitatea proprie de judecata.
  Daca ai judeca bine, nu ai ajunge vreodata la Judecator si nu ai nevoie sa-ti “ciuti dreptatea”.
  Cand esti nedreptatit, mergi la Judecator ca un neputincios
  – incapabil fizic (si nu numai) de a te apara de prejudicii, agresivitate, etc.
  – incapabil mental sa “faci pace” si sa solutionezi problema prin propriile gandire si fapta.
  Te “rezolva” – uneori te bucuri, alteori – mai putin sau deloc.
  Ai fost vreodata in aceast situatie, sa-ti fie schimbata viata printr-o “lupta in Justitie”, prin decizie Judecatoreasca?
  Atunci doar e posibil sa realizezi ca munca sa este extrem de importanta.
  Cum sint “lucrati” azi, cum “cad” unii – oameni fiind…. sint “ai nostri” crescuti tot de noi; ce “da” familia si ce fel “merge” societatea il formeaza sau deformeaza si pe un Magistrat.
  Ca si Preotul – Judecatorul fiind un fel de preot in ritualul “facerii de dreptate”, nu vreau sa spun “slujitor al zeitiei Justitia”… – mentalul, trairea, actiunea Judecatorului sint la limita constiintei si – pentru cel/cea devotat Binelui, Adevarului – este extrem de greu si – in acelasi timp – inaltator.
  —-
  Gandeste-te ca inainte ca poporului sa-i fiei ingaduit – cu tristete – sa isi puna rege, oamenii aveau pe cea ma inalta treapta sociala exact pe aceste – JUDECATORUL.
  Omul care ruga pe Dumnezeu (cum il percepeau ei…) sa-i lumineze ca sa aduca pacea intre oameni si sa ii invete cum sa repare raul facut, daca era gasit, constatat.
  Asa aveau si stramosii nostri din cele mai vechi timpuri iar Domnitorii aveau cea mai inalta putere de decizie juridica.
  Sa nu invidiem si sa nu confundam rolul si importanta lor – eu zic ca asa este bine, sa dam legal binete si sustinere materiala ca sa fie spiritul (totusi, legat de trup!) liber!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.