Atitudini

Istoricul Ioan Scurtu: „Se acreditează ideea că românii nu au capacitatea de a se conduce prin ei înşişi”

Unul dintre cei mai importanţi istorici români contemporani, profesorul universitar Ioan Scurtu vorbeşte într-un interviu  despre încercarea de discreditare a istoriei […]

Unul dintre cei mai importanţi istorici români contemporani, profesorul universitar Ioan Scurtu vorbeşte într-un interviu  despre încercarea de discreditare a istoriei românilor şi de ştergere a memoriei româneşti prin abandonarea monumentelor istorice.

 

Profesorul Ioan Scurtu este de părere că există o întreaga campanie condusă de câţiva intelectuali care urmăresc să denigreze poporul român, marele istoric referindu-se aici la H.-R. Patapievici și Lucian Boia.

„Se desfăşoară o amplă campanie mediatică, prin care se acreditează ideea că românii nu au capacitatea de a se conduce prin ei înşişi, nu au realizat nimic viabil de-a lungul timpului, istoria lor este o succesiune de mituri, de care trebuie să se debaraseze. Câţiva intelectuali, autoproclamaţi exponenţi ai societăţii civile, au acaparat mass-media (presă scrisă, TV, edituri, radio), desfăşurând o campanie intensă şi sistematică de denigrare a poporului român.Unul dintre aceştia, H.-R. Patapievici, scria: «În toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut». Cu alte cuvinte, românii au fost pe post de closet public. Ca urmare, să-i scoatem din conştiinţa naţională pe Decebal, Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, pe Dimitrie Cantemir şi Alexandru Ioan Cuza. Cine îndrăzneşte să-i evoce este un naţionalist, demn de dispreţul Europei şi al «societăţii civile». România însăşi este prezentată ca o ţară demnă de scârbă şi dispreţ. Să nu se mai spună că avem o ţară frumoasă, cu imense bogăţii, care merită să fie cunoscută şi preţuită (aşa cum făcuse Papa Ioan Paul al II-lea, care a numit-o «Grădina Maicii Domnului»). Foarte activ şi mediatizat este Lucian Boia, care şi-a modificat radical discursul de dinainte de 1989, apreciind că istoria românilor nu este decât o succesiune de mituri. În opinia sa, românii nu au fost decât nişte anexe ale marilor imperii, incapabili să-şi construiască o istorie reală. Nici vorbă de vechime, continuitate, unitate, luptă pentru independenţă şi de alte asemenea «mituri». Cei care susţin contrariul – A.D. Xenopol, Dimitrie Onciul, N. Iorga, Constantin C. Giurescu etc. etc. – sunt nişte naţionalişti, demni de tot dispreţul europenilor. Obiectivul lui Boia şi al susţinătorilor săi este clar: Marile decizii pe care trebuie să le ia astăzi societatea românească reprezintă o ruptură faţă de trecut, faţă de orice trecut”, a spus Ioan Scurtu pentru Cotidianul.

masonic-handshake

Salut  masonic cu Jean-Claude Juncker.

Salut masonic cu Jean-Claude Juncker.

 

Marele istoric trage concluzia că toată această campanie mediatică are menirea de a-i tranforma pe români în marionete, fără trecut, ce trebuie să facă ce li se spune.

„Cu alte cuvinte, românii să nu se inspire din faptele de demnitate naţională ale unui Ion I.C. Brătianu sau Nicolae Titulescu, ci să accepte tot ce li se cere. Poporul român are un trecut incert, a venit de nicăieri şi se îndreaptă spre niciunde. Doar duşi de mână, ca orbeţii, românii ar putea ieşi la liman şi, ca urmare, ei trebuie să acepte cu recunoştinţă tot ce li se cere din afară. Guvernanţii au acţionat în acest spirit. Au înstrăinat principalele bogăţii naturale, au încheiat contracte dezastruoase, au pus în operă privatizări scandaloase în favoarea străinilor. Românii au fost practic eliminaţi de guvernanţii de după 1989 din reconstrucţia economiei naţionale”, a concluzionat Ioan Scurtu.

Victoria Nuland și Klaus Iohannis, strângere de mână masonică.

Victoria Nuland și Klaus Iohannis, strângere de mână masonică.

Ioan Scurtu mai vorbeşte despre distrugerea monumentelor istorice importante ale României, tehnică ce are rolul de a şterge memoria trecutului glorios al românilor

„Asistăm la punerea în operă a unui program vizând ştergerea identităţii naţionale a poporului român. În 2013, am participat la lansarea cărţii «Palate din Bucureşti», de Ion Narcis Dorin, prilej cu care am aflat că, în cei 25 ani de după 1989, s-au demolat mai multe monumente istorice şi de artă decât în 45 de ani de comunism. Guvernanţii, prin aşa-zisa «restitutio in integrum», au deschis calea unor uriaşe abuzuri, la care s-a asociat din plin şi justiţia. Au fost restituite clădiri istorice – care făceau parte din patrimoniul naţional – pe care proprietarii (mulţi dintre ei obţinând decizii judecătoreşti pe baza unor acte false) le-au demolat, pentru a face loc unor clădiri «moderne», din beton şi sticlă. Evident că asemenea acte au avut loc cu implicarea Ministerului Culturii – care, culmea, se mai numeşte şi al Patrimoniului -, care are obligaţia de a păstra monumentele istorice şi de artă, precum şi cu ajutorul primăriilor, care au dat avize de demolare. După 1989, s-a mai înregistrat un fenomen curios, girat de guvernanţii de la Bucureşti: renovarea pe banii statului a unor clădiri monumente istorice şi apoi restituirea lor către proprietari, reali sau fictivi. Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920, prevedea că bunurile care până la acea dată au aparţiunut statului maghiar treceau de drept în proprietatea statului român. Nesocotind acest Tratat, guvernele şi justiţia română au restituit multe clădiri unor etnici maghiari, după ce, prin grija miniştrilor Culturii (lideri ai UDMR), acestea au fost refăcute şi renovate cu bani grei de la bugetul statului român. Toate acestea, în timp ce numeroase castele, cazinouri, palate, cule româneşti au fost lăsate în paragină. Nici măcar în «Anul Brâncoveanu» (2014) nu s-au acordat fondurile necesare pentru refacerea unor biserici şi palate construite de marele domnitor”, declară Ioan Scrutu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.