Observator

Iohannis vrea să comită exact „infracţiunea” pentru care a fost condamnat Dragnea

  Klaus Iohannis a decis să convoace un Referendum simultan cu alegerile europarlamentare. Motivul real a fost explicat fără dubii […]

 

Klaus Iohannis a decis să convoace un Referendum simultan cu alegerile europarlamentare. Motivul real a fost explicat fără dubii de reprezentanţii ONG-urilor cu care s-a consultat: să determine oamenii să se prezinte la vot pentru a creşte şansele partidelor care-l susţin în alegerile prezidenţiale în care va fi candidat! Adică, exact lucrul pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare, adică determinarea oamenilor să se prezinte la vot la Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu!

O analiză simplă arată că Iohannis va comite o „infracţiune” mult mai mare decît Dragnea dacă va duce la capăt acest Referendum, căci, spre deosebire de şeful PSD, el încalcă şi Constituţia, care-l obligă să fie deasupra intereselor vreunui partid politic.

Pentru a-l determina să se gîndească serios la această decizie la care încă mai poate să renunţe, îi punem la dispoziţie o astfel de analiză care-l poate scăpa de viitoare acuzaţii.

DRAGNEA ERA ÎN CONDUCEREA UNUI PARTID. IOHANNIS, NU! Primul dezavantaj major al lui Klaus Iohannis este că, potrivit Constituţiei: „În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid” (art. 84, al. 1). În spiritul Constituţiei, orice om de bună credinţă înţelege că textul nu se referă doar la carnetul de membru, ci şi la faptul că nu trebuie să facă politica unui partid, căci rolul său, definit tot de Constituţie, este clar exprimat: „Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate” (art. 80, al. 2)!

Spre deosebire de Iohannis, Liviu Dragnea, în calitate de membru PSD aflat în conducerea partidului, are atribuţia legală de a face politică de partid, iar chemarea oamenilor la vot nu este altceva decît o activitate banală care-i defineşte activitatea, fiind cenzurată doar de prevederi exprese ale legii electorale (furt de voturi, trafic de voturi etc).

Cine este capabil să depăşească limita celor din #Rezist înţelege că şeful unui partid poate să-i determine pe oameni să iasă la vot şi chiar să-i îndemne să voteze pentru partidul său, căci asta înseamnă să faci campanie electorală! Motivarea condamnării sale este una care ar trebui să-l pună serios pe gînduri pe Klaus Iohannis:

Click pe imagine pentru mărire!

Ce observăm aici? Că instanţa i-a recunoscut lui Liviu Dragnea calitatea de coordonator naţional al campaniei PSD, însă a considerat că funcţia de preşedinte al Consiliilor Judeţene din România „îi impuneau un comportament ireproşabil, în spiritul respectului datorat normelor legale şi morale”, ceea ce ar fi însemnat folosirea abuzivă a autorităţii „pentru a denatura rezultatul scrutinului electoral”!

Poate nu este lipsit de interes să precizăm că la Referendumul din 2012, în calitate de Primar al Sibiului, Iohannis a susţinut cot la cot cu Liviu Dragnea campania USL pentru demiterea lui Traian Băsescu, dar nimeni nu l-a acuzat că ar fi încălcat vreo normă morală sau legală!

Dar, dacă Liviu Dragnea a fost condamnat pentru că şi-a folosit abuziv funcţia de „preşedinte al Uniunii Consiliilor Judeţene din România”, oare cum poate fi interpretat faptul că Iohannis îşi foloseşte funcţia de „Preşedinte al României” tot pentru „pentru a denatura rezultatul scrutinului electoral”, căci toate declaraţiile celor care au participat la consultări arată că Iohannis vrea acest Referendum pentru a determina oamenii să iasă la vot, astfel încît să crească şansele PNL, USR, PMP, adică ale partidelor care au declarat că-l vor susţine la alegerile prezidenţiale?

COMISIA DE LA VENEŢIA INTERZICE REFERENDUMUL ODATĂ CU ALTE ALEGERI! O problemă uriaşă care-i poate anula lui Klaus Iohannis orice eventuală apărare dacă va fi acuzat de „denaturarea rezultatului scrutinului electoral” (la fel ca Liviu Dragnea) este poziţia „Comisiei de la Veneţia”. Aceasta a adoptat încă din 2006 „CODUL DE BUNE PRACTICI ÎN MATERIE DE REFERENDUM” în care există cîteva precizări foarte importante. Astfel, iată ce spune art. 3.1:

Click pe imagine pentru mărire!

Aşadar, autorităţile publice, deci inclusiv Preşedintele ţării, „nu trebuie să influenţeze rezultatul scrutinului printr-o campanie excesivă şi unilaterală”. Îşi imaginează cineva că, în campania electorală pentru Referendum, Klaus Iohannis se va abţine de la acuzaţii la adresa adversarilor săi politici din PSD şi ALDE, din moment ce s-a dus şi la reuniunea privind efectele tutunului sau la întîlnirea cu un grup de elevi doar pentru a ataca guvernul şi partidele care nu-i sînt apropiate?

Şi mai este ceva în articolul de mai sus care trebuie să-l pună pe gînduri pe Iohannis, precizarea că: „Se interzice utilizarea fondurilor publice de către autorităţi în scopuri de campanie”! Atenţie mare: inclusiv folosirea maşinii oficiale sau a SPP-iştilor reprezintă cheltuirea fondurilor publice!

Pentru mulţi dintre noi, obişnuiţi să aflăm zilnic de jafuri de sute de milioane euro, aceste precizări par lucruri minore, dar, în cazul unei Plîngeri penale ulterioare Referendumului, instanţa de judecată s-ar putea să creadă că acestea sînt probe! Aşa cum s-a întîmplat în „Dosarul Dragnea”, încheiat cu o condamnare!

Dincolo de aceste riscuri, există şi o recomandare a Comisiei de la Veneţia care nu agreează organizarea simultană a mai multor tipuri de scrutinuri. Chiar şi Cristian Pârvulescu, unul dintre cei mai mari susţinători ai lui Klaus Iohannis, vorbea despre acest lucru încă din 2014, cînd USL-ul de atunci (PSD+PNL) anunţa că vrea un Referendum simultan cu precedentele alegeri europarlamentare: „Cristian Pîrvulescu nu este însă adeptul organizării simultane a referendumului și a alegerilor pentru Parlamentul European, deoarece discuția pe Constituție va parazita subiectul politicii europene. Aceasta este, de altfel, și recomandarea Comisiei de la Veneția, de a nu se organiza concomitent referendum și alegeri, după cum, atrage atenția și analistul Cristian Pîrvulescu, există o decizie a CCR care s-a pronunțat împotriva organizării simultane a alegerilor locale și a celor parlamentare” (acest text a apărut pe site-ul https://cursdeguvernare.ro/referendumul-pe-constitutie-comisia-de-la-venetia-si-ccr-nu-recomanda-suprapunerea-a-doua-tipuri-de-scrutin.html).

Cu alte cuvinte, Klaus Iohannis nu poate să aibă o atitudine atît de clar duplicitară, afirmînd, pe de o parte, că alianţa PSD-ALDE nu ţine cont de prevederile Comisiei de la Veneţia, iar, pe de altă parte, el însuşi să ignore aceste prevederi atunci cînd vrea să facă acest Referendum!

Toate aceste lucruri pe care le-am analizat aici sînt simple avertismente pe care Klaus Iohannis ar trebui să le ia în serios, căci ele ar putea fi, la un moment dat, capete de acuzare ale unei Plîngeri penale pe care adversarii săi politici le vor folosi cu certitudine, chiar dacă acum ei par cam molateci.

Nici Liviu Dragnea n-a crezut că va fi condamnat pentru simplul motiv că a chemat oamenii la vot! Klaus Iohannis, care i-a stors în permanenţă lămîia în nas lui Dragnea cu acea condamnare pentru Referendum, ar face greşeala vieţii să ignore avertismentele noastre.

                                                                                                                       Ion SPÂNU

Sursa: COTIDIANUL

 

1 Comment

  1. IQ100

    Efectul va fi PE (pardon)DOS! Lumea va fi des cur a jata sa se prezinte la vot.Romanul mediu statistic, scarbit de politica, simte ca este FOLOSIT de o tabara , alta sau chiar de catre cei ce ne impart in tabere si ne asmut unii asupra altora.
    va fi cel mai mare fiasco.Se vor prezenta doar ceice s-ar fi prezentat oricum ACTIVISTII NEOMARXISTI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.