Puncte de vedere

Întoarcerea controversată a așa-zisei „diaspora” în plină criză coronavirus (I)

  O lămurire necesară: Așa-zisa „diaspora” este numită impropriu așa, deoarece termenul inițial se referea la exilații politici, nu la […]

 

O lămurire necesară: Așa-zisa „diaspora” este numită impropriu așa, deoarece termenul inițial se referea la exilații politici, nu la migranții economici. După exodul românilor la muncă peste hotare, termenul a fost alterat prin extindere, încadrând denaturat toți românii din străinătate. (Redacția „Justițiarul”)

   Blamarea românilor din Diaspora. Justificată sau exacerbată?

Discuțiile din mediul online care au ca subiect întoarcerea românilor care lucrează în străinătate în plină criză de coronavirus se poartă între două tabere (pro și contra), cu sentimente puternic negative și cu un mod de exprimare nu foarte elegant.

Practic, s-a dezlănțuit un război al comentariilor, români contra români, cei din țară și cei din Diaspora, aspect surprinzător pentru că, fie vorba între noi, nu există familie care să nu aibă pe cineva plecat printre străini. Și atunci, cum a pornit acest război?

Este justificat valul de nemulțumire cauzat de aceste întoarceri?

Să  analizăm pe fapte:

 • Mulți dintre cei care au revenit în țară au mințit cu nerușinare la vamă că vin din zone mai puțin contaminate.
 • Mulți au mințit inclusiv la spital, susținând sus și tare că nu au venit din străinătate (un exemplu, dintre multe altele, este al domnișoarei de 27 de ani din Hunedoara, întoarsă din Italia, care s-a plimbat pe la nu știu câte spitale și cabinete private, infectând și nenorocind cadre medicale).
 • Mulți nu au respectat izolarea, au împânzit străzile și ulițele, punându-și în pericol nu doar familiile, dar și pe ceilalți cetățeni.
 • Mulți care au intrat în carantină s-au plâns de condițiile proaste de cazare sau de mâncare. Asta deși au fost cazați în hoteluri de 2, 3 sau chiar 4 stele, unde condițiile cu siguranță erau decente. Dacă dintre aceștia, unii au ajuns și în locuri nu foarte primitoare, trebuiau să pună mâna pe mătură, doar ei urmau să petreacă două săptămâni acolo. Atât a putut să le ofere statul, știau că nu se întorc în Dubai, la Burj al-Arab. Când situația e neagră și țara e în pragul colapsului, te mulțumești cu ce primești.
 • Tupeul dezgustă oamenii cu bun-simț. Un individ a făcut scandal că el vrea să mănânce doar friptură de vită și somon, alții au urlat că nu le dă statul țigări, că nu sunt plătiți să stea în carantină, că ei ar produce bani în această perioadă. Cum să nu răbufnești când auzi așa ceva?
 • Există și o problemă mai veche: disprețul nejustificat pe care l-a afișat o parte a Diasporei față de cei rămași în țară, jigniri  pe care nimeni nu poate să le nege pentru că sunt zeci de mii de comentarii în on-line. Știți proverbul acela: „când semeni vânt, culegi furtună”.

Aș putea continua, dar cred ca s-a înțeles ideea: românii din țară au fost enervați de inconștiență, tupeu și iresponsabilitate. Așa au apărut comentariile acide (cei care au generalizat au reprezentat excepția de la regulă). De altfel, de același „tratament” au avut parte și „excursioniștii” care au  vizitat lumea, dar au uitat să menționeze acest aspect în spitale (de exemplu, fostul ofițer MAI, care a infectat vreo 20 de cadre medicale).

            Este justificată victimizarea românilor din Diaspora?

Cred că s-a creat o confuzie. Nemulțumirile au fost îndreptate strict către cei care la revenirea în țară au mințit, au făcut scandal, nu au respectat regulile, au emis pretenții exagerate. ATÂT! Cu toate acestea, s-a creat un val de autovictimizare printre cei plecați în străinătate, care nu au înțeles că reproșurile nu erau generale. Nu a avut (și nici nu are) nimeni nimic împotriva oamenilor cu capul pe umeri, care au ales să rămână în țările de adopție sau care s-au întors și au resprectat regulile. Trist este că, pe lângă diasporenii care și-au arătat mâhnirea într-un mod civilizat, au apărut și „războinicii”  violenți verbal care au jignit cu nesaț toți românii din țară.

Acestea fiind spuse, concluzia finală o trage fiecare.

                                                                                                  Tipic Românesc

Sursa: https://romanismeonline.wordpress.com/2020/04/02/blamarea-romanilor-din-diaspora-justificata-sau-exacerbata/

Citiți și Românii speciali din import și cei autohtoni de categorie inferioară

1 Comment

 1. gigimutu

  asta ii place lu iohanel, ca el ne asmute pe romani unul impotriva altuia!!!

  divide et impera!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.