Cap limpede

Istoria se repetă: „tinerii frumosi si liberi” vor dispărea ca furioșii anilor ’50

  Apărea în 1956 dramă semnată de John Osborne, „Look Back în Anger”. Despre neadaptare. Despre perdanții unei tranziții. Despre […]

 

Apărea în 1956 dramă semnată de John Osborne, „Look Back în Anger”. Despre neadaptare. Despre perdanții unei tranziții. Despre o societate care dorea să se reconstruiască după Al Doilea Război Mondial și despre niște indivizi care și-ar fi dorit (natural sau nu) că atenția să se îndrepte mai curînd asupra lor. Poate mai pregnante la Alan Sillitoe, sentimentele de singurătate, neînțelegere și nefericire, au devenit un apanaj al „furioșilor” din anii ’50. David Storey, mai apoi, vorbește despre dorința de devenire („This Sporting Life”), nu prin muncă, nu prin mariaj, nu prin comerț. Vorbește despre eșec. Și despre frustrare. Sau disperare, după cum insistă Henry Jaeger.

Da, au rămas cîteva cărți după „furiosii” anilor ’50. Pe urmă, furiosii în sine au dispărut și nimeni nu le-a simțit vreodată lipsă. Au venit alte generații. Cu alt fundal. Cu altă atitudine față de muncă și față de viață, față de valori și față de modul de a se autorealiza. „Furiosii” de astăzi sînt „tefeleii”. Copiii celor descriși cu voluptate cinică de către Liiceanu că fiind „cei fără dinti”. Cei care au tras la jug ca viața să meargă înainte. Dar, la fel ca și furiosii, și tefeleii vor să ardă etapele, să parvină. Fie și prin impostură. Prin orice mijloace. Se grăbesc. Sînt neputincioși. Sînt frustrați și înrăiți. Îi doare că viață lor trece prin față lor că accelaratul prin halta de la Balnaca. Cei „vechi” nu vor să se dea la o parte. Și de ce ar face-o?

Iar din urmă vine „generatia Z“. Care spre deosebire de tefelei („generatia Y”), mileniali, după toate evaluările vor fi conservatori. Dispuși să respecte valorile și tradițiile. Dispuși să muncească. Dispuși la efort. Peste vreo 3-4 ani, această nouă generație intră pe piață cu o infuzie de sînge proaspăt și de optimism. Acesta va fi și finalul actualului haos. Al celor care „nu se dau jos din pat pentru X milioane“… Al celor care vor să-și tăie puța că să devină o minoritate sexuală și să aibă „drepturi”. Al celor care își doresc mai curînd funcții decît să muncească în mod cinstit. Să conteste în loc să facă ceva. Să critice fără că ei înșiși să fie cu ceva mai capabili decît cei pe care îi critică.

Cu atît mai mare este disperarea neo-marxiștilor care bazîndu-se pe această generație debusolată au plănuit să preia întreagă lume și să o stăpîneasca manipulînd furia prostului. Ghinion! Nu se va întîmpla. Nici cu milardele lui Rothschild, nici cu miliardele lui Soros, Rockefeller, Kissinger, Blankfein, Summers și care or mai fi pe acolo. Și nici cu toată ceată de politicieni de doi bani, liberali, neoliberali, progresiști, democrați, cum și-or mai fi zicînd ei. Și nici cu toată cenzură de pe Facebook sau Twitter. Lumea reală își cere drepturile.

                                                                                                                                              Ambrus BELA

Sursa: Samizdat

 

3 Comments

  1. congo

    marturisesc ca nu am lecturat nimic din plesu lliiceanu,patapievici cartarescu, etc ,aceasta pleiada de telectuali vocali si arivisti. dar, sincer , parerea mea e ca nu am pierdut nimic. as citi de mii de ori Epigonii ,Imparat si proletar ,si toate operele nemuritoare ale clasicilor nostri fie ei si pro legionari , decat sa imi pierd timpul cu aceste specimene muribunde. intradevar ,copilasii nostri trebuiesc aparati , de aceste rebuturi umane care ni se vara pe gat de ticalosi deloc neinteresati

  2. Inainte de a astepta “generatia Z”, uita-te in jur! Acesti tineri exista, muncesc si incearca sa recupereze valori, de care tefeleii nici nu au auzit. Ei sunt copiii sau nepotii celor “fara dinti” din scuipatii Liicheeni, tefeleii avand altfel de parinti, alcatuirile inveninate din Piata Universitatii si vesnicii frustrati ai marilor orase. Dupa nenorocirea Colectiv am aflat si eu ca exista si altfel de tineri, nu atat de “asezati”, numai ca au valori, citesc, fac muzica, arta, in general, stiu diferenta dintre bine si rau, nu au aspiratii politice, recunosc valorile trecutului si deplang renuntarea la ele si spera sa nu fie nevoiti sa plece din tara…
    P.S. I-ati vazut cu totii, la TV, cand s-a organizat marsul tacerii, pentru Colectiv, dupa, la panarama politica, deja, se dumirisera si s-au retras, ei onorasera sufletele pierdute si durerea celor ramasi, n-au inteles cum o asa nenorocire poate fi convertibila in bani, pentru ca numai atat a ramas de la Colectiv si de la alte evenimente tragice, “daune civile”. Nu stiu de ce, situatia asta imi aminteste o zicere tiganeasca “te omor si te platesc in bani!”, statul roman a ajuns o satra cu justitia pe post de stabor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *