Colimator

Iohannis, Operaţiunea Luftbrucke 2 și fericirea de a munci în Germania

  Fostul președinte Ion Iliescu a plătit destul de scump, după revoluție, un articol scris la tinerețe despre „Fericirea de a […]

 

Fostul președinte Ion Iliescu a plătit destul de scump, după revoluție, un articol scris la tinerețe despre „Fericirea de a studia în Uniunea Sovietică”; de cîte ori vorbea despre orientarea euroatlantică a României i se aducea aminte de vorbele „Partidul și guvernul ne-au făcut cinstea de a ne trimite la studii în Uniunea Sovietică. Datoria noastră este să răspundem încrederii ce ni se arată.” Decenii mai tîrziu, un alt președinte sprijină noua fericire a românului: aceea de a munci pe tarla în marea republică germană.

O știre care s-a insinuat în presa ultimelor zile, cît se poate de necredibilă, stupefiază la această oră întreaga Românie cînd devine realitate: aeroporturile patriei și-au deschis larg porțile, în plină carantină națională, pentru a permite unui număr de ordinul miilor de români să plece în străinătate.

Aproape 2.000 de persoane din județe din Transilvania și Moldova au venit, azi, în parcarea din fața Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj pentru a pleca cu curse charter special constituite, spre Germania, la muncă în agricultură. Relatări similare vin de la Sibiu, unde se pleacă tot spre Germania, și stau la rînd aeroporturile din Iași, București sau Timișoara.

Se vorbește de un lot de cca.40.000 de români care urmează în următoarele zile să plece în Germania, ca și în Italia ori Spania, unde recoltele își așteaptă culegătorii. Peste România s-a pogorît bezna minții, e clar.

Să fim bine înțeleși: e dreptul oricărui român să meargă unde vrea și să muncească unde vrea. Teoria că românii trebuie ținuți cu japca în țară pentru a culege propriile noastre recolte e o inepție. Economia de piață are reguli de fier, iar joaca de a interzicerea migrației forței de muncă ori a exporturilor/importurilor poate costa scump.

Așa că cine vrea să plece și să culeagă sparanghel în Germania e liber să o facă.

Cu o singură condiție, însă: să nu încalce prin asta prevederile ordonanțelor militare impuse de starea de urgență, care obligă românii să stea izolați în locuințe și să evite contactele sociale.

Avem un președinte care de săptămîni bune, convertit în agent sanitar, ne toacă la cap zilnic să stăm în casă, să păstrăm distanța unii de alții, să nu ne atingem etc.

În pofida disconfortului imens, majoritatea zdrobitoare a oamenilor au înțeles să respecte chinuitoarele obligații, să stea între patru pereți, să-și convingă copiii ori bătrîni să se conformeze, să semneze hîrtii enervante pentru a putea ieși pînă la colțul străzii.

Ei aud zilnic de mii de amenzi uriașe încasate de cei care nu respectă carantina.
De o bătrînă amendată de poliție cu sute de lei pentru că a depășit cu 10 minute perioada permisă de ieșire afară.

Și dintr-o dată, ce să vezi? Aceiași români privesc năuci cum mii de compatrioți ai lor iau aeroporturile cu asalt, adunați grămadă ca pe stadion, cu destinația Germania.

Pentru ei nu funcționează starea de urgență?
Ei se pot aduna la un loc cu sutele și cu miile în plină pandemie?
Pe ei nu-i amendează organele?
La ei nu funcționează recomandarea prezidențială de a sta în case?
Au fost dezinfectați?
Cum au reușit să facă ei deplasările la aeroport, adesea în gașcă?
De ce nu au oamenii aceia la ei niciun document, de ce nici măcar nu știu unde anume exact merg la muncă în Germania?
Dacă sunt bolnavi printre ei, nu-i infectează pe toți ceilalți?
Cînd ajung în Germania sunt primiți la grămadă, semn că povestea cu virusul nu o fi chiar așa cum ni se prezintă oficial?
Ori poate sunt selectați acolo și cei infectați sunt returnați patriei?

Sunt doar cîteva dintre întrebările care ne explodează în căpățîni.

Dar asta nu e tot. Vine Consiliul Județean Cluj și cere sancțiuni pentru șefii aeroportului: „CJ Cluj nu a fost informat că, joi, un număr 13 curse aeriene cu peste 2.000 de pasageri vor decola de pe Aeroportul Cluj. Nici Prefectura Cluj, nici prefectul sau DSP nu au fost informați și, din câte știm, nici firma care administrează parcarea nu știa nimic. Directorul aeroportului, David Ciceo, trebuia să informeze autoritățile și să spună că vor avea 2.000 de oameni și ce măsuri de organizare trebuie luate. Firma care se ocupă de parcare trebuia să dezinfecteze locul pentru 2.000 de oameni deoarece, pentru un flux atât de mare de pasageri, trebuiau să fie transmise informații din timp. CJ Cluj cere demisia directorului Ciceo și solicităm organelor abilitate să declanșeze o anchetă și să-l demită”, spune purtătorul de cuvînt al CJ.

Dar directorul aeroportului e un personaj „strategic”, în calitate de odraslă a legendarului general de Securitate/SRI Traian Ciceo, fost spion al DIE în spațiul european occidental. Greu de urnit.

Cît despre orașul prezidențial Sibiu, de unde au plecat azi curse similare, acolo nu mișcă pasărea în zbor fără știrea Cotrocenilor. Acolo nu sunt permise îmbolnăvirile cu virus, dar sunt permise cursele spre Germania.

Premierul Orban ia foc: „Poate închideți aeroportul Cluj, după ce am văzut azi. Este inadmisibil. Au fost două tentative de schimbare a acestui manager. Trebuie demarată o anchetă. E inadmisibil ce s-a petrecut acolo, să folosim toate pârghiile pentru a-l trege la răspundere pe managerul aeroportului. Nu a luat măsuri pentru distanțarea socială, pentru asigurarea. I-am cerut prefectului să ia măsuri pentru a-l trage la răspundere. Dacă mai sunt astfel de curse, ele să fie notificate din timp.”

Premierul e la fel de indignat precum era zilele trecute de firma de odaie din Călugăreni care importa măști de milioane de euro. Atît de indignat încît a trimis Corpul de control al finanțelor peste ea, s-a deranjat Parchetul, dar azi aflăm din EVZ că deja contractul a început să se deruleze, tîrînd indignarea premierului după el.

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan tună și fulgeră că numai niște imbecili ar fi permis românilor să plece la muncă în Germania. Ministrul de Interne anunță dosar penal pentru ce se întîmplă la Cluj, pentru că așa ceva e inadmisibil.

Apă de ploaie. Orice anchetă, orice dosar s-ar face, vor muri în fașă. Nu e întîmplător că joi și vineri, săptămîna trecută, președintele României a vorbit la telefon cu președintele Germaniei, cu cel al Italiei și cu premierul Spaniei. Oamenii au solicitat, președintele nostru s-a executat.

Românii au aflat azi că nicio stare de urgență, nicio ordonanță militară, nicio lege și nicio măsură de precauție nu pot împiedica o stare de spirit: fericirea de a munci în R.F.Germania.

O fericire binecuvîntată de Klaus Iohannis, la ordinul Angelei Merkel, și care duce la repornirea economiei germane cu mîna de lucru – infectată ori ba – mioritică.

S-au împlinit recent șapte decenii de la finalul celebrei Operaţiuni Luftbrucke, podul aerian creat de SUA și aliații săi după război pentru salvarea de la înfometare a germanilor din Berlinul occidental asediat de ruși. Un pod aerian reeditat acum, deloc simbol, de Iohannis și Merkel întru salvarea germanilor de la lipsa de sparanghel pe mese.

                                                                                        Bogdan Tiberiu IACOB, inPolitics.ro

 

4 Comments

 1. Ionela Ionescu

  Odinioară ne luptam cu nemții la modul propriu , asta se întâmpla pe vremea lui „Stejar, extremă urgență”.
  Nu ne-au cucerit cu armele, ne-au cucerit cu pixul și am decăzut la nivel de „Sparanghel, extremă urgență”.

 2. parere

  Germania a devenit in mod real o amenintare serioasa la securitatea si bunastarea Romaniei. Asta ar fi subiect de CSAT dupa parerea mea. O alta chestie minunanta pe care o face Germania este ca daca o firma de-a lor da spaga politicienilor in Germania pentru facilitarea unor afaceri, firma este anchetata pentru mita. Acelasi lucru facut de aceiasi firma in alte tari, este etichetata in Germania ca fiind ok si primesti si bani pentru mita pe care urmeaza sa o dea in alte tari. Luati niste „calitate germana” de aici. Si nu am vazut ca Volkswagen sa plateasca vreun cent in Romania pentru DieselGate. O tara si un popor abject. Pe de alta parte, cu o gloata atat de impresionanta de cretini carora le curg balele cand aud de Germania nu ai ce sa faci. Pe cine sa salvezi si ce sa le explici ?

 3. alex

  Eu cred ca sunt din aceia care nu au o ocupatie, care nu au luat bacul, care nu stiu nici o meserie! Ca se duc la munca nu-i rau, partea proasta este statul roman nu le ofera nici o alternativa! Majoritatea sunt tineri, nascuti dupa ’90, reflectand educatia precara care se face in invatamantul romanesc, care nu este in spiritul dragostei de tara! Mai e, dupa parerea mea, si o lipsa de demnitate, la urma urmei! Agricultura noastra duce lipsa de mana de lucru, dar ei vor „euroi” de la maica Merkel! Imi pare rau ca trebuie sa spun, dar sunt multi ca ei!

 4. MN

  Ce se intimpla daca unii dintre cei care pleaca se vor imbolnavi? Are grija statul german de ei sau vor fi trimisi la pachet inapoi in Romania. Domnul cu ordonantele, ministrii, SRI, Armata romana , presedinte, puteti da un raspuns clar la aceasta intrebare. Nu credeti ca din respect pentru cei care v-au ales ( sau v-au numit) ar trebui sa dati un raspuns? Acesti oameni au asigurare medicala in Germania ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *