Observator

Ordonanța militară nr.1/2020, Ion Cristoiu: „Stare de asediu pe timpul nopții! Să nu circule virusul conspirator Covid-19?”

                     Jurnal din vremuri de Coronavirus 1.Vineri, 20 martie 2020, toate […]

 

                   Jurnal din vremuri de Coronavirus

1.Vineri, 20 martie 2020, toate televiziunile de știri, dar și generaliste, au difuzat pînă la inundație catastrofală noul Mesaj către națiune al lui Klaus Iohannis. N-aș fi aflat ce-a zis Sanitarul de la Cotroceni, cel care în 27 februarie 2020, ne sfătuia să nu ne îngrijorăm: „Coronavirus se reduce la o tuse ușoară”, dacă la televiziunile la care am intrat pentru a-mi da cu părerea nu ar fi fost pus în neștire.

Am observat mai întîi că distinsul a citit textul de pe prompter. Text scris de alții și, mai rău, trecut prin el fără să-l atingă ca fulgerul printr-un paratrăsnet. Cum să citești un text care se vrea un mesaj menit să emoționeze, să facă națiunea să tresară? După ce l-am auzit pe tot mi-am dat seama că textul nu putea fi altfel decît citit. Nimic omenesc, nimic din suflet. Un text plat ca o bucată de tablă, un text plin de clișee și acelea ieftine: Împreună vom reuși, protejați-vă pe voi și pe cei dragi, românii, popor greu încercat, bla, bla. Au urmat deja binecunoscutele sfaturi de igienă date de dimineața pînă seara de doctorii în criză de andropauză și de vedetism.

Chiar n-a înțeles Klaus Iohannis că națiunea așteaptă de la el și altceva decît cuvinte goale? Ca de exemplu, constituirea unei celule de criză pentru românii risipiți prin toată lumea, plecați din țară cu diferite treburi, uitați de consulate și ambasade. Această celulă de criză condusă de președinte ar trebui să centralizeze pe românii care cer Guvernanților să-i aducă în țară, pentru că aeroporturile sînt închise și în locurile unde sînt ei localnicilor numai de repatrierea lor nu le arde.

Ar fi trebuit ca președintele, cel care s-a dat cocoș pînă acum în fața societății civile, să facă un apel către toate ONG-urile din România să ajute bătrînii uitați prin casă, ajutîndu-i să cumpere cîte ceva, să le trimită mesaje de încurajare, să constituie centre cărora mamele care s-au trezit cu copiii pe cap să fie sfătuite pe gratis.

Carmen Iohannis e prima doamnă a țării. E și profesoară. A lansat ea vreo inițiativă în numele profesorilor români de sprijinire a elevilor care trebuie să învețe acasă? A lansat ea vreo chemare către nevestele de demnitari, de lideri politici să facă o subscripție online pentru azilele de bătrîni cele mai în primejdie azi? Ați auzit-o că-și va vinde una din numeroasele rochii de prisos ca să ajute un spital?

2.Pe parcursul conferinței de presă de la MAI de sîmbătă seara, Ionuț Crivăț mi-a trimis trimis următorul SMS: Bună seara, domnule Ion Cristoiu, Uitați-vă pe TVR 1, e revoluția în direct.

Distinsul și talentatul nostru colaborator se referea la felul în care cei trei – Marcel Vela, Bogdan Dospescu și Raed Arafat – așteptau să le vină rîndul ținînd în mînă hîrtia din care urmau să citească. Revoluția în direct din 22 decembrie 1989 s-a definit prin spectacolul personajelor mai mult sau mai puțin cunoscute devorate de așteptarea să le vină rîndul la citirea unui text. Culmea a fost atinsă în spectacolul Coronavirus în direct de Marcel Vela, șturlubatecul nostru ministru de Interne, care a simțit nevoia să încheie montajul literar-artistic de sîmbătă seara cu un Mesaj către națiune, alcătuit din cîteva rînduri:

„În închiriere aș dori să transmit un apel. Dragi români, ne confruntăm cu una dintre cele mai mari crize din ultimii ani, dar rezolvarea se află la noi, este în puterea noastră să găsim resursele. Acum, poate mai mult ca niciodată, să arătăm forța pe care acest popor a avut-o dintotdeauna. Absența celor dragi este dureroasă, dar pierderea lor poate fi tragică. Rămîneți în case! Limitați-vă întîlnirile și respectați regulile! Prioritatea noastră, a guvernului, a factorilor responsabili este viața românilor. Împreună am rezistat prin războaie, cutremure și dictatură, vom rezista și acum uniți ca unul. Dumnezeu să binecuvînteze România! Vă mulțumim!”

Aceste cîteva rînduri, scrise de consilieri, au fost citite (!!!) de Marcel Vela, zis și om politic. Ridicolul fără margini al momentului a fost dat de conținutul textului. Acesta s-a vrut un mesaj emoționant adresat Națiunii, de intensitatea emoțională a unei cereri în căsătorie. Patetismul mesajului impunea rostirea directă, fără lectură. Avînd în vedere că Mesajul conținea doar cîteva rînduri, nu putea Marcel Vela să-l învețe pe de rost?

Marii oameni politici se dezvăluie în vremuri de Criză. În vremuri de Criză se dezvăluie însă și piticaniile politice. Un Klaus Iohannis care e incapabil să se adreseze liber Națiunii aflate la grea încercare. Un Marcel Vela care citește de pe hîrtie Dumnezeu să binecuvînteze România!

3.Spre deosebire de mulți jurnaliști nu consider Măsurile anunțate de MAI ieșite din comun. Ele erau previzibile din două puncte de vedere:
Au urmat campaniei propagandistice de denunțare a celor care au ieșit sîmbătă la grătar, considerați de Poliție ca niște teroriști care aruncă în aer România cu fleici și nu cu grenade.

Sînt o imitare a măsurilor luate în Franța și Italia. Spre deosebire de cele din Franța și Italia, ele au o doză serioasă de absurd. Măsurile privind ieșirea din casă sînt doar recomandări pentru perioada ora 6 – ora 22 și interdicțiile pentru orele 22 – 6. De regulă interdicția de circulație pe timpul nopții se dă în stări de asediu, cînd uneltitorii, complotiștii, ilegaliștii, spionii se pot mișca dintr-o parte într-alta a țării. În cazul Coronavirus interdicția pe timpul nopții tipică stării de asediu e completamente absurdă. Ce vrea să blocheze ea? Circulația virusului conspirator? Reuniunea în grupuri de persoane tipică miezului nopții? Noaptea ies de regulă pe stradă fantomele. Să credem că interdicția tipică stării de asediu e pentru protejarea fantomelor de îmbolnăvirea cu Coronavirus?

                                                                                       Ion CRISTOIU, cristoiublog.ro

3 Comments

 1. lutalo

  Vorbind despre cei care au făcut stocuri, în vederea speculei, Vela spune: “… nu să se gândească unii la cum se pot îmbol.. îmbogăţi profitând de această situaţie creată.” (min. 5:00-5:25)

  De ce “situaţie creată” şi nu simplu “situaţie”, sau “situaţie cu care ne confruntăm”, sau “situaţie în care ne aflăm” ??? Oare aici a ciripit păsărica ???

  • nhic

   ” îmbogăţi profitând de această situaţie creată.”
   -creata de catre cine?
   -situatie creata DE CATRE IMBOGATITI!

   da,e deja clar:se pregateste re-instaurarea bolshevismului,ii “antreneaza” azi pe unii romani imptriva celorlaltzi pe motiv clar-CHIABURI!
   “vela” citeste ce i-a scris partidul comunist chinez.

   mai scarbos e ca “recomandarile militare” sunt CATRE POLITIE!
   -da,in general politia te pune sa scrii declaratzii

 2. Andrei

  Toți oamenii din industriile esențiale cum sunt cele alimentare merg la muncă și apoi la magazin unde se întâlnesc cu pensionarii vulnerabili. Nu facem mai nimic cu o astfel de carantină. Sunt închise afacerile pe care le-a desemnat guvernul non-esenstiale dar sunt deschise altele unde se duc oamenii la muncă și unde iau contactul cu sute de alți oameni și pensionari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *