Puncte de vedere

Ion Cristoiu: Cred că preşedintele României e decis de acum un an, dar noi nu ştim

           Pe contrasens cu un istoric al clipei  În mai multe rînduri am semnalat că despre […]

           Pe contrasens cu un istoric al clipei 

În mai multe rînduri am semnalat că despre talentul de ziarist al cuiva îmi dau seama după cum reușește să realizeze cu mine un interviu de excepție. Asta deoarece mă număr printre cei care dau răspunsuri interesante doar la întrebări interesante. Interviul luat mie de Marius Tucă, la zece ani de la interviul luat cu prilejul împlinirii vîrstei de 60 de ani, rămîne un document istoric realizat de un istoric al clipei – Marius Tucă – cu un alt istoric al clipei: Ion Cristoiu.

Marius Tucă: Bun găsit, oameni buni la o nouă emisiune Marius Tucă Show, la Smart TV. Sigur că se întreabă foarte multă lume ce înseamnă Smart TV. Este un proiect care este în facere, nu aş putea spune în chinurile facerii, că nu se chinuie nimeni. Până una alta urmăriţi emisiunile pe Mediafax.ro, gândul.info, miscareaderezistenta.ro, până când se va întâmpla ceea ce trebuie să se întâmple, adică să obţinem o licenţă de la CNA şi să ne vedeţi pe cablu aşa cum se văd toate celelalte televiziuni. Dar despre asta o să mai vorbim. Invitatul meu în această seară este domnul Ion Cristoiu. Bună seara, bine aţi venit.

Ion Cristoiu: Bună seara. Ce e aia „Mişcarea de rezistenţă”?
Marius Tucă: Mişcarea de rezistenţă nu are legătură cu rezistenţa din munţi, e un site, care se cheamă chiar aşa miscareaderezistenta.ro.
Ion Cristoiu: E în legătură cu #Rezist?
Marius Tucă: Nu, nu, nu. Nu are nicio legătură.
Ion Cristoiu: Păi şi împotriva cui rezistaţi?
Marius Tucă: Împotriva prostiei, prostiei revărsate şi aşa mai departe.
Ion Cristoiu: O să-l citesc.
Marius Tucă: E o mişcare plecată de la Jurnalul Naţional pe vremuri când dumneavoastră colaboraţi la noi, dar nu aveaţi timp să ne mai citiţi şi pe noi. Că abia vă citeaţi pe dumneavoastră.
Ion Cristoiu: Nu, pe mine nu mă citesc niciodată. Şi nu mă uit la televizor unde sunt înregistrat că mă enervez.
Marius Tucă: Şi eu la fel. Niciodată nu mă uit la înregistrări şi acum suntem în postura în care o să facem emisiuni live şi nici atunci nu ne mai uităm nici în camera de previzionare. Dar ăsta este un exerciţiu pe care îl recomand jurnaliştilor mai tineri, sau tuturor, să-l citească pe Ion Cristoiu pentru că e o voce cu totul aparte în peisajul presei. Şi asta se întâmplă de 30 de ani.
Ion Cristoiu: De 51 – 52 de ani.
Marius Tucă: Vorbesc de democraţie.
Ion Cristoiu: Şi înainte se făcea presă aşa că…
Marius Tucă: Bineînţeles că se făcea şi înainte presă. Dar cred că în ăştia 30 de ani aţi scris în fiecare zi.
Ion Cristoiu: Aşa e.

(…)

La alegerile prezidenţiale, Rareş Bogdan m-a scos din joc fără să-mi spună de ce

Ion Cristoiu: E atât de proastă presa din România…
Marius Tucă: Adică nu mai contează?
Ion Cristoiu: Ar fi meritat discutat dacă am fi avut un club de discuţii despre presă.
Marius Tucă: Domnul Cristoiu, sunteţi necruţător. Cu Rareş Bogdan aţi cochetat, aţi fost într-o relaţie, nu ştiu dacă de prietenie, dar de colaborare aş putea spune exemplară.
Ion Cristoiu: După asta l-am înjurat.
Marius Tucă: Asta vreau să spun. După ce aţi fost într-o perioadă de colaborare, să spunem, chiar exemplară, aţi schimbat cumva mersul scrisului în ceea ce-l priveşte. Ba chiar l-aţi atacat foarte dur, aş putea spune. De ce? S-a schimbat el? V-aţi schimbat dumneavoastră? S-a schimbat lumea?
Ion Cristoiu: Pentru că, să fac o dezvăluire, la alegerile prezidenţiale m-a scos din joc fără să-mi spună de ce. Atunci, între cele două tururi…
Marius Tucă: Ah, a zis că nu mai are nevoie de dumneavoastră. Dar la un interviu aţi participat, mi-aduc aminte foarte bine.
Ion Cristoiu: Nu după primul tur. Eu în seara primului tur…
Marius Tucă: Nu, nu, nu. În primul tur aţi participat, aţi avut emisiune împreună.
Ion Cristoiu: Nu, înainte de primul tur.
Marius Tucă: Şi după care v-au spus… de ce să fi făcut asta?
Ion Cristoiu: Să spun de ce. În seara primului tur, oricine s-ar fi uitat la emisiunea respectivă, în speţă Victor Ponta sau consilierii cărora le dădea bani şi-ar fi dat seama că ceva este în neregulă. Eu am dezvăluit diversiunea cu diaspora. S-a întâmplat aşa: Rareş Bogdan ne-a chemat pe mai mulţi să discutăm primul tur. Rezultatele. Şi, din nenorocire pentru el, eu nu eram lângă el. Eram mai încolo. Şi începem noi, eu neştiind piesa, interesant că eu de foarte multe ori cad într-o piesă fără să-mi dau seama, şi eu discutam cum e cu primul tur, cu rezultatele, şi la un moment dat Rareş Bogdan zice: staţi un pic, problema este la ambasade. Bun, l-am lăsat 4, 5 minute să transmită. Nu am apucat să iau cuvântul să zic: şi, pe locul doi s-a clasat…pe locul trei s-a clasat…Zice: problema e că acum demonstranţi se îndreaptă către Ministerul de Externe, noi avem acolo o …
Marius Tucă: Un car de reportaj…
Ion Cristoiu: Hopa! Când am auzit cu carul ăla….cum aveţi voi acolo, am zis eu?
Marius Tucă: Şi nu avuseserăţi până atunci habar că se poate întâmpla sau că se va discuta despre ce se întâmpla la ambasade?
Ion Cristoiu: Păi nu ştiam, de aia ghinionul meu. Şi atunci ei au decis, după acea emisiune, unde dacă Ponta se uita vedea că acolo se vedea din…pentru că, de exemplu, Rareş Bogdan zice: Şi acum, va fi acolo….unul….
Marius Tucă: Dar unde avea loc discuţia asta?
Ion Cristoiu: În studio. Noi eram în studio, ca şi cum m-aţi invita dumneavoastră.
Marius Tucă: Era live totul.
Ion Cristoiu: Ca şi cum şi eu nu ştiu piesa. Şi la un moment dat să sune, nu ştiu, Udrea, zic şi eu. Să zicem un mare adversar.

Diaspora au pus-o la cale „băieţii” pentru a justifica diferenţa aia uriaşă între turul I şi turul II

Marius Tucă: Cine a pus la cale diaspora, atunci, în 2014?
Ion Cristoiu: După părerea mea au pus-o la cale „băieţii” şi nu ca să aducă lumea la vot, pentru că nu a venit lumea la vot, ci pentru a justifica diferenţa aia uriaşă între …
Marius Tucă: Turul întâi şi turul doi.
Ion Cristoiu: Da. Asta am vrut să spun că în cazul de faţă…şi apoi nu m-au mai invitat, adică, mă rog, Rareş o să spună o dată, când o să-şi scrie memoriile …
Marius Tucă: A primit ordin, sau ce?
Ion Cristoiu: Nu mi-au zis, că ei nu-mi spun, nimeni nu spune.
Marius Tucă: Dar el?
Ion Cristoiu: Nu ştiu, la un moment dat trebuia să mă cheme, eu făceam în fiecare emisiune, nu ştiu, miercuri, de regulă venea maşinăria, să vină maşina cutare, am văzut, am stat acasă, dar nici eu nu am sunat că mi-am dat seama, am mirosit că e ceva în neregulă…
Marius Tucă: A fost aşa, o înţelegere tacită până la urmă.
Ion Cristoiu: Păi nu, că dacă eu întrebam când vine maşina… ( pentru transportul la emisiune, n.r.)
Marius Tucă: Nu mai venea niciodată. Dar de ce l-aţi făcut un politician isteric mai devreme?
Ion Cristoiu: Nu, am zis ca stil de ziarist.
Marius Tucă: Şi ca politician? Păstrează acelaşi stil?
Ion Cristoiu: Da, şi cred că va fi de mare succes.
Marius Tucă: Credeţi că va ajunge preşedintele PNL?

În momentul în care se va constata că nu are nicio şansă Klaus Iohannis, stăpânii lui îl schimbă mâine

Ion Cristoiu: Nu am nicio îndoială. Ba poate să ajungă şi preşedintele României. Ca să vă enervez.
Marius Tucă: Peste 5 ani, mai e mult până atunci.
Ion Cristoiu: Nu ştiu, nu ştiu.
Marius Tucă: Credeţi că ar fi contracandidatul lui Iohannis?
Ion Cristoiu: În momentul în care marele….
Marius Tucă: Nu are timp. Şef al PNL poate fi.
Ion Cristoiu: Păi, şi ce? Ăla de la Kiev a avut timp? În momentul în care se va constata că nu are nicio şansă Klaus Iohannis, stăpânii lui îl schimbă mâine. Mâine.
Marius Tucă: Are stăpâni? Haideţi, domnul Cristoiu, ce naiba?
Ion Cristoiu: Eeee….păi ce ăla de la … Porosenko nu are? Ce dracu!
Marius Tucă: Apropos, că vine asta şi vom vorbi despre alegerile prezidenţiale că avem atât de multe teme şi nu o să ne ajungă timpul, ca de obicei, lumea vrea feţe noi, de fapt, nu? De asta vorbiţi, că în România s-ar putea să se întâmple. Ce s-a întâmplat în Ucraina? Că aţi scris despre asta.
Ion Cristoiu: Ce s-a întâmplat în Ucraina s-a întâmplat cu Trump, şi el din afara sistemului, cu Beppe Grillo în Italia, cu tanti, cu doamna….doamna….nu am, ca dovadă că nici nu o ştiu, din Slovacia, ( Zuzana Caputova, preşedintele Slovaciei, n.r.), cu Macron…
Marius Tucă: Asta cu tanti sună bine.
Ion Cristoiu: Păi, nu ştiu… era o tanti.
Marius Tucă: O doamnă căreia aţi putea să-i spuneţi ”fă”, ca să ne aducem aminte de un editorial celebru care a costat mult.
Ion Cristoiu: Care era să mă coste casa. Bun. Şi atunci, dacă aţi observat, oamenii… Radu Portocală în cartea lui despre Macron, pe care am şi comentat-o, el numeşte aşa: el numeşte post-politic, adică au venit nişte generaţii, mai ales astea de pe internet, care vor nu feţe noi, nu, nu….cu cât eşti mai ageamiu, adică cu cât nu te pricepi mai mult, cu atâta…
Marius Tucă: Cu cât eşti mai novice, cu cât eşti mai nou, cu cât nu ai habar…
Ion Cristoiu: Da, cu atât ai mai mari şanse. Din două motive. Unu: eşti considerat că nu eşti cu ”gaşca”, toate partidele tradiţionale se duc…
Marius Tucă: Eşti în afara sistemului, de fapt. Trump aşa a câştigat.
Ion Cristoiu: Da.
Marius Tucă: Că nu-i dădea nimeni nicio şansă, aduceţi-vă aminte.
Ion Cristoiu: Da, dar….al doilea motiv mai puţin cunoscut este următorul: poporul, cum este şi domnul ăsta, actorul ăsta de comedie, vede în tine….se vede pe el. Zice: băi, dacă a ajuns ăla preşedinte, nu-i nicio problemă. De regulă, clasa politică de până acum sperie alegătorul. Ăla, care se duce numai pe acolo…
Marius Tucă: Trebuie unul care să semene cu ei, într-un fel, care nu a făcut parte din politică, care nu a făcut parte din sistem…
Ion Cristoiu: Şi care ajunge uşor fără să ştie politică. De regulă, şi la USR se întâmplă aşa, alegătorul ăsta tânăr, omul tânăr zice aşa: nu pot să intru în politică, acolo sunt ăia, Băsescu, Iliescu. Şi apoi zice: stai puţin că e unul Ghinea, uite măi că e ca mine.
Candidatul la Preşedinţia României va fi corespondentul lui Zelenski de la Kiev. După părerea mea va fi cineva care nu a avut de-a face cu politica, şi anume va fi Codruţa Kovesi.
Marius Tucă: USR-ul este excepţia din punctul ăsta de vedere.
Ion Cristoiu: Şi USR-ul este expresia asta. Adică ei văd în partidul ăsta, se văd pe ei. Zice: măi, dacă a ajuns Chichirău.
Marius Tucă: E adevărat, dar Cioloş, Cioloş este totuşi unul care este din sistem dacă stăm să ne gândim.
Ion Cristoiu: Dar el nu este de la USR.
Marius Tucă: Nu e de la USR, dar au făcut o alianţă.
Ion Cristoiu: Dar nici el nu trece, nu din sistem, nu trece ca vechi.
Marius Tucă: Nu trece, e adevărat. Credeţi că Cioloş va fi candidat la preşedinţia României?
Ion Cristoiu: Nu. Va fi corespondentul lui Zelenski de la Kiev. După părerea mea va fi cineva care nu a avut de-a face cu politica, şi anume va fi Codruţa Kovesi.
Marius Tucă: Deci, până la urmă credeţi că va fi, va candida Codruţa Kovesi.
Ion Cristoiu: Dacă va primi ordin va candida.
Marius Tucă: Domnule, dar toţi trebuie să primească ordin în ţara asta? Ca să candideze?
Ion Cristoiu: Domnul Tucă, dumneavoastră credeţi că actorul ăla de comedie au venit americanii şi au zis: băi, poporul ucrainean ne-a făcut o surpriză. Hai, domnule mă luaţi peste picior? Sau vreţi să mă provocaţi?
Marius Tucă: Tocmai dumneavoastră sunteţi ăla care sunteţi….nu ştiţi, că de fiecare dată ne puneam întrebarea asta legată de o chestie clasică aveam un răspuns….normal. Dar punem întrebarea. Nu vă aduceţi aminte că la un moment dat spuneam de ce i-a dat ăluia amendă…nu ştiu cine era, ceva cu…şeful SIE.
Ion Cristoiu: Da, există. Ca să fiu agramat, una dintre cele mai virale chestii de pe internet am înţeles că este o întrebare de tip Cristoiu. Nu ştiu, era cu cocaina, am înţeles că a apărut poza mea şi zicea aşa, întrebare idioată de tip Cristoiu: Dar de unde avea marea cocaină?
Marius Tucă: Păi da, şi eu vă întreb atunci.
Ion Cristoiu: Am înţeles că am rămas faimos prin întrebările astea.
Marius Tucă: Bun. Dumneavoastră credeţi că serviciile, americanii sau cine vreţi, că vorbim despre teoria conspiraţiei, ajută.
Ion Cristoiu: Nu e o conspiraţie.
Marius Tucă: Actorul, da? Ca să nu zicem actoraşul cum se poartă la modă, actorul ăsta ucrainean era figura perfectă pentru a fi făcut preşedinte, să spunem, da?
Ion Cristoiu: Da, şi care să lase impresia că e nou.
Marius Tucă: Că e nou. De fapt, este şi el la ordin şi cineva l-a…
Ion Cristoiu: Ei au constatat, se constată, aţi uitat că sunt specialist în CIA, ştiu aproape tot, în operaţiuni desecretizate de ei.
Marius Tucă: În ideea că ei îl identifică, ăsta este personajul de care avem nevoie, ăsta o să fie preşedintele, aşa cum s-a întâmplat şi cu revoluţia portocalie, ăsta-i omul.
Ion Cristoiu: Îl verifică.
Marius Tucă: Da. După care îl lansează în cursă.
Ion Cristoiu: Da, şi poporul mai trăieşte 5 ani în iluzia…până când…
Marius Tucă: Până când ajunge. Dar nu e o figură mesianică. Ştiţi că vorbeam de figuri providenţiale. Este doar ceva nou, apropos de ce spuneaţi.
Ion Cristoiu: Nici Trump nu este figură mesianică.
Marius Tucă: E adevărat. Dar nici om providenţial.
Ion Cristoiu: Nu, nu om providenţial. Dar are o calitate, o trăsătură pe care o spune Portocală despre Macron: nu făgăduieşte nimic. Şi atunci, fiecare vede în el…în Ucraina am stabilit, ăia din Est unde sunt rusofoni au zis: ăsta e omul nostru că ştie ruseşte, tinerii au zis: e de-al nostru, că e cu bancuri, cutare…
Marius Tucă: Tânăr, actor de comedie.
Ion Cristoiu: Actor de comedie nu ştiu cât de bun e, poate ar trebui să vedem. Pro-occidentalii au zis: nu se poate, ca şi mine, să nu fie, să nu ştie….şi atunci ajunge preşedinte.
Marius Tucă: Cu atât mai mult că aţi avut remarca asta incredibilă, şi Porosenko şi Timoşenko au fost aruncaţi la lada de gunoi a istoriei, până la urmă.
Ion Cristoiu: E o lecţie extraordinară. Când vin turcii….puteai să fii….atenţie, dacă erai Ştefan cel Mare te respectau mai mult turcii decât dacă erai un domn fanariot.
Marius Tucă: Am înţeles. Şi Kovesi?
Ion Cristoiu: Mi se pare…
Marius Tucă: Se încadrează în ceea ce spuneaţi dumneavoastră, dar face parte din sistem. A fost procuror general, a fost şef al DNA.
Ion Cristoiu: Nu politician.
Marius Tucă: Ah, nu a fost politician.
Ion Cristoiu: Păi nu trece…nu e vorba de … nu sistem.
Marius Tucă: Ştiţi care e chestia? Dacă-mi spunea cineva acum câţiva ani m-aş fi enervat … acum nu mi se mai pare nimic nelalocul lui.
Ion Cristoiu: Eu nu am înţeles prin sistem cu S sistemul în sensul de ce înţelegem noi acum, binomul. Este vorba că clasa politică, şi ea e de vină, tradiţională, şi în România, e considerată un fel de gaşcă închisă, da? Dacă vrei să intri la…
Marius Tucă: Nu mai intră nimeni…
Ion Cristoiu: …la PSD, trebuie să te duci, să fii nepoata lui ăla, şi atunci e o mare problemă. Dacă partidele astea tradiţionale, uite că am devenit profet, nu se modernizează în sensul că nu dau drumul, în sensul că nu mai sunt din astea….ele sunt ierarhizate strict, da? Cum spunea la un moment dat Camil Petrescu.
Marius Tucă: Foarte greu pătrunzi în ele.
Ion Cristoiu: Dar şi în perioada interbelică erau, şi de aia au venit legionarii în ’37, erau gata gata să vină la putere.
Marius Tucă: Era o clasă politică anchilozată, încremenită, aceeaşi oameni.
Ion Cristoiu: O gaşcă în care nu intrai.
Marius Tucă: Şi o castă închisă.
Ion Cristoiu: După alegerile din 2016, măcar un partid, aţi văzut vreun partid de opoziţie, PNL, să vină nu ştiu, Titulescu, adică să vină unul nou, un mare intelectual, vedetă? Nu!

Crin Antonescu l-a sunat în glumă pe Klaus Iohannis şi i-a zis „Ponta a decis” şi ăla era să leşine

Marius Tucă:  Mie mi se pare o chestiune incredibilă care a trecut aproape neobservată…. cum ajuns candidat şi preşedinte Klaus Iohannis. Imaginaţi-vă, Klaus Iohannis era primar la Sibiu şi a fost adus aici de două ori, ca sfintele moaşte, să fie premier. Băsescu nici nu l-a băgat în seamă, aduceţi-vă aminte. Şi Crin Antonescu, şeful PNL, vin alegerile locale, nu cred că erau parlamentare…
Ion Cristoiu: Nu, vine februarie 2013, unde…
Marius Tucă: Erau parlamentare sau locale? Că nu mai ştiu
Ion Cristoiu: Nu am ajuns încă la parlamentare.
Marius Tucă: N-am ajuns, la locale.
Ion Cristoiu: Înainte de locale.
Marius Tucă: Înainte de locale, da
Ion Cristoiu: În februarie 2013, Crin Antonescu îl aduce prim-vicepreşedinte, înfiinţând funcţia.
Marius Tucă: Pentru el. Exact. Asta mi se pare o chestie incredibilă. Un manual de politică sau dacă vreţi de servicii că acolo s-a întâmplat totul. Îl aduce prim-vicepreşedinte, vin alegerile locale, unde rezultatele…
Ion Cristoiu: Nu, au venit europarlamentarele.
Marius Tucă: Europarlamentare sau locale?
Ion Cristoiu: Europarlamentare.
Marius Tucă: Da, spun amândoi că-şi dau demisia, dar pentru că unul era preşedinte, unul prim-vicepreşedinte, face un pas în spate Crin Antonescu şi Iohannis pentru ca a doua zi şi el de fapt să nu-şi
mai dea demisia şi cu chestia asta să devină preşedintele PNL şi candidatul la Preşedinţia României
Ion Cristoiu: Adaug încă un moment care v-a scăpat.
Marius Tucă: Incredibil
Ion Cristoiu: Pot să mai adaug un moment? Ca să ajungem la o concluzie.
Marius Tucă: Da.
Ion Cristoiu: Ştiţi ce înseamnă într-un partid ca PNL să ajungi direct prim-vicepreşedinte, că vor toţi ăia… Mai ţineţi minte scandalul ministru de Interne domnul Iohannis şi nu…ce era? la Finanţe sau nu ştiu ce… în Guvernul USL, era încă USL, şi vicepremier cu securitatea naţională, care nu mergea.
Marius Tucă: Da
Ion Cristoiu: Păi acum sunt tot mai multe date şi le voi spune că totul era o comedie. Ei erau siguri că Ponta refuză. Există o…
Marius Tucă: Păi şi eu ştiu atunci ei făceau propunerile pentru ca Ponta să refuze. Era clar
Ion Cristoiu: Vă dau un amănunt din interior pe care o să vi-l confirme Crin Antonescu. La un moment dat, Crin Antonescu l-a sunat în glumă pe Klaus Iohannis şi i-a zis „Ponta a decis” şi ăla era să leşine.
Marius Tucă: A decis, ce?
Ion Cristoiu: Că vei fi.
Marius Tucă: Aaa, că va fi.
Ion Cristoiu: Deci ei au zis aşa…
Marius Tucă: Ca să-l pună, ce vrea să-l pună? Viceprim-ministru?
Ion Cristoiu: Păi nu, era ceva incompatibil. Ei au cerut aşa… era ceva un post de ministru, iar ca viceprim-ministru, nu era ministru pe domeniul lui, era locul lui Oprea. Şi-atunci erau siguri. Şi la un moment dat, Crin Antonescu, există dovezi, l-a sunat să facă o glumă. Şi ăla era să leşine deoarece piesa… nu ştiu… dvs ca să scăpaţi de ceva ziceţi: „Domnul Cristoiu, eu sunt de acord dacă staţi în cap acuma şi la un moment dat stau şi dacă dvs. staţi în cap eu mă dezbrac.”
Marius Tucă: La bustul gol. Şi cine a pus la cale operaţiunea? Acuma pare simplu. Crin Antonescu, şeful PNL cu autoritate 100%, da? Îl aduce el cu puterea lui şi îl pune pe Klaus Iohannis prim-vicepreşedinte. Şi dintr-odată îşi dau demisia amândoi, ăsta pleacă definitiv, din momentul ăla Crin Antonescu iese definitiv din scena politică, iar Klaus Iohannis după ce şi-a dat demisia devine preşedintele PNL şi candidat la preşedinţia României şi până la urmă, cine?
Nu există trădători, ei sunt în limbajul serviciilor idioţii utili. Util în ce sens, ăla e manipulat fără să vrea
Ion Cristoiu: Şi pe Ludovic Orban cine l-a convins să-l aducă pe Rareş Bogdan primul pe liste?
Marius Tucă: Păi cine? Răspundeţi-mi!
Ion Cristoiu: Păi nu, să ne întoarcem.
Marius Tucă: Eu cred că Hellvig a avut un…
Ion Cristoiu: Întrebările dvs care sunt retorice confirmă…
Marius Tucă: Da, dar vreau să răspundeţi la ele.
Ion Cristoiu: Păi nu, mă confirmă pe mine în teza cu cel din Ucraina, da? În primul rând cum s-a întâmplat, nu zic din Ucraina, cu Klaus Iohannis. Erau nişte tipi, ei fac sondaje, marii regizori, şi aveau problemă în România. „Băi cine va fi preşedinte, că Traian Băsescu nu va mai fi. Păi să-l întrebăm pe Băsescu”. Şi asta ştiu. Şi a venit Joe Bidden şi l-a întrebat şi Traian Băsescu a zis că nu s-a hotărât. Vă imaginaţi, era prin ianuarie 2014. Bun. Şi-atunci ei încep să facă sondaje pe plan… Şi zice aşa ţinta, da? Cine ar fi ? Unul care să aibă, nu ştiu ochelari ca Marius Tucă.
Marius Tucă: Înalt, tandru, mişto, am mai multe calităţi. Să nu rămânem doar la ochelari
Ion Cristoiu: Înalt, cutare, cutare. Eu spun ce spune publicul-ţintă. „Cum vreţi voi să fie preşedintele României?”. Nu ştiu, să fie unul înalt, să fie de la Sibiu, să fie neamţ, cutarte, cutare, cutare. Bine şi începe, hai să vedem pe unde… aaaaa…nu, vorbesc serios.
Marius Tucă: Cine au fost trădătorii? Locali, pentru că nu se poate niciodată dinafară fără să ai trădători în…. şi de obicei sunt cei apropiaţi.
Ion Cristoiu: Nu există trădători, ei sunt în limbajul serviciilor idioţii utili. Util în ce sens, ăla e manipulat fără să vrea. Deci mai mult ca sigur că în jurul lui Crin au fost nişte tipuri care de regulă…
Marius Tucă: Nu mai mult ca sigur, au fost…
Ion Cristoiu: Care sunt corecţi până la un punct. Sunt corecţi, cutare, încredere absolută.
Marius Tucă: Şi mai e o chestie incredibilă. În momentul în care şi-a dat Crin Antonescu demisia, ăia au spus „noi am fost corecţi până acum, acuma e treaba noastră ce facem că el şi-a dat demisia”, nu credeţi?
Ion Cristoiu: Cine, ăia din jur?
Marius Tucă: Da, da. Exact
Ion Cristoiu: Da, păi ei au spus aşa: „Domnul preşedinte noi obţinem la europarlamentare”, şi i-au mai vârât şi nişte sondaje.
Marius Tucă: 30%
Ion Cristoiu: Ce 30, 40%, nici nu discutăm.
Marius Tucă: Aaa, era deci dinainte planul pus la cale.

     Cred că preşedintele României e decis de acum un an, dar noi nu ştim

Ion Cristoiu: Da. Şi a mai zis aşa „Ca să mobilizăm oamenii”, că băieţii sunt buni, da?, „trebuie să veniţi dvs să spuneţi <bă, ori, ori>”. Şi i-au întins capcana. Ăla, Iohannis o fi zis şi el…
Marius Tucă: Capcana era întinsă de-atuncea şi cred că Iohannis ştia din primul moment tot planul.
Ion Cristoiu: Asta îmi spune mie că preşedintele Românie era deja decis de acum vreun an.
Marius Tucă: Şi credeţi că e decis şi pentru anul ăsta?
Ion Cristoiu: Cred că da, dar noi nu ştim. Şi atunci o serie de mişcări care nouă ni se par aşa întâmplătoare sau bizare adică… poate că Secţia aia a magistraţilor, ca să vă enervez eu pe dvs, poate că.
Marius Tucă: Nu mă enervaţi.
Ion Cristoiu: Poate că Tudorel Toader a fost în piesă când a dat-o pe aia afară, pentru că dacă nu o dădea afară pe Codruţa, acum era terminată, de acord?
Marius Tucă: Da
Ion Cristoiu: I se termina mandatul şi era tocată, cu Negulescu…da? Poate dacă nu era chemată chiar în ziua în care se tot discuta…
Marius Tucă: E adevărat
Ion Cristoiu: De unde ştiţi dvs că ei nu joacă…
Marius Tucă: Dar apropos de Klaus Iohannis şi cu asta închidem subiectul şi după aia o să discutăm despre presă, dacă-mi daţi voie, mi-aduc aminte de o imagine epocală… vorbeaţi la începutul emisiunii despre emisiunea lui Rareş Bogdan, alo ambasadele, nu au fost lăsaţi românii să voteze. Klaus Iohannis, după primul tur, a făcut o conferinţă de presă, era uşor euforic aşa, a spus mulţumesc pentru vot, nu ştiu ce, vom învinge, vom face şi a plecat fără să spună măcar un cuvânt despre scandalul ambasadelor care era, de fapt, fitilul sau bomba care urma să fie detonată pentru turul al doilea. A plecat, atenţie, sunt imaginile incredibile, poate le găsim odată şi le dăm.
Ion Cristoiu: Nu mai ţin minte.
Marius Tucă: A plecat şi a făcut câţiva paşi, şi, probabil ziariştii au plecat sau şi-a adus aminte şi s-a întors şi „aaa, era să uit, este indamisibil, ambasadele”… şi cel mai important subiect pe ăla îl uitase, cu care trebuia să înceapă să ţină conferinţa de presă, pentru că presa era prelucrată de aşa natură încât fierbea în legătură cu… s-a şi dovedit în turul al doilea cu ambasadele şi votul la ambasade. Şi s-a întors „aaa, era să uit în legptură cu votul la ambasade, mi se pare inadmisibil că românii nu sunt lăsaţi să voteze”…
Ion Cristoiu: Pot să ridic şi eu o enigmă, poate o dezlegaţi, sunteţi mai deştept ca mine.
Marius Tucă: Doamne…
Ion Cristoiu: Pe 24 septembrie 2014, împreună cu Rareş Bogdan, am şi interviu, i-am luat un interviu lui Klaus Iohannis, la cererea mea, că nu ştiam nimic despre el. Foarte interesant, că nimeni nu a povestit. Am ajuns la emisiune şi traversând holul ăla l-am văzut venind singur pe Klaus Iohannis. Şi mi-a plăcut să ştiţi, nu venise… De regulă…
Marius Tucă: Vin cu oameni, cu staff.
Ion Cristoiu: Singur şi s-a aşezat şi la un moment dat pe parcursul emisiunii i-am zis „domnul Klaus Iohannis, domnul primar, ştiţi că mâine se va deschide procesul cu ANI?” Şi-a zis că cutare… era ăla… eu ştiam lucrătura cu Maior, şi după emisiune şi aici e enigma, a venit şi-a zis „chiar aşa este”. Credeţi că el ştia sau s-a jucat teatru?
Marius Tucă: Eu cred că ştia 100%.
Ion Cristoiu: Ca să vedeţi cât de uşor de manipulat sunt eu.
Marius Tucă: Şi eu de multe ori

Sursa: https://www.cristoiublog.ro/gindul-lui-cristoiu-de-simbata-27-aprilie-2019/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.