Puncte de vedere

Întoarcerea controversată a așa-zisei „diaspora” în plină criză coronavirus (II)

  O lămurire necesară: Așa-zisa „diaspora” este numită impropriu așa, deoarece termenul inițial se referea la exilații politici, nu la […]

 

O lămurire necesară: Așa-zisa „diaspora” este numită impropriu așa, deoarece termenul inițial se referea la exilații politici, nu la migranții economici. După exodul românilor la muncă peste hotare, termenul a fost alterat prin extindere, încadrând denaturat toți românii din străinătate. (Redacția „Justițiarul”)

        Adevăruri pe care o parte a diasporei nu le acceptă!

Pentru a nu fi acuzat de subiectivism, încep textul prin a menționa că am o mătușă și șase verișori plecați la muncă în străinătate, în Italia, Germania și Irlanda. Sunt familia mea și sunt oameni serioși, muncitori, cu coloană vertebrală.

De ce fac această precizare? Pentru a lămuri din start faptul că nu am nimic personal cu diaspora. Am însă o problemă cu prostia, indolența, proasta creștere, tupeul, nesimțirea – adică defecte pe care le întâlnești atât în rândul românilor care muncesc în străinătate, cât și la unii care au rămas în România.

În rândurile următoare, vreau să subliniez câteva dintre lucrurile reale pe care diasporenii (o parte dintre ei), conform comentariilor pe care le lasă în mediul on-line, refuză să le creadă sau să le accepte.

                                                  Dragilor,

1. În România există o bună parte a populației care trăiește BINE, chiar Foarte Bine. Și nu, nu este vorba de câțiva bugetari. Trecând peste faptul că în sănătate, poliție, justiție, administrație etc. salariile au crescut, nici mediul privat nu a rămas în urmă. Voi știți că, în România, sunt asistente medicale care câștigă și 2000 de euro net pe lună (adică în mână)? Am cunoștințe care lucrează ca asistente în Germania și nu au salarii așa bune. Iar în mediul privat, în anumite domenii, salariile duduie: în IT, în clinici private, inginerii angajați în firme private, mici afaceriști care au avut succes. Adică oameni care NU sunt bugetari, ajung să câștige 2000, chiar 3000 de euro pe lună, în România. Acesta este ADEVĂRUL, chiar dacă unii dintre voi, probabil supărați că nu ați reușit performanța de a vă crea un viitor frumos în propria țară, refuzați să îl acceptați.  Sau poate cunoscuții voștri au dat rateu. Pentru că există, într-adevăr, mulți români care trăiesc în continuare rău, chiar foarte rău, dar norocul ți-l mai faci și singur. Dacă ai urmat școala potrivită, dacă ești întreprinzător, ești priceput și muncitor, în România poți să reușești.

Problemele vor începe de acum înainte, economia va fi cu siguranță zguduită de criza coronavirusului, și probabil datele se vor schimba.

2. Venirea voastră la vatră pe timpul verii, deși îi bucură pe cei apropiați, la nivel macro deranjează. De ce? Pentru că printre voi sunt și mulți oameni needucați, care ascultă muzică la maxim, parchează în zone interzise, fac scandal pe stradă, refuză să mai vorbească în limba română, au tupeu, sunt aroganți, au un comportament care lasă de dorit („como se dice la Coca Cola” nu este doar un mit, există români plecați de un an, doi care se prefac că au uitat limba maternă – JENANT).

3. Faptul că trimiteți bani rudelor în țară nu ajută economia atât de mult pe cât credeți.  De ce? Toți banii veniți din străinătate reprezintă sub 2% din PIB, conform STATISTICILOR OFICIALE. Adică extrem de puțin. Cum ar veni, România ar putea merge înainte economic și fără acest așa-zis ajutor pe care îl trimiteți propriilor familii. Că mai plătiți un impozit sau o taxă pe o casă lăsată în urmă este ceva normal și legal, plătim toți din țară, nu faceți nici un serviciu nimănui, doar respectați legea.

4. Tot statisticile arată că, pe lângă cele câteva procente reprezentate de medici, IT-iști, asistenți medicali și angajați în multinaționale, majoritatea lucrătorilor în străinătate au absolvit cel mult liceul. Deci ideea că în străinătate au plecat „valorile” României este falsă, un MIT. Sunt doar oameni simpli, care prestează munci refuzate de cetățenii din țara de adopție.

5. Mulți dintre voi ați înjurat românii de acasă, i-ați jignit, i-ați făcut în fel și chip. Ați scris lucruri urâte despre România (NU NEGAȚI! Există zeci de mii de mesaje de acest gen în mediul on-line, iar autori sunt muncitorii din vestul Europei). Să știți că de aceea imaginea voastră nu este una OK în țară. Cu o astfel de atitudine nu păreți nici mai inteligenți, nici mai grozavi.

6. Faptul că românii din țară au condamnat întoarcerea unora dintre voi pe timpul pandemiei nu este întâmplător: problema românilor revoltați nu este cu dispora la modul general, ci doar cu sălbaticii care au mințit la vamă, nu au respectat izolarea, cei care făcut scandal că nu le place cazarea, deși erau ținuți în lux, la 4 stele. Mai nou, proprietarii de hoteluri sunt disperați, pentru că acești indivizi, veniți din străinătate, au început să le distrugă camerele de hotel (TV-uri, uși) și agresează verbal și fizic angajații din aceste unități de cazare.

În încheiere, vreau să clarific că eu respect dispora! Chiar o respect! Pe acea diasporă care este reprezentată de oameni precum verișorii și mătușa mea, adică oameni educați, cu bun-simț, muncitori. Pe ăia de sunt nesimțiți, tupeiști, needucați, nu am cum să îi respect. NICIODATĂ! Fie ei în țară sau plecați în străinătate.

                                                                                                          TipicRomanesc

Sursa: https://romanismeonline.wordpress.com/2020/04/05/adevaruri-pe-care-o-parte-a-diasporei-nu-le-accepta/

Citiți și prima parte: Întoarcerea controversată a așa-zisei „diaspora” în plină criză coronavirus (I)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *