Observator

Jocuri electorale marca #rezist: „De-a proștii și deștepții”

  Proștii locuiesc în case pe care le au în proprietate, își asigură un trai decent separând strict viața personală […]

 

Proștii locuiesc în case pe care le au în proprietate, își asigură un trai decent separând strict viața personală de muncă, au opinii bazate pe propria judecată și nu se dau înapoi de la a studia metodic un fenomen pentru a-l înțelege. Proștii sunt căsătoriți, au familii și cresc copii. Culmea, nici măcar nu le e rușine să se afișeze în public cu ei. Proștii își cunosc drepturile și abuzează de ele întrucât au pretenția să le fie respectate. Mai mult, proștilor le e frică de ziua de mâine și pentru asta își fac tot felul de economii. Nu în ultimul rând, proștii pierd timpuri cu rahaturi inutile gen gătit acasă, lectură, plimbări în aer liber sau mai știu eu ce alte aberații. Și-am mai auzit și că proștii au tupeul să-și contrazică șefii, să-și expună opinia lor când e limpede că superiorul a zis altceva. De-aia sunt proști!

Deștepții nu au case. Locuiesc în chirie sau cu părinții – adică cu proștii. Muncesc mult mai mult și n-au nicio problemă în a-și transforma jobul în propria casă. S-ar muta la job dacă li s-ar cere asta. Cu toate acestea câștigă mai puțin, dar nu consideră că asta-i o problemă. Au opiniile lor „proprii și personale” pe care le-au asimilat de la șefi sau de la influencerii șefilor. Ei trăiesc ordonat, într-o structură ierarhică pe care-o respectă cu strictețe. Știu că organizația din care fac parte e dumnezeul lor care știe cel mai bine ce e bine pentru ei. Fiind atât de implicați n-au timp de căcaturi gen familie sau copii: astea-s treburi secundare, rușinoase chiar.

Deștepții știu că drepturile și libertățile sunt puse acolo „de bun simț, astfel încât nu trebuie să abuzăm de ele”. Nici măcar n-are sens să le știm, e pierdere de vreme. Mai mult, șeful sau organizația le va spune mereu care anume drepturi trebuie apărate și care trebuie ignorate. Deștepții știu că bine că ziua de mâine va fi ca cea de azi, deci n-au de ce să se teamă. Dacă vor munci bine va fi bine, dacă nu e limpede că va fi rău. Așadar, ce naiba altceva s-ar putea întâmpla?

Deștepții au învățat lecția externalizării: de ce să-ți bați capul când altul o face mai bine ca tine? De-aceea mănâncă semipreparate sau mâncare gata făcută, citesc rezumate sau – mai bine – doar titlul care oricum conține toată informația și, ca să fie în trend, stau pe net. Acolo e informația, acolo e fibra. În plus, pe net vede ce-a postat șeful și poate face rapid share, dă like și pune un comentariu de bun simț, adică ceva de genul „Perfekt!”, „Exact așa gândeam și eu!” sau „Miaț luminat zioa!”. Deștepții știu cel mai bine ce e bine, pentru că așa le-a spus șefu’, astfel încât există confirmarea unei persoane cu autoritate.

Deștepții sunt deștepți, proștilor! Nu mai încercați să contraziceți realitatea. Și știți de ce au dreptate? Pentru că, la un moment dat, ei vor fi majoritari. Ce altă dovadă că sunteți proști vă mai trebuie?

                                                                                                                 Dan DIACONU

 

1 Comment

  1. Cornel-Dan Niculae

    Excelenta radiografie a realitatii imediate! Dar cati din ei (“desteptii” sau semi-“desteptii”) vor intelege sensul mesajului? La nivelul unora dintre ei, multi s-ar putea sa se simta confirmati de cele de mai sus, caci oricum “desteptii” sunt programati sa se simta confirmati orice ar face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *