Colimator

Iohannis – OMV, o întrevedere de doi bani. Și o decizie care ar trebui să ne dea frisoane

    Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit marţi, la Cotroceni, vizita delegaţiei OMV-Petrom, conduse de către directorul general, Rainer […]

 

 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit marţi, la Cotroceni, vizita delegaţiei OMV-Petrom, conduse de către directorul general, Rainer Seele. O vizită care ar fi trecut, poate, neobservată, doar că, în aceeași zi, s-a anunțat oficial un fapt cu bătaie extrem de lungă: debarcarea șefei românce a OMV Petrom, Mariana Gheorghe, și înlocuirea cu un manager străin. O manevră care poate ascunde multe evenimente viitoare, nu toate benefice pentru România. Din păcate, de pe urma întrevederii de marți nu ne-am ales decît cu întărirea impresiei că Iohannis este un lider pur decorativ, pe lîngă care evenimentele trec în goană fără să-l atingă.

Am aflat doar, dintr-un comunicat sec al președinției, că cei de la OMV au prezentat „strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta. Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv. În ceea ce priveşte parteneriatul dintre OMV-Petrom şi Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât şi pentru investitori”.
Și am mai citit că „Preşedintele României a reiterat importanţa infrastructurii în domeniul energetic pentru creşterea securității energetice la nivel naţional și regional(…)
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat convingerea că OMV-Petrom va continua să înregistreze rezultate deosebite în planul performanțelor economice, prin expertiza și competențele românești în domeniul explorării și exploatării resurselor de gaze naturale și petrol”.

Interesantă abordare, asta din final: Iohannis vorbește despre continuarea folosirii de către austrieci a „expertizei și competențelor românești” fix după ședința la care a fost înștiințat de mătrășirea președintelui român al companiei, în folosul unuia străin.

Dincolo de asta, Iohannis a transmis, într-adevăr, opiniei publice, după întîlnirea respectivă, anumite mesaje.
Indirecte însă.
Și nu tocmai demne de laudă.

Pe de o parte, președintele a arătat că mult trîmbițata sa preocupare față de legalitate și moralitate se oprește la poarta lui Dragnea și Tăriceanu.
Ne aducem aminte cu duioșie cum salva șeful statului administrația prezidențială, acum vreun an, de la pîngărirea pe care i-ar fi produs-o șefii „penali” ai parlamentului, lăsîndu-i pe afară la recepția de Ziua Națională, deși liderul Senatului era doar anchetat penal, nu și condamnat.
OMV Petrom, ca și companie, e în acest moment echivalentul unui politician condamnat sever la închisoare pentru corupție grea.
E drept, o companie nu poate fi băgată după gratii, dar, anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a consfințit sancționarea OMV cu cea mai mare amendă aplicată vreodată în România. De ce? Pentru încălcare legii, în cazul amintit, cea a concurenței.

OMV, alături de alte companii petroliere de la noi, constituiseră, reamintim, un soi de cartel mafiot, care a aplicat pieței de carburanți proceduri ilegale. Capul răutaților, în urma anchetei organelor statului român se dovedise a fi compania austriacă, motiv pentru care amenda sa, de cca.120 de milioane de euro, fusese cea mai mare.

Din păcate, disprețul față de lege al companiei s-a manifestat și în alte cazuri grave.
Acum cîteva săptămîni, acuzații explozive au izbucnit în cadrul comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE: compania OMV Petrom ar fi prejudiciat statul roman cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale facute de Curtea de Conturi, insa acesti bani nu au fost recuperati din 2015 pana in prezent, a declara presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

El a mai declarat presei, după audierea în comisia amintită, că a sesizat Corpul de Control al premierului pe aceasta tema si ca a prezentat comisiei un document in acest sens.
El a adaugat ca, din informatiile sale, din 2015 pana in prezent, aceste sume de bani, care ar fi trebuit sa fie venituri la bugetul de stat, nu au fost recuperate.

Ulterior, Iulian Iancu, presedintele comisiei de ancheta, declara, la finalul audierilor, ca este vorba despre prejudicii ca urmare a neplatii TVA, a unor impozite pe salarii, pe cladiri, pe terenuri, neplata unor redevente, precum si umflarea facturilor privind decontaminarea solului, prezentate Ministerului Mediului. „Din datele prezentate de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ametitoare”, a aratat Iancu, potrivit ziare.com, el anunțînd extinderea anchetei în perioada care urmează.

Fraudă de peste 1,5 miliarde de euro?

Dacă informațiile sunt ancorate în realitate, e vorba de o pagubă echivalentă cu cea pe care au produs-o țării primii 15-20 de corupți din top, la un loc.

Klaus Iohannis, marele apărător al legilor din România, nu pare deloc impresionat și nu s-a dat în lături că primească la Palat, cu onoruri, conducerea unei companii sancționate pentru fapte extrem de grave împotriva cetățenilor și a statului român și acuzate de altele, încă și mai și.

Comunicatul său nu suflă nici măcar o aluzie căznită la nevoia respectării legii de către toți, în mod egal.
Dovadă că, în România, principiile morale sunt valabile doar în cazul adversarilor politici.

Ce nu ne-a mai spus președintele după întîlnirea cu austriecii?

Nu ne-a spus o vorbă despre spinoasa problemă a redevențelor, acele sume de bani platite statului pentru dreptul de folosință a resurselor subsolului, care trebuiau majorate de acum cîțiva ani buni, dar de care toate guvernele uită ca prin farmec după instalarea la putere. Pentru președinte, întrevederea de ieri era o ocazie excelentă de a pune pe masa discuțiilor acest subiect, din care statul român ar putea cîștiga miliarde. Nu a fost să fie.

Ce nu ne-a mai spus președintele după întîlnirea cu austriecii?

Nu ne-a spus o iotă despre eventuale asigurări date de OMV că nu va recurge la vreo manevră de afaceri deranjantă pentru partea română.
Cum ar fi vînzarea companiei către partenerii ruși de la Gazprom.
Asta, pentru că pe piață se vehiculează deja informații că debarcarea Marianei Gheorghe exact pentru asta pregătește terenul, mai ales că noul președinte al OMV Austria, Rainer Seele, cel primit ieri la Cotroceni, e cunoscut drept un adept al afacerilor cu rușii. Jurnaliștii de la siteul focus-energetic.ro susțin, bunăoară, că Mariana Gheorghe ar fi fost cea care s-a opus permanent intențiilor mai vechi ale OMV de a vinde Petrom rușilor de la Gazprom, compania preferată a Kremlinului. Și că de acum drumul e deschis tranzacției.

Celor tentați să obiecteze că nu e treaba președintelui să pună la punct o companie străină le amintim că Traian Băsescu, nu a ezitat să critice public și tăios OMV în repetate situații, amenințînd chiar cu naționalizarea acesteia. Fostul președinte a acuzat OMV că a speculat piața în perioada crizei, mărindu-și profiturile: „Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petrom pentru excesul de profit pe care l-a avut în perioadă de criză. Nu-mi place politica OMV, este incorectă. Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală, dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă că preţul mondial al petrolului este 120 de dolari, când tu îl extragi cu 16 dolari din ţară. Am avut această discuţie cu patronul OMV” declara el.

Mai mult chiar, acuzațiile sale mergeau pînă la a spune că „Sunt foarte multe informaţii de presă în care OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român. O spun deschis, direct, că vor fi partenerii noştri atât timp cât interesul naţional al României este servit cu prioritate”, afirma în ultima parte a mandatului Traian Băsescu.

Între aceste politici se număra, conform fostului președinte, colaborarea dintre OMV și Gazprom întru construirea conductei South Stream, care ar avea menirea să pompeze gazul din Marea Neagră în respectiva rețea, ceea ce ar face din România, care e proprietara gazului, o ţară dependentă de infrastructura Gazprom.
Rolul unui șef de stat nu e doar de a servi distinșii oaspeți cu șampanie și pișcoturi, ci și de a le prezenta, bărbătește, în față, lucrurile care nu sunt tocmai în regulă.

Spre deosebire de Băsescu, actualul președinte nu pare, însă, atins de nicio îngrijorare, de niciun risc, de niciun pericol.
Redactat într-o profundă limbă de lemn, comunicatul președinției – de după întîlnirea cu liderii unei companii care tocmai pusese pe jar întregul mediu economic și chiar politic prin anunțul schimbării conducerii Petrom – nu ne transmite nimic-nimicuța, cu excepția unui imens jemanfișism prezidențial.

                                                                                                                               Bogdan Tiberiu IACOB

Sursa: InPolitics

Notă: Guvernul scuteşte de impozit operaţiunile petroliere offshore. Adică, mai pe scurt, pentru absolut toate operaţiunile de extracţie desfăşurate în Marea Neagră, companiile petroliere vor plăti canci. Marele câştigător al acestei „loterii cu dedicaţie” este, desigur, OMV, cel mai mare concesionar „din oficiu” al perimetrelor din Marea Neagră. Desigur, de câştigat vor avea de câştigat şi „sărăntocii” de la Exxon, partenerii OMV în operaţiunea de jecmănire a românilor.
O altă victorie a statului securist făcută parcă pentru a ne demonstra că întotdeauna e loc de mai rău!

Ca să înţelegeţi ce cărţi trebuie să joci pentru a conduce Guvernul României: Mihai Tudose l-a demis pe preşedintele ANRM, Gigi Dragomir, din cauză că acesta dăduse un ordin conform căruia producătorii de gaze urmau să plătească redevenţele către stat în funcţie de preţul de vânzare şi nu în funcţie de preţul de referinţă stabilit în 2008 (aşa cum se întâmplă în prezent).

Preţul de referinţă este de 45,71 lei/Mwk, în timp ce preţul de vânzare actual este de 89 lei/Mwh. Astfel, printr-o maşinaţiune de culise, producătorii de gaze (printre care şi OMV) plătesc redevenţele calculate la jumătate din preţul la care ar trebui să o facă.

Şi nu, Tudose nu e securist! Cu Coldea s-a întâlnit doar pentru a-i scrie prefaţa şi, în alte ocazii, strict pentru activităţi de adâncă respiraţie intelectuală. (Dan Diaconu)

 

3 Comments

  1. alex

    Articolul imi intareste inca o data convingerea ca, Presedintele nu este un adevarat barbat, este o marioneta condusa de mafia transnationala, nu este un adevarat roman, asa cum se lauda prin presa. Este vandut totalmente intereselor straine. Nu trebuie sa ne asteptam la actiuni remarcabile , benefice pentru Romania.

  2. Rena

    După care s-a scumpit gazul! E clar, da?

  3. Nicolae Iorga

    Johanis are senzatia ca poporul roman este retardat ca el si iar va iesi in strada pt el o nuliate absoluta.Cacareaza de Neamt acest Johanis, un retardat mintal. Mafia Sorosi Rezist si USR cu USB si toate ong cu PMP si PD cu sluga PNL au iesit la o reglare de conturi mafiote in stil mare ca in 1989 cand au destabilizat si distrus Romania si economia, ca si la mineriade si alte proteste facute de acest papusar Soros in toata Europa de Esta cu marionete ca Basescu Kioves Coldea Ghita Dragnea Johanis Ciolos..Soros a pompat mita electorala 6 milioane de euro cate 10 euro de protestatar pe zi..au iesit sorosisti la vanat penali cu Johanis hot de case falsificator traficant de organe copii pedofil anagramat si mutulica sclavul lui Basescu si penal de frunte in aliata USL PNL +PSD doi ani de convietuire pasnica si frateasca la furturi timisoara ciocul mic ca a dat centrul la tigannni gratis si clujul lui Dr. Lucan oricum Timisoara si Cluj sant orase de tiganiii si UNguri rahhhhat mare coruptie si tiggganie la greu. USL rezista Sorosi vrea autonomia ungurilor din ardeal si pe romani sclavi pe tigggani ii sponsorizeaza si ii ajuta sa puna mana pe ROmania vezi Iliescu Roman etc.Ciolos si Johanis au guvernat cu guvernul lor si a fost un guvern de incompetenti si nu au facut nimic bun doar au furat si ei si sau aliat si infratit cu PSD. Oricum Johannis Basecu si Ciolos cu Coldea Kioves Procurorul Portocala tipa urla zic jos penali dar ei au full de penali in partide si ei sant sefi coruptilor oricum cate aliate au facut cu PSD nui mai crede nimeni decat niste curve corupte la fel de pacatoase ca si PSD niste jegosi banii furati pt Cumintenia Pamantului dn Cilosi Johanis Basecu Coldea Kioves si Procurorule Portocala cele 80 de milioane de euro din care juma de la stat cand o sa le returnati statului si poporului acest furt grosolan de 40 de milioane de euro din donati de la oameni pt cumintenia pamantului si 40 de milioane de euro de la stat bani furati. Nu degeaba zic occidentali ca romani sant Gypppsi daca au ajuns sa-i conduca si sa-i manipuleze unguri si tigani. Anaf si smurd sant facute ca sa-i reincadreze pe corupti din vami odata cu desfintarea lor jumatate au ramas someri arabul raed arfat palestinian terorist prin smurd a incadrat acesti corupti iar Basescu prin anafa impreuna cu Johanis pedofilul analfabetul mutulica cu caravate de 1 milion de euro din bani publici cand erea doar primar furt abuziv. Din 1990-1993 codul penal civil comercial si toate legile au fos modificate favorizand infractori si in 2000 deja toata legislatia erea praf nu a iesit nimeni in strada sa protesteze si acum in 2018 dupa 20 de ani Johanis Sorosistul tipa urla , el care stia ca romani din occident de 30 de ani vin la vot de la 400km si fac 4 ore pe drum si stau 12 ore la coada ca nu este bine organizat votul in occident de peste 30 de ani doar la ultimele alegeri s-a dat seama saracul pana atunci a avut orbul gaini a fost o manipulare masiva autocare trenuri avioane din tara peste 60.000 impreuna cu Bica si Udrea manati de Basescu Tiganul Bercea Mondial seful lui Johanis ia spus sa faca scandal ca romani nu sant lasati sa voteze manevra securista stiuta decand turna la Anver si dupa ce Ponta avea in primul tur 10% mai mult a picat in al doila cu 30% doar prin aceasta marsevie Basista , Johanis si Basescu sitia de 30 de ani de situatia votului din strainate si nu au facut nimic deci complici calca pe cadavre daca ereau cistiti inainte cu celputin un an ar fi propus o lege si atunci ar fi facut scandal nonstop nu in ziua alegerilor ce mai ca la colectiv Johanis stia de 30 de ani doar a fost primar si inspector scolar de deficientele protectiei contra incendilor de slaba dotrare si pregatire a pompierilor politiei jandrmaeriei ambulantei spitalelor medicilor si de deficitul de cadre si salarizare si ce a facut a tacut deci complice stia ca in spitalele din romania o sa moara cei 100 de raniti de la colectiv si cu toate acestea nu a demis pe loc pe premier si ministri si sa instituie legea martiala si pe ranisti sa-i trasporte in occident a savurat moartea lor ca sa-si faca capital politic calca pe cadavre , a stii de o crima a ascunde a minimiza in sesmna complicitate.Johanis nu este decat marioneta lui Basescu si Sorosi ca si lingai de la Resist ei habar nu au ce vor si nu au lideri fac marsuri ilegale si protesteaza noaptea ca hoti legea este pentru toti sa obtina autorizatie si sa nu ute ca psd are 7 milioane de voturi si ciolanis si base doar 1 milion daca vin cu autocarele din valeajiului acesti mineri si unguri de timisoara si cluj nu inseamna ca reprezinta o tara zilnic trebuie sa vedem in toata tara peste 10.000 de protestatari in fiecare orasi nu toti asistati sociali USL adusi cu autobuze si trenuri la bucuresti adica maxim 800.000 bine ca real nu sant decat 80.000 maxim cei care ia facut 850.000 anul trecut au fost oameni pacaliti de ordonata 13 dupa ce au vazut ca Sorosi si BAsescu sant in spate si ca defapt USR PNL PD PMP PPDD PSD sant defapt mana in mana si tacit santn de acord au plecat ramnad in piata maxim 80.000 de oameni aia platiti de Johanis Bases si Sorosi care revendica si ardealul pt unguri si Ungaria mare juma din eei fiind maghiar si tigani, tigani ii sprijina pe maghiari ca stiu ca sant mai civilizati decat romanii mai destepti si sant sefi romanilor si ei tigggani revendica oltenia muntenia moldova si dobrogea la o adica sant dispusi sa o imparta cu bulgari sarbi ucrainieni rusi turci decat cu corupti jegosi inculti analfabeti de romani. Unguri nu ar cere autonomia daca romani ar demostra ca sant mai destepti corecti si muncitori decat elvetieni chinezi filandezi japonezi nu putori jegoase analfabete agramate dar cu doctorate si masterate , romani sant vazuti in occident exact cum sant niste medici politisti vamesi functionari publici puturosi corupti inculti abuzivi cersetori prosti anagramati analfabeti. Fa un test abordeaza 5 politisti sau functionari publici vezi daca sant corupti vezi daca vorbest perfect o limba straina si limba roman vezi daca stiu legea si apoi o sa mori de ras majoriate romanilor au BAC faculate master doctorat pe spaga si chiul nici unde este nu stie nici ce profesori a avut nici ce materi atunci ce pretenti sa ai si de ce sa nu vi se zica ceea ce santeti cersetori salbatici inculti agramati analfabeti incompetenti ce mai Gyyypsi. Cand se voteaza din 1990 pana azi legi ordonate ordine regulamente abuzive mafia traspartidica USL traieste FSN si PCR traiesc toti parlamentari indiferent de culoare politica fac front comun sa scoata pe penali dupa 10 ani sau chiar 30 de ani incep in an electoral sa guite, de ce Kioves il scapa pe Ghita pe Vntul pe Hexipharm etc pe Dr. Lucan pe Dr.Oprescu de ce de ce pt ca sant toti in aceeasi barca doar lupte de culise ei sant aceeasi familie unita si fericita familia politica multicolora traspartidica FSnista PCR securista, de ce nu s-a finalizat dosarul revolutiei al lui Visinescu Flota doamna Kiovesi domnule Johanis de ce toti parlamentari isi voteaza in unaminitate salari si pensi speciale si imunitati de ce ca sant toti rude si prieteni parteneri de afacer in aceasta mafie traspartidica numita partidul securistilor al hotilor partidul Coldea de ce Coldea nu este la puscarie pentru politie politica si spionaj fiind fost agent KGB ca toti politicieni si Kioves si acum Agent mosad si CIA. Nicolae Iorga Evreu ucis de inculti de romani. De ce Ciolos Johanis Kioves a promis ca va impozita biserica si va taia finatarea cluburilor de fodbal (patroni miliardari care nu platesc taxe si impozite, cine vrea fodbal nu are decat sa sponsorizeze fodbalul dar nu din bani publici sa dea fiecre din buzunar sau samareasca pretul la bilete stadioanele si galerile au ajuns armate personale si scndalagi in politia politica pe bani nostri pt mafia politica si de ce politia si jandarmeria sa asigure securiate eu daca fac o nunta sau imormantare cu 4000 de meseni legea ma obliga sa asigur eu securiatea si sa platesc firme de paza asa si cluburile de fodbal si biserica sa platesaca cate 4000 de badigarzi de la firme de paza nu din bani nostri abuziv iar cine vrea sa le dea bani sa dea el individula ca au mii de conturi cluburile si biserica asa ca sa se duca la banca fiecre fraier si sa le doneze anual sau lunar nu sa fim furati toti 10% din romani nu le place fodbalul sau au cluburi mici preferate la fel si la culte deci doar 40% tin cu cluburile mari sau biserica ortodoxa celaalte culte sau cluburi mici de ce sa nu primeasca bani sa nu uitam ca juma sau chiar mai mult din jucatori buni vin de la cluburi mici adica cluburile mari fura jucatori de la cluburi mici cu bani furati de la noi si ne rad la teve un Dragomir un copos un Becali si alti parveniti bisnitari afoni de fodbal si religie dar mari crediciosi si fodbalisti de Pleystesen.)biserici si preoti pedofili corupti securisti vor fi executati pe stadioane si ce au facut dupa alegeri au pupa au pupat mana popilor si lea dat de 10 ori mai multi bani si imuniate decat a dat PSD popilor si biserici Constantin Brancus ucis de salbatici de romani. V-am lasat saraci si prrrosti v-am gasit si mai saraci si prosti ce mai tiggganii asta santeti. toata planeta va stie criminali Matasareanu SUA pana in Dr.Lucan Japonia si Dr.Oprescu China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *