Cadran international

Israelul va trimite imigranții africani în Europa și Canada

  Israelul va trimite imigranții africani în Occident, conform unui nou acord cu ONU. Israelul a anulat planurile de deportare […]

 

Israelul va trimite imigranții africani în Occident, conform unui nou acord cu ONU. Israelul a anulat planurile de deportare a migranților înapoi în Africa, după ce a ajuns la o înțelegere cu agenția ONU pentru refugiați. Aproximativ 16.250 de migranți africani, mulți care solicita azil, vor fi reinstalați în țările occidentale, inclusiv în Canada, potrivit premierului Benjamin Netanyahu. Același număr de imigranți va primi rezidență temporară în Israel, a spus el.

„In Israel, nu-și permit africanii să facă ceea ce fac în Europa: atacuri, violuri, să arunce mobilierul pe fereastră fiindcă nu au Wi-Fi în cameră sau că mâncarea nu e bună, etc. În Israel le este frică. Parafrazând fabula «Cainele și cățelul», democrația israeliană nu e pentru căței. Nu va îndrăzni africanul să violeze o evreică, fiindcă va fi un om mort.” 

Curtea Supremă a Israelului a blocat deportările care urmau să înceapă duminică. Planul de trimitere a migrantilor africani de sex masculin în țări terțe din Africa, Uganda și Rwanda, a fost condamnat de activiști israelieni și a declanșat proteste. Noul plan va fi implementat pe o perioadă de cinci ani. Biroul domnului Netanyahu a descris acordul drept „fără precedent”. „Aceste înțelegeri vor permite trimiterea mai multor imigranți din Israel, decât în planul anterior și va fi sub auspiciile ONU și ale comunității internaționale”, a afirmat premierul israelian într-o declarație.

Pentru fiecare migrant reinstalat în străinătate, Israel va acordă „ședere temporară” unui migrant din Israel, a declarat domnul Netanyahu într-o conferință de presă.

Bună treabă: pentru un african reinstalat în Occident, un african primește „ședere temporară”, Ce înseamnă ședere temporară? O luna, două, un an? Dar nu instalat definitiv. A fost o știre acum câteva luni, care spunea că până în iunie trebuie să fie relocati în toate țările UE mii de imigranți din terțe țări supraglomerate, ex. Grecia și Italia. Acum vor fi livrați și africanii din Israel.

Canada, Italia și Germania nu și-au confirmat oficial participarea la acord.

De unde provin migranții? Majoritatea celor 42.000 de migranți africani, care se află acum Israel, provin din Eritreea – un stat unic ai cărui lideri au fost acuzați de crime împotrivă umanității printr-o anchetă a ONU – și din Sudan, o țară sfâșiată de război. Ei spun că au fugit de pericolul de acasă și că nu vor să se întoarcă în altă țara africană, dar Israel consideră că majoritatea solicitanților de azil africani sunt migranți economici. Cei mai mulți dintre ei au intrat din Egipt acum câțiva ani, înainte că un nou gard să fie construit de-a lungul frontierei deșertice, gard care a oprit majoritatea trecerilor ilegale.

Decizia din ianuarie, de a oferi migranților o sumă de bani și un bilet de avion pentru a părăsi Israelul în mod voluntar sau să se confrunte cu expulzarea forțată în caz de refuz,  a fost controversată în Israel.

Unii critici din țara și printre comunitățile evreiești din străinătate – inclusiv foștii ambasadori și supraviețuitori ai Holocaustului – au declarat că planul nu este etic și este o pată pe imaginea internațională a Israelului. Agenția ONU pentru refugiați a declarat că se încalcă legi locale și internaționale și au avut loc mari proteste în Israel.

Dl Netanyahu a declarat că opoziția era „neîntemeiata și absurdă” și că Israelul ar fi reinstalat „refugiații autentici”. Activiștii au remarcat însă că doar o mână de eritrieni și sudanezi au fost recunoscuți ca refugiați de către Israel, deoarece țara a preluat procesarea cererilor de la ONU în 2009. Rapoartele spun că planul expulzărilor forțate a fost abandonat și că acordul cu ONU a fost făcut deoarece Rwanda și Uganda s-au opus la deportarea solicitanților de azil împotriva voinței lor.

Liderii opoziției și activiștii din Israel au salutat luni noul acord. „Felicit activiștii care au luptat, au militat și nu au renunțat”, a declarat Avi Gabbay, șeful Uniunii Sioniste, cea mai mare grupare de opoziție din parlamentul israelian.

Michal Rozin, membru al parlamentului israelian și lider în luptă împotrivă expulzărilor, a declarat că acordul reprezintă „succesul israelienilor care au protestat împotrivă răului deportarii”. Dar Naftali Bennett, șeful partidului Jewish Home, care face parte din coaliția guvernamentală a domnului Netanyahu, a condamnat planul. El l-a numit „o predare totală la campania falsă din presa” și a spus că este în joc credibilitatea guvernului.

Shlomo Maslawi, consilierul orașului Tel Aviv, care a organizat proteste împotrivă prezenței multor migranți africani în sudul localității, a declarat că afacerea este un „dezastru care va avea repercusiuni în generațiile viitoare”.

Premierul Netanyahu a apărat acordul, spunând că „protejeaza interesul statului Israel și oferă o soluție locuitorilor din sudul Tel Aviv-ului și din alte cartiere, precum și celor care au venit în Israel”.

                                                                                                      Traducere și adaptare Karen SMITH 

Surse:

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-43619833

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-43424973

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *