Atitudini

ÎPS Teodosie, slujba de Anul Nou, de la ora 23.00

  IPS Teodosie va oficia astăzi, la fel ca şi în anii anteriori, începând cu ora 23.15, slujba de Te […]

 

IPS Teodosie va oficia astăzi, la fel ca şi în anii anteriori, începând cu ora 23.15, slujba de Te Deum şi Moliftele Sfântului Vasile cel Mare la Catedra Arhiepiscopală “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. De la ora 21.40, împreună cu PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, s-a oficiat Vecernia cu Litie la biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanţa (zona Inel II). În prima zi a anului, de la ora 08.30, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie.

La Catedrala Patriarhală, slujba de binecuvântare a Noului An a fost oficiată, joi, imediat după Vecernia Mare. Vecernia Mare cu Litie a fost pogramată la ora 16.00.

Criticată furibund de o anumită parte a presei, decizia arhiepiscopului tomitan nu este însă o noutate decât pentru necunoscătorii vieţii religioase întrucât slujba dintre ani se desfăşoară în fiecare an de la aceeaşi oră. Programul stabilit de ierarh nu încalcă normele sanitare impuse de guvern în măsura în care credincioşii pot asista şi în afara catedralei, în aer liber, la slujba care se poate auzi prin difuzoarele lăcaşului de rugaciune.

Municipiul Constanța se află sub carantină până în seara zilei de 1 ianuarie 2021.

Mihai HERSENI

 

9 Comments

 1. bali

  ”Preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină”.
  Bravo Tomitane ! Incepi sa-ti rascumperi pacatele de la examenele de admiterea la seminar.

 2. marcus

  Nu ca tine slujba dupa ora 23 ii enerveaza pe baieti, ci ca citeste Moliftele Sfantului Vasile cel Mare, sfidand astfel recomandarea (interdictia) pe care a facut-o Sfantul Sinod in frunte cu Patriarhul in 2011 (pretextul fiind evenimentul Tanacu).

  ”Preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină”.

  Poporul român se trage din geți.
  Da, geții lui Gheter, fiul lui Aram fiul lui Sem fiul lui Noe, istoria adevarata spune asta. Da, acel Gheter in al carui nume sta (litera tav) semnul crucii Fiului Lui Dumnezeu – nicidecum nu e o intamplare nici ca acvila din stema României poarta o cruce in cioc (care intarzie sa revina la locul ei pe drapel).

  • Nono

   Mark,
   Tot vrei sa ne scoti semiti, dar getii sau Cimbrii se trag din Gomer, din neamul lui Iafet. Vezi Hronograful lui Chedrinos si mai lasa Talmudul, ca nu se lipeste de Evanghelie.

   • marcus

    Nu eu vreau sa te scot semit, oricum nu esti suta la suta, istoria spune asta. Si apoi, ce e atat de rau sa te tragi si din Sem? Din Sem se trage, trupeste, si Iisus Hristos.
    Berosos Caldeul (invatat din vremea lui Alexandru Macedon) spune ca Aram si fiii sai s-au refugiat in Europa centrala, via Caucaz, fugind din calea lui Nimrod, care avansa in amonte pe Tigru (a zitit Ninive), asta pe la 2600 î.H. (imediat dupa “vremea lui Peleg”). Berosos Caldeul la sfarsit de secol III si inceput de secol II î.H. nu avea cum sa fie talmudist.

    Da, europenii au un substrat masiv iafetic, dar peste care s-a suprapus componenta Aramica (din Sem, evident) inca de la inceputuri. Europenii sunt iafeto-semitici nu doar iafetici si nicidecum indoeuropeni. Indo-europenismul este inventie marxista. In cel mai bun caz se poate spune euro-indienism, pentru ca asa arata istoria cea adevarata. Istoriografia de la pașopt incoace a inventat epocile istorice si preistoria pentru a ascunde instoria adevarata si pentru a lupta impotriva crestinismului.

    De exemplu, noi românii suntem un amestec din urmasi de-ai lui Tiras (ca substrat), Gheter, Maș si foarte probabil… ca sa-ti dau “satisfactie”, Peleg, care a fost fiul lui Eber, deci, na!… ca esti un pic de tot si evreu. 🙂 Pelasgii nu au cazut din cer in peninsula Balcanica, au venit si ei de undeva; si ghici de unde!… tot din estul Anatoliei, si tot ca refugiat din calea lui Nimrod, si tot pe la 2600 î.H., care Nimrod era cușit (vezi orasul stat Kysh [pronuntat chiuș] de langa Babilon si aparut anterior Babilonului), adica fiul lui Cuș fiul lui Ham si care Cuș era venit din rasarit (din India – cel mai probabil din zona “culturii harappa” din valea Indusului) cu ai lui si care era cu chipul negru si cu o limba diferita de cea a mesopotamienilor (spun sursele caldeene).
    Apropo, si Avram (Avraam, mai tarziu) tot din Urul Caldeei a plecat spre Haran (estul Anatoliei) pentru ca mai apoi, la chemarea Lui Dumnezeu, sa ia calea Canaanului, pe care il invadasera nelegitim, venind de pe tarmurile Marii Rosii (din Africa adica – spune tot istoria)… Canaan si ai lui (fiu al lui Ham fiind si el).

    • Nono

     Măi, Mark, măi ! O tot ții langa cu Sem al tău…Să fii sănătos, cu el cu tot !
     Nu contează nici cât o cirtă din sula cui a ieșit care neam, că toți au decăzut prin părintele tuturor oamenilor, Adam.
     Știi care-i neajunsul proiectului uman?! Virtuțile nu se transmit genetic, așa cum s-a dovedit in linia lui Set –*…Fiii lui Dumnezeu și-au luat neveste dintre fiicele oamenilor…și s-au născut uriașii *;
     a lui Noe: cei trei fii Sem, Ham si Iafet– o selecție ca o noua Creație umană, dar care a continuat sa facă aceleași păcate ca și cei înnecați de apele potopului;
     linia lui Avram-Avraam, care trebuia să fie-ATENȚIE! * neam sfânt și preoție sfântă*, care se știe cum s-a divizat si decăzut și ea;
     linia celor eliberați din sclavia Egiptului, care trebuiau să înlocuiască neamurile decăzute ale lui Canaan, dar care știm cum au copiat greșelile celor pe care i-au înlocuit.
     Așa că soluția reparatoare generală a fost întruparea Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos, cel pe care îl luptă cu sârg neamul în mijlocul căruia a ales să se nască. S-a deschis astfel posibilitatea salvării prin Iisus Hristos a tuturor neamurilor și a fiecărui om în parte; a celor care vor crede în El; fără a fi o linie genetică selectată și protejată-cultivată.
     Nu mai are astfel nici o relevanță originea genealogică, ci doar comuniunea cu Iisus Hristos sau nu.
     Se șterge astfel importanța istoriei, timpul devenind un prezent continuu, așa cum va fi in Rai.

  • M

   Eu stiam de Tiras (tracii) ca se trag din Iafet, fiul lui Noe, nicidecum din Sem!

 3. Maria

  Vă tot dati nobili pe tot internetul! Dar aveti fumuri de noblețe reptiliana, regală. Adevaratii nobili, cei ce vin din Lumina, tac si fac! Sunt buni la suflet si blanzi. Schimba lumea din jurul lor. Nu behaie ca niste oi capii, atragand spre noi si mai multi dusmani.
  Daca pentru fiecare clipa pierduta pe internet, fiecare roman ar fi plantat un copac si ar fi păzit Romania de atacurile energetice si PSI, nu am fi acum un popor pierdut la jocuri de noroc si pariuri. Pentru ca asta suntem…
  Lauda prea multa cand esti in noroi nu te ridica la Cer. Dimpotriva.
  Stiti voi cum e cu trufia…E de la
  ” celalat”. Nicidecum de la Dumnezeu. Satana s-a infumurat a crezut ca poate sa creeze si el ce a Creat Dumnezeu si a căzut. Cu infumuratii lui de demoni cu tot! Sa fiți voi urmasi ai ingerilor rebeli? Posibil, judecand dupa cate fumuri
  ” nobile” aveti. Daca este asa, atunci va meritati Iadul si sclavia. Poate ca nu sunteti chiar demoni, dar hibrizi tot sunteti.
  Fiecare alege de ce parte a baricadei lupta. E ” cernerea” si, judecand dupa lenea romanilor de a schimba ceva in bine in tara lor, cei mai multi au ales barca gresita. Asta se intampla cand fumurile si ifosele va intuneca judecata si va face trufasi. Pierdeti Cerul. Ramaneti fara Lumina. In Intunericul peșterii.

  • Nono

   Maria,
   Tu ce ai priceput din ce i-am spus lui Mark?! Tocmai nobilitatea pretinsa de Mark a unuia din fii lui Noe am combatut-o….În rest, numai de bine !

  • marcus

   Nono si Maria,
   Unde vedeti voi ca am pretis eu vreo nobilitate? Am spus doar ca nu e nimic rau in a te trage si din Sem. Si apoi ce e rau in a afla adevarul istoric? Daca aflarea istoriei nu are nici o relevanta atunci de ce ii mai invatam istorie pe copii in scoala? Din cate am vazut, in ultima vreme, politrucii de la usr-plus vor sa scoata istoria si geografia din programa scolara, pe langa ca vor sa scoata religia.

   In definitiv, traditia Bisericii Ortodoxe tot istorie e, chiar icoanele si toata pictura bisericeasca sunt de fapt istorie pusa in imagini. Cum poti sa spui ca istoria e nerelevanta!? Istoria este foarte relevanta, da, acolo, la locul ei. Am zis eu undeva ca poate fi pusa in locul sau mai presus de comuniunea cu Iisus Hristos!? Ce-aveti, fratilor!?…
   A, poate aveti ceva cu Sem. Pai… e problema voastra! Carevasazica voi aveti o problema, dragilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.