Investigatii

Inutila si abuziva politie comunitara sibiana (II)

Gardă personală pentru Iohannis şi sursă de venituri pentru  şefuţu’ Aldea<br />Într-un articol comandat, cotidianul ,,Monitorul de Sibiu”, din data de 8 octombrie a.c., sub titlul ,,Sibienii au datorii şi la amenzi” ne povesteşte cât de vigilenţi şi conştincioşi sunt poliţiştii comunitari din urbea noastră şi cât de nesimţiţi sunt sibienii ce nu-şi plătesc amenzile date de oamenii în uniforme, care amintesc de cele naziste.

Ce uită ,,oficiosul” P.S.D.-ului local, deşi chiar din titlu reiese că sibienii au şi alte datorii, este tocmai gradul de îndatorare la care a dus oraşul administraţia oligarhă Iohannis, aceasta acumulând împrumuturi uriaşe şi neperformante, pe sistemul şpăgii de tip ,,para-ndărat”, printre  altele şi pentru a finanţa un aparat adminstrativ uriaş faţă de necesităţile reale ale unei populaţii de 160.000de persoane, birocratic şi supradimensionat, din care face parte şi această abuzivă şi inutilă poliţie comunitară. Dacă ea este inutilă pentru cetăţeni, deoarece în loc să vină cu adevărat în sprijinul acestora şi să fie chiar ,,în serviciul sibienilor”, această instituţie, care a adoptat propria legislaţie, paralelă cu legile ţării (,,codul iohannisian”), a devenit o unealtă de coerciţie, care seamănă teroare şi teamă printre locuitorii municipiului. Singura  lor misiune este aceea de a amenda, indiferent pentru ce, mâine – poimâine şi pentru că ne permitem să respirăm în oraşul lui Iohannis fără a poseda ,,autorizaţie pentru inhalat aer de burg săsesc” sau chiar de a inventa contravenţii, în acelaşi scop, de a colecta cât mai mulţi bani din amenzi!
Tot în articolul elogios, dedicat vigilenţei şi devotamentului, dus până la sacrificiu, de care dă dovadă poliţia personală a Kaiser-ului Klaus, apare şi o fotografie cu unul îmbrăcat cu o uniformă neagră , modelul anului 1941 pentru tanchiştii din diviziile Waffen SS,  în cap cu o şapcă de acelaşi tip, care se plimbă ţanţoş şi de unul singur prin Piaţa Mare (foto 1). Comentariul de la această imagine este de-a dreptul comic: ,,Politiştii comunitari patrulează în toate cartierele Sibiului.”  Păi, imaginea însăşi contrazice în mod evident acest text, deoarece fotografia nu este realizată în unul din ,,cartierele Sibiului”, ci taman în buricul târgului, chiar lângă primăria tartorului Iohannis, iar „poliţiştii” …e unul singur!!! Chiar dacă acest cuvânt, patrulă, rimează cu un organ masculin unicat, pe care normal ar fi să-l posede şi domnul Florin Mărunţelu, autorul proslăvirilor din ,,Monitorul de Sibiu”, ea, patrula, este alcătuită din cel puţin două persoane. Să fie clar: nimeni nu a văzut patrule de poliţişti comunitari în cartiere! Pot fi văzute doar maşini al acestei instituţii la vânătoare de amenzi, printre blocuri, pentru maşinile parcate neregulamentar, pe trotuare sau spaţii verzi. Chiar şi marele jurnalist Mărunţelu – de care, datorită ignoranţei noastre, nu am auzit! – afirmă la bilanţul birşagurilor sau ştrafurilor (cum se zice prin Transivlania) impuse de poliţiştii comunitari: „Însă cele mai multe amenzi s-au dat, în anul 2008, pentru parcare neregulamentară, contravenţie pentru care au fost întocmite peste 4.500 de procese verbale”. Meticulos, documentat şi mare jurnalist, chiar dacă-l cheamă Mărunţelu, acest menestrel al puterii şi aprig combatant al indezirabililor pe linia trasată de PSD, cum ar fi fostul ,,trezorier” al partidului, Ilie Grădinar!
Bani, cât mai mulţi bani, trebuie să obţină poliţia comunitară sibiană, conform ordinelor trasate de Iohannis, tocmai pentru întreţinere „bugetivorilor”, care vegetează pe banii contribuabililor sibieni în gigantica schemă de cadre a administraţiei locale sibiene, supradimensionată de Klaus Iohannis şi burduşită de oamenii primarului, care au avut grijă să-şi aducă şi rubedeniile la trai, neneacă, pe bani statului! Aşa l-a adus şi Viorica Bândescu (născută Aldea), directoarea economică a Primăriei Sibiu pe vărul său, Aldea Gheorghe Adrian, la şefia poliţiei comunitare sibiene, garantând lui Iohannis pentru loialitatea celui încadrat ca director executiv. Primarul nu putea să o refuze pe directoarea economic, fiindcă împreună au prăduit banii cu ocazia evenimentului „Sibiu, capitală culturală europeană – 2007”, prin intermediul asociaţiei cu acelaşi nume, în care Iohannis era preşedinte, iar Bândeasca fusese desemnată secretar, fără a se ţine cont de cumul de funcţii sau conflicte de interese între stat şi persoane private, dar salariate la acelaşi stat. Ei centrau, dădeau cu capul, înscriau, duceau mingea la centru, după care se aplaudau din tribune! De „fluierat”, în presa locală, nu i-a fluierat nimeni, decât noi şi revista „Dacii liberi”, restul fiind obligaţi să scrie doar pozitiv despre măreţele realizări ale „cârmaciului” Iohannis. De aia a şi ajuns unde a ajuns acest impostor, care pozează în om cinstit, datorită osanalelor ridicate de o presă coruptă, care i-a contrafăcut pur şi simplu imaginea reală, de mafiot băgat în toate „afacerile” veroase posibile! Faptul că s-au furat sume enorme din banii destinaţi „capitalei culturale europene” din anul 2007 se observă foarte uşor din declaraţiile de avere ale tuturor celor care au făcut parte din acea asociaţie fantomă, pe care s-au şi grăbit să o dizolve în toamna anului 2007, deşi evenimentele continuau, tocmai pentru a-şi face pierdute urmele delapidărilor colosale. Şi, atenţie!, aici este vorba doar de ceea ce au declarat oficial, referitor la averile personale dobândite în anul de graţie – pentru ei! – 2007. Grosul banilor obţinuţi în mod fraudulos… nu au fost cu  toţii proşti să-l declare public. Doar Constantin Chiriac, director al teatrului din Sibiu şi vicepreşedinte al asociaţiei fantomă, expert în furtişaguri prin intermediul O.N.G.-urilor, a avut proasta inspiraţie să declare averi care nu concordă nici de departe cu salariul său de bugetar, aşa cum am arătat în articolul „Îmbogăţiţii capitalei culturale europene Sibiu 2007”, publicat la 15 septembrie 2008 în „Justiţiarul sibian” (http://sibiu.justitiarul.ro/index.php/ancheta/121.html). Ceilalţi prădători au fost mai precauţi, dar oricum nu pot justifica achiziţiile declarate, în special cele imobiliare, din anul 2007.
Revenind la „văru’ Aldea”, acesta provine , ca şi Viorica Bândescu, din Administraţia Financiară. Se pare că pentru a te califica în „meseria” de bugetivor-şef, trebuie mai întâi să-i verifici pe alţii pentru a învăţa, chiar din sistem, toate trucurile prin care se pot fura bani şi cum se poate muşamaliza frauda!!! Aldea l-a cărat după el şi pe colegul economist Cosmin Ienciu, acesta urmându-i imediat în ierarhie, fiind numit director executiv adjunct, tocmai pentru a mai avea alături  un „expert în inginerii financiare”. Cei doi finanţişti reuşesc să-şi tragă „dreptul” din orice, de la achiziţii de mijloace logistice sau uniforme, până la norma de hrană care se cuvine subalternilor.

Poliţişti comunitari transformaţi în slugi pentru şeful Gheorghe Aldea

Mulţi angajaţi ai Poliţiei Comunitare se plâng de rele tratamente aplicate de „firma” Aldea & Compania. În articolul trecut, doar pomeneam, în treacăt, despre renumiţii cai ai domnului Aldea (foto2), crescuţi la vechiul depozit de  muniţie de lângă Răşinari, unde doreşte Iohannus să facă ştrand în mijlocul pădurii ca să-i aducă utilităţile la nas, pe bani publici, prietenului său Carabulea pentru cartierul rezidenţial ce urmează să fie construit alături. La intrare mai este încă instalat panoul care avertizează că urmează un  perimetru militar, deşi demult nu mai este aşa ceva, dar măcar să sperie pe curioşi (foto3). Posedăm probe video şi audio cu un poliţist comunitar,  care „decartează” totul. Cum îl cheamă, ce funcţie ocupă, ai cui cai frumoşi sunt acolo. Îmi spune că îl cheamă Popa (vezi foto 4), la fel ca şi pe colegul său de pe aceeaşi tura. El credea săracul că cel cu care discută a fost trimis chiar de şeful lui, Aldea şi trebuie să mă trateze ca atare, adică umil şi în poziţie de drepţi. Putem aproape garanta lipsa studiilor medii, care sunt cerute pentru ocuparea postului şi de asemenea garantam că la proba sportivă  nu ar putea lua nici măcar o notă de trecere. Este adevărat că pentru creşterea cailor şefului nu ai nevoie de multe studii şi nici de condiţie fizică! La fel ca doamna  (foto 5), care cu greu ar putea să alerge în 7 secunde 50 m sau să sară de pe loc minimum  2,10 m. Aceasta supraveghează intersecţia Milea-Iorga, deşi nu vedem rostul unui astfel de post, din moment ce traficul rutier nu intră în atribuţiile poliţie comunitare, fie ea şi sibiene, fiind de competenţa altora! Dar, înapoi la „herghelia” privată a lui Aldea, păzită şi întreţinută de oameni plătiţi de voi, contribuabilii sibieni! Din banii publici sunt plătiţi patru poliţişti comunitari (adică doi pe schimb), cu salarii grase şi bineînţeles promisiuni de protecţie în caz de belele. „Misiunea” lor specială? Creşterea celor două iepe gestante, care sunt proprietatea numitului Aldea Gheorghe Adrian. Aceşti poliţişti-rândaşi beneficiază de favoruri din partea şefului cel mare. La fel, beneficiază de protecţie şi favoruri toţi cei care muncesc pentru Aldea, deşi sunt plătiţi de către dumneavoastră, cei care citiţi aceste rânduri şi vă achitaţi conştiincios la primărie taxele, impozitele şi…amenzile impuse tot de ăştia! Un astfel de „hărnicuţ”, permanent la dispoziţia satrapului Aldea, este şi Moldovan Aurel, mândru nevoie mare de prenumele său, din moment ce îl are afişat, în formă prescurtată, pe propriul autoturism (SB 25 AUR). „Ghiţă, te aştept deseară la portiţă”, aşa probabil că fredona  Moldovan în timp ce parca propriul autoturism în faţa porţii lui Gheorghe Aldea de pe strada Porumbacului nr. 10, în data de 22 septembrie, deşi era de dimineaţă. A sosit şi domnul şef Ghiţă Aldea cu maşina de serviciu (SB 12 PCS) pentru a-i arăta subalternului lucrările pe care le are de executat, Moldovan fiind priceput în construcţii şi specialist în gresie şi faianţă. Fotografia, realizată la orele 10:25 surprinde cele două maşini din faţa casei lui Aldea, unde acesta a construit în curte o clădire anexă (foto 6). Toţi gardienii care slugăresc pe moşia şefului  ăl’ mare o fac ori în timpul serviciului, ca în cazul rândaşilor de la cai, ori după tura de noapte, după ce  au dormit în birou sau pe maşină de serviciu, aşa cum se procedează cu „meşterul” Moldovan. Aceşti poliţişti fac zile de „clacă” pentru Aldea şi ceilalţi şefuţi pe banii sibienilor, în orele de program sau dorm în timpul serviciului de noapte ca să fie apţi de muncă pe tarlaua satrapului în ziua următoare, dar ei, cică, sunt „în slujba comunităţii”. Halal!
Cu jalba pe internet

Pe un blog sibian, numit „Podul minciunilor” (http://www.mazemania.ro/) – sugestiv nume şi „credibil” chiar prin titlu! – a fost publicată în 12 octombrie a.c., sub titlul incendiar „Exclusiv – Mafia din Poliţia Comunitară Sibiu”, o scrisoare semnată „curajos”, dar anonim, de „un grup de angajaţi ai poliţiei comunitare Sibiu”. Deoarece multe din cele sesizate se confirmă şi prin ancheta noastră, de exemplu: existenţa celor doi cai ai lui Aldea Gheorghe pe domeniul public şi îngrijirea lor de subalterni în timpul serviciului, publicăm şi noi scrisoarea cu pricina , dar exact în forma scrisă pe internet, fără diacritice şi fără corecturile care s-ar fi impus. Citiţi şi vă cruciţi: „Prin prezenta scrisoare un grup de angajati din cadrul Serviciului Public de Politie Comunitara al Municipiului Sibiu doresc sa traga un semnal de alarma si isi cer scuzele de rigoare,deoarece nu putem dezvalui identitatea noastra ,caci cei din conducere ar avea un motiv placut de a se razbuna pe noi.
Amenintarile si razbunarea este arma celor care conduc in Politia Comunitara Sibiu. Ei cred si este vizibil ca aceasta institutie este bunul lor, axandu-se pe a manevra aceasta institutie dupa bunul lor plac,de a investi banii in Ceva ,de a iesi profit cat mai mult pentru a acoperi cheltuielile facute de ei insisi.
In aceasta institutie, domnul director Aldea Gheorghe Adrian, incalca toate regulile si nu tine cont de drepturile angajatilor, puterea lui fiind sustinuta de verisoara lui Viorica Bandescu,care este mana lui dreapta si a primarului .
Acest domn director a fost numit in fruntea Politiei Comunitare prin amabilitatea doamnei Bandescu,nu prin capacitatea lui, neavand nici o pregatire de acest gen,dar verisoara lui a avut grija sa-i puna o vorba buna primarului, desi nu era greu tinand cont ca primarul este puterea in acest oras. Pregatirea domnului director Aldea lasa de dorit,nu avem ce invata de la el,nu este capabil de a intelege oamenii, nu asculta angajatii, nu-i primeste la birou pentru a discuta problemele de serviciu care apar,vorbeste urat cu aproape toti angajatii,nu raspunde la „Buna ziua – Buna dimineata”, folosindu-se chiar de norma de hrana pe care o meritam prin natura serviciului. Cand a aflat ca vrem sa infiintam sindicatul nostru sau sa ne aliniem la sindicatul politiei, Prolex, ne-a amenintat ca ne ia norma de hrana ,ceea ce a si facut unora dintre colegi si ne-a obligat sa ne inscriem la sindicatul din Primarie sau la sindicatul de la Finante de unde a fost adus Aldea. Tot de la Finante a fost adus si un coleg de-al lui,pe nume Ienciu Cosmin,care se ocupa cu tinuta de cea mai slaba calitate ,care a fost evaluata la milioane de lei: „o mana spala pe alta-doi finantisti si o Bandeasca”,doar numai asa putea domnul Aldea in 3 ani sa-si construiasca o casa si alte bunuri. Cine-i verifica pe ei? Cine poate sa calculeze banii care au fost cheltuiti pe tinuta si sa evalueze si calitatea ei? Care a fost motivul de s-a impus sa nu ne facem sindicat propriu? Le-a fost teama ca au piedici de a se imbogati,de a calca in picioare oamenii care isi fac serviciul si respecta tot ceea ce fac pentru a-si castiga o piine? Ni se reproseaza diferite lucruri pe care le gasesc intr-adevar oamenii lor care i-au adus prin diferite metode ,dar cum pe ei nu-i pot trage nimeni la raspundere ,nimeni pentru ca sunt relatiile oamenilor cu putere si influenta.Tot cei care aduc bani la buget si sunt corecti sufera,ca deh: „trebuie cineva sa plateasca”.
Va spunem cateva nereguli interne de care sefii nostri profita din plin pentru a mai scuti si salariile lor ,deloc de neglijat,tinand cont ca mai sunt si sefi care au iesit la pensie din alte institutii, au luat o ordonanta, au si pensie si mai au si la noi in institutie un salar foarte,foarte bun. Pai nu? „asa sa nu mai mori niciodata”. Normal ca suporti toate magariile domnului Aldea. Cum sa tina cu noi slugile? Il sustine pe el pentru a nu-si pierde scaunul (toti subalternii lui … acest lucru). Este puterea! Doamna Bandescu este ingerul lui pazitor ,il sustine si in bune si in rele. Avem colegi care au gresit si mai gresesc ,au venit bauti la serviciu ,au lovit masinile institutiei,in obiective fac ce vor ei (spun obiective,pentru ca ei nu fac servicii in strada,pe ploi, vant, frig, zapada.) Nu o sa vedeti asa ceva niciodata. Mai nou, unii dintre ei lucreaza numai de noapte in obiective unde pot sa se si odihneasca, deoarece ziua de lucru la sefii nostri, renovand apartamente ,isi construiesc case,au ei de lucru si profita de tot ce se mai poate „ca ce stim noi,ce timpuri vin si ce-i in mana nu-i minciuna”. Spunem acest lucru deoarece in cei 3 ani de cand s-a infiintat Politia Comunitara,sefií nostri si-au facut o randuiala pe cinste cu tot ce le trebuie, case, bani, masini etc. Revenim asupra colegilor care, unii dintre ei, au avut abateri disciplinare, ca sa spele rusinea fata de sefi au muncit la ei acasa, au pus gresie, faianta, parchet, au zugravit, au amenajat, adica, au turnat ciment, au pus dale, piscoturi,  tot ce a fost nevoie, au tras curentul, au tras tevi pentru apa, calorifere, au facut tot ce este util pentru o casa de vis, dar sa nu credeti ca 1-2 oameni au facut toate acestea, normal ca sunt mai multi colegi si ce credeti? – acestia trebuie sa aiba un maistru, sa coordoneze totul si cine credeti ca ar putea fi? Un alt coleg care a avut mana libera de cand s-a infiinta Politia Comunitara. S-a fofilat pe la baza,a luat salariul pe munca altora,dar de:-si el este unul care lucreaza pe la sefi pe acasa ,pe nume Brudan Aurel,care are deja si o functie:-planificator programari. Ce inseamna? Adica este superior ca si alti colegi de pe strada si face planificarile ,deci este superior fara studii, nici de lunga durata, nici de scurta durata. Abia a luat diploma de bacalaureat si s-a inscris imediat la facultate iar acum da licenta, Va dati seama ce functie va primi ca nu degeaba a facut cadou in comuna Sura -Mica, un teren domnului director Aldea. (acest lucru se poate verifica, stiind din alte surse, cine vrea sa afle adevarul sa verifice, daca are teren domnul director in Sura -Mare, este adevarat iar daca nu, ne cerem scuze pentru aceste afirmatii nu si pentu celelalte.), dar sa se tina cont ca toate bunurile domniei sale sunt trecute pe numele sotiei sale.Moldovan Aurel este un alt om de vaza (gresier, faiantar si altele), a fost prins sub influenta bauturilor alcoolice, si-a spalat rusinea lucrand neconditionat incepand de la seful cel mai mare ,pana si la un inspector Marin Nicolae,care acum este sef Ordine Publica “Domnul Marin Nicolae se poarta oribil cu angajatii, vorbeste urat, nu coopereaza cu angajatii, are puterea de a influenta negativ pe seful nostru,care nu verifica afirmatiile respective. Acest Marin, avand sotia Director productie la firma de croitorie „Gamma”, a favorizat-o si pe ea achizitionand un lot de camasi pentru noi angajatii cu un pret dublu sau triplu comparativ cu cel de pe piata. (fiecare om de unde munceste, acolo traieste, dar acest pasaj se nimereste numai la sefi) Si sa revením la omul nostru de vaza Moldovan Aurel, care prin munca lui prestata sefilor nu era suflcient lui sa trandaveasca pe munca noastra ce are legatura cu serviciul (pentru ca el la servici se odihneste si face tot ce doreste el, iar in timpul liber munceste la sefi), a adus si pe pretioasa lui sotie, mai putin pregatita, este guard, nu a reusít nici anul acesta sa ia diploma de bacalaureat, dar nu e nici o problema, sotul ei are grija sa munceasca la toti sefii acasa sa-si tina sotia tot intr-un obiectiv calduros „Primarie”, normal ca nu poate fi lasata sa stea in ger, ploaie, vant, zapada. Acum modernizeaza apartamentul lui Ienciu, ca a finalizat lucrarile la Aldea, la Rosu, la Marin poate si la altii dar ne este suficient ce stim, Toti acesti angajati, am enumerat numai doi, mai sunt si altii care iau salar de merit 15% si aproape luna de luna prime si nu orice prime,normal ca trebuie sa fie rasplatiti pentru munca depusa la sefi acasa. Nu-i intereseaza de colegii lor care stau in intersectii si isi castiga salariul pe merit si suporta jignirile oamenilor, amenintarile, stau in intersectii in ploaie, vant, ninsoare, canicula, fara apa, fara pauza de masa si fara dreptul de a merge la toaleta, drepturi care sunt stabilite de lege. Am dori sa va dam un exemplu: -la cererea unui coleg sa ia pauza de masa ,s-a raspuns ca pauzele sunt la gradinita si la scoala. Avem colegi care lucreaza in obiectiv „depozit Rasinari”, agenti superiori si principali care conform legii de infiintare a Politie Comunitare, trebuiau sa lucreze in cadrul institutiei pentru a-si indepliní atributiile ce le revin, nu in obiective care ar trebui pazite de garzi (personal contractual, care nu au dreptul sa aplice sanctiuni). In cadrul acestei institutii se lucreaza pe dos, oamenii sustinutí de directorul Aldea presteaza servicii in folosul directorului Aldea care are 2 cai particulari, iar colegii nostri „grajdarii” nici nu se mai imbraca in tinuta, merg acolo ca la ferma, fac curat la cai, le dau apa, mancare, le fac menajul acestor caluti asa cum doreste domnul Aldea. Normal ca daca nu executa ordinal lui imediat ii muta din obiectiv si cui ii convine?
Nici unuia, ca isi pierd automat primele, salariile de merit si munca pe strada e grea iar aici „cine munceste nu are timp sa castige”. Acolo e ca in statiune, dupa ce termini cu animalele poti face si un gratar, mai servesti si o bere, cine te controleaza pe tine daca muncesti pentru seful tau direct. Acum au inceput sa coseasca iarba pentru cai ca la íarna trebuie sa aiba hrana. Au adus nicovala, ciocan pentru a-si ascuti coasa. Activitate domnilor nu gluma. Acesta e realitatea! Cine are curajul sa-l verifice pe acest „miop” (scuzati expresia), dar poate nu stiti ca a luat permisul de conducere cu toate ca e daltonist. Nu vrem si nu dorim sa jignim pe acest om dar comportamentul sau lasa de dorit, umilinta la care ne supune pe unii dintre noi,nu stie sa respecte pe nimeni, nici doamnele si nici oamenii mai in varsta,desi sunt oameni competenti si au lucrat indomeniu. Avem un exemplu pe domnul Stanila care ar fi fost mult mai in masura sa conduca aceasta institutie comparativ cu el.
Nici macar nu i s-a dat posibilitatea sa fie instructor pentru pregatirea profesionala, caci de la el aveam multe de invatat si puteam si noi sa ridicam problemele de natura serviciului.

Avem inspectori care au terminat facultatea de Politie Comunitara pregatiti de x, y, nu dam numele ca nu este teritoriul nostru ,dar sotia unuia din acesti asa zisi inspectori face menaj la un fost politist care in prezent preda la aceasta facultate si care la inceput a facut cursuri cu noi agentii. Acest domn Stanila a fost marginalizat ,caci la inceput cand am vrut sa infiintam sindicatul el a fost cu initiativa nestiind ce consecinte urmau.Este tratat ca ultimul om si el si sotia lui si pe langa ei multi altii. Exemple negative sunt multe ,noi va lasam pe dumneavoastra ,pe toti celor care va trimitem cate un exemplar sa verificati cele spuse de noi si sa luati masurile necesare acolo unde este cazul sa-l verificati pe acest domn director Aldea ,pe Ienciu care este disribuitorul banilor in cadrul Politiei Comunitare. Spunem asta pentru ca avem mari indoieli la tinuta,la cheltuieli pe diverse lucruri cu valori mici, dar angajatilor, supusilor, li se comunica preturi destul de piperate,duble ,poate si mai mult,parca ar fi facute la o firma renumita din occident,dar calitatea lor lasa de dorit, in 2 saptamani incep sa se desire pantalonii, sa iese vipusca, bocancii sunt facuti la norma, daca ai noroc unii ii prinzi jumatate rosii, jumatate negri, altii dupa cateva incaltari se dezlipesc altii li se taie talpa si asa mai departe si cu pantofii. Si gecile de primavara-toamna sunt groaznice, cand e frig ingheata pe tine, iar cand e cald transpira pentru ca materialul este asemanator cu cel de prelata. Este penibil ce se intampla in cadrul acestei institutii. Un lucru peste care nu putem trece cu vederea sunt statiile de emisie recptie. A fost cheltuit un sac de bani pe aceste statii pe care nu le vedem rostul, erau foarte bune si celelalte, dar unul care face parte din aceasta caracatita, ce a pus stapanire pe acest oras au achizitionat aceste statií in jur de 200 marca – Sepura- si le-au catalogat la pretul de 57-60 milioane iar cele de pe masini care si filmeaza in jur de 70 milioane. Probabil aici se mai adauga programul pentru a le folosi si a fi conectate. Nu cunoastem amanunte despre intretinerea lor, dar nu suntem de acord cu banii, deoarece in caz de deteriorare ni se impun noua. Daca se colabora cu noi, ne cerea si noua parerea ,eram mai interesati si ne convenea mai mult sa achizitionam masini,erau mai utile pentru a supraveghea intreg orasul in zonele cele mai vulnerabile. Cu lucruri mult mai utile ar fi trebuit sa vina in slujba cetateanului. Nu suntem de acord cu organizarea si umilintele pe care ni le supun ei acum pentru a sta la intersectii in picioare iar masinile sa stea la periferie fara a fi folosite in oras unde este nevoie. Suntem organizati pe unde trece primarul, in centru, in jurul primariei, intersectiile din apropierea caselor lor, in locuri unde a mai rasarit o fantana arteziana,dar in nici un caz la scoli, spitale unde intr-adevar este nevoie de noi. Tot timpul facem serviciul cate unul singur in locuri destul de periculoase, unde pe timp de zi suntem injurati, amenintati, umiliti de de oamenii care nu inteleg de ce stam 8-12 ore intr-un singur loc,chiar si acolo unde nu exista si nu au existat probleme. Nu este legal si nici omeneste sa faci patrula de unul singur ,sa stai in intersectii si mentionam ca au facut doamne singure serviciul in zone destul de periculoase pe timp de noapte iar barbatii executau serviciul ziua, chiar daca exista si un regulament intern ar trebui, sa se gandeasca si ca pot fi pericole la tot pasul. Sefii nostri sunt iresponsabili de ceea ce se poate intampla, nu se gandesc ca noi avem acasa parinti, frati sau familii cu copii.
Va rugam, noi cei care am scris aceasta scrisoare si cei care nu au avut curajul sa se alieze cu noi, sa ne acordati sprijinul si sa luati masurile necesare ca acesti oameni sa nu mai aiba puterea de a ne umili, de a ne trata ca pe niste slugi crezand ca aceasta institutie este bunul lor de drept proprietatea pe care o manevreaza ca in familie acesti oameni fara scrupule, sa se verifice salariile, norma de hrana care nu ne este data in intregime, de ce ni se opresc atatia bani din norma plus garantia a 3 salarii. Avem salarii destul de mici comparativ cu alti colegi din alte judete,nu avem sporurile aferente, suntem neindreptatiti fata de alti colegi care desfasoara alte activitati, in afara de cele impuse de natura serviciului. Ar fi corect si pentru noi si pentru domnul director daca nu are nímic de ascuns,sa afiseze o lista cu agentii sau guarzii care au beneficiat de cei 15% salariul de merit, sa vedem si noi daca acesti colegi merita sau nu acest salariu in plus si de ce la fiecare sfarsit de luna cand se face sedinta nu se anunta si colegii care iau prima,de ce trebuie sa ascundem meritele lor, sau aceste prime nu sunt acordate pe merit… Va multumim pentru intelegere si va rugam sa ne sprijiniti pentru a putea sa ne executam serviciul in conditii normale de lucru.”
Reacţiile pe acelaşi site au apărut prompt, poliţiştii comunitari, încolonaţi şi disciplinaţi, unii dintre ei semnând cu numele întreg, în speranţa unei viitoare prime, au înfierat cu mânie proletară dezvăluirile din epistolă şi pe autorul sau autorii scrisorii respective. Dar, „nu iese fum, dacă nu faci foc”…

Parcări „administrate” abuziv de poliţiştii comunitari
La capitolul „vitejie pe câmpie” se află şi afacerile cu locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi. Am urmărit procesul îndelung şi minuţios şi am reuşit să-l descifrez. De fapt acele locuri, plasate cel mai bine, sunt doar paravan pentru asigurarea locurilor veşnice de parcare pentru diferiţi şefi de instituţii aflate în preajmă. Zona centrului, cât şi zona Mihai Viteazul, sunt strict monitorizate video. Ei văd de fapt cine parchează pe acele locuri, iar dacă respectivii nu au maşini „bengoase” sau maşina nu este cunoscută, repede trimit un echipaj la faţa locului pentru a amenda sau a-i ridica maşina acelui imprudent. Chiar eu, personal, am semnalat în ziua de 12.10.2009, la ora 10:03, că în Mihai Viteazul sunt maşini care nu au voie să parcheze pe acele locuri.  Mi-au spus că vor trimite un echipaj la faţa locului imediat. Am rămas acolo de curios până la ora 13:35 când am revenit cu un telefon spre a le aduce aminte ce au zis cu câteva ore în urmă. Doar când am pomenit de redacţia ziarului şi le-am zis că tocmai a trecut un echipaj de comunitari pe lângă mine au reacţionat. Cum să amendeze proprietara maşinii parcate ilegal şi fără permis special eliberat de Primăria Sibiu, că doar doamna lucra la direcţia de acolo şi era cunoscută maşina. Sunt sigur că în final nu a fost sancţionată, iar maşina aceea ce face ravagii cu ridicările auto este doar sperietoare pentru fraieri. Rar veţi vedea vreun jeep ridicat sau amendat, poate doar dacă nu este din localitate, că în rest…. Cum să amendeze maşina celor de la Kiss-FM? (foto 7) sau maşina „doamnei Anca de la Sănătate” de pe M. Viteazul (foto 8). În continuarea acestui fotoreportaj ad-hoc puteţi observa maşina comunitarilor parcată identic pe locul unde cu ceva timp în urmă parcasem eu, dar cu diferenţa că mie mi-au dat amendă, pe motiv că am parcat în staţia de autobuz. Cei care cunosc zona ştiu că acel spaţiu nu este delimitat ca staţie de autobuz, dar am luat locul de parcare al comunitarilor (foto 9). Legea se aplică deci preferenţial, fără justificare şi cu extraordinare abuzuri. Oare cine îşi permite sa umble prin judecată să tot conteste abuzurile lor? Oare cine ştie că de fapt Hotărârea Consiliului Local 210, nici măcar nu există din punct de vedere legal? Şi aici mă refer la cetăţeanul de rând fără studii juridice? Păi, oameni buni, nu ştiu nici chiar onor judecătorii. Sau se fac că nu ştiu. Acel H.C.L. 210 nu a fost afişat şi publicat conform legii, pentru a intra în vigoare, deci toate amenzile sunt date abuziv şi toată lumea tace. Când se va trezi din nou spiritul românului de a pune piciorul în prag? Dacă Guvernul dorea să facă, într-adevăr, economii, atunci sigur era o mare economie desfiinţarea acestei Poliţii Comunitare, care nu face altceva decât să fie împotriva cetăţeanului nu pentru cetăţean. Oare aţi auzit vreodată de vreun proces verbal încheiat de un „comunitar”, care să dispună măsura avertismentului? Am încercat să stau de vorbă cu acel zapciu-şef pe nume Aldea, dar niciodată nu este de găsit sau nu vrea să fie găsit. Când aude că este căutat de la „Justiţiarul”, deja primesc „comunitarii” ordine instant, cum ar fi: să se urmărească cu ce maşina a venit, dacă e însoţit,daca nu cumva are ceva de înregistrat la el, iar dacă îndeplineşte condiţiile, atunci ,,băgaţi-l în aia a mă-sii”. Apropos, maşina directorului general al publicaţiilor „Justiţiarul” este dată „în consemn” pentru a-i fi monitorizate deplasările. Dorim, de asemenea, să-i anunţăm pe domnii zapcii (pariem că habar nu au ce înseamnă termenul, aşa că poate mai pun şi ei mâna pe o carte, fie ea doar Dex-ul), că jurnaliştii noştri de investigaţii, sunt superdotaţi în materie de aparatura audio şi video de tip „spy”, iar buclucul de a fi filmaţi planeză permanent. La camerele lor de supraveghere – că doar trăim într-un oraş poliţienesc! – răspundem şi noi cu mijloacele noastre, din motive de autoapărare! Cine doreşte să participe la această „mişcare de rezistenţă” şi posedă materiale foto sau video privitoare la abuzurile acestei formaţiuni paramilitare, aflate în slujba personală a primarului sibian, nu au decât să le expedieze pe adresele noastre poştale sau electronice aflate în caseta redacţională.
Cel care posedă un permis de conducere, are maşină şi este din oraş, vede cu ochii lui cum toate străzile s-au transformat peste noapte în străzi cu sens unic. Blocându-se un sens de mers pentru parcările cu plată, care să împiedice traficul normal şi să îngroaşe buzunarele bugetului local cu bani necontabilizaţi, deci bani negri. Cică se urmăreşte fluidizarea circulaţiei. Care fluidizare? Nu ştiu, dar este cert că, de ceva timp încoace, consumăm de trei ori mai multă benzină pentru acelaşi drum pe care-l făceam în trecut. Doar bugetul local cel hrăpăreţ este mai fericit, că şoferii în nici un caz! Dar, Poliţia Comunitară veghează… la buzunarul dumneavoastră! Vă fluidizează veniturile către bugetul local. În acest caz (foto 10), puteţi observa semnele rutiere care indică clar şi fără echivoc, că acolo este parcare. „P”-ul acela mare pe fond albastru, vine de la parcare nu de la „pândă”, „prost” sau „pradă”, aşa cum cred cei de la Poliţia Comunitară. Deşi codul rutier spune clar că acela este semnul aprobat pentru locurile de parcare, totuşi vine Primăria şi pun şi ea, dedesubt, o plăcuţă adiţională (lucru total ilegal pentru că cetăţenii străini nu cunosc limba română) şi specifică plata parcării. Cei care nu au tichet plătesc amenzi pentru că…respectă codul rutier! Este o dovadă că Primăria, împreună cu subordonata Poliţie Comunitară, sfidează cu bună ştiinţă legislaţia României.
Cine să-l controleze pe Aldea şi gaşca lui de şefuţi cum administrează banii contribuabililor? Primăria? Exclus, fiindcă aici director economic este chiar verişoara Viorica Bândescu, aşa cum arătam mai înainte! Curtea de Conturi Sibiu? Şi varianta aceasta cade, deoarece directorul, Emil Citrea, este „pe felie” cu Klaus Iohannis, după ce au făcut schimburi de favoruri: Iohannis i-a dat pe tavă domeniul public (un parc şi loc de joacă pentru copii) ca să-şi facă fiica lui Citrea hotel, iar domnul director îi scoate „basma curată” pe Bândescu şi primar la controalele periodice. Cine verifică legalitatea amenzilor şi contabilizarea sumelor încasate? Cine poate împiedica samavolniciile acestei Poliţii Comunitare, care numai în sprijinul cetăţeanului nu acţionează? Chiar nimeni nu are curajul să întreprindă ceva concret privind ilegalităţile ăstora? Ne referim la autorităţile desemnate să vegheze la respectarea legislaţiei, care prin propriul statut de funcţionare trebuie să prevină şi să stopeze abuzurile. Poate se sesizează parchetul şi poliţia, aia adevărată! Poate…
Iulian BĂLAN
Dan FLORESCU

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *