Puncte de vedere

Istoria cu repetiție

  Au trecut treizeci de ani de când ne-am despărțit de regimul partidului unic. Pe-atunci eram disperați de existența unei […]

 

Au trecut treizeci de ani de când ne-am despărțit de regimul partidului unic. Pe-atunci eram disperați de existența unei doctrine unice, de penuria alimentară și de multe alte disfuncționalități ale sistemului. Cred că nu trebuie să ne mai întrebăm dacă atunci a fost revoluție sau lovitură de stat pentru că efectiv nu mai contează. Era un sistem care se prăbușea sub propria greutate. Mecanismele economice deveniseră greoaie, eternul „ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim” era refrenul momentului, politicul nu accepta nicio critică, iar propaganda devenise caducă. Părerea mea era că și Ceaușescu se săturase de propriul cult al personalității. Regimul lui Ceaușescu a fost, așadar, unul parcă desenat după șablon: a avut o perioadă de entuziasm la începutul său, o plafonare spre mijlocul anilor 70 și o cădere în anii 80.

Omorârea ritualică a lui Ceaușescu a fost o golănie executată la ordin extern. N-am nici cea mai mică îndoială. E cât se poate de clar că Ceaușescu nu era vinovat de niciunul dintre capetele de acuzare. Nu-l poți acuza de subminarea economiei naționale pe cel care te-a lăsat fără nicio datorie. Datorii făcute nu pentru bomboane și tinichele pe roți, ci pentru industrializarea țării. Iată-ne acum cu datorii de opt ori mai mari decât a făcut Ceaușescu și fără nici pic de industrie, fără infrastructură, dar bine furajați cu chimicale importate și imbecilizați de o propagandă infinit mai infectă decât cea de-atunci. 

Nu vreau să par superstițios, însă ceea ce ni se întâmplă seamănă ca două picături de apă cu destinul pe care l-am avut în comunismul ceaușist. Am început cu un entuziasm debordant în anii 90, în 2008 a venit plafonarea, iar acum urmează căderea. Mai mult, pentru ca treburile să semene ca după picături de apă, vă voi spune că după alegerea lui Ceaușescu în funcția de secretar general al PCR, a urmat o perioadă în care existau multiple opinii care se discutau astfel încât deciziile de la vârf să se ia după analiza fiecărui aspect. Era un mecanism mai greoi, dar pluralitatea opiniilor era benefică. Apogeul lui Ceaușescu a fost atins în timpul crizei din Cehoslovacia. A reușit magistral să evite o invazie sovietică și, în același timp, a arătat o independență de neimaginat până atunci față de Moscova. Criza respectivă însă i-a arătat lui Ceaușescu un lucru pe care puțini l-au înțeles, anume că e pe propriile picioare. Cei de lângă el au făcut un pas lateral, pregătindu-și „planul B” pentru cazul în care rușii ar invada țara. Nu s-a întâmplat asta. Ceaușescu, scăpat pe propriile-i picioare, a înțeles că nu mai e obligat să împartă decizia cu nimeni. Evenimentele ulterioare, în mare, le cunoașteți.

La fel s-a întâmplat și cu noi. Anii 90 ne-au adus o multitudine de opinii de care se ținea cont. Unii rămăseseră comuniști, alții ultraliberali, alții tradiționaliști s.a.m.d. Societatea își dezbătea fiecare mișcare pe care-o făcea. Apoi au venit anii 2000 în care puterea s-a centralizat, însă, la pachet, oamenii au primit beneficii prin creșterea rapidă a nivelului de trai. Electrocasnice, mașini, excursii în afara țării, case s.a.m.d. În anul 2008 am avut apogeul. Însă, în același timp, am avut și o culme a centralizării politice sub bagheta nefastă a lui traian băsescu. Atrăgând PSD sub aripa sa, băsescu a reușit să concentreze 90% din puterea țării. Criza i-a afectat credibilitatea, dar prin intermediul Securității, a reușit să se mențină la putere în 2009. Românii însă au cunoscut cea mai mare cădere a nivelului de trai din 1989.

Este ciudat că, în ciuda ticăloșiei sale, băsescu a avut și-un rol benefic în toată povestea asta. A făcut în așa fel încât PSD să-i scape din mâini și să refuze centralizarea. Însă tot jocul a fost condus tot de mâna nevăzută a Securității. Așa a apărut ceva mai târziu „schisma” dintre PNL și PSD, care a permis infectarea PNL cu elementele ticăloase din PD-ul lui băsescu. Așa a ajuns la putere Plăvanul, un păpușat fără sare și piper, numai bun pentru a executa ordinele fără să gândească. Planul însă a avut o scăpare în momentul în care PSD-ul a fost preluat de gruparea Dragnea care a continuat opoziția. Cazul însă, în ciuda câștigării alegerilor de către PSD, a fost rezolvat cu arestarea lui Dragnea. De data aceasta preluarea partidului s-a făcut printr-o lovitură soft care a adus la putere aripa cea mai securistă și, în același timp, cea mai irelevantă a partidului. Și, pentru ca totul să fie ca la carte, lovitura de palat a fost cimentată prin recent încheiatul congres cu cântec în urma căruia partidul a fost pe deplin cedat Securității. Mișcarea era obligatorie în contextul a ceea ce urmează.

Practic, prin încheierea socotelilor cu PSD-ul, întreg eșichierul politic este subordonat Securității. Lucru solicitat de către licurici care, prin vocea limbricului îndesat de la Ambasadă, tună și fulgeră împotriva oricui refuză ordinele transmise pe bilețel, ridicând, în același timp, în slăvi păpușa mecanică de la Cotroceni.

Poate vă întrebați de ce s-a făcut toată mișcarea asta. E simplu: ați început să costați prea mult. Preluarea României s-a făcut după rețeta clasică a capitalismului: faci dumping până omori concurența, după care crești prețul. Până acum s-a tot făcut dumping, iar în perioada 2009-2020 s-a tot forțat menținerea prețului. Care preț însă nu poate fi menținut la infinit. De-aceea Dragnea, prin îndrăzneala de a cere mai mult, a încălcat o lege nescrisă și-a fost băgat la bulău.

Acum însă, toate treburile sunt așezate cum trebuie. Întreaga clasă politică e în mâna Securității, toate instituțiile statului sunt îmbibate de securiști, astfel încât s-a asigurat conducerea unică a țării. Limbricul de la Ambasadă e și el liniștit întrucât are doar un singur telefon pe care trebuie să-l dea atunci când trebuie. Simplu și facil.

Ceea ce urmează e ultima parte din perioada lui Ceaușescu: foamea. Deja semnele se văd: producția agricolă prăbușită, subvenții din părți, bani mai puțini de la UE, oportunități de afaceri reduse la minim (vezi ce se întâmplă în transporturi) ș.a.m.d. Șomajul crâncen va fi următorul fenomen. După agricultură se va prăbuși și business-ul localnicilor, astfel încât întreaga țară va fi dependentă de câteva multinaționale care vor plăti prost joburi ultra grele. India vă spune ceva? Ăla e modelul. Și uite-așa se-nchide cercul istoriei care rimează urât de tot cu ceea ce-am trăit.

În acest mod unii vor „ieși din sistem” fără să înțeleagă nimic, în timp ce supraviețuitorii, la momentul oportun, vor fi gata să-și dea viața pentru „libertate”. E frumos, nu-i așa?

                                                                                 Dan DIACONU, Trenduri economice

 

14 Comments

 1. Am fugit de dictatură
  și am dat tot peste ea;
  peste tot ai pumnu’ în gură,
  dacă încerci să spui ceva!

  Am fugit la trai mai bun
  și-am ajuns cum am mai fost;
  condus de-un guvern nebun,
  ce mă ține de sclav prost!

  Am fugit de comunism
  și am dat tot peste el;
  că între timp cu mult cinism
  s-a întins ca un flagel!

  Dar din noul comunism
  nimeni nu cred că mai scapă;
  doar când bietu-i organism
  o să putrezească în groapă!

 2. Malus Dacus

  Articolele domnului Dan Diaconu sunt exceptionale. Totusi constat ceva superficialitate in analiza epocii Nicolae Ceusescu.
  Este un capitol fabulos al istoriei patriei noastre care nu poate fi dezbatut pe scurt. In favoarea celor 25 de ani de dinamizare a potentialului creator al poporului roman stau marturie marile realizari care inca se vad si inca nu au fost distruse. De la constructii monumentale pana la realizari de inalta tehnologie cum ar fi calculatoare (da, exportam calculatorare chiar in China!).
  Cu ce argumente vin detractorii lui Ceasescu? In principal cu penuria alimentara si de carburant pentru automobile, cu frigul din apartamente si cu argumentul libertatii de circulatie si de exprimare..Sunt argumente corecte dar cate i se pot pune in carca lui Ceasusescu?
  Penuria alimentara dupa cum foarte bine spune si prof. Corvin Lupu a fost fabricata! Securitatea care l-a tradat pe Ceausescu, a cautat in permanenta sa puna bete in lantul de aprovizionare pentru a spori nemultumirea populatiei. Alimentele erau directionate in special care gospodariile de partid pentru indestularea nomenclaturii. Casele de comenzi de asemenea erau pline, dar se stia faptul ca doar o mica parte a populatiei prindea fir liber la telefon ca sa comande! Alimentarile primeau si ele alimente dar erau dosite cu buna stiinta si vandute pe sub mana la suprapret! Marii boieri ai epocii erau sefii de alimentare si macelarii! Securitate stia toate astea dar lasau lucrurile neatinse, in scop subversiv!
  Ceausescu facea vizite in piete dar nu putea sa mearga incognito ca si Cuza Voda, asa ca isi informa securitatea despre traseul pe care vroia sa mearga, pentru protectie. Acestia apoi umpleau pietele si alimentarile cu alimente aduse din depozitele securitatii sau de partid care erau pline ochi, pentru pacalirea lui Ceausescu! Asta demonstreaza ca presedintelui Romaniei chiar ii pasa de bunastarea oamenilor, chiar il interesa daca oamenii au mancare!
  Efortul Romaniei pentru achitarea datoriei externe a fost imens! Am fost singura tara din lume care a reusit performanta asta! pentru acest deziderat romanii intr-adevar au strans cureaua! Dar incepand chiar cu anul 1990 aveam toate premizele sa traim in belsug si indestulare! Mancarea nu mai pleca la export in cantitati la fel de mari, ci ramanea in tara. In fata abundentei de alimente securistii si bisnitarii nu mai puteau sa faca nimic, nu mai aveau cum sa doseasca mancare pentru a perpetua criza! Fonduri imense se puteu redirectiona in modernizarea retelelor de termoficare si de electricitate! Combustibil era suficient!
  Ceea ce i-a speriat cel mai mult pe reptilele finantei mondiale a fost proiectul lui Ceausescu pentru Banca internationala pentru tarile in curs de dezvoltare cu sediul central la Bucuresti, impreuna cu China, Iranul si Libia! Asta ar fi insemnat lovitura de gratie data Rotshield-ilor, ar fi insemnat schimbarea lumii asa cum o stim azi! Si Romania cu Ceausescu la conducere putea sa faca asta! Din acest motiv a fost impuscat!

 3. wind

  Scuza-ma, insa ai reusit s-amesteci miraculos rahatul cu mierea. Ce l-a facut pe nentu’ Nicu sa aplice un regim de subzistenta ca la razboi populatiei, a fost pur&simplu teama ca va ramane dator vandut forever FMI (greseala capitala si e numai o parte a unui plan mai mare). Apoi, povestea cu “nu stia fiindca secu’ punea bete in roate” e un afront direct la ceea ce-ndeobste numim o normala inteligenta, atat a lui cat si a noastra.Eu inteleg ca politicienii sunt o specie care traiesc in lumea lor, insa in ceea ce-l priveste, te invit sa asculti cu atentie cuvantarile din ultimii sai ani.

 4. Malus Dacus

  @wind
  Domnule comentator cu pseudonim englezit, asa cum ii sta bine unui lingau care-si respecta stapanii..nu prea te-am vazut pe aici.. sau cel putin nu cu acest pseudonim. Ceea ce ai comentat sunt doar niste platitudini pe care le-am mai auzit si citit de sute de ori.
  Eu visez la o Romanie suverana si independenta, tu probabil visezi la o pensie speciala..Daca Romania va iesi vreodata din negura in care s-a afundat dupa 89, adevarul o sa iasa la suprafata si Ceausescu o sa fie declarat erou national impreuna cu Ion Antonescu si Corneliu Zelea Codreanu. Toti 3 au fost omorati pentru tara!
  Toate eforturile pe care le-am facut noi si parintii nostri pe vremea lui Ceausescu puteau sa aiba un final fericit! Exact ca si atunci cand ai plantat pomul si astepti sa dea roade. Dar ce sa vezi, in loc sa culegi tu roadele au venit sa le culeaga altii! Si apoi te-au obligat sa tai si pomul, ca pomul tau facea roade mai frumoase si mai sanatoase decat al lui! Si apoi ti-au luat si pamantul de sub pom! Si apoi te-au si alungat de pe pamantul lui!
  Inceteaza cu denigrarea epocii de aur (chiar asa a fost!) suntem satui din 90 pana azi! Si de plecaciuni stapanilor! Si de cuvantul vomitiv – FMI
  Ca sa revin la Ceausescu pentru el nu vorbesc cuvantarile, omul nu era un erudit, pentru el vorbesc FAPTELE!!!

 5. Sf. Petru

  Magistral, Malus Dacia ! Exact asta e și imaginea mea personală despre istoria noastră modernă, făcută din frânturi de informații cunoscute înainte și după ’89 . Și eu l-am urât pe Ceaușescu până prin anii 2000, când frânturile de informații au început să deseneze o alta realitate decât cea cu care am tot fost îmbrobodiți. Atunci m-am trezit. Ai spus tot ce aș fi spus și eu, deci…asta e !

 6. Sf. Petru

  P.S. *Malus Dacus

 7. alex

  Malus Dacus, tot respectul pentru comentarii! Adevarul nu convine la multi din tara!

 8. cotescu

  asa se incantau si rusii ca daca e rau in tara e fara stirea tatucului Stalin. altminteri, exista destule surse din care poti afla exact cat stia impuscatul despre frig si lipsa de lumina din apartamente, cu solutia “sa stea toti intr-o camera”. ar fi buna o tara suverana si etc, dar daca ti-ai hrani tu familia cum ne hranea Ceasca pe noi ca sa strangi bani sa scapi de credite te-ar scuipa in ochi cand ar mai creste. si ar trebui sa-i tii incuiati in casa ca sa nu fuga de tine, exact cum se facea inainte de 89. ca daca am fost toti asa fericiti in epoca de aur, de ce se pazeau granitele cu ochii la cine pleaca, nu la cine intra? pleaca cainele de la macelarie?

 9. Cristian Petru Oradea

  Aș sugera să ne întoarcem puțin cu comentariile la ” epoca ” Dragnea , oare nu dorința de repatriere a aurului din Anglia pe care a susținut-o cu încăpătânare și care a fost anulată de Iohanis și Isărescu să-i fi schimbat atât de abrupt viitorul . Mulțumesc !

  • gigimutu

   da,

   cred ca si de aia l-au matrasit pe dragnea, ca vroia sa aduca aurul din Anglia inapoi, pe linga alte chestiuni.
   insa eu cred ca aurul acela nu mai exista, sau mai bine spus, nu mai e al Romaniei! parerea mea!

 10. Malus Dacus

  @Cotescu
  Referitor la plecatul din tara.. Pana la fuga lui Pacepa din 1978, cel care a deconspirat toata reteaua de spioni romani, se putea pleca fara probleme. Unchiul si matusa mea au facut turul Europei in anul 1975 cu salariile muncite intr-o luna: Ea era profesoara universitara si el inginer. Ca sa realizezi ce putere economica avea Romania pe vremea aceea!
  Chiar nu prea dorea lumea sa plece in anii 70. Era prea bine in Romania! Si nu aveam nici drogati, nici homeless, nici retele de pedofilie sau de trafic de organe!
  Apoi intr-adevar s-a ingradit dreptul de a circula ca turist sau de a lucra in alta tara occidentala, desi in tarile din estul Europei se putea merge in continuare! Referitor la lucrul in afara tarii, consider ca este incorect ca o companie straina sa preia gratis un specialist scolit in Romania pe banii statului! Aaa, daca vroia sa lucreze intr-o echipa trimisa de statul roman, pentru care castiga si statul si angajatul, asa cum de fapt s-a intamplat, este foarte bine!
  Da, intr-adevar nu s-a trait pe roze in Romania dupa anii 80. Dar a fost un deceniu de scrificiu dupa care totul s-ar fi schimbat in bine!
  Nimic nu se realizeaza fara sacrificiu! Nici ostasii romani n-au facut Romania Mare stand la bere, fripturi si in city-break-uri

 11. Andrei

  Malus Dacus! Superb! Parca imi revine speranta vazand ca mai exista romani-daci de talia asta.

 12. Cea mai mare greseala,fatala as zice,a lui Nicolae Ceausescu a fost restrictia generala a romanilor de a vizita si tarile asa zis capitaliste.Snt convins ca aceasta greseala a fost impusa prin manipularea cea mai ordinara a Presedintelui Romaniei realizata de catre clica de derbedei internationali ce viermuiau si-n tara noastra pe posturi de invatacei si coordonatori ai statului,derbedei ajutati din belsug de cei de dincolo de gardul de sarma ghimpata a Romaniei.Conseciintele acestei masuri de”securizare”a romanilor se cunosc:pravalirea statului romanesc,cu romani cu tot,pe panta care duce la dezintegrare.Daca romanii erau liberi sa plece prin lume,presupunindu-se orice risc,Romania,astazi,ar fi fost una dintre minunile lumii.Sant multe,foarte multe argumente de adus pentru sustinerea acestui nenoroc.Romanii isi iubesc limba si tara si neamurile,numai aceste calitati de esenta ale fiintei umane ar fi de ajuns pentru eternitate,plus mostenirea genetica a inteligentei,a creativitatii,a muncii,a ajutorarii si a onoarei,i-ar fi ridicat pe inaltimile unui Olimp actual al Europei,iar Nicolae Ceausescu ar fi fost privit ca unul dintre cei mai mari oameni ai planetei.El nu este recunoscut oficial de catre cei ce dicteaza in istoria natiunilor la ora actuala,dar el este in realtate relicva unui mare patriot al poporului roaman.Pacat/In istoria romanilor au fost atatea”pacat-uri”ca cestea exprimate cu naduf din sufletele noastre,dar spre uimirea lumii poporul roman a supravietuit la poalele Carpatilor ocrotitori.Doamne ajuta/Nicolae Ceausescu trebue privit si din perspectiva realitatii vremurilor sale.El a trebuit sa ia hoatarari de unul singur,pentruca organizarea Statului era injugat cu o chinga de fier a unui partid unic de sorginte marxisto-iudaica.Foarte greu s-a putut pacalii dedesubturile iudaice ale acestui partid.Tradatorii ideologiei comuniste marxisto-iudaice erau crunt pedepsiti.Ceausescu a creat un jet national care s-a strecuirat propriu zis printre corifeii si tartorii acestei ideoplogii,si a propulsat,cu o forta uimitoare,poporul roaman ridicandu-l pe o treapta superioara de comfort si trai omenesc in comparatie cu tarile europene occidentale.Dar,din nou,din pacate,impotriva acestui neam s-au abatut aproate toate stihiile pamantului spre al spulbera.La ora actuala el este in stare de leguma cu botnita pusa pe figura de catre clantaii alogeni,care ingaima,abia ingana scumpa noastra limba romaneasca.

 13. Ceace e acum in Romania nu e Securitate ci e Politie politica la portile tarii aruncate in ghiarele unui Centru de Reeducare a popoarelor.In fiecare zi lucruruile se precipita,se imbalmajesc realitatile,ca nu mai poti distinge calea cea mai buna de urmat a omenirii.Daca acesta perfida Pandemie se va desfiinta in mod dictatorial,asa cum de fapt a si aparut,omenirea se va comfrunta cu frica din mintile populatiei lumii,care nu va accepta smulgerea mastilor de pe figura,masti pe post de redute de aparare a unor fiinte ingenunchiate deja psihologic si programate a fi ingenunchiate definitiv si fizic prin obligativitatea vaccinului lui Bill Gates,diavolul din capul lumii.Atunci va apare o alta imagine a viitrului omenirii,daca solii divini,Donald Trump,Vladimir Putin si sfintii patrioti ai natiunilor nu vor infrange ciuma rosie a unei ideologii vechi ,dar avand mereu alte masti,ideologia cazaro-iudaica de distrugere a omului creat de Dumnezeui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.