Observator

Interludiu între amintirile juridice

  Am fost nevoit, din motive foarte obiective pe care poate că le voi dezvolta în curînd să întrerup serialul […]

 

Am fost nevoit, din motive foarte obiective pe care poate că le voi dezvolta în curînd să întrerup serialul cu amintirile mele din justiție. Pe scurt, în aceste zile am crăpat de foame și nu am avut putere nici măcar să scriu (nu! nu din lipsă de bani! v-am spus ca este complicat) și am hotărît să iau unele măsuri pentru repunerea mea pe drumul cel bun.

Dar astăzi m-a enervat din nou Vasilica, astfel încît m-a convins să-mi strîng puterile pentru un text scurt.

                                                                             *

Pe unde se duce, prin țară sau prin străinătate, Vasilica dă cu bîta în baltă, dă cu mucii în fasole, dă cu ce vreți în ce vreți.

Numai in ultimele zile, Vasilica:

– a plasat Întorsura Buzăului din județul Covasna în județul Buzau;

– aflată la Podgorica, capitala Muntenegrului (fostul Titograd între 1946-1992), de unde își avea originile împăratul roman Dioclețian, fostul ucigaș al creștinilor, ea a crezut că este în Priștina și a comentat ca atare; gafa a fost enormă, Priștina este capitala statului mafiot Kosovo, creat de SUA și NATO, cu sprijinul acordat ulterior prin recunoașterea sa din partea UE, rapt prin care leagănul în care s-a născut conștința națională a sîrbilor a fost pierdut de aceștia, stat pe care UE l-a recunoscut ca drept înființat, spre deosebire de acuzațiile aduse Rusiei care în urma unui referendum a preluat Crimeea, care nu a apartinut niciodată Ucrainei;

– la Skopje, în capitala Macedoniei, a mai rostit o tîmpenie, astfel încît premierului macedonean i s-a spart paharul în mînă;

– ieri, de Ziua Imnului, a dat iar cu bîta în baltă confundînd anul 1848 și Cîmpia Libertății de la Blaj cu anul 1918 și Cîmpul lui Horea de la Alba Iulia.

Azi am vorbit la telefon cu un prieten, comentînd această ultimă declarație a Vasilicăi și, recunosc, am fost cam insolent, am întrebat retoric cum această proastă sau această vacă (nu mai țin minte termenul folosit) a ajuns prim-ministru al României – prietenul mi-a răspuns că era nevoie de o proastă în fruntea guvernului român. Am întrebat, atunci, de ce o lasă să vorbească? Nu am primit nici un răspuns. Este sigur un lucru, Vasilica este cea mai proastă sau cea mai vacă femeie prim-ministru din istoria țării. Să-i mulțumim pentru asta lui Dragnea.

                                                                           *

Azi am mai auzit o năsărîmbă legislativă a Vasilicăi. A scazut cu 10-15-20 de ani vîrsta limită de pensie pentru o serie de categorii de oameni ai muncii care muncesc din greu, dar fără să producă nimic. Am reținut cîteva categorii, circarii, cascadorii, cîntăreții de operă și alții.

Sînt de acord că de pildă, acrobații sau cascadorii își riscă viața, dar asta nu înseamnă că trebuie pensionați la vîrsta la care azi se pensionează generalii SRI trădători de țară. Ar putea să continue cu o activita realmente utilă. Toată viața mea eu am mers pe sîrmă, nu am căzut niciodată, dar asta nu se pune.

Tenorii, cascadorii, acrobații se pensionează sub vîrsta celor care își riscă viața cu adevărat pentru interesul țării. Mă refer, de pildă, la mineri sau la pompieri. În februarie, cînd a fost greva minerilor de la salina Praid, am aflat cu surprindere că ei, care își riscau viața în subteran, aveau o leafă de 1.800 lei lunar.

Parlamentarii, care nu își asumă nici un risc, își adaugă sporuri peste sporuri, inclusiv pentru riscuri, respectiv riscurile de radiații de la radiatiile provenite de la antenele care se află deasupra Casei poporului.

Sîntem țara cu cele mai multe sporuri acordate celor care nu muncesc. Parlamentul a acordat sporuri și grefierelor, dar nu am înțeles exact pentru ce întrucît știrile sînt contradictorii, undeva scrie că este un spor de confidențialitate (care oricum se presupune implicit prin contractul de muncă), în altă parte se spune că este spor de risc (care risc? ce risc poate întîmpina o grefieră decît acela că soțul ei afla că se culcă cu judecători, procurori sau avocați?).

Hai să vă spun eu cine ar merita un spor: morarul, cel care, supărat pe lume, să nu amestece porumbul pe care îl macină cu șoricioacă, pentru a se răzbuna pe neșansa lui în viață.

Și vă mai spun cine merită acest spor, dar nu îl primesc – anchetatorii, anchetatorii adevărați (nu cei care îl întreabă pe faptuitor „Nu-i așa că ești nevinovat?”), cei care au renunțat la multe bucurii ale vieții pierzind cite 20 de ore sau mai mult la rînd, fumînd cite trei pachete de Carpați fără filtru pentru a afla adevărul și a trimite în instanță infractorii.

În România de azi, sporurile sînt acordate trădătorilor de țară, otrepelor, mafioților. Așa a vrut acest popor, prin votul lui.

                                                                                                                    Dan Cristian IONESCU

1 Comment

  1. IQ100

    amar si adevarat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *